Hogyan legyek érdekes? VI. Országos Interaktív Tábla Konferencia, 2011

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
FEJEZETEK AZ ŰRKUTATÁS TÖRTÉNETÉBŐL.
Advertisements

Mire lehet/ne jó az iskola?
Forrás: Educatio folyóirat 2003/III szám, - E-LEARNING / Buda András: Virtuális oktatás című cikke Előadó: Burai István György cím:
Life through the lenses Enikő Bereczki 2RF. Egy kép többet ér ezer szónál Mitől jó egy sajtófotó? Milyen hatással van a közvéleményre? Milyen a sajtófotós.
A temészet ABC- je Fakultáció 5. évfolyamosok számára.
Keresőoptimalizálás Fizetett hirdetések a keresőkön Fizetett hirdetések tartalmi oldalakon Fizetett helyezések vagy regisztrációk Internetes hirdetések.
WEB 2 eszközök, közösségi portálok az oktatásban
Az Internet Fiesta a könyvtárakban 2002 dr. Bakonyi Péter Országos Könyvtári Kuratórium elnöke.
Pszichiátriai intézmények lakóinak felkészítése PÉF – Lélek-Hang Egyesület.
Készítette: Batári Csilla Andragógia MA L II. félév.
MULTIMÉDIA és ELEKTRONIKUS TANULÁS I. (Oktatástechnológia) 4. konferencia.
Mesterséges égitestek, űrkutatás, távérzékelés

Szeretettel köszöntjük az iskolánk, és ezen belül az informatika-matematika szakirány után érdeklődő nyolcadikos tanulókat.
A görög poliszok: Spárta és Athén.
Hálát adok Neked mennyei Atyám,
A NAPRENDSZER ÁTTEKINTÉSE.
Az ókori Hellász.
Az antikvitás akropolisz.
Kνωσός Knósszosz.
A görög történelem kezdetei
A Knósszoszi palota és a minótaurusz legendája
JÓ GYAKORLAT Digitális taneszközök használata történelem órán
A polisz születése.
HELLAS Kréta, Mükéné.
Görög történelem 2. előadás.
Ókori görög történelem
Az égei civilizáció.
A HOLD A Hold a Földhöz legközelebb eső égi test, mely a Föld körül km.-nyi közepes távolságban 27 nap 7 ó. 43 p. 11,5 mp. alatt kering.
Közösségi portálok használata (etikett,veszélyei)
Közösségi portálok használata
Holdraszállás.
Sok ember sétál ki-, be az életedben
Pályaorientációs tapasztalatok, hiányszakmák népszerűsítése Győrben
„A kultúra azért különlegesen szép terméke az emberi viselkedésnek, mert egyedi és megismételhetetlen. Minden igaz közösség egyszeri jelenség. A kultúra.
Görögország vonzerői Andalits Alexandra.
Szűcs Norbert A SIP oktatási tapasztalatai Magyarországon.
AZ ÍRÁS Ókori Hellász írása.
A minószi és a mükénéi kultúra
Kisázsia Ezen a területen alakultak ki a legelső civilizációk.
Írta: Szöllősi Veronika 9.a
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás Egy kísérleti projekt tapasztalatai Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért 2010.
Olyan furcsán alakult minden, a nagy terv nem ez volt,
Az ókori görögök 1. KRÉTA ÉS MÜKÉNÉ.
Gyere velünk testvériskolánkba,a németországi Olpe városába !!! Hozd magaddal a barátodat is! Német és/vagy angol nyelvtudás el ő ny, de nem kötelez ő.
A krétai és a mükénéi kultúra Korai civilizációk a hellének földjén
Az információs társadalom oktatása az iskolákban Pintér Róbert Információs Társadalom és Trendkutató Központ (ITTK)
Hellász története A korai civilizációk.
Az Apollo-program A program célja Az első – és máig egyetlen – emberekkel végrehajtott űrkutatási program. Az Egyesült Államok 12 űrhajóst.
HOLDRASZÁLLÁS Bánhidi Eszter
Kompetensek lettünk? június 27..
Egy virágcserép és a sör története
Készítette: Müller Klaudia Mohás Dóra
A Magyar Nyelv Napja kezdőkép Tarczal-Márta Edit
A POLISZ SZÜLETÉSE.
Karácsony Dicsőség mennyben az Istennek és
Ikarosz és a repülés.
A Bábel tornya A Bábel tornya (más néven a bábeli torony) a Biblia egy ószövetségi leírásában szerepel, mely arról számol be, hogyan jöttek létre a világ.
HAJDÚDOROG A leletek tanúsága szerint a bronzkortól kezdve lakott területen éltek szarmaták és avarok is. A hét történelmi hajdúváros egyike, a honfoglalás.
A Kheopsz piramis.
Gyere velünk testvériskolánkba,a németországi Olpe városába !!! Hozd magaddal a barátodat is! Német és/vagy angol nyelvtudás el ő ny, de nem kötelez ő.
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába Egyházközség neve: Hittanoktatást végzi:
6/2. A poliszok és a görög gyarmatosítás
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
Álmodtunk egy iskolát magunknak
Nemzeti Köznevelési Portál
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
A mykénéi civilizáció és a „sötét kor”
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
Előadás másolata:

Hogyan legyek érdekes? VI. Országos Interaktív Tábla Konferencia, 2011 Dr. Németh Zoltán Hogyan legyek érdekes? 1. Pedagóus szülőktől---tudás szeretete 2. Közgadász – 6 év töri oktatás 3. Felnőtt oktatás 10 éve, Tudásmenedzsment igazgató a legnagyobb tréningcégnél. Prezi----SZENVEDÉLY. 1,5 éve a honlapomat írom - szellemi üzemanyag VI. Országos Interaktív Tábla Konferencia, 2011

Az előadás célja Közös gondolkozás Érdeklődés felkeltése Gyakorlati példák

Miért szeretnek diákok egy tantárgyat? A tanár miatt A tantárgy miatt Más okból

Mindkettő a TANÁR felelőssége Az ő TELJESÍTMÉNYÉN múlik Mindegy  Mindkettő a TANÁR felelőssége Az ő TELJESÍTMÉNYÉN múlik De mitől függ a teljesítménye

Az egyéni teljesítmény összetevői Készség Motiváció Elvárások ismerete Készség Elvárások ismerete Motiváció Ez a modell a gyerekek teljesítményére is igaz De igaz a mai készülésemre is.

Motiváció Aki a teremben ül, mindenki motivált Készség Elvárások ismerete Motiváció Aki a teremben ül, mindenki motivált Ehhez a szakmaához önmagában kell egy jó adag motiváció

Készségek – módszerek? Történetmesélés Elvárások ismerete Motiváció Történetmesélés Speciális programok (Mischief, pptplex, google it) Humor Érdekes kép, videó Bevonás, partnerség Házifeladat az interneten Házifeladat valamely technikai programmal

Hallgatói elvárások? Hogyan? Készség Elvárások ismerete Motiváció Megkérdezni Megismerni Folyamatosan frissíteni

De kik is a diákok? Y-generáció C-generáció 1984-2002 Önérvényesítés, tech-mánia Gyakorlatiasság, vélemény-kimondók C-generáció 2002- Napi 10 óra internet Változás az életük Social network, közösségi vélemények

Megkérdeztem 20 diákot…. Mitől érdekes egy oktatás Neked? Szénatom: Gondoljunk Árpád apánk szénatomjára Sztori-mesélés Vicces ----- mert ez motivációt ad nekünk Érezzük jól magunkat - mert ez motivációt ad Velünk is megtörténjen Ne legyen tudományos Tekintsen partnernek Vonjon be Tapasztalatból tanuljunk, ne könyvből

Néhány példa: - Holdra szállás - Ókori Görögország

Példa 1: Holdraszállás Verseny a Holdért Gagarin repülésével az amerikaiak "másodszor is vereséget szenvedtek" a Szputnyik után. Ezért az éppen beiktatott új elnök John F. Kennedy meghirdette az Apollo-programot. A célkitűzés szerint rendkívül rövid időn belül – 9 év alatt – a NASA-nak embert kellett juttatnia a Holdra és biztonságosan vissza is kellett hoznia onnan. Ez hatalmas vállalás volt annak ismeretében, hogy a bejelentés idején meglévő realitások fényévnyi messzeségben voltak a holdutazások által támasztott igényektől. A politikai cél pedig az volt, hogy az inkább tudományos fantasztikumba illő cél teljesítésével kitöröljék a közvélemény gondolkodásából a szovjet teljesítményeket és helyébe egy amerikait állítsanak. A rendelkezésre álló 9 év alatt lezajlott a Saturn hordozórakéta-család fejlesztése, az Apollo űrhajó és az Apollo holdkomp fejlesztése, valamint a Gemini-program, amelyben a holdraszállás műveleteit – űrséta, űrhajók összekapcsolódása – kísérletezték ki. Az Apollo-program csúcspontjaként egy amerikai űrhajós, Neil Armstrong léphetett a Hold felszínére először 1969. július 21-én.

Érdekes információk a Holdra szállásról Fedélzeti számítógép Kilincs Zászlórúd Kedves idős hölgyek Az Apollo-11 Saturn rakétái annyi üzemanyaggal töltötték fel, hogy a NASA sem tudta biztosan, nem fog-e az egész misszió a kilövőálláson felrobbanni. Épp ezért az esemény VIP nézőit több, mint öt kilométerre a helyszíntől helyezték el. Az Apollo fedélzeti számítógépei butábbak voltak egy mai átlagos mobiltelefonnál. Az ivóvizet az üzemanyagcella állította elő, de mivel a hidrogénszűrők nem működtek, így minden ital pezsgett. Viszont a misszió tervezésekor nem dolgozták ki mi legyen a vizelettel és az ürülékkel a súlytalanság állapotában, ami később sok kellemetlenséget okozott. Legalább egy űrhajósnak így hasmenésgátló gyógyszert kellett szednie. A „kis lépés ez egy embernek” valójában nem is volt olyan kicsi: Armstrongnak több mint egy méter magasról kellett lehuppannia a felszínre. 7. Amikor Buzz Aldrin is kiszállt és csatlakozott Armstronghoz, nyitva kellett hagynia a leszállóegység ajtaját, ugyanis azon nem volt kívül kilincs. 8. Mi volt a holdraszállás legnehezebb feladata? A zászló kitűzése. A NASA előzetesen puha talajra számított, ám a pár centiméteres porréteg alatt kemény kőzetréteg lapult. A zászlórudat a vékony rétegbe fúrták, majd ügyeltek rá nehogy véletlenül kidőljön. 9. A zászlót a Saers cég készítette, azonban a NASA nem hozta nyilvánosságra a gyártó nevét, mert nem akart reklámügyekbe keveredni kereskedelmi forgalomba kerülő termék használata miatt. 10. Az űrruha belső bélését és a fedélzeti számítógép memóriaegységeit kézimunkával készítették „kedves idős hölgyek”

Példa 2: Görög történelem A minoszi civilizáció [szerkesztés]      A legkorábbi civilizáció, amely a mai Görögország területén feltűnt, a Kréta szigetén virágzó minoszi civilizáció volt kb. i. e. 2500 és i. e. 1450 között. Nagyon keveset tudunk a minoszi emberekről, még a nevük is modern kori névadás eredménye Minósz, a legendás krétai király után. Úgy tűnik, nem indoeurópai nép(ek) voltak, nyelvük, az eteokrétai írása lehet a megfejtetlen lineáris A írás. Alapvetően tengeri kereskedő nép voltak. Bár eltűnésük oka bizonytalan (bár egyesek úgy gondolják, a Théra vulkánkitörése vetett véget civilizációjuknak), mindenesetre egy, a szárazföld felől érkezőmükénéi görög invázió zárta le történetüket . A mükénéi Görögország [szerkesztés] A mükénéi Görögország (nevezik bronzkori Görögországnak is) a késő helládikus bronzkor civilizációja. A görögök Égei-tengerhez való érkezésével kezdődött i. e. 1600 körül, és a bronzkori civilizáció i. e. 1100 körüli összeomlásával végződött. Homérosz epikája és a görög mitológia nagy része erről a történelmi korszakról szól. Ez a periódus nevét a peloponnészoszi Argolisz északnyugati részén található Mükénéről kapta, ami ma fontos régészeti lelőhely. A mükénéi civilizációt egy katonai arisztokrácia irányította. A mükénéiek i. e. 1400 körül kiterjesztették uralmukat a minószi civilizáció központjára, Krétára, és átvették egyik írásukat, a lineáris A-t a saját korai görög nyelvük számára. A mükénéi írást lineáris B-nek hívjuk. A mükénéi nemeseket kaptársírokba (tholoi) temették. Ezek nagy kör alaprajzú kamrák voltak magas boltozatos tetővel, kővel szegett széles bejárattal. Gyakran temettek el az elhunyttal tőrt vagy más hadifelszerelést. A nemeseket gyakran temették aranymaszkkal, tiarával, páncéllal és drágakővel díszített fegyverekkel. Halottaikat ülve temették és a nemesek egy részét mumifikálták. A mükénéi civilizáció i. e. 1100 körül összeomlott. Számos várost kifosztottak és az egész környék a történészek által adott néven az ún. sötét korszakba merült. Ezalatt az időszak alatt Görögországot a népesség és írásbeliség hanyatlása jellemezte. A görögök maguk ezért a hanyatlásért a görögök egy újabb csoportjának beözönlését, a dór inváziót tették felelőssé, bár ezt a nézetet csak csekély számú régészeti lelet támasztja alá.

Hagyományosan? Digitálisan? Lépést tartva, hagyományt őrizve Érdekesség útjai Hagyományosan? Digitálisan? Történet Kép Videó Megfogalmazás Analógia Humoros Meglepő Interaktivitás Kérdések (valós és költői) Feladat (multiple mouse) Formai elemek Lépést tartva, hagyományt őrizve

Üzenetek mára Gondolkozzunk az Ő fejükkel Ne felejtsük a motiváció fontosságát Tanuljunk, keressük az új megoldásokat Készség Elvárások ismerete Motiváció

Mennyire tetszett Önnek az előadás? 10 pont 9 pont 8 pont 7 pont 6 pont 5 pont 4 pont 3 pont 2 pont 1 pont

Köszönöm szépen a figyelmet!