Nyomásalatti vas, mangánszűrők teljes körű regenerálása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
2010. július 8. Sopron Hidrológiai Társaság
Advertisements

Taksony település ivóvízminőség javító program október szeptember 13. KEOP Beruházás összköltsége nettó:
Települési vízgazdálkodás I. 7.előadás
Dél-Alföldi régió Ivóvízminőség-javító Program Mórahalom, július 02.
Gyógyszeripari vízkezelő rendszerek
Tisztítás, fertőtlenítés
Víztisztítás ultraszűrésel
Technológiai alapfolyamatok
Ammónium.
Felszíni és felszín alatti víz monitoring
Felszíni vizek minősége
Vízminőségi jellemzők
ARZÉN.
VÍZBÁZISOK ÉS JELLEMZŐ SZENNYEZŐANYAGAIK
A levegőburok anyaga, szerkezete
A vízszennyezés mérése, értékelése
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
KÖRNYEZETVÉDELEM VÍZVÉDELEM.
PTE Hulladékgazdálkodási Technológus Szak (FSZ)
VÍZKEZELÉS előadás+gyakorlat
Kommunális technológiák I. 5. előadás
Nehezen gyógyuló fekély kezelése ezüstionos kötszerrel
Budapest Vízminősége Budapest Vízminősége Készítők: Csernus Anna, Karvalics Bence, Schiffer Ferenc Készítők: Csernus Anna, Karvalics Bence, Schiffer Ferenc.
Az ivóvíz élvezeti értékét és a mosáshoz használt víz hatékonyságát részben az ivóvíz keménysége, vagyis CaO (kalcium-oxid) aránya határozza neg. A vízkeménységi.
Települési vízgazdálkodás I. 9.előadás
Települési vízgazdálkodás I. 3.előadás
AP-CITROX kémiai dekontaminációs technológia nem-regeneratív változatával, az üzemi értéket meghaladó dekontamináló oldat áramlási sebességgel (1,69 m/s)
MI AZ IVÓVÍZ? Az a víz, amely megfelel az aktuális ivóvízszabvány követelményeinek, ivóvíznek tekinthető. Ivóvízellátás Egyedi kutas Közüzemi A különféle.
SZENNYVÍZTISZTÍTÁS.
Ammónium.
ARZÉN. 50 μg/L  10 μg/L A határérték meghatározása: Maximálisan megengedhető arzén bevitel: 2 μg arzén/kg/nap Átlagos 70 kg-os testtömeget feltételezve.
Felszíni vizek minősége
Ivóvíztisztítás Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék Laky Dóra.
VÍZBÁZISOK ÉS JELLEMZŐ SZENNYEZŐANYAGAIK
Biológiai folyamatok az ivóvíztisztításban
Technológiai alapfolyamatok
MI AZ IVÓVÍZ? Az a víz, amely megfelel az aktuális ivóvízszabvány követelményeinek, ivóvíznek tekinthető. Ivóvízellátás Egyedi kutas Közüzemi A különféle.
Ammónium.
Települési vízgazdálkodás
48. kísérlet Sók azonosítása vizes oldatuk kémhatása alapján
Felszíni víz monitoring
A talajsavanyodás és kezelése
Nitrogén mineralizáció
AQUIFER Kft.. A diagnosztikai vizsgálat célja: a vízbázis megismerése a lehetőségek szerinti legteljesebb mértékben.
Vízminőség védelem A víz az ember számára: táplálkozás, higiénia, egészségügy, közlekedés, termelés A vízben található idegen anyagok - oldott gázok -
A felszíni vizek védelmének új szabályozása Botond György vezető főtanácsos Környezetvédelmi Minisztérium Környezeti Elemek Védelmének Főosztálya.
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye ivóvíz minőségi helyzete 2003-ban Dr. Balogh Irén ÁNTSZ Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Intézete Nyíregyháza.
Felszíni vizek minősége
„Hódmezővásárhely – Mártély – Székkutas Ivóvízminőség-javító Projekt”
Vízminőség-védelem Készítette: Kincses László. Milyen legyen az ivóvíz? Legyen a megfelelő… mennyiségben minőségben helyen Jogos minőségi elvárás még,
MI AZ IVÓVÍZ? Az a víz, amely megfelel az aktuális ivóvízszabvány követelményeinek, ivóvíznek tekinthető. Ivóvízellátás Egyedi kutas Közüzemi A különféle.
 A z emberi szervezetben a csontban található és a vérben oldott állapotban. Sejten belüli információt közvetítő anyag. A kalcium ion beáramlása okozza.
Ivóvizünk forrása a Tisza
A nemzeti programokon kívüli szakmai kihívások
VAS- ÉS MANGÁNTALANÍTÁS
Laky Dóra Ózon és ultraibolya sugárzás felhasználása ivóvíz fertőtlenítésre Konzulens: Dr. Licskó István Prof. Tuula Tuhkanen szeptember 25.
Vincze Lászlóné dr. főiskolai docens
A TISZA-TÓ VÍZGAZDÁLKODÁSÁNAK JELENE ÉS JÖVŐJE SPECIÁLIS TERÜLETI FÓRUM A TISZA-TÓ KÉMIAI VÍZMINŐSÉGE.
ARZÉN. 50 μg/L  10 μg/L A határérték meghatározása: Maximálisan megengedhető arzén bevitel: 2 μg arzén/kg/nap Átlagos 70 kg-os testtömeget feltételezve.
MI AZ IVÓVÍZ? Az a víz, amely megfelel az aktuális ivóvízszabvány követelményeinek, ivóvíznek tekinthető. Ivóvízellátás Egyedi kutas Közüzemi A különféle.
PiMag ® Sportkulacs. Bemutatjuk a PiMag ® vizet egy hordozható palackban Gazdaságos, környezetbarát alternatívája a palackozott víznek.
„SZOMJAS ÖKÖRNEK A ZAVAROS VÍZ IS JÓ”? Balázs Katalin Hogyan befolyásolhatja az emberi tevékenység vizeink vízminőségét?
1 H-1134 Budapest, Váci út Postacím: 1325 Bp., Pf.: 355. Telefon: Fax: Tiszta vizet a Dunából.
Vízellátó-hálózatok, ivóvízminőség-javítás lehetőségei, módszerei
A 47/2005. (III.11.) Kormányrendelettel módosított
Víztisztítás ökológiai szempontjai
Általános kémia előadás Gyógyszertári asszisztens képzés
Ökológiai szempontok a szennyvíztisztításban
Mikroszkópos biológiai problémák kezelése és alkalmazása a vízbiztonsági tervekben május 09. Előadó: Fazekas Zoltán Technológiai osztályvezető.
FEHÉR IBOLYA Május 9. Budapest
Előadás másolata:

Nyomásalatti vas, mangánszűrők teljes körű regenerálása

Elvégzendő feladatok a lakosság vezetékes ivóvízzel történő ellátása érdekében Megfelelő vízadó réteg kiválasztása Arzén, Vas, Mangán eltávolítás Ammónia megkötése lebontása (nitrifikáció) Fertőtlenítés (törésponti klórozás)

Ivóvíz minőség Magyar Szabvány (MSz) MSz 445 – 1978 MSz 445 - 1989 201/2001. sz. Korm. Rendelet (2001. október 25.) Módosítás: 47/2005. sz. Korm. Rendelet (III. 11.) A módosítás csak a települések besorolását érintette A ’70-es és a ’80-as években a hazai ivóvízszabvány kialakításakor a WHO irányelveit vették figyelembe. Az EU csatlakozás miatt azonban a ’90-es évek második felétől már az EU Directives váltak irányadóvá. Az EU Directives átvétele jelentős változást okozott a hazai ivóvízszabvány teljesíthetőségében. Külön problémát okoz ennek következtében az arzén, az ammónium ion a vas- és a mangán.

Vízkezelés

Egyéb teendők Gyártjuk a statisztikákat Számoljuk a bevételt Folyamatosan ellenőrizzük a vízminőséget!!! De miért is?

A globális felmelegedés okozta környezeti változások hatása Özönvízszerű felhőszakadás (Miskolci vízbázis fertőzés) Kiszámíthatatlan vízjárás (A Tiszán levonuló cián szennyezés) Aszály

A már akár évtizedek óta „beállt” rendszereknél is időszakosan előforduló problémák Mikrobiológiai fertőzés (Escherichia coli,Enterococcusok, Pseudomonas aeruginosa) Biológiai fertőzés (talajféreg)

A fertőzés kialakulásának legegyszerűbb megelőzése A termelésből kivesszük a fertőzött kutat Kiszakaszoljuk a fertőzött szűrőt Klórozással kifertőtlenítjük a rendszer részeit

Mikrobiológiai fertőzések kialakulásának megelőzésére használható technológiák Klórdioxidos fertőtlenítés Ózonnal történő fertőtlenítés UV + Micro szűrés Törésponti klórozás (Az ammóniatartalomtól függően használható, melléktermékei a különböző kloraminok melyek íz és kellemetlen szaghatásuk mellett rákkeltő hatásúak)

Miért nem oldja meg a problémát a szokásos fertőtlenítés A visszamosatáskor a szűrőréteg anyaga porlik és ez a finom szemcséjű anyag a vas, mangán és egyéb kiválásokkal összecementálódik. Az összetapadt részekbe nem tud behatolni a fertőtlenítőszer így „biofilmek” alakulnak ki amelyek néhány hét alatt vissza fertőzik a rendszert.

Az EU csatlakozás előtt nem vizsgált probléma „A legújabb hír, most Zalából Férgezett ivóvíz Minőség: Csak a hálózat teljes rekonstrukciója hozhat megoldást! Zalai Hírlap 2008.09.09 /Arany Gábor/”

A probléma jelenleg elterjedt kezelése Kút és csőhálózat fertőtlenítés Szűrőtöltet csere Fertőtlenítés Szűrő bedolgozás A tartályt addig járatják a nyersvízzel amíg egyensúlyi állapotba kerül és megfelelő szintre áll be a vas, a mangán, és az ammónia tartalom. Vagy a rossz határértékekkel vissza engedik a víztermelésbe és a megfelelő paraméterű vízzel hígítják a szükséges határértékre a kibocsátott vizet.

Megoldottuk-e a problémát? Általában a tartályok paraméterei 2-4 hónap alatt normalizálódnak de egyes esetekben még félév elteltével is határérték felett üzemelnek A fertőzés általában 1 éven belül ismét bekövetkezik. Tehát mire a szűrőt hivatalosan is vissza lehetne állítani a termelésbe kezdődhet a folyamat elölről.

Mi lehet a megoldás? A komplett rendszer tisztítása és fertőtlenítése 1 hét alatt, egy merőben új teljes körű technológia bevezetésével

Az új „KSZR” (komplett szűrő regenerálás) technológia A kutak és a nyersvízhálózat fertőtlenítése (H-lúg, hidrogén peroxid) Szűrők teljes körű regenerálása (a „KSZR” technológia) Elosztó csőhálózat fertőtlenítése (klórozás)

„KSZR” technológia 1 Szűrő tisztítás (Cleaning In Place „CIP” tisztítási technológia bevezetése) Felhasznált anyag (Savas jellegű tisztítószer amely eltávolítja a szűrőrétegről a vasat a mangánt a karbonátokat stb. és ezáltal fellazítja az összecementálódott részeket) Idő (48 óra)

„KSZR” technológia 2 Szűrő fertőtlenítés (CIP tisztítási technológia bevezetése) Felhasznált anyag (erős oxidálószer) Idő (48 óra)

„KSZR” technológia 3 Szűrő bedolgozás (komplex vas, mangán szűrőréteg (barnakő réteg) kialakítása) Felhasznált anyag (oxidálószer, Mangán klorid oldat, pH stabilizátor) Idő (48 óra)

„KSZR” technológia 4 Nitrifikáció beindítása (Nitrifikáló baktériumok elszaporítása, ezáltal az ammónia nitritté majd nitráttá bontása) Felhasznált anyag (”A nitrifikáló baktériumok szaporodásához szükséges feltételek: víz, hőmérséklet, tápanyag (ammónia), oxigén”) Idő (48 óra)

A két technológia összehasonlítása „Hagyományos” Kút és csőhálózat fertőtlenítés (1nap) Szűrőtöltet csere (7nap) Fertőtlenítés (klór) (2 nap) Szűrő bedolgozás (kálium permanganát + mangánklorid) (3 nap) A tartályt addig járatják a nyersvízzel amíg egyensúlyi állapotba kerül és megfelelő szintre áll be a vas, a mangán, és az ammónia tartalom. Vagy a rossz határértékekkel vissza engedik a víztermelésbe és a megfelelő paraméterű vízzel hígítják a szükséges határértékre a kibocsátott vizet. (90 nap) A teljes folyamat ideális esetben 102 nap „KSZR” Kút és csőhálózat fertőtlenítés (1 nap) Tisztítás (CIP) (2 nap) Fertőtlenítés (oxidálószer) (2 nap) Szűrő bedolgozás (oxidálószer + mangánklorid) (1 nap) Nitrifikáció beindítása (2 nap) A teljes folyamat ideális esetben 7nap

Elérhetőség és információ Vége Elérhetőség és információ Tel: 0036-203-327-727