HŐSZÜKSÉGLETSZÁMÍTÁS

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Passzívház.
Advertisements

Széchényi Ferenc Gimnázium
A hőterjedés differenciál egyenlete
Energiahatékony épületek értékelése
A megújuló energiaforrások
Hőtechnikai alapok A hővándorlás iránya:
Az új épületenergetikai szabályozás
PENÉSZESEDÉS KOMPLEX VIZSGÁLATA
Baumann Mihály adjunktus PTE PMMK Épületgépészeti Tanszék
HALÁSZ GYÖRGYNÉ PhD DE MFK Épületgépészeti Tanszék
ROBUR Gázbázisú abszorpciós Hőszivattyúk
Időjárás, éghajlat.
Energia a középpontban
Statisztika I. VI. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
KÉMÉNY.
Hősugárzás Gépszerkezettan és Mechanika Tanszék.
HMV-termelés, a fűtési melegvíz és a használati melegvíz elosztása
A levegő felmelegedése
A hőterjedés alapesetei
h-x diagram Levegő vízgőz keveréke
1. Földgázrendszer.
8. Energiamegtakarítás a hőveszteségek csökkentésével
Vízgőz, Gőzgép.
Szoláris rendszerek.
Hővezetés rudakban bordákban
FAHÁZELEMEK A faházelemek kialakítását meghatározó követelmények és sajátosságok: Épületfizikai követelmények Faházépítési rendszerek.
HŐCSERE (1.) IPARI HŐCSERÉLŐK.
A KÖZVETETT HŐCSERE FOLYAMATA
Hősugárzás Radványi Mihály.
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
PowerDown Climate and the built environment. Épületállomány Részesedés az UK GHG emissziójából: 44% lakóépületek 27% egyéb épületek 17%
Üzemi viszonyok (hidraulikus felvonók)
Passzívház Készítette: Antal Laura Dominika
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
Vizsgálati módszer a homlokzati tűzterjedési határérték meghatározásához október 8. Dobogókő Dr. Bánky Tamás tudományos igazgató.
2009. december 3. Siófok Dr. Bánky Tamás tudományos igazgató
Vizsgálati módszer a homlokzati tűzterjedési határérték meghatározásához november 13. Siófok Dr. Bánky Tamás tudományos igazgató.
Épületgépészet 2000 II. kötet. Épületgépészet K. 2001
Napenergia hasznositás
TSZVSZ nemzetközi tűzvédelmi konferencia Hajdúszoboszló május 27. A homlokzati tűzterjedés szabványos minősítő vizsgálata és fejlesztésének irányai.
Külső oldali utólagos hőszigetelés hatása az elméleti U-értékre
Gyakorlati alkalmazás
Csiha András: Egy energiaaudit tanulságai 170 önkormányzati intézmény (iskola, középiskola, szakközépiskola, kollégium, óvoda…) épületeinek energetikai.
Blower-Door mérés (MSZ EN 13829).
A dielektromos polarizáció
A TETŐ ÉS AZ ÉPÜLET ENERGIAMÉRLEGE
Passzívházak szellőzése. A szellőző-berendezések tervezésének néhány alapelve -Ne tervezzünk feleslegesen nagy légmennyiségeket, mert az növeli az energiafelhasználást,
Az elvben figyelembe veendő kapcsolási rendek számáról képet kaphatunk, ha felmérjük az adott N és M áramok és egy-egy fűtő- és hűtőközeg.
HŐTAN 1. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
ÉPÜLETFIZIKA Dr. Tóth Péter Széchenyi István Egyetem
Magasépítési acélszerkezetek - szélteher -
Hőmérséklet változás A hőmérséklet az anyagok egyik fizikai jellemzője, állapothatározó. Változása szorosan összefügg az anyag más makroszkopikus tulajdonságainak.
Hőmérséklet változás A hőmérséklet az anyagok egyik fizikai jellemzője, állapothatározó. Változása szorosan összefügg az anyag más makroszkopikus tulajdonságainak.
Csővezetékek.
Constantin Jurca Épületenergetika gazdaságosan 1 ÉPÜLETENERGETIKA GAZDASÁGOSAN Constantin Jurca.
Az idő Folyamatosan változik. Fő jellemzői: Napsugárzás,
A 7/2006 (V.24.) TNM rendelet várható következményei a távhőszolgáltatásban "Legújabb fejlesztések a hazai távhőszolgáltatásban – 2007" Regionális távhőkonferencia.
Szigeteléstechnika, passzívház Hőnyereség maximalizálása, hőveszteség minimalizálása Benécs József okl.gépészmérnök Passzívház Kft. A Kárpát-medence Kincsei.
Energiatakarékossági szemlélet kialakítása 12. Megújuló energiaforrásokat is használó komplex hőtermelő rendszer családi házakhoz Mottónk: „ A korlátozott.
Napelemes rendszerek üzemeltetési tapasztalatai PV Napenergia Kft
Félévközi követelmények HMV hőigények meghatározása Rendszerkialakítások Vízellátás, csatornázás, gázellátás Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika.
 ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK A SUGÁRZÓ FŰTÉSRŐL:  A sugárzó fűtés működési elve legjobban a Nap sugárzásához hasonlítható. A Napból érkező sugarak először.
MAPASz Innovatív Épületek Egyesület Hálózat az információért az innovatív megoldásokért.
Szelep választása hőcserélő tömegáram- szabályozásához Épületüzemeltetés, Készítette: Garamvári Andrea Czétány László Petróczi Zsolt.
Légkollektor, azaz sörkollektor másképp
Bodó Béla, mesteroktató, energetikus
Fenntarthatósági témahét
Hővezetés falakban Író Béla Hő- és Áramlástan II.
Hőmérséklet Időjárás.
GONDOLATOK AZ ÉPÜLETEK HŐTECHNIKAI MINŐSÉGÉRŐL
Előadás másolata:

HŐSZÜKSÉGLETSZÁMÍTÁS HŐTECHNIKAI MÉRETEZÉSEK

Az épületek fűtési hőszükséglet-számítását az MSZ 04-140/3 szabvány tartalmazza. Ennek számos változata volt az évek során. Kezdetben a számítási eljárást az jellemezte, hogy meghatároztunk egy alaphőveszteséget az előzőekben felírt összefüggés alapján. A hőfokhídtól független hatásokat pótléktényezőkkel vették figyelembe, illetve a levegő beszűrődését (a filtrációt) az ablak hőátbocsátási tényezőjén keresztül súlyozták. Az 1987 óta érvényes szabvány pótlékok helyett inkább a fizikai jelenségeket leíró képletek alapján igyekszik a ki- és bejutó hőáramokat meghatározni.

Ezen számítások célja a fűtőberendezés egyes elemeinek méretezéséhez szükséges hőigények meghatározása. Ezért mértékadó állapothoz tartozó jellemzőket ajánlanak a szabványok. A sokéves meteorológiai adatokhoz tartozó külső levegőhőmérséklet, szélsebesség, szélsebesség intenzitás értékekből valószínűségi alapon egyfajta kockázatot vállalva határozták meg a szabvány készítői a méretezési alapértékeket. Ennek megfelelően a méretezési külső hőmérséklet az évek során jelentősen változott. Talán Szeged városában volt a legnagyobb változás a méretezési hőmérséklet értékében (-12; -15; -20; -15; -13 OC) az elmúlt ötven év alatt.

Napjainkban amikor a fűtéskorszerűsítési folyamat felgyorsulását tapasztaljuk a tervezés során, az eredeti tervek felhasználásakor a méretezési külső hőmérséklet értékére különös hangsúlyt kell helyezni. Az üzemeltetési tapasztalatok alapján a fűtővíz méretezési hőmérsékletét ennek figyelembevételével kell meghatározni. A helyiség elhelyezkedésén, a nyílászárók arányán és elhelyezkedésén túl a külső hőmérséklet és szélnyomás is jelentősen befolyásolja a filtrációt, hőveszteséget. A nyílászárók korszerűsítése során a Iégtömörség igen nagymértékben megjavult, így a helyiség hőszükséglete a felére is lecsökkenhet. Napjainkban nem a szűrődés nagyságának a meghatározása a legnagyobb gond, hanem a minimális friss levegő mértékének megállapítása és annak a levegőnek a bejuttatása a legnehezebb feladat.

Az épületek hővédelméről szóló EN 832 Európa szabvány külön érdekessége, hogy n < 0,5 értéket nem tart megfelelőnek. Ennek oka nemcsak az emberek számára szükséges frisslevegő igényben, hanem a hőhídaknál esetleg fellépő penész elkerülésében is keresendő. Ha az épület szerkezetek nem teszik lehetővé ezt az átlagos minimális légcserét, akkor vagy szellőztetéssel, vagy szellőztető rések kialakításával kell az n = 0,5/óra légcsereszámot biztosítani. A méretezési állapottól további eltérés jelentkezik a hőátbocsátási tényező értékében annak ellenére, hogy ezt el szoktuk hanyagolni. Méretezési állapotban a szabvány a külső hőátadási tényezőnek 24 W/m2K értéket ajánl, melyet a szélsebesség függvényében módosít. A hőátadási tényező azonban függ a hőmérsékletkülönb-ségtől is. Ez vonatkozik a belső hőátadásra is, ahol a méretezési 8 W/m2K-től eltérően a hőátadási tényező a felére is csökkenhet. Ez a falsarokban penészesedést is okozhat.

Az utóbbi időben különös jelentőséget kap a napsugárzás hatása. Az ebből származó hőnyereség igen jelentős lehet. Mégis a hősszükséglet-számításnál igen kis szerepet szánhatunk csak ennek a hőforrásnak. Részben méretezési állapotban a sugárzás intenzitása töredéke az áprilisinak, részben az árnyékolás jelentősen rontja a napsütés hatékonyságát. Az emberi hőérzetet jelentősen befolyásolják a hideg felületek. A közepes sugárzási hőmérséklet kb. 5O%-ban, míg a levegő hőmérséklete a másik 5O%-ban határozza meg hőérzetünket. Mivel méretezési állapotban a külső határoló szerkezetek felületi hőmérséklete alacsonyabb, ezért azonos hőérzethez magasabb léghőmérsékletre van szükség. Emiatt is növekszik a méretezési hőszükséglet.

Összefoglalva: bár a hőszükségletet alapvetően a méretezési hőfokhíd határozza meg, átmeneti állapotban egyre nagyobb szerepet kap a filtráció, a szél, a napsugár- zás és a hőérzet. A hőveszteség alatt a helyiségből kiáramló hőt értjük, míg a hőszükséglet a helyiség teljes hőegyensúlya alapján a fűtéssel pótlandó hőáramot fejezi ki akkor, ha a hőérzetnek megfelelő optimális helyiséghőmérséklet uralkodik. A hőveszteség és a hőszükséglet közötti legnyilvánvalóbb különbséget az alábbi példa alapján szemléltethetjük. Hőszükséglet alatt a fűtéssel bejuttatandó hőáramot értjük. Ha egy helyiségben kikapcsoljuk a fűtést de a szomszédos helyiségek hőmérsékletét változatlan értéken tartjuk, akkor helyiségünkben a hőmérséklet lecsökken. Az így kialakuló helyiség-hőmérséklet igen magas lehet. Ezt a hőveszteséget a szomszédos helyiségekből beáramló hő fedezi. Természetesen a napsütés és a belső hőfejlődés további érdekes meggondolásokra adhat alapot.

Hőfogyasztás : A hőveszteség és a hőszükséglet hőáramok. A hőfogyasztás egy adott időszak alatt összegződött hőmennyiség. A hőveszteség és a hőszükséglet taglalásánál láttuk, hogy a méretezési és az átmeneti ál- lapot a hőfokhídon kívül is lényegesen eltér egymástól. Ez az eltérés minden esetben a kisebb hőszükséglet irányába jelentkezik. Tehát a hőátadási tényezők, a filtráció, a napsütés, a szél hatás csökkenti a hőszükségletet. Ha a belső hőfejlődést is figyelembe vesszük a hőszükséglet a fűtési határhőmérsékletnél nulla. Az általános hazai gyakorlatban ez az érték 12 oC külső hőmérséklet közelében van.

MSZ.04.140/2-91. Épületek és épülethatároló Az épületek hőszükségletével három önálló szabvány foglalkozik: MSZ.04.140/2-91. Épületek és épülethatároló szerkezetek hőtechnikai számításai. HŐTECHNIKAI MÉRETEZÉS MSZ.04. 140/3-87. Épületek és épülethatároló FŰTÉSI HŐSZÜKSÉGLET-SZÁMÍTÁS EN 832: Épületek hővédelme. Fűtési hőfogyasztás számítása. Lakóépületek.