Nyomásalatti vas, mangánszűrők teljes körű regenerálása
Elvégzendő feladatok a lakosság vezetékes ivóvízzel történő ellátása érdekében Megfelelő vízadó réteg kiválasztása Arzén, Vas, Mangán eltávolítás Ammónia megkötése lebontása (nitrifikáció) Fertőtlenítés (törésponti klórozás)
Ivóvíz minőség Magyar Szabvány (MSz) MSz 445 – 1978 MSz 445 - 1989 201/2001. sz. Korm. Rendelet (2001. október 25.) Módosítás: 47/2005. sz. Korm. Rendelet (III. 11.) A módosítás csak a települések besorolását érintette A ’70-es és a ’80-as években a hazai ivóvízszabvány kialakításakor a WHO irányelveit vették figyelembe. Az EU csatlakozás miatt azonban a ’90-es évek második felétől már az EU Directives váltak irányadóvá. Az EU Directives átvétele jelentős változást okozott a hazai ivóvízszabvány teljesíthetőségében. Külön problémát okoz ennek következtében az arzén, az ammónium ion a vas- és a mangán.
Vízkezelés
Egyéb teendők Gyártjuk a statisztikákat Számoljuk a bevételt Folyamatosan ellenőrizzük a vízminőséget!!! De miért is?
A globális felmelegedés okozta környezeti változások hatása Özönvízszerű felhőszakadás (Miskolci vízbázis fertőzés) Kiszámíthatatlan vízjárás (A Tiszán levonuló cián szennyezés) Aszály
A már akár évtizedek óta „beállt” rendszereknél is időszakosan előforduló problémák Mikrobiológiai fertőzés (Escherichia coli,Enterococcusok, Pseudomonas aeruginosa) Biológiai fertőzés (talajféreg)
A fertőzés kialakulásának legegyszerűbb megelőzése A termelésből kivesszük a fertőzött kutat Kiszakaszoljuk a fertőzött szűrőt Klórozással kifertőtlenítjük a rendszer részeit
Mikrobiológiai fertőzések kialakulásának megelőzésére használható technológiák Klórdioxidos fertőtlenítés Ózonnal történő fertőtlenítés UV + Micro szűrés Törésponti klórozás (Az ammóniatartalomtól függően használható, melléktermékei a különböző kloraminok melyek íz és kellemetlen szaghatásuk mellett rákkeltő hatásúak)
Miért nem oldja meg a problémát a szokásos fertőtlenítés A visszamosatáskor a szűrőréteg anyaga porlik és ez a finom szemcséjű anyag a vas, mangán és egyéb kiválásokkal összecementálódik. Az összetapadt részekbe nem tud behatolni a fertőtlenítőszer így „biofilmek” alakulnak ki amelyek néhány hét alatt vissza fertőzik a rendszert.
Az EU csatlakozás előtt nem vizsgált probléma „A legújabb hír, most Zalából Férgezett ivóvíz Minőség: Csak a hálózat teljes rekonstrukciója hozhat megoldást! Zalai Hírlap 2008.09.09 /Arany Gábor/”
A probléma jelenleg elterjedt kezelése Kút és csőhálózat fertőtlenítés Szűrőtöltet csere Fertőtlenítés Szűrő bedolgozás A tartályt addig járatják a nyersvízzel amíg egyensúlyi állapotba kerül és megfelelő szintre áll be a vas, a mangán, és az ammónia tartalom. Vagy a rossz határértékekkel vissza engedik a víztermelésbe és a megfelelő paraméterű vízzel hígítják a szükséges határértékre a kibocsátott vizet.
Megoldottuk-e a problémát? Általában a tartályok paraméterei 2-4 hónap alatt normalizálódnak de egyes esetekben még félév elteltével is határérték felett üzemelnek A fertőzés általában 1 éven belül ismét bekövetkezik. Tehát mire a szűrőt hivatalosan is vissza lehetne állítani a termelésbe kezdődhet a folyamat elölről.
Mi lehet a megoldás? A komplett rendszer tisztítása és fertőtlenítése 1 hét alatt, egy merőben új teljes körű technológia bevezetésével
Az új „KSZR” (komplett szűrő regenerálás) technológia A kutak és a nyersvízhálózat fertőtlenítése (H-lúg, hidrogén peroxid) Szűrők teljes körű regenerálása (a „KSZR” technológia) Elosztó csőhálózat fertőtlenítése (klórozás)
„KSZR” technológia 1 Szűrő tisztítás (Cleaning In Place „CIP” tisztítási technológia bevezetése) Felhasznált anyag (Savas jellegű tisztítószer amely eltávolítja a szűrőrétegről a vasat a mangánt a karbonátokat stb. és ezáltal fellazítja az összecementálódott részeket) Idő (48 óra)
„KSZR” technológia 2 Szűrő fertőtlenítés (CIP tisztítási technológia bevezetése) Felhasznált anyag (erős oxidálószer) Idő (48 óra)
„KSZR” technológia 3 Szűrő bedolgozás (komplex vas, mangán szűrőréteg (barnakő réteg) kialakítása) Felhasznált anyag (oxidálószer, Mangán klorid oldat, pH stabilizátor) Idő (48 óra)
„KSZR” technológia 4 Nitrifikáció beindítása (Nitrifikáló baktériumok elszaporítása, ezáltal az ammónia nitritté majd nitráttá bontása) Felhasznált anyag (”A nitrifikáló baktériumok szaporodásához szükséges feltételek: víz, hőmérséklet, tápanyag (ammónia), oxigén”) Idő (48 óra)
A két technológia összehasonlítása „Hagyományos” Kút és csőhálózat fertőtlenítés (1nap) Szűrőtöltet csere (7nap) Fertőtlenítés (klór) (2 nap) Szűrő bedolgozás (kálium permanganát + mangánklorid) (3 nap) A tartályt addig járatják a nyersvízzel amíg egyensúlyi állapotba kerül és megfelelő szintre áll be a vas, a mangán, és az ammónia tartalom. Vagy a rossz határértékekkel vissza engedik a víztermelésbe és a megfelelő paraméterű vízzel hígítják a szükséges határértékre a kibocsátott vizet. (90 nap) A teljes folyamat ideális esetben 102 nap „KSZR” Kút és csőhálózat fertőtlenítés (1 nap) Tisztítás (CIP) (2 nap) Fertőtlenítés (oxidálószer) (2 nap) Szűrő bedolgozás (oxidálószer + mangánklorid) (1 nap) Nitrifikáció beindítása (2 nap) A teljes folyamat ideális esetben 7nap
Elérhetőség és információ Vége Elérhetőség és információ Tel: 0036-203-327-727