Matrix-modul (konténer) biogáz üzemek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Passzívház.
Advertisements

Kelemen Tas, BS Audit International
Energetikai projektek előkészítése, finanszírozása M27 ABSOLVO Consulting.
GreenTech Megújuló Energia Klaszter 1. Konferencia
1/10 Energia – történelem - társadalom Közkeletű tévhitek, pótcselekvések.
Levegővédelmi jogszabályi előírások alkalmazása a megújuló energiaforrás engedélyezése során, különös tekintettel a biogáz-, biofermentáló üzemekre és.
A téglaépületek energiahatékonysága Előadó: Kató Aladár MATÉSZ elnök TONDACH Magyarország Zrt. - vezérigazgató március 04.
5. témakör Hőtermelés és hűtés.
ROBUR Gázbázisú abszorpciós Hőszivattyúk
Depóniagáz, mint üzemanyag
A laskagomba termesztés és a biogáz hasznosítás komplex, egymásra épülő termelő és biohulladék hasznosító rendszerének bemutatása Hotel.
1 E – utakon az EU Glattfelder Béla. Dekarbonizáció 80% Forrás: Európai Bizottság.
Gyors megtérülés termál, vagy hulladékhő hasznosítással, utóbbi esetben a meglévő környezeti ártalmak csökkentésével!
Út a napenergia hasznosítás felé, avagy sikerek és nehézségek az önkormányzatokkal való együttműködésben.
Egy kis település lehetőségei a környezet- tudatossá válás útján napjainkban Pirtyák Zsolt Lajoskomárom polgármestere.
Jób Viktor Rába Energiaszolgáltató Kft. ügyvezető
Készítette:Eötvös Viktória 11.a
Raklap és Tüzép csoport Raklap és Tüzép csoport.
PTE PMMK Környezetmérnöki Szak (BSC)
Hazai biogáz termelés Biometán hajtású járművek. Közép-Kelet Európa első és egyetlen biogáz termelő létesítménye.
VIKI Konferencia, október 30. Budapest 1 AZ ENERGIAFELHASZNÁLÁS CSÖKKENTÉSE VÍZIKÖZMŰ ÜZEMELTETŐKNÉL Szücs István Előadó: Szücs István Dombóvár és.
A Föld megújuló energiaforrásai
5. témakör Hőtermelés. 1. Hőellátási módok A felhasznált végenergia kb. 2/3-a hő. Hőigény: – ipari-technológiai (kb. 50 %): nagy hőmérsékletű (hőhordozó:
5. témakör Hőtermelés és hűtés.
Energia gazdálkodás Készítette:Kajtár Mónika
Az atomenergia.
Az alternatív energia felhasználása
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc.
Megújuló Energiaforrások
Passzívház Török Krisztián Kovács Kornél
megújuló ENERGIÁK Iskola: Vak Bottyán János Általános Iskola
Megújuló energia Készítette: Bíró Tamás
Szélparkok telepítése és a helyszínek összehasonlító értékelése
A pécsi hőszolgáltatás fennállásának 50. évfordulójának alkalmából 1 TÁVHŐSZOLGÁLTATÁSI SZAKMAI NAPOK május 9-11., Pécs amihez gratulál a 22 éves.
© 2007 GKIeNET Kft. A környezettudatosság és informatika Lőrincz Vilmos.
Biogáz berendezések fontossága az energiaellátásban
Biogáz Tervezet Herkulesfalva március 01..
Megújuló energiaforrás: Napenergia
2007. február 15. Szikora Péter - Controlling - Költségek 1 Controlling Költségek osztályozása.
Lorem ipsum. KEOP-OS ENERGETIKAI PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK Horváth Péter július 11. Fórum - Hosszúhetény.
Abszorpciós és elektromos folyadékhűtők COP és hatásfok összehasonlítás Tóth István.
Civin Vilmos MVM Zrt. „Klímacsúcs” Budapest, február 27. Klímaváltozás és egy állami tulajdonú villamos társaság.
Csiha András: Egy energiaaudit tanulságai 170 önkormányzati intézmény (iskola, középiskola, szakközépiskola, kollégium, óvoda…) épületeinek energetikai.
Kellenek-e hulladéklerakók Magyarországon?
1 E – utakon az EU Glattfelder Béla. Dekarbonizáció 80% Forrás: Európai Bizottság.
A jövő az energia hatékony lakásoké nyílászáró csere, külső hőszigetelés és megtakarítási lehetőségek :19.
Az az atomerőművek energiatermelése, biztonsága és környezeti hatásai
„Megújuló energiaforrások a térségfejlesztés szolgálatában” Gulyás Gréta 12.a Bartha Szabolcs 10.a Hegedűs Márton 10.a Gyöngyösi József Attila Szakközépiskola,
Decentralizált energiaellátás
Komposztáló tervezése
Zrt All rights reserved. Szent István Egyetem, GK szakmai nap Az MSZ EN 15232:2012 épületautomatikai szabvány alkalmazása.
TAB Város és a megújuló energiára alapozott oktatás Schmidt Jenő Tab Város Polgármestere 1.
Dr. Gutay Zoltán – ügyvezető Kovács Sándor épültgépész-mérnök
KÜLSŐ ÉGÉSI LEVEGŐS KANDALLÓK ÉGÉSTERÉNEK SZERKEZETI FELÉPÍTÉSE
Város energetikai ellátásának elemzése
2030 – A mi városunk A 3 Fázis Lengyel Vivien Pocsai Zsófia
Biogáz (másodlagos feldolgozás). Alapanyag: minden természetes eredetű szervesanyag (trágya, zöld növényi részek, hulladék, állati eredetű szennyvíz iszap)
A Dunaújvárosi Főiskola megújuló energiaforrás beruházásának elemzése Duhony Anita /RGW4WH.
Dr. Petis Mihály: Biogáz hasznosítása Energiapolitika 2000 Társulat Energiapolitikai Hétfő Esték Budapest február 11.
NAPELEM MINT ALTERNATÍV ENERGIAFORRÁS. MIRE VALÓ A NAPELEM? Hiedelem = melegvíz termelés Valódi alkalmazás = elektromos áram termelés Felhasználás: közvetett,
Környezet és Energia Operatív Program Várható energetikai fejlesztési lehetőségek 2012-ben Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP
Biogáz (másodlagos feldolgozás). Alapanyag: minden természetes eredetű szervesanyag (trágya, zöld növényi részek, hulladék, állati eredetű szennyvíz.
1 III. GREENNOVÁCIÓS NAGYDÍJ PÁLYÁZAT Nevezés kategóriája: Greennovatív gyártó, termelő Pályázati anyag címe: Biomassza kazánokkal a fenntartható termelésért.
Az alternatív energia felhasználása Összeállította: Rudas Ádám (RUARABI:ELTE)
Napelemes rendszerek és a napkollektor
Biogáz – a legemberibb megújuló energia
Megújuló energiaforrás Napkollektor
„Vegyünk egy nagy levegőt”
Energia – történelem - társadalom
Bioenergia, megújuló nyersanyagok, zöldkémia
Előadás másolata:

Matrix-modul (konténer) biogáz üzemek Passzív házak konferencia 2014.02.19. Dr Gergely Ferenc . Bioenergia Sistem Technik Kft. Tata Fényes dűlő 4. (T:+3634 80511) Mail:bioenergiasziget@gmail.com

Előzmények - célkitűzések Helyben keletkező hulladékok energetikai felhasználása A folyamat szabályozhatósága (akkor és annyi energiát adjon amikor és amennyi kell) Könnyen telepíthető és olcsó legyen. Legyen alkalmas mind hő mind elektromos áram előállítására. Tegye lehetővé a rendszer az időszakos leállást és a gyors újraindítást.

Ez a világ legtökéletesebb biogáz üzeme (tehén) Létezik olyan biogáz üzem, amely az ismertetett célokat ki tudja elégíteni Ez a világ legtökéletesebb biogáz üzeme (tehén) Ezt mi megpróbáltuk leutánozni biztosítottuk A megfelelő baktériumokat Szétválasztottuk a metánképződés egyes fázisait Biztosítottuk a megfelelő hőmérsékletet A szubsztrátumot laminárisan mozgatjuk a megfelelő gázképződés biztosítása érdekében

A kifejlesztett biogáz üzem specialitásai Kizárólag a helyben keletkező szerves hulladékokat használ fel. Konténerekből áll, mozgatható nem kell építési engedély A gázképződés a speciális technológia következtében szabályozható, leállítható és gyorsan újraindítható. A rendszer zárt, semmiféle környezeti kockázatot nem jelent. (A fermentációs maradvány elszállítása is zárt rendszerben történik)

A rendszer működése A rendszert törzsanyaggal (amely a szükséges baktériumokat tartalmazza) feltöltve szállítjuk. A törzsanyag egy évre elegendő. Az üzemelés alatt 10 naponta az összes térfogat 8%-ának megfelelő mennyiségű megfelelően előkészített helyi hulladékkal kell utántölteni. A fűtés megszüntetésével a rendszer leállítható (megszűnik a gázképződés), majd újrafűtve 1-2 óra alatt újra indítható

Mire használható a biogáz A biogáz felhasználható közvetlen eltüzeléssel hőenergiaként. Minimális (fúvóka) átalakítással normál gázkazánok Speciális égető berendezés, amelynek semmiféle káros anyag kibocsátása nincs. Közvetlen eltüzeléssel a biogázban lévő teljes energia mennyiség kinyerhető. Akkor célszerű így hasznosítani ha állandó hőigény van Gázmotorban (CHP egységben) elégetve A gázban lévő energiának kb. 85%-a nyerhető ki. A kinyerhető energia fele elektromos energia a másik fele hő. Az elektromos energiát felhasználhatjuk magunk Értékesítethetjük is. (50 kW teljesítményig az áramszolgáltató köteles kétirányú mérőórát felszerelni, így az elektromos energia fogyasztói áron értékesülhet) A hőenergiát fűtésre (hűtésre) hasznosíthatjuk

A jelenleg rendelkezésre álló típusok

Gazdaságosság- megtérülés Az előző táblázat tartalmazza az egyes típusok méreteit, és a folyamatos üzemeltetésükhöz szükséges anyagmennyiségeket. Az induló törzsanyag értéke benne van az árban. A pótolandó hulladék anyag bekerülési és begyűjtési költségeivel nem számoltunk, mivel az nagyon különböző lehet. A bevételi oldalon viszont csak az áram értékesítési árával számoltunk. A hő - amelyet minden bizonnyal fűtésre használnak – a megtérülési idő számításánál nincs figyelembe véve.

Méret választás Gazdaságossági (megtérülési) szempontból a felső határ az 50 kW elektromos teljesítmény (4x100 típus) mivel itt a termelt elektromos áram fogyasztói áron értékesülhet. (ha ennél nagyobbat létesítünk az áramot átveszik, de alacsonyabb áron) Technikai korlát a helyben rendelkezésre álló (reálisan begyűjthető) üzemanyagként felhasználható hulladék mennyisége. A szükséges energia mennyisége. A korábban ismertetett választék típusokkal biztosítható, hogy egy adott passzív ház csoport teljes világítási, fűtési, hűtési energia szükségletét biztosíthassuk

Köszönöm a megtisztelő figyelmüket .