A hangtan Az akusztika Lingvay Dániel XI. oszt.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hullámmozgás.
Advertisements

A hallás és egyensúlyozás
Kecskemét, január 31. GAMF Tűri László előadása
MECHANIKAI HULLÁMOK.
A fejhallgatók története
Hangtechnika I. 1-4 Schiffer Ádám
RedOwl Bende Márk Bláthy Ottó Titusz Informatikai Szakközép Iskola 12/c Mesterlövészt azonosító elektronikus szerkezet.
IV. fejezet Összefoglalás
Fizika Bevezető 6. osztály.
Koren Edit Zajvédelem 1..
Árnyalás – a felületi pontok színe A tárgyak felületi pontjainak színezése A fényviszonyok szerint.
Hang és fény (Akusztika, fénytechnika)
Hang és fény (Akusztika, fénytechnika)
A rezgések és tulajdonságaik 3. (III.11)
Tartalom Klasszikus hangtan
Hangfrekvencia, Fourier analízis 5. (III. 28)
Energetika, áramlások, kontinuitási egyenletek.
Periodikus mozgások A hang.
Hangok összetétele egyszerű harmonikus rezgés (tiszta hang):
KISÉRLETI FIZIKA II REZGÉS, HULLÁMTAN
Fizika 5. Hangtani alapok Hangtan.
Deformálható testek mechanikája - Rezgések és hullámok
Hangtan Készítette: Balázs Zoltán BMF. KVK. MTI.
Számítógépes hálózatok I.
8. ea november 13.. Elnyelési tényező Márvány: α=0 visszaver Acél, üveg: α=  Vastag porózus anyag  1 Helyiségen belüli falfelületek elnyelési.
7. ea november 6..
2007 december Szuhay Péter SPECTRIS Components Kft
Fizika 4. Mechanikai hullámok Hullámok.
Fizika 3. Rezgések Rezgések.
Hang, fény jellemzők mérése
11. évfolyam A rezgő rendszer energiája
A mikrofon -fij.
Hullámjelenségek mechanikus hullámokkal a gyakorlatban
FIZIKA A NYOMÁS.
A test belső energiájának növekedése a hősugárzás elnyelésekor
A hangerősség Hlasitosť
A hang terjedése.
Hullámmozgás.
Deformálható testek mechanikája - Rezgések és hullámok
Hangtechnika.
Hullámok.
Hullámmozgás Mechanikai hullámok.
MECHANIKAI HULLÁMOK A 11.B-nek.
Rezgőmozgás, lengőmozgás, hullámmozgás
Győrfi András demonstrátor SZE, MTK, BGÉKI, Környezetmérnöki tanszék
Készítette: Boldizsár Szilvia Horváth Lívia Kincses Adél
Az ultrahangok világa Gabai Patrik 12.c..
Hangtechnika alapok Petró Zoltán 2004 KI.
Az ultrahang világa Készítette: Gór ádám.
Győrfi András demonstrátor SZE, MTK, BGÉKI, Környezetmérnöki tanszék
előadás: Hangtani alapfogalmak Augusztinovicz Fülöp
Munka, energia teljesítmény.
Mechanikai hullámok.
Hangtan.
A DIGITÁLIS HANG Mi a hang? A hang valamilyen rugalmas közegben terjedő rezgéshullám ami az élőlényekben hangérzetet kelt. A hang terjedési sebessége.
A hullám szó hallatán, mindenkinek eszébe jut valamilyen természeti jelenség. Sokan közülünk a víz felületén terjedő hullámokra gondolnak, amelyek egyes.
A címben feltett kérdésre több válasz is lehetséges, egyszerűen mondhatjuk azt is, hogy „hang az, amit hallunk” – ezzel nem is járunk messze az igazságtól,
Mechanikai rezgések és hullámok
Soundwave Painting Hanghullám művész
Rezgőmozgás, lengőmozgás, hullámmozgás
Rezgések Műszaki fizika alapjai Dr. Giczi Ferenc
Összefoglalás Hangok.
Komplex természettudomány 9.évfolyam
Bevezető Mivel foglalkozik a fizika? Az anyag megjelenési formái a természetben 6. osztály Fizika.
HANG Multimédia tananyag Huszár István.
Hangtan.
Emisszió források 1/15. ML osztály részére 2017.
Fizika Tanári Konferencia Jurisich Miklós Gimnázium KŐSZEG
Oktatási segédlet a Kommunikáció-akusztika c. tantárgy tanulásához
Hangtani alapfogalmak
Előadás másolata:

A hangtan Az akusztika Lingvay Dániel XI. oszt. Ady Endre Elméleti Líceum

Meghatározás A hangot mint fizikai jelenséget az akusztika, a beszédhangokat a fonetika, a zenei hangokat a zenetudomány tanulmányozza. A hangtan a fizikának az az ága, amely a hangok keltésével, terjedésével, fizikai jellemzőivel, élettani és lélektani hatásaival és ezek alkalmazásaival foglalkozik. A hangtan tulajdonképpen a kis amplitúdójú rezgőmozgásokat tanulmányozza: A 20Hz alatti infrahangok; A 20Hz és 20kHz közötti halható hangok; A 20kHz és 105 kHz ultrahangok; A 105 kHz feletti hiperhangok.

Hangészleléshez szükséges: Hangforrás (mechanikai rezgést végző rendszer); Hangot vezető közeg (pl. levegő); Hangjelet felfogó rendszer. Hanghullámot bármilyen rugalmas közeg vezet. A hangforrások többségében a beeső és a visszavert hullám állóhullámot hoz létre. Az állóhullám egy olyan rezgés amely nem mozdul el. Az állóhullámok együttese adja meg a hangforrás saját hangjait. A legkisebb frekvenciájú saját hangot alaphangnak és ennek az egész számú többszörösét felhangnak nevezzük.

A hangérzetek osztályozása Az intenzitás (I) Hullám- (hang-) intenzitáson (I) értjük a hullám terjedési irányára merőleges, egységnyi felületen, időegység alatt áthaladó energiát. 𝐼 = 𝐸 𝑡𝑆 = 𝑃 𝑆 [𝐼] 𝑆𝐼 = 𝐽 𝑠 ∗ 𝑚 2 = 𝑊 𝑚 2 A hangérzetek osztályozása A hangérzeteket három csoportba szokták osztani: Zenei hangok (periodikus rezgések); Zörejek (szabálytalan rezgések); Dörejek (durranások, csattanások).

A zenei hang jellemzői A zenei hangot kétféle képen jellemezhetjük. A hang objektív jellemzői: A hang energiája A hangforrás teljesítménye Frekvencia Hangerősség A hang szubjektív jellemzői: A hang magassága Hangosság Hangszín

A hang objektív jellemzői 1.) A hang energiája A levegőben terjedő hanghullámokban sűrűsödések és ritkulások terjednek tovább. A sűrűség növekedése nyomásnövekedést idéz elő. A nyomásnövekedésből származó potenciális energiának és a levegőrészek mozgási energiájának az összege adja a hanghullám energiáját. 2.) A hangforrás teljesítménye egyenlő az általa időegység alatt kisugárzott energiával. Normális beszéd: 10-5 W Kiáltás: 10-3 W Autóduda: 5 W Nagy hangszóró: 100 W Légvédelmi sziréna: 1000W 3.) A frekvencia egyenlő az időegységre eső rezgések számával 4.) Hangerősség (intenzitás)

A hang szubjektív jellemzői 1.) A hang magassága. Ez a frekvenciával egyenesen arányos. A mai „A” hang magassága 440Hz. 2.) A hangosság (H). Ez megfelel a szubjektív hangerősség. 𝐼 0 = 10 −12 𝑊 𝑚 2 ahol I0 annak az 1000 Hz-es tiszta hangnak az erőssége amely az ingerküszöbnek felel meg. Intenzitásszintek jellemzésére használt mértékegység a bel (B). A gyakorlatban decibel(dB)-t használnak. Ha a frekvencia 1000 Hz, akkor 𝐻 =𝑙𝑔 𝐼 𝐼 0 𝐵 𝑣𝑎𝑔𝑦 𝐻=10𝑙𝑔 𝐼 𝐼 0 𝑑𝐵 3.) A hangszín alapján különböztetjük meg a különböző hangforrások ugyanolyan erősségű és magasságú hangjait. Pl. Az emberi beszéd és a zongora ugyanolyan intenzitásszintű és frekvenciájú hangja megkülömbözhető.

A teremakusztika Egy előadóterem akkor jó akusztikailag, ha a zene mindenhol jól halható. Ez sok tényezőnek a függvénye: az épület anyaga, a terem formája, a teremben levő bútorok az emberek száma stb. Ezek meghatározzák az utózengési időt. A terem akusztikája többek közt ettől is függ. Az utózengési idő alatt azt az időt értjük, amely alatt a hangintenzitás ez eredeti értékéhez képest az egy milliomod részére csökken.

A zajok káros hatása Az ultrahangok és az infrahangok káros hatással vannak a hallásra. Ugyanúgy a zajok és a csattanások is rontják a hallást. Ezek idegrendszeri problémákat, szívkoszorúér bántalmakat és süketülést is okozhatnak. Az öreg emberek már alig hallják a 12-14 kHz- es hangokat. Majdnem mindem ember számára létezik egy sajátos zaj ami károsítja a hallását. Ilyen például az a hang, amikor a kréta megcsúszik a táblán, vagy amikor két polisztirén érintkezik.