Irracionális egyenletek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Események formális leírása, műveletek
Advertisements

Lineáris egyenletrendszerek megoldása Gauss elimináció, Cramer-szabály Dr. Kovács Sándor DE GVK Gazdaságelemzési és Statiszikai Tanszék.
Másodfokú egyenlőtlenségek
Egyismeretlenes lineáris egyenletek
Halmazok, műveletek halmazokkal
Műveletek logaritmussal
Kalman-féle rendszer definíció
Húrnégyszögek Ptolemaiosz tétele
Matematika I. Deák Ottó 2. heti előadás mestertanár
GNSS elmélete és felhasználása Fázismérések lineáris kombinációi. A ciklustöbbértelműség feloldása.
Globális helymeghatározás Zárthelyi dolgozat Relatív helymeghatározás fázisméréssel.
Operációkutatás szeptember 18 –október 2.
Halmazok, halmazműveletek
Számhalmazok.
Algebra a matematika egy ága
Bizonyítások Harmath Zsolt.
Szögfüggvények derékszögű háromszögben
Táblázatkezelés a MS Excel segítségével
EGYENLETEK, EGYENLŐTLENSÉGEK, SZÖVEGES FELEDATOK
TRIGONOMETRIA Érettségi feladatok
IPPI ÁLTALÁNOS ISKOLA SZILÁGY MEGYE
IPPI ÁLTALÁNOS ISKOLA SZILÁGY MEGYE
Alapok 2013/2014, őszi szemeszter gyakorlati foglalkozás Automatizálási tanszék.
Másodfokú egyenletek.
Lineáris programozás Modellalkotás Grafikus megoldás Feladattípusok
Fejezetek a matematikából
A TERMÉSZETTUDOMÁNYOK ALAPJAI 1. Matematika
Másodfokú egyenletek Készítette: Orémusz Angelika.
Lineáris programozás Definíció: Olyan matematikai programozási feladatot nevezünk lineáris programozási feladatnak, amelyekben az L halmazt meghatározó.
Néha nem találod a helyedet?
Exponenciális egyenletek
Másodfokú egyenletek.
Szabványos függvények a Pascalban. Bevezetés Pascalban a függvények feladata, hogy a bemenő paraméterekből előállítsák a függvényértékeket Függvényeket.
Az abszolút értékes függvények ábrázolása
Másodfokú egyenletek megoldása
Kétismeretlenes elsőfokú (lineáris) egyenletrendszerek
Szükségünk lesz valamilyen spreadsheet / táblázat kezelő programra Pl. OpenOffice, MS Excel.
Szükségünk lesz valamilyen spreadsheet / táblázat kezelő programra
1. feladat Makó és Veszprém között a távolság 270 km. Reggel 8-kor elindult egy vonat Makóról 60 km/h sebességgel. 9-kor Veszprémből indult egy gyorsvonat.
1. feladat Egy egyiptomi pira-mis (négyzet alapú egyenes gúla) oldal-éle az alaplappal 60o-os szöget zár be. Mekkora a pira-mis oldallapjának és alaplapjának.
2006. március 3. Három négyzet oldalai különböző prím- számok. A két kisebb négyzet kerületének ösz- szege egyenlő a legnagyobb négyzet kerületé- vel;
1. feladat Az ábrán egy épülő ház tetőszerkezetét látjuk. A „mester” szerint ez akkor lesz a legstabilabb, ha a „ferde” CD nyeregtetőt annak F felezőpontjában,
Az típusú egyenletekről, avagy az írástudók felelőssége és egyéb érdekességek Ábrahám Gábor.
Katz Sándor: Módszertani szempontból fontos feladatok
1. MATEMATIKA ELŐADÁS Halmazok, Függvények.
Bellmann-Ford Algoritmus
A folytonosság Digitális tananyag.
A racionális számokra jellemző tételek
Hibaszámítás Gräff József 2014 MechatrSzim.
Adalékok egy véges összegzési feladathoz
Számok világa.
Egyenlet, egyenlőtlenség, azonosság, azonos egyenlőtlenség
Gondolatok egy összegzési feladat kapcsán
3. óra Algebrai kifejezések nagyító alatt
Egyenletek, egyenlőtlenségek Érettségi feladatok
Lineáris egyenletrendszerek megoldása Gauss elimináció, Cramer-szabály Dr. Kovács Sándor DE GVK Gazdaságelemzési és Statiszikai Tanszék.
XLI. Felvidéki Magyar Matematika Verseny 2017
Egyenletek.
TRIGONOMETRIA Érettségi feladatok
Lineáris egyenletrendszerek
óra Algebra
Algebrai kifejezések, egyenletek
Egyenletek, egyenlőtlenségek Érettségi feladatok
avagy, melyik szám négyzete a -1?
Egyenletek, egyenlőtlenségek Érettségi feladatok
Matematika 10.évf. 4.alkalom
Egyenletek, egyenlőtlenségek Érettségi feladatok
TRIGONOMETRIA Érettségi feladatok
Szögfüggvények és alkalmazásai Készítette: Hosszú Ildikó Nincs Készen.
Előadás másolata:

Irracionális egyenletek

Oldd meg a valós számok halmazán a következő egyenletet! Négyzetgyökjel alatt csak nemnegatív szám állhat: Emeljük négyzetre az egyenlet mindkét oldalát! Adjunk mindkét oldalhoz 3-at! A megoldás a feltételnek is eleget tesz: Ellenőrzés: M.:{7}

Oldd meg a valós számok halmazán a következő egyenletet! Négyzetgyökjel alatt csak nemnegatív szám állhat: Emeljük négyzetre az egyenlet mindkét oldalát! Vegyünk el az egyenlet mindkét oldalából 3-at! A megoldás a feltételnek is eleget tesz: Ellenőrzés: M.:{1}

Oldd meg a valós számok halmazán a következő egyenletet! Négyzetgyökjel alatt csak nemnegatív szám állhat: Emeljük négyzetre az egyenlet mindkét oldalát! Vegyünk el az egyenlet mindkét oldalából 3-at! Osszuk el az egyenlet mindkét oldalát 2-vel! A megoldás a feltételnek is eleget tesz: Ellenőrzés: M.:{0,5}

Oldd meg a valós számok halmazán a következő egyenletet! Négyzetgyökjel alatt csak nemnegatív szám állhat: Emeljük négyzetre az egyenlet mindkét oldalát! Vegyünk el az egyenlet mindkét oldalából 8-at! Osszuk el az egyenlet mindkét oldalát 2-vel! A megoldás a feltételnek is eleget tesz: Ellenőrzés: M.:{-2}

Oldd meg a valós számok halmazán a következő egyenletet! Négyzetgyökjel alatt csak nemnegatív szám állhat: Emeljük négyzetre az egyenlet mindkét oldalát! Vegyünk el az egyenlet mindkét oldalából 6-t! Osszuk el az egyenlet mindkét oldalát 5-tel! A megoldás a feltételnek is eleget tesz: Ellenőrzés: M.:{6}

Oldd meg a valós számok halmazán a következő egyenletet! A négyzetgyök értéke sem lehet negatív szám: Négyzetgyökjel alatt csak nemnegatív szám állhat: /( )2 Az egyenlet megoldásának halmaza: A megoldások közül csak a 6 tesz eleget a feltételnek M.:{6} Ellenőrzés:

Oldd meg a valós számok halmazán a következő egyenletet! A négyzetgyök értéke sem lehet negatív szám: Négyzetgyökjel alatt csak nemnegatív szám állhat: /( )2 Az egyenlet megoldásának halmaza: A megoldások közül a 4 és a 3 is eleget tesz a feltételnek M.:{3;4} Ellenőrzés:

Oldd meg a valós számok halmazán a következő egyenletet! A négyzetgyök értéke sem lehet negatív szám: Négyzetgyökjel alatt csak nemnegatív szám állhat: /( )2 Az egyenlet megoldásának halmaza: A megoldások közül a 6 és az 5 is eleget tesz a feltételnek M.:{5;6} Ellenőrzés:

Oldd meg a valós számok halmazán a következő egyenletet! A négyzetgyök értéke sem lehet negatív szám: Négyzetgyökjel alatt csak nemnegatív szám állhat: /( )2 Az egyenlet megoldásának halmaza: A megoldások közül a 2 és az 5 is eleget tesz a feltételnek M.:{2;5} Ellenőrzés:

Oldd meg a valós számok halmazán a következő egyenletet! A négyzetgyök értéke sem lehet negatív szám: Négyzetgyökjel alatt csak nemnegatív szám állhat: /( )2 Az egyenlet megoldásának halmaza: A megoldások közül csak a 2 tesz eleget a feltételnek. M.:{2} Ellenőrzés:

Oldd meg a valós számok halmazán a következő egyenletet! A négyzetgyök értéke sem lehet negatív szám: Négyzetgyökjel alatt csak nemnegatív szám állhat: /( )2 Az egyenlet megoldásának halmaza: A megoldások közül csak a 4 tesz eleget a feltételnek. M.:{4} Ellenőrzés: