Szakmai konferencia Balatonfüred 2012. október 25-26.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
 2011 első félévében Magyarország látja el az Európai Unió Tanácsának soros elnöki feladatait  az önkéntesség európai éve  június 4-12.
Advertisements

„A megye szerepe a parlagfű elleni mozgalomban” Tájékoztató a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat által kezdeményezett Megyei Parlagfű-mentesítési.
AZ ÁLDOZATSEGÍTÉS HELYZETE
A magyar áldozatsegítés bemutatása és fejlesztése
Csecsemő és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégiumi ülés
Magyar Kerékpárosklub Hungarian Cyclists’ Club (HCC)‏ László János, elnök.
Békés Megyei Államigazgatási Kollégium június A közérdekű munka büntetés végrehajtásának tapasztalatai Békés megyében Békés Megyei Kormányhivatal.
CIVIL SZERVEZETEK AZ ESÉLYEGYENLŐSÉGÉRT. Esélyegyenlőség területei, célcsoportjai Jogszabályok: A közoktatásról szóló évi LXXIX. törvény A fogyatékos.
ÁLLAMI ÁLDOZATSEGÍTÉS A GYAKORLATBAN Budapesti Szociális Forrásközpont TÁMOP Projekt - Tapasztalatcsere Fórum - ( március 7.)
Információs Társadalom Parlamentje, június 1., Budapest Magyarság az információs társadalomban Szövetség a Közös Célokért társulás, Felvidék  Az.
ÁLDOZATOK NAPJA „EGYÜTT AZ ÁLDOZATOKÉRT”
Projektzáró konferencia április 26.. I. Előzmények II. A projekt részei III. A projekt megvalósítása IV. A végrehajtás tapasztalatai V. Az együttműködő.
A lions hazai szervezetének megújulása a Civil törvény kapcsán.
MANORKA projekt Értékelő Csoport ülése február 18. Budapest „Önkormányzati kapacitásépítés norvég ‐ magyar együttműködéssel” projekt HU HU11-PP
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
ENVI-ART Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Kft.
Áldozatsegítés és áldozatvédelem
Sose rázd a kisbabádat Dr. Kovács Zsuzsanna április 30.
Hangunk megsokszorozza erőnket ! A betegszervezetek jelentősége
Alapfeladatok és fejlesztések az Áldozatsegítő Szolgálat munkájában
ENSZ - ECOSOC EU EU Bizottság - AGIS Európa Tanács Szervezett, határokon átlépő bűnözés elleni harc Társadalmi-közösségi bűnmegelőzés az újszerű és a tradicionális.
EU alapismeretek E-Learning.
(Igazságügyi Hivatal, főigazgató)
Az Áldozatsegítő Szolgáltatások fejlesztése alprojekt
A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása-kiemelt projekt (TÁMOP 5.6.2/10-1),
A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása-kiemelt projekt (TÁMOP 5.6.2/10-1),
Az áldozatsegítés szolgáltatásainak kiszélesítése – hétvégi ügyelet, speciális programok, különleges esetek kezelése.
Workshop A gyermekvédelmi jelzőrendszer működésének
Kárenyhítési esetek tapasztalatai és gyakorlati problémái dr. Tóth Zsófia áldozatsegítő szakreferens Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal június.
Az Ást április 15-i módosításának bemutatása dr. Veisz Gábor áldozatsegítési osztályvezető Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal áldozatsegítési.
Államtitkári Kabinetfőnök Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
ÁLDOZATSEGÍTÉSI SZOLGÁLTATÁSOK
Az Igazságügyi Hivatal helye, szerepe a családon belüli erőszak kezelésében, az áldozatok segítésében Dr. Triznay Gabriella Somogy Megyei Igazságügyi Hivatal.
A rendőrségi szervezetváltozások szerepe, a nyomozás hatékonysága A rendőrségi szervezetváltozások szerepe, a nyomozás hatékonysága dr. Dinók Henriett.
Menedék - Migránsokat Segítő Egyesület
Határon átnyúló vitarendezés. Bevezetés határon átnyúló viták nehézségei különböző nyelv jogismeret hiánya, fogyasztói jogvitákban különösen.
Kormányszóvivői tájékoztató 1 A társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiája 115/2003. (X. 28.) OGY határozat. Cselekvési program 1009/2004. (II. 26.) Korm.
A Magyar Köztársaság Rendőrsége
„Az Áldozatsegítő Szolgálat és a Jogi Segítségnyújtó Szolgálat közös hétvégi ügyeleti rendszerének kialakítása Komárom-Esztergom megyében” november.
Az Európai Unió áldozatpolitikájának megújítása Sömjéni László Bűncselekmények Áldozatainak Napja Szakmai Konferencia Budapest február 22.
2009., a működés negyedik éve Áldozatsegítő Szolgálat.
BIZTONSÁGOS MÓRAHALOMÉRT Főpályázó: Mórahalom Város Önkormányzata.
Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium
Nemzeti stratégia a bűnmegelőzésről összeállította: Finszter Géza
SZAKMAI PROGRAM január – június 30. A KÖZMŰVELŐDÉS ORSZÁGOS SZAKFELÜGYELETE ÁLTAL TETT ÉSZREVÉTELEK ÉS JAVASLATOK MEGVALÓSÍTÁSÁNAK ELŐSEGÍTÉSÉRE.
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Az Áldozatsegítő Szolgálat tevékenysége és programjai „Együtt az áldozatokért” szakmai konferencia Fehér Gyűrű Egyesület – Weisser Ring Schweiz Balatonfüred,
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács sajátos szerepe az Európai Uniós szabályozások érvényesítésében hazai nemzeti és helyi szintű szabályozásokban Horváth.
Nemzetközi együttműködések „A BAKONYÉRT” Egyesületnél.
Tájékoztató évi CXCVIII. törvény a területfejlesztéssel és a területrendezéssel összefüggő egyes törvények módosításáról „Regionális fejlesztési.
A társadalmi bűnmegelőzés stratégiája egy éves tapasztalatai.
A Cseh - Magyar Üzleti Klub. A Cseh Magyar Üzleti klub legfőbb céljának tekinti a kétoldalú üzleti kapcsolatok fejlesztését, és a cseh illetve magyar.
A Kezdeményezések Régiója Brüsszelben május 24. Kiss Judit Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Nyugat-dunántúli Régió Brüsszeli Képviselete.
Hogyan válasszunk iskolát, tudnivalók iskolaválasztás előtt! 8. évfolyamra járó tanulók szüleinek tartandó értekezletre 8. évfolyamra járó tanulók szüleinek.
A Magyar Köztársaság kormánya. REND ÉS BIZTONSÁG a rendteremés programja (elszámolás) Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter.
A projekt megvalósítását támogatja a Belügyminisztérium Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsa „A legkisebb ellenállás” – bűnmegelőzés a szépkorúak körében BM –
ÁLDOZATSEGÍTÉS MAGYARORSZÁGON „LEVENDULA” Az aktív időskor szabadegyeteme október 19.
Az emberkereskedelem kérdései az áldozatok szempontjából Gál Eszter Európai Együttműködési Főosztály október 21. Belügyminisztérium.
„Az Áldozatvédelmi Szakmai Együttműködési Rendszer egységes fővárosi szintű megvalósítására”
„Gondoljunk a jövőre” Szakmai nap előadó: Magyar Mariann projektmenedzser Regionális Szociális Forrásközpont Kht. Szombathely június 22.
Az áldozatok hatékony tájékoztatásának rendőrségi protokollja dr. Veisz Gábor Igazságügyi Hivatal Bátonyterenye, június 9.
„A legkisebb ellenállás” – bűnmegelőzés a szépkorúak körében BM – 15 – MI – 0092 projekt szakmai bemutatása Összeállította: Dr. Dobos László 3.KEMA Kuratórium.
1990. február 22-én tette közzé az Európa Tanács a bűncselekmények áldozatainak chartáját, ez a nap azóta is számos országban – óta Magyarországon.
Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület
ÁLDOZATOK VILÁGNAPJA Február 22.
Jász –Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálat tevékenységének bemutatása Dr. Berkó Attila JNSZ. Megyei Kormányhivatal Igazságügyi.
ÁLDOZATOK VILÁGNAPJA Február 22.
Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Szakmai Fórum az "Út a munkához" program megvalósításáról és a "Jó gyakorlatok" bemutatásáról Kecskemét, 2009.
ÁLDOZATOK VILÁGNAPJA Február 22.
Előadás másolata:

Szakmai konferencia Balatonfüred október

 Kővári András ötlete egy létrehozható civil áldozatvédelmi Egyesület megszervezésére a német Fehér Gyűrű támogatásával (1989)  Szükség volt irodára és pénzügyi támogatásra  18 magányszemély, ügyvédek, újságírók, tanárok, lelkészek, orvosok, közgazdászok – az alapítók

Előzmények:  1974 – az első áldozatvédő szervezet – Német Szövetségi Köztársaságban, Weisser Ring néven  ezután Európa további 21 országában jött létre német mintára Alakulás:  én a német Weisser Ring segítségével megalakul Magyarországon a Fehér Gyűrű  Az egyesület a bűnözés áldozatainak támogatására és a bűncselekmények megelőzésére alakult.  Az egyesület – indokolt esetben – konkrét és közvetlen támogatást ad, valamint segítséget nyújt a rászoruló áldozatoknak (hozzátartozóknak) anyagi, pénzügyi, jogi és egyéb formában. Elméleti, módszertani és gyakorlati munkát végez a bűnözés megelőzése érdekében.

 A FGY elnöksége március 1-én a Magyar Kriminológiai Társasággal közösen kiadott egy tájékoztatót, amely a bűncselekmények sértettjeinek és kárvallottjainak adott tájékoztatást a sértett jogai és kötelességei a büntetőeljárásban fejezetekkel. Ez az írásos anyag az első olyan konkrét egyesületi tájékoztató volt, amelyből a sértettek megtudhatták, hogy mit kell tenniük bűncselekmény áldozatává válása esetén.

 emberi v i gasz és személyes gondoskodás a bűncselekményt követően  a szorult helyzetben lévőknek anyagi támogatás  pihenést és kikapcsolódást nyújtó programok szervezése az áldozatoknak és családtagjaiknak  szükség esetén a további jogi tanácsadás költségeinek átvállalása  a bűncselekmény okozta károk megtérítéséért segítség a polgári peres eljárásokban  bírósági határidők figyelemmel kísérése  más szervezetek, illetve intézmények által nyújtott segítségnyújtás közvetítése.

 Az emberek szívesebben fordulnak a civil szervezetekhez, mint a hatóságokhoz.  Bűncselekmények áldozatainak napjának megtartása február 22-én  Első áldozatvédelmi nap Magyarországon, 1992 (budapesti Thermal Hotel) a Fehér Gyűrű kezdeményezésére.  Áldozatok Támogatásának Európai Fóruma elnevezésű nemzetközi szervezet május 20-án Dublinban tartott konferencián tagjai közé felvette a magyar Fehér Gyűrű egyesületet.  Külföldi áldozatok segítése 2002-től

 Az egyesület tagjai között szerepelt a Belügyminisztérium, a Legfőbb ügyészség, az Országos Rendőr-főkapitányság, stb.  Éves tagsági díj  Több mint negyven ezer áldozat fordult segítségért az elmúlt 22 év alatt, és ezek egy része több, mint millió forintot meghaladó értékű segélyben, illetve anyagi támogatásban részesült. A segélyek nagy része életellenes bűncselekmények, súlyos testi sértés áldozatai, valamint rablások, lopások és lakásbetörések.  Az egyesület a hazánkban áldozattá vált külföldiek megsegítésére készített programja végrehajtásában elengedhetetlen szerepkört betöltő munkatársai több általánosan ismert nyelvet beszélnek, aminek köszönhetően a Fehér Gyűrű összesen 29 különböző nemzet bajba jutott állampolgárának tudott segítséget nyújtani.  Pszichológusok, szociális munkások közreműködése 2010-től.

 Kezdetben az ország különböző városaiban13 áldozatvédő iroda működött.  Első alkalommal 1991-ben Szolnokon és Szekszárdon alakult áldozatvédő iroda (2 év)  Veszprémben 2001-től 2008 áprilisáig, amely 2009-től ismét megnyílt heti 3 alkalommal, Kecskeméten 2002-től 2006 decemberéig minden munkanapon volt ügyfélfogadás.  Szegeden, Rétságon, Füzesabonyban, Hatvanban, Balassagyarmaton és Gyöngyösön működő áldozatvédő irodák heti egy-két alkalommal fogadták a bűncselekmények sértetteit. Hatvanban, Gyöngyösön, Veszprémben és Kecskeméten jelenleg is ebben a rendszerben működnek az irodák.  2002-től Siófokon, Balatonfüreden és 2009 júniusától Abádszalókon idényjelleggel, a turistaszezonban működnek az irodák.  Mobil áldozatsegítés, irodáink működése

 Az egyesületnek fontos, kezdeményező szerepe volt a sértettek kompenzációjára vonatkozó jogszabály megalkotásában.  1995: vitaülés az áldozatok jogi helyzetére és kártalanítására vonatkozó nézetekről, javaslatokról.  Részt vett a „Az egyes erőszakos bűncselekmények következtében sérelmet szenvedettek állam általi kárenyhítéséről” törvénytervezet/normaszöveg elkészítésében. A norma szöveg tervezetét a Fehér Gyűrű benyújtotta a Parlament illetékes bizottságának  209/2001. (X.21.) megszületett a rendelet a kárenyhítés szabályairól  „A mediáció és a sértett kártalanítása” c. workshop szervezése a Magyar Viktomológiai Szekció 1993-as, Budapesten megrendezett Nemzetközi Kriminológiai Kongresszusán.  Nemzetközi konferencia szervezés a VSE égisze alatt ban Budapesten, 2008-ban Siófokon.  Áldozatvédelmi nap szervezése (február 22) – 2006-ig  2010-től az egyesület saját pszichológust alkalmaz

 Az áldozatok védelméről: ‘A évi CXXXV. Törvény a bűncselekmény áldozatainak segítéséről és az állami kárenyhítésről’  január 1-én az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium felügyelet alatt megkezdte működését az Igazságügyi Hivatal, amelynek keretében az Áldozatsegítő Szolgálat, a Jogi Segítségnyújtó Szolgálat és a kárpótlás intézményei együtt látják el ezt a funkciót.  Együttműködési megállapodás az állami Áldozatsegítő Szolgálattal, majd jogutódjával (KIMISZ)  Az Áldozatsegítő Szolgálatok és a Fehér Gyűrű Egyesület együttműködése az áldozatok segítésében.  Együttműködés civil szervezetekkel  Együttműködés a rendőrséggel

 Az eltelt 22 év alatt összesen fő kereste meg problémájával irodánkat, ezek közül főnek adtuk jogi és egyéb segítséget és főnek adtunk segélyt Ft összegben.  2002 – 2010 között irodáinkat 4237 külföldi állampolgár kereste fel, akik közül 2026 fő részére Ft segélyt fizettünk ki. Ez idő alatt 85 fő részére biztosítottunk szállást 188 éjszakára.  Országszerte előadásokat tart ása iskolákban, nyugdíjas klubokban, művelődési házakban.  Életellenes bűncselekmények, súlyos testi sértések áldozatai, rablások, lopások, és lakásbetörések áldozatai számára  Az egyesület munkatársai gyakran segítettek a családon belüli erőszak, az emberkereskedelem és a prostitúcióra kényszerített áldozatoknak is.

 Budapest belvárosában 1998 nyarán az Aranykéz utcában egy személygépkocsiba rejtett bomba robbant. Az alvilági leszámolás miatt végrehajtott robbantás következtében nem csak a célszemély, hanem három vétlen áldozat is életét vesztette és többen súlyosan megsérültek. Az Egyesület a vétlen áldozatok hozzátartozóit levélben kereste meg, és felajánlotta részükre az anyagi és a jogi segítségnyújtást. Többen jelentősebb összegű pénzügyi támogatást kaptak, és díjtalan jogsegély szolgáltatásban is részesültek.

 május 9. Móri gyilkosság (Erste bank)  8 ember vesztette életét  A Fehér Gyűrű elnöksége 2002 májusában támogatói folyószámlát nyitott az Erste Bank Hungary Rt-nél, amelyen keresztül lehetővé vált a móri bankrablás elhunyt áldozatai hozzátartozóinak pénzügyi segítése.  60 millió forint értékű adomány gyűlt össze.  Ezen kívül jogi képviselet nyújtása (hagyatéki tárgyalásokon, rendőrségen)  Az utolsó feladat 2010-ben.

 1990-ben alapították Svájcban, 2003-ban a szervezet székhelye az Egyesült Királyságba, majd Hollandiába került, jelenleg Brüsszelben található.  Feladata az információ és a tapasztalatok kicserélése a tagszervezetek között, hatékony szolgáltatások fejlesztése a bűncselekmények sértettjeinek, a sértett jogainak biztosítása a büntetőeljárásban és más szervezeteknél, a fair és egyenlő kompenzáció a sértettnek.  országos hálózat – jelenleg 21 ország, 24 áldozatsegítő civil szervezete tartozik bele  Azon áldozatok, akiknek áldozati státuszát elismerték, emberi méltóságát tiszteletben tartották, sokkal inkább képesek reális és megfontolt ítélet kialakítására a bűncselekményekkel kapcsolatos tapasztalataikról, hogy megértsék a bűncselekményt és biztosak legyenek közösségük szolidaritásában (másodlagos áldozattá válás).

 A szervezet 1997-ben a Budapesten megrendezett konferencián kidolgozta és elfogadta „A bűncselekmények áldozatainak szociális jogai” című dokumentumot, amelynek publikálására 1998-ban került sor. minden demokratikus társadalomnak kötelessége, hogy a bűncselekmény negatív következményeit csökkentse, a sértettet támogassa.  a nemzeti áldozatsegítő szervezetek kölcsönösen ellátják egymás állampolgárainak segítését, támogatását, akár turistaként, akár más, legális módon tartózkodik a sértetté vált személy az adott országban.  Az Európai Unió Tanácsa március 15-én elfogadta a „sértett büntetőeljárásbeli jogállásáról”szóló kerethatározatát. Ennek értelmében az unió országaiban az áldozatvédelem elsősorban állami feladat.

 Európai Áldozatvédő Fórum – a Fehér Gyűrű 1992 óta tagja  Vállalja, hogy az áldozattá vált turisták segítésére irodájában egész napos ügyfélszolgálatot működtet  Súlyos, életellenes bűncselekmények áldozatainak, hozzátartozóinak jogi képviselete  A segítés főbb területei a hazánkban áldozattá vált turisták részére  Kapcsolat a Nagykövetségekkel

 2009 – „20 éves a magyar áldozatvédő szervezet” c. kiadvány  2010 – együttműködési megállapodás kötése az ORFK-val a bűncselekmények áldozatainak segítése érdekében.  Stratégiai Együttműködési megállapodás kötése a Belügyminisztériummal  A FEHÉR GYŰRŰ Közhasznú Egyesület tagja lett a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsnak  KIMISZ  Jelenleg a budapesti iroda hétköznap óráig várja ügyfeleit a Szent István krt. 1. sz. alatt.  Vidéki irodáink közül a 2010-ben újra nyílt Veszprémi iroda, Hatvan, Kecskemét, Gyöngyös állandó nyitva tartással, és a balatonfüredi, siófoki, és abádszalóki irodák pedig szezonális nyitva tartással fogadja az ügyfeleket.  Új együttműködések előkészítése - MABISZ, V. kerületi Önkormányzat, Turizmus Zrt.  Működés nehézségei ??? !!!

 Központi iroda: 1055 Budapest, Szt. István k ő rút 1.  Telefon: ,  Fax:   Honlap:  Köszönöm a figyelmüket  Fügedi László  a Fehér Gyűrű Egyesült elnöke