III. A munkaerő kereslet szerkezetének várható változásai ( )

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A munkaerő keresleti előrejelzés... és a kínálat alakulása, ha a folyamatok nem változnak? Dávid János 3K Consens Iroda 2008 március.
Advertisements

Merre tart a magyar foglalkoztatáspolitika? Garzó Lilla.
A társadalmi tényezők hatása a tanulásra
Területalapú támogatások Udvarhelyszéken Sólyom Andrea.
Az ÉRÁK szerepe a megújuló szakképzésben- felnőttképzésben Soós Roland ÉRÁK augusztus 26.
Pécsi Regionális Informatikai Szakképzési Fórum Pécs, szeptember 10.
Szakterületi trendek, kilátások, jellemző foglalkozások és munkaerő- piaci igények Dzubay László Május 03. Pécs.
A munkabér meghatározásának dilemmái vállalati szempontból IV. Magyar Munkajogi Konferencia október Visegrád Rolek Ferenc vezérigazgató-helyettes.
Az ÉRÁK szerepe a megújuló szakképzésben- felnőttképzésben Soós Roland ÉRÁK.
Szakképzés és gazdaság kölcsönhatása (műhelybeszélgetés: felnőttképzési szekció) Hajdúszoboszló február 7. Soós Roland igazgató ÉRÁK.
A munkaerő-kereslet és –kínálat előrejelzését megalapozó kutatások a HEFOP 1.2 intézkedésének keretében.
GKI Zrt., A humántőke kezelése a kétszázaknál Budapest, október 10. A hazai tudástőke megtartatása FIGYELŐ TOP200 Konferencia Dr. Adler.
A makrgazdasági munkakínálat:
A munkaerő struktúra alakulása 2015-ig Készítette: Nagy Viktória.
A munkaerő szakmaszerkezeti kereslet előrejelzése, a kereslet és kínálat egybevetése.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Munkanélküliség végzettség alapján
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Az érettségit nem adó szakképzés válságtünetei
Munkanélküliség.
Oktatás és gyermekesély kerekasztal március 20. Köllő János (MTA KTI)
A munkapiaci-előrejelzések gyakorlata: kitől tanulhatunk? Cseres-Gergely Zsombor, MTA KTI.
A szakmunkásképzés válságtünetei Hozzászólás a Kézdi Gábor, Köllő János és Varga Júlia által írott tanulmányhoz Mártonfi György, OFI Bp február.
Határ menti munkavállalás Ausztriában Hardi Tamás tudományos munkatárs Győr, október 5. A határmentiségtől az integrált határrégióig.
Debreceni Egyetem Agrár és Műszaki Tudományok Centruma Logisztikai Koordinációs Központ Logisztikai szakemberigény, képzési igény, elvárások és tények.
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
SZAKKÉPZÉS A FEJLESZTÉS ESZKÖZE
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Sajtótájékoztató augusztus 7.
Növekedési dilemmák Simor András Műhelybeszélgetés az Európai Társadalmi Jelentés apropóján 2008 június 10.
GKI Zrt., Az alacsony foglalkoztatási ráta okai, a foglalkoztatás bővítésének gazdaságpolitikai összefüggései Független Szakszervezetek Demokratikus.
A régió és ezen belül a kistérség munkaerő-piaci helyzete, hiányszakmák a régióban, a foglalkoztatáspolitika aktuális kérdései.
IV. A munkaerő keresleti előrejelzés becslési módszere Kutatásvezető: Dávid János 3K Consens Iroda 2007.
Dávid János 3K Consens Iroda A kékgalléros szakmák tartalmi követelményeinek változásai, a felnőttképzés előtt álló feladatok.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Munkaerő mobilitás Magyarországon
„Nemzeti szakképzés átalakítási lehetőségei Ea.: Dr.Szeri István Stratosz Dél-alföldi régióvezető május 06.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon
Régió gazdasági kilátásai, szakember igény, szakképzés
A Munkaerő-piaci helyzet Miskolcon Kiss Gábor főosztályvezető.
A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ MUNKAERŐPIACI HELYZETE, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A DIPLOMÁSOK ELHELYEZKEDÉSÉRE SOPRON, december 11.
A munkaerő-piaci kereslet és kínálat összehangolása __________________________ Kámán István.
Miért és mit – a program céljai és várható eredményei Galasi Péter, MTA KTI.
Milyen perspektívákat nyit az új OKJ rendszere? Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Tanácsadási osztály Nádráné Tóth Borbála.
1 A MUNKA VILÁGA Sepsiszentgyörgy 2011 Szakmai fórum M.SZ.T.HÁROMSZÉKI TAGOZAT.
A felnőttképzés, szakképzés fejlesztése és a gazdaság igényei november 21. DAT 2006 Konferencia S2 – Gazdaság vezérelt informatikai szakképzés Szociális.
Az ÉMGK tagvállalatainak szakképzési igényei Miskolc, június. 09. Dr. Barkóczi István – ÉMGK elnök.
Felnőttképzés és felnőttoktatás a felsőoktatásban Fekete Ilona Dóra Eger 2011.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Munkaerő-piaci egyensúly - egyensúlytalanság Dr.Szilágyiné Baán Anna titkár Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
Vázlat a faipari szakképzés helyzetéről Koronka Lajos a Kozma Lajos Faipari Szakközépiskola igazgatója.
1 Javuló várakozások – tovább bővülő foglalkoztatás Szociális és Munkaügyi Minisztérium.
Szakképzés a régióban Dr. Medvegy Tilda igazgató Oktatási Hivatal Nyugat- dunántúli Regionális Igazgatóság 9024 Győr, Bem t. 15.  (96) fax: (96)
Dávid János: A munkaerő szakmaszerkezetének keresleti előrejelzése, a munkaerő-kereslet és –kínálat egybevetése Hozzászóló: Varga Júlia Budapesti Corvinus.
„Újra tanulok” A Nemzeti Munkaügyi Hivatal képzési stratégiája Bálint István Foglalkoztatási főigazgató-helyettes.
Munkaerő- piaci helyzetkép a Nyugat- dunántúli régióban Kleizerné Tamás Györgyi szakreferens Nyugat- dunántúli Regionális Munkaügyi Központ.
Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum
Fehér könyv a magyar gyakorlat-orientált felsőoktatás helyzetéről (a felsőfokú szakképesítések nélkül) SZFK/13/2008 Előadó : Dávid János.
Heves megye munkaerő-piaci helyzete
Diplomás pályakezdők és felsőoktatási intézmények vállalati szemszögből – 2008 Várható munkaerő-kereslet magyarországi cég körében végzett felmérés.
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő-kínálat,
Cseres-Gergely Zsombor
A foglalkoztatáspolitika és egyéb politikák
A magán munka-közvetítők és munkaerő kölcsönzők évi tevékenysége
Vállalati háttérfelmérés eredményeinek összefoglalása
A külföldi állampolgárok magyarországi foglalkoztatásának főbb jellemzői I. félév szeptember 12.
Zalaegerszeg Megyei Jogú Város munkaerőpiaci helyzete
Foglalkoztatás, szakképzés, jó gyakorlatok
Munkaerő- piaci helyzetkép a Nyugat- dunántúli régióban
A székesfehérvári járás munkaerő-piaci helyzete
Az Intern Kft 1994-ben alakult fő tevékenységek: fémszerkezet gyártás
Előadás másolata:

III. A munkaerő kereslet szerkezetének várható változásai (2006-2015) A keresletet alakító demográfiai, munkaszervezeti és konjunkturális folyamatok

A jövőbeli kereslet mértékét meghatározó folyamatok : strukturális és tartalmi Struktúra módosító hatás: eltérő jövőbeli keresletet okoz Demográfiai – szakmacsoportonként eltérő életkor összetétel- a kilépések eltérő mértékei Munkaszervezeti, technológiai, Szakmaszerkezeti változások Konjunkturális változások Szakmák tartalmával kapcsolatos elvárások jövőbeli alakulása : a szerkezetet nem módosítja

A munkaerő kereslet változásának tendenciái: várható demográfiai folyamatok A 2006-2015- közötti periódusban 1,15 millió munkavállaló hagyná el a munkaerőpiacot, ha senki sem lép ki korábban, mint a hivatalos nyugdíjkorhatár – tehát ennél jóval többen fognak kilépni. Ha feltételezzük, hogy a foglalkoztatási szint nem változik, akkor ennyi új munkavállaló belépésre lenne szükség-a kilépők pótlásához

A szakma csoportok demográfiai jellemzői : fehérgallérosok Az egyes munkaköri pozíciók között lényeges életkori eltérések tapasztalhatóak Legidősebb munkaköri pozíciókból 10 év során a munkakör 35-38% - fog kicserélődni ff és kf. Vezetők, termelés irányítók, gazdasági, számviteli munkakörök A legfiatalabb munkakörökben csupán 15-20 % cserélődik, Kereskedelmi, marketing, számítástechnikai munkakörökben

Szakmacsoportok demográfiai jellemzői : kékgallérosok A szellemi ff és kf. munkakörökhöz képest kisebb demográfiai ingadozás mellett elöregedettebbek a munkakörök (szakmák) A legidősebbek 30-35 %-a lép ki a munkaerőpiacról ( forgácsolók, lakatosok) és az utánpótlás nagyon kétséges- hiányszakmák Fiatalabbak a festő- mázolók, kőművesek – 20-25%-os , informatikusok 20% alatti pótlási igény merül fel.

Munkaszervezeti, technológiai változások és következményei (2006-2015) Várható munkaszervezeti változások Tevékenységek kiszervezése- létszámcsökkenés Szervezeti piramis összetolása- vezetői szintek, vezetők számának csökkentése Technológiai beruházással – az élőmunka-használat mértékének csökkentése

Tevékenységek kiszervezése-beszállítás növekedése tíz év alatt, 10 fokú skálán

Szakmunka kiváltása technológiai beruházással 10 év alatt 10 fokú skálán (tisztázatlan konjunktúra mellett)

Szakmaszerkezeti változások 2006-20015 Középfokú munkaköröket – felsőfokú végzettségűekkel töltenek be, ágazatonként eltérő mértékben Műszaki munkakörök 25-40% - ban Gazdasági munkakörök 15-30% -ban Kereskedelmi munkakörök 20-25% - ban Ügyviteli munkakörök 15-25% - ban Informatikai munkakörök 30-40% - ban AZ ELLENTÉTES IRÁNYÚ TÖREKVÉSEK GYENGÉK

Szakmaszerkezeti változások 2006-2015: felsőfokú végzettségűek –hagyományosan- középfokú munkakörökben Az okok az interjúk alapján A középfokú munkakörök rugalmasítása (többoldalú szakértelem használata) : A szakmai- minőségi követelmények növekszenek Válasz a középfokú technikusi, asszisztensi , informatikai képzések tartalmi gyengeségeire De-kvalifikáció folyamata: a nagyobb diplomás kínálathoz való alkalmazkodás Következmények: A középfokú szakmai végzettség leértékelődése

Szakmaszerkezeti változások 2006-2015: Szakmunkás munkakörökbe betanított –gép-munkásokat- helyeznek 10 év alatt a csoport közel 50%-a Szakmunkás munkakörökbe – szakmával nem rendelkező- érettségizetteket tanítanak be 10 év alatt a csoport 22%-a Szakmunkásokat – 8 általánost végzettek –betanításával pótolják 10 év alatt a csoport 18%-a

A szakmunkás munkakörökben végbemenő változások magyarázatai -KKV-k nál Válasz az égető szakmunkáshiányra, mert kicsi az esély arra, hogy elegendő számban találjanak szakmunkásokat a szabad piacon A növekvő technológiai színvonal –igényli a magasabb képzettséget, de egyúttal –megfelelő munkakultúrára építve megkönnyíti a betanítást A helyettesítésre a már megfelelő munkakultúrával, üzemismerettel rendelkező gépmunkások a legalkalmasabbak (többségük rendelkezik valamilyen szakképzettséggel) Az érettségizett szakképzetlenek rekrutációja lassú, de nem tekintik reménytelen folyamatnak A bemutatott helyettesítési folyamatok a mikró vállalkozásoknál elhanyagolhatók

A helyettesítési folyamat mentén felsejlő felnőttképzési igények 2006-2015 A mikró vállalkozásoknál nagyobb, stabil piaccal rendelkező vállaltoknál fokozódik a vállalati képzési aktivitás A következő tíz évben – szakértői becslések szerint - 130-140 000 gép és berendezés kezelő szakképzésére 150-200 000 érettségizett, illetve más szakmával rendelkező (át) képzésére 15-25 000 8 osztályt végzett képzésére lehet számítani A becslések a már alkalmazásban álló, csoportokra vonatkoznak

A konjunkturális folyamatok szerepe a kereslet alakulásában A számításokat a GKI végezte három dimenzió együttes figyelembe vételével Ágazati szerkezet alakulása (21 ágazat) Foglalkoztatók méretkategóriái ( 5 kategória) Regionális metszet (7 régió)

A konjunkturális folyamatok szerepe a munkaerő kereslet alakulásában 2006-2015 Alapszámok: A foglalkoztatás 5 százalékkal növekszik A mikró vállalkozások foglalkoztató képessége stagnál A nagyobb vállalkozások mérsékelten növekszenek Kiemelkedően növekszik az építőipar, kereskedelem, szórakoztatás, gazdasági szolgáltatások ( 112-139 % között) Kiemelkedően hanyatlik az élelmiszer-, textil-, ruha cipő-, faipar és fémfeldolgozás(!) Mérsékelten csökken az építő-, építőanyag- ipar , gép-, és járműgyártás, szállítás

A konjunkturális folyamatok ágazati szerkezeti átalakuláshoz vezetnek Az ágazati szerkezet átalakulása 384 000 munkahelyet érint ( 154 ezer szellemi , 230 ezer fizikai ) összes munkahely 9 %-a A leépülő ágazatok foglalkoztatási vesztessége: 70000 munkahely A többi növekmény Vannak kétségeink a konjunktúra előrejelzéssel : Leépül a fémfeldolgozás és szállítás- logisztika? Radikálisan növekszik a kereskedelem? gazdasági szolgáltatás?

Az előre jelezett évenkénti kereslet 2006-2015 – munkaerő szükséglet Évi 125-135 ezer pályakezdő (vagy inaktív) belépése szükséges a szerényen növekvő gazdaság munkaerő szükségletének fenntartásához Évente 110 ezer munkavállaló át és továbbképzése lesz szükséges –a keresletnek megfelelő szakmaszerkezetben A demográfiai folyamatok alapján e keresletnek csupán 75%-a lesz kielégíthető A jelenlegi képzési szakmaszerkezet meg nem felelései további 20 % -.nyi hiányt eredményeznek, ha a képzési szerkezet nem változik