GKI Zrt., www.gki.hu Bér- és bérteher-reform Akar László vezérigazgató 2008. március 10.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Gondolatok a Cafeteriáról
Advertisements

Kormányszóvivői tájékoztató NYUGDÍJ-INTÉZKEDÉSEK 2006.
Tb-Járulékok, szociális hozzájárulási adó
Javaslatok a zöld államháztartási reformra Lukács András Levegő Munkacsoport „A környezetvédelmi szempontból káros támogatások és megszüntetésük.
Készítette: Sallai Katalin
Az egészségügy finanszírozásának problémái Adalékok a járulékreform kéréseihez Dr. Kincses Gyula ESKI.
IX. Adójogi Konferencia, Tapolca, ápr Mihályi Péter A magyar járulékrendszer problémái.
F ARKASVÁR KONFERENCIA ÉS SPORTHOTEL * * Puskás Kata-Rácz Imre-Támba Judit.
A FIDESZ-KDNP ÉVI ADÓEMELÉSEI. KORMÁNYZATI JAVASLATRA BEVEZETETT ADÓEMELÉSEK Dr. Matolcsy György, nemzetgazdasági miniszter NŐ A SZEMÉLYI.
SZJA PÉLDÁK ADÓJÓVÁÍRÁS
A január 1-től életbe lépett adó- és járulék változások. Az alkalmi munkavállalás április 1-től életbe lépő változásai március 29. Készítette:
Jelentés az infláció alakulásáról február 23. Szakértői bemutató Közgazdasági főosztály.
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Hogy mindenki jobban éljen! Adókedvezmény az átlagos és az átlag alatti keresetből élőknek.
Új dolgozóval bővül szalonja. Milyen járulékfizetési kötelezettségei vannak? Hasonlítsa össze a mellékletek segítségével egy START kártyás foglalkoztatott.
A társasági adóról szóló évi LXXXI. törvény 2008/2009/I.
ADÓ Farkas Gábor Szenior Menedzser február 28. Adózás 2006.
A magyar gazdaság Dr. Veres János pénzügyminiszter október 13.
GKI Zrt., Magyarország 2010 Dr. Vértes András elnök november 21.
SZJA SZJA statisztika 2006  Összes SZJA bevalláskészítő 4,4 millió fő –4,2 millió összevonható jövedelmekről –Átlagos munkabérek +7,2% 2005-höz.
ADÓZÁS © A LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSOK 2008-TÓL dr. Laáb Ágnes BME Pénzügyek Tanszék egyetemi docens elérhetőség: telefon: ,
Munkanélküliség.
Inflációs Jelentés november Kovács Mihály András.
A minimálbér költségvetési hatásai HALPERN LÁSZLÓ, KOREN MIKLÓS, KŐRÖSI GÁBOR és VINCZE JÁNOS MTA Közgazdaságtudományi Intézet.
A magyar költségvetés kiadási szerkezete nemzetközi összehasonlításban
Adórendszer és feketegazdaság – évi intézkedések december 5-6. Karácsony Imréné szakállamtitkár Pénzügyminisztérium.
Jövedelmek és államháztartási kiadások Magyarországon Jövedelmek és államháztartási kiadások Magyarországon június 10 Palócz Éva KOPINT-TÁRKI Zrt.
GKI Zrt., Az alacsony foglalkoztatási ráta okai, a foglalkoztatás bővítésének gazdaságpolitikai összefüggései Független Szakszervezetek Demokratikus.
Az egykulcsos adó bevezetésének várható hatásai
Kis- és középvállalkozások adózási, gazdálkodási környezetének 2006-os, illetőleg középtávú változásai Dr. Katona Tamás politikai államtitkár Pénzügyminisztérium.
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Tények a munkaerőpiaci helyzetről Ki veszélyezteti a foglalkoztatás stabilitását? január.
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Biztonságot az alkalmi munkából élőknek! Az alkalmi munka után fizetett közterhek csökkentése.
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Megbecsülés az idős embereknek! Kormánydöntés a kiegészítő nyugdíjemelésről szeptember.
Kormányszóvivői tájékoztató. Öt éves adócsökkentés Dr. Veres János pénzügyminiszter szeptember 19.
Válságkezelés eredményei, lehetőségek a válság után december 3. Dr. Oszkó Péter pénzügyminiszter.
Szép esténk lesz…? Varga Mihály október 14. Fidesz- Magyar Polgári Szövetség Országgyűlés Képviselőcsoport Gazdasági Kabinet FIDESZ GAZDASÁGI KABINET.
Az inflációs jelentés frissítése augusztus.
RSM DTM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. A személyi jövedelemadó évi változásai Lucz Zoltánné főosztályvezető Pénzügyminisztérium.
Válság felé sodródik a magyar gazdaság A gazdaság állapota 4 Tovább csökkent a gazdasági növekedés, a legfrissebb adatok szerint 2,4 %-ra esett vissza.
A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség Új munkabarát és vállalkozásfejlesztő adópolitikai elképzelései Új munkabarát és vállalkozásfejlesztő adópolitikai.
Osztalékadó. Osztalékadó A Medgyessy-Gyurcsány-kormány adóreformja I. 550 milliárd Ft elvonás évente (55 ezer Ft/fő) 22 adóemelés Áfa radikális.
Az adórendszer hatása a munkaerőpiacon Scharle Ágota Pénzügyminisztérium Gazdaságpolitikai főosztály.
ADÓTÖRVÉNYVÁLTOZÁSOK Évi LXXVII tvr.. SZJA ADÓTÁBLA A évtől az összevont adóalapba tartozó jövedelmek esetében a személyi jövedelemadó alapja.
TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS- VÁLTOZÁSOK. BETEGSZABADSÁG A munkavállalót naptári évenként változatlanul 15 munkanap betegszabadság illeti meg. A betegszabadság.
Kibontakozás helyett gazdasági káosz Az Orbán-kormány gazdaságpolitikájának csődje.
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
Thomas Piketty Paris School of Economics
Lesz-e növekedés az „elrugaszkodás éve (2012)” után? március 26. Dr. Molnár László Vezérigazgató GKI Gazdaságkutató Zrt. „2012 igazi rejtélye nem.
Az adóreform lehetséges irányai Palócz Éva Kopint-Tárki Zrt.
Munka és vállalkozás Új Magyarország Kormányzati Konferencia február 26.
SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ
1 Gyorsul a gazdaság növekedése. 2 Nő a beruházás.
Makrogazdasági kilátások Inflációs Jelentés június
A évi személyi jövedelemadó- és Tao-bevallások tapasztalatai, valamint kata és kiva jellemzők Komárom-Esztergom megyében Karácsonyi Norbert igazgató.
NAV Veszprém Megyei Adóigazgatósága
Az adó- és illetéktörvények változásainak hatása a vállalkozási szférára Dr. Parragh László Elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
Családbarát adórendszer Magyarországon Tamásné Czinege Csilla NAV Adószakmai Ügyekért Felelős Szakmai Helyettes július 5.
Összehasonlító példák ‏ 2015/2016 II. Dr Lakatos Mária: ADÓZÁS I.
Navigátor IC & ID Kft.. A munkabér szerkezete január 1-től.
Új egyensúly Sikerek és kihívások. 2 Felzárkózik a gazdaság.
Új egyensúly Tervezettnél jobban csökken az államháztartás hiánya.
Az elvárt béremelés végrehajtása esetén igénybe vehető adókedvezmény.
Járulék- és egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettséggel kapcsolatos változások év.
Kormányszóvivői Iroda Cselekedni most és mindenkiért Adatok és tények a Medgyessy-kormány egy évéről május 24.
Összehasonlító példák
PÉLDÁK.
Társadalombiztosítás, szociális hozzájárulási adó, egészségügyi hozzájárulás 2017-es változásai Dr. Kiss Mariann.
GKI Gazdaságkutató Zrt.
APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatósága Igazgató
A kormány és a szociális partnerek megállapodása a bérek emelésére
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Előadás másolata:

GKI Zrt., Bér- és bérteher-reform Akar László vezérigazgató március 10.

GKI Zrt., I. A javasolt változások fő lépései január 1-i egylépcsős bevezetés esetén 1. A jelenlegi bérek (keresetek) technikai szuperbruttósítása, ahol az átállási szabály: jelenlegi bruttó bér x 1,32 + havi 1950 Ft 2. A technikai szuperbruttósítás utáni jövedelemre január 1-től az alábbi közterhek érvényesülnek:  az SZJA 20% az átlagjövedelem másfél-kétszereséig, efölött 30% az átlagjövedelem három-négyszereséig, majd 35%;  az SZJA rendszerében adómentesség (0 kulcs) van nominálisan évi 750 ezer Ft jelenlegi jövedelemig (itt nincs bruttósítás); praktikusan 150 ezer forint éves adókedvezmény érvényesül, az adójóváírás megszűnik;

GKI Zrt., - a százalékos tb teher az átlagjövedelem három-négyszereséig 30%, e fölött pedig 25% (ezen belül 25%, ill. 20% a nyugdíjjárulék, amiből az átlagjövedelem három-négyszereséig 6% kerül a magánnyugdíj pénztárakba; 2-3% a pénzbeli egészségügyi ellátásokat finanszírozza, míg 2-3% a Munkaerő-Piaci Alapba kerül); - mindenki havi 10 ezer forintos egészségügyi fix összegű terhet (kártyapénzt) fizet; a nyugdíjas, a gyerek, a szociálisan rászoruló után az állam fizeti ezt; - az SZJA-hoz kapcsolódó 4%-os szolidaritási adó megszűnik; - a tőkejövedelmek után (a kamatot kivéve) 25%-os SZJA és a tőkejövedelem fele után 25%-os nyugdíjjárulék (és ahhoz tartozó nyugellátás) érvényesül mindaddig, amíg a biztosított utáni összes befizetett nyugdíjjárulék nem éri el az átlagjövedelem másfél-kétszereséhez (vagy három-négyszereséhez) tartozó nyugdíjjárulék szintet. Az eddig itt alkalmazott százalékos egészségügyi járulék megszűnik. Hasonló nyugdíjjárulék és nyugellátás érvényesíthető az EVA-ban működőknél.

GKI Zrt., II. A JAVASLAT HATÁSAINAK ÖSSZEFOGLALÁSA 1.A GDP arányos adóterhelés 2009-ben, vagy két év alatt 1-1,5 százalékponttal csökken, s a mérséklődés folytatható. (Fokozatos megvalósítás esetén az első évi hatás a GDP 0,8%-a) 2.A gazdaságra erős fehéredési nyomás nehezedik, az adóbázis szélesedik. Csökkennek a foglalkoztatás közterheinek átlagos és marginális kulcsai. A bérarányok változnak. 3.A közteherviselés igazságosabbá válik -az eddigi adóelkerülők terhei emelkednek, de reális lehetőséget kapnak jövedelmük legális növelésére, -a dupla minimálbér alatt kereső alkalmazottak nettó bére jellemzően a gazdasági fejlődés által lehetővé tett reálbér emelkedést mutatóan nő,

GKI Zrt., - a dupla minimálbér és az átlagbér kétszerese közötti keresetű alkalmazottak nettó bére egy vagy két év alatt béremelés nélkül is 5-23%-kal nő, - az átlagbér kétszerese és négyszerese közötti keresetűek nettó bére egy vagy két év alatt 10-24%-kal, az e felettieké ezen időszak alatt 5-15%-kal emelkedik (szintén béremelés nélkül). 4. A jelentősen csökkenő marginális közteher-kulcsok erős serkentő és gazdasági növekedés-gyorsító hatást fejtenek ki, különösen a közepes és magasabb képzettségű munkakörökben. 5. A közteherviselési rendszer sokkal egyszerűbbé válik, az adók- járulékok száma mérséklődik, az adókulcsok csökkennek, az adóalapok egységesednek, a kivételek és a kedvezmények ritkulnak. Az alkalmazottak közel 90%-a számára lényegében minden 100 forint bruttó bérből 50 forint közteher, 50 forint nettó bér!

GKI Zrt., 6.A vállalkozások teljes bérköltségének hányada az árbevételben az átálláskor csökken és dinamikájában is alacsonyabb a korábbinál. Hosszabb távon az adócsökkentés jövedelmi hatásai megoszlanak a munkavállalók és a munkaadók között. 7.A gazdaság (és az adórendszer) nemzetközi versenyképessége javul, dinamikus felzárkózási esélyei erősödnek.

GKI Zrt., A teljes bérköltség marginális adó- és járulékterhelése,

GKI Zrt., A nettó keresetek alakulása 2009-ben a közteherváltozások és a béremelések hatására egylépcsős bevezetés esetén (2008=100) Versenyszféra Versenyszféra

GKI Zrt., A nettó keresetek alakulása 2009-ben a közteherváltozások és a béremelések hatására egylépcsős bevezetés esetén (2008=100) Költségvetési szféra

GKI Zrt., Köszönöm a figyelmet.