Az oltalom alatt álló magyar termékek lehetőségei a kereskedelemben

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kamarai prezentáció sablon
Advertisements

Gayár Csilla, pénzügyi menedzser VÁTI Kht. Pécsi Területi Iroda DDOP Utólagos akadálymentesítés (Egyenlő esélyű hozzáférés a közszolgáltatásokhoz)
„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
EMCS RENDSZER JOGSZABÁLYI HÁTTERE
A 17/2010. (III. 4.) FVM rendelet a családi gazdálkodók által igénybe vehető átmeneti állami támogatásról Szeged, március 31.
2010. Augusztus 16. és Augusztus 17. hajnala.
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Pannónia Kincse LEADER Egyesület május 21. Pannonhalma A mikrovállalkozások létrehozására és fejlesztésére nyújtandó támogatások részletes feltételeiről.
Az IKSZT címbirtokos szervezetek működtetési kötelezettségeiről VM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet Budinszki István szeptember.
Hotel Eger Park Konferenciaközpont október
Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program Budapest, február 9.
Elkülönített állami pénzalapok
Helyi termék védjegy, területi márka létrehozása
Helyi termék értékesítés adózási tanácsadása – műhelymunka őstermelők, kistermelők, kézművesek, agroturisztikai szolgáltatók, és civil szervezetek részére.
Tud Ön hullámlovagolni? 2012 után a kibocsátás-kereskedelemben Baráth Barna Vertis Zrt szeptember 15.
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről, s az igénybevehető szolgáltatásokról Tisza.
Tájékoztató Fórum Észak Kelet-Pest Megyei Leader Egyesület 2170 Aszód Pesti út
08_12_03 kertbaratok.ppt MAGYAR AGRÁR-KÖRNYEZETGAZDA EGYESÜLET
SIXTH FRAMEWORK PROGRAMME Budapest © Campden BRI Mo. Nonprofit Kft. A hagyományos élelmiszer fogalmának fogyasztói és ipari szemléletű meghatározása.
MFG-Pro váll-ir. rendszer bemutatása
Műveletek logaritmussal
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
4. VÉGES HALMAZOK 4.1 Alaptulajdonságok
e-jövedék konferencia
Az ETT tagi jóváhagyási eljárás magyar sajátosságai és a tagállami jóváhagyó hatóságok gyakorlatai Előadó: Dr. Csonka Ernő Területi Közigazgatásért és.
Élelmiszerjog, általános összefoglaló
Ez a dokumentum az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg. A dokumentum tartalmáért teljes mértékben Szegedi Tudományegyetem vállalja a felelősséget,
Tűrések, illesztések Áll: 34 diából.
10. Készletrendszer.
Származás, minőség- és eredetvédelem. Földrajzi árujelzők kialakulása.
Az Eredetvédelem az EU-ban
Pázmány - híres perek Pázmány híres perek.
6. Előadás Merevítő rendszerek típusok, szerepük a tervezésben
Darupályák tervezésének alapjai
1 A KBSZ BEMUTATÁSA év eseményei KBSZ SZAKMAI NAPOK - HAJÓZÁS Budapest, március 31. Orosz Dalma főosztályvezető.
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
Integrált Kormányzati Ügyfélszolgálat működésének éves tapasztalatai,
A települési önkormányzatok állategészségüggyel és élelmiszerlánc-felügyelettel kapcsolatos feladatai Dr. Bakos Pál Igazgató-helyettes főállatorvos Békés.
Festményei 2 Michelangelo Buonarroti Zene: Gregorian Amazing Grace N.3
szakmérnök hallgatók számára
HÍR gyűjteményből Íz-régiók a Kárpát- medencében Szegedyné Fricz Ágnes elnök HÍR Bíráló Bizottság.
1 Hirdetmények Dobogókő, január Laczikné Szatmári Csenge KvVM Hatásvizsgálati Osztály.
A szelektív gyűjtés helyzete, eredményei Kommunikációs kihívások
Fontos élelmiszerjogi szabályok KKV szemszögből. Szabályok a mindennapokra Ami egy KKV-nak nehezebb – Címkézés – Állítások – Fogyasztóvédelem – Nyomonkövethetőség.
TRUEFOOD RENDEZVÉNYEINK Március 12. Budapest: ”Kutatás az innovációért” Április 29. Budapest: INTÉZETLÁTOGATÁS a Campden & Chorleywood Magyarország.
Vasútszabályozási Osztály
Kirándulás, Apáthy-szikla – Árpád kilátó - Hüvösvölgy
Európai Menekültügyi Alap évi allokációja SZAKMAI RÉSZ Pályázható célkitűzések és tevékenységek Célcsoportok Változások A pályázók tájékoztatása,
Feladatnaptár Április 27. (kedd) Migráns-project megbeszélés (érintett ofők és ofő-h) Április 29. (csütörtök) Osztályozó értekezletek Április 30. (péntek)
ÉRDEKEGYEZTETÉS ÉRDEKKÉPVISELET
20).7-es szint Rákóczi 2. sz. barlang előtt
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
Hungarikumok a Parlamentben II Gyaraky Zoltán főosztályvezető Gőgös Zoltán államtitkár.
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
Az Identitás Erősítése a Maros Megyei Iskolákban Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO)
Pályaválasztás Pályaválasztás
1 Gyorsul a gazdaság növekedése. 2 Nő a beruházás.
Uraim és hölgyeim, itt az új 2011-es Pirelli Naptár A naptár első része a nők naptára, míg a második rész a férfiaké.
1169/2011/EU jelölési rendelet
NAGYGÉPES ESEMÉNYEK KBSZ SZAKMAI NAPOK - REPÜLÉS
Allergének jelölése a nem előre csomagolt élelmiszerek esetében
Országos szakképzési tanévnyitó igazgatói értekezlet 2010/2011. tanév Tájékoztató a felnőttképzési akkreditációról Torma Gabriella FAT titkárságvezető.
Az élelmiszerekkel kapcsolatos szabályok
A VÉDJEGY Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Szép Erika.
Ö kológiai termékek jelölése Juhász Ágnes NÉBIH ÉTbI Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
ETS-létesítményeket, EU-ETS hitelesítőket
2016. december 2., EU ETS szakmai konzultációs nap
Nemzeti Élelmiszer Nyomon Követési Platform
Edelény, 2017 november 27 Kőváriné dr. Bartha Ágnes Kislépték , MAKE
Előadás másolata:

Az oltalom alatt álló magyar termékek lehetőségei a kereskedelemben Szegedyné Fricz Ágnes főosztályvezető-helyettes Élelmiszer-feldolgozási Főosztály 2012. június 21.

Földrajzi árujelzők Hagyományos különleges termékek

Uniós oltalom lehetősége Földrajzi árujelzők A) Oltalom alatt álló eredet-megjelölés (OEM) B) Oltalom alatt álló földrajzi jelzés (OFJ) földrajzi terület használatban lévő elnevezés csoportosulás oltalmazható termékek köre

http://ec.europa.eu/agriculture/quality/door/list.html

Földrajzi árujelzővel ellátott szeszes italok (A HÍR Gyűjtemény írta le először) Békési szilvapálinka Gönc(z)i barackpálinka Kecskeméti barackpálinka Szabolcsi almapálinka Szatmári szilvapálinka Újfehértói meggypálinka Pannonhalmi törkölypálinka önmagában a „pálinka” és a „törkölypálinka” megnevezés

Az uniós bejegyzés főbb állomásai: Nemzeti oltalom megszerzése Közösségi oltalom iránti kérelem benyújtása Észrevételek az Európai Bizottságtól: 1 év Közzététel kifogásolásra: 6 hónap Észrevételek a tagországoktól Bejegyzés

A TERMÉKLEÍRÁS A termék elnevezése A termék bemutatása A földrajzi terület meghatározása A földrajzi területről való származás igazolása A termék előállítási módja A termék és a földrajzi környezet kapcsolata Ellenőrző hatóságok/szervek Egyedi címkézési előírások

Az 510/2006/EK rendelet 13. cikke szerint a bejegyzett elnevezések a következőkkel szemben nyújtanak oltalmat: a) hasonló elnevezések vagy amennyiben az elnevezés használata az oltalom alatt álló elnevezés hírnevét kihasználná; b) bármely visszaélés, utánzás vagy félrevezető utalás: pl a „jellegű”, „típusú”, „eljárással készített”, „mint a -ban/-ben gyártott”, „utánzat”, vagy hasonló kifejezéseket kapcsolnak; c) bármely egyéb hamis vagy megtévesztő megjelölés a belső vagy a külső csomagoláson, a reklámanyagokon vagy az érintett termékre vonatkozó iratokon, valamint a termék származását illetően hamis benyomást keltő dobozba történő csomagolás; d) a termék valódi származását illetően a fogyasztók megtévesztésére alkalmas bármely egyéb módszer.

A Bizottság 2010/C 341/03 közleménye OEM/OFJ termék, mint összetevő: Az OEM-ként vagy OFJ-ként bejegyzett elnevezés szerepeljen: egy élelmiszer összetevőinek felsorolásában a termék felhasználásával készült élelmiszer kereskedelmi megnevezésének részeként vagy annak közelében szerepeljen a szóban forgó élelmiszer címkézésében, kiszerelésében és reklámozásában megjelenjen, feltéve az európai uniós feliratok, rövidítések (OEM/OFJ) és jelképek jelenjenek meg a címkézésben hasonló összetevő esetén csak az OEM-et vagy OFJ-t viselő terméknél.

Egyedi címkézési előírások Hajdúsági torma oltalom alatt álló eredetmegjelölés (uniós megjelölés, rövidítése: OEM) a Hajdúsági torma elnevezést az uniós megjelölést vagy OEM rövidítését a kereskedőház nevét a tétel azonosító számát

Egyedi címkézési előírások Makói vöröshagyma vagy Makói hagyma oltalom alatt álló eredetmegjelölés a Makói hagyma elnevezést az uniós megjelölést vagy OEM rövidítését az uniós logót

Egyedi címkézési előírások Alföldi kamillavirágzat oltalom alatt álló eredetmegjelölés (uniós megjelölés, rövidítése: OEM) az ALFÖLDI KAMILLAVIRÁGZAT terméknevet a „vadon termő” megjelölést a kamillavirágot ábrázoló grafikai megjelenítést az uniós megjelölést vagy OEM rövidítését az uniós logót

Egyedi címkézési előírások Gönci kajszibarack oltalom alatt álló földrajzi jelzés (uniós megjelölés, rövidítése: OFJ) a Gönci kajszibarack elnevezést az uniós megjelölést vagy OFJ rövidítését az uniós logót A megjelöléseket csomagolási egységenként kell elhelyezni. Fel lehet tüntetni a termék csomagolásán a település nevét, ahol az adott tételt termesztették.

Egyedi címkézési előírások Szentesi paprika = oltalom alatt álló földrajzi jelzés (uniós megjelölés, rövidítése: OFJ) a SZENTESI PAPRIKA szóösszetételt a nyomon követésre szolgáló vonalkódos címkét az uniós megjelölést (vagy OFJ rövidítését) vagy az uniós logót

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Szegedyné Fricz Ágnes agnes.fricz@vm.gov.hu http://www.elelmiszerlanc.kormany.hu