NAPTÁR 2013
Megjegyzés: Ezt a sablont kinyomtatva falinaptárként használhatja. A hónapokhoz tartozó diákat le is másolhatja, és hozzáadhatja a saját bemutatójához | | | | | | 10 HKSZECSP SZO | V JANUÁR 2013 SZILVESZTERÚJÉV GULYÁSLEVES Marhahús, sárgarépa, burgonya, vöröshagyma, zöldpaprika, paradicsom, paprika, disznózsír, finomliszt, tojás, fokhagyma, só, pirospaprika, köménymag A marhahúst kockákra vágjuk. Az apróra vágott hagymát a zsírban átpirítjuk, majd hozzá adjuk a pirospaprikát és a húst. Visszatesszük a tűzre, fűszerezzük, majd vízzel felengedjük. Lassú tűzön készre főzzük.
Megjegyzés: Ezt a sablont kinyomtatva falinaptárként használhatja. A hónapokhoz tartozó diákat le is másolhatja, és hozzáadhatja a saját bemutatójához | | | | | | 10 HKSZECSP SZO | V FEBRUÁR 2013 Valentin nap TÚRÓS CSUSZA Tészta, szalonna, túró, tejföl, só A tésztát forrásban levő, bő sós vízben kifőzzük. Leöntjük róla a vizet, rámorzsoljuk a túrót és teszünk bele tejfölt, óvatosan megkeverjük. Tányérokra szedjük, tetejét megszórjuk az apróra vágott, megpirított szalonnával és a zsírjával megöntözzük.
Megjegyzés: Ezt a sablont kinyomtatva falinaptárként használhatja. A hónapokhoz tartozó diákat le is másolhatja, és hozzáadhatja a saját bemutatójához | | | | | | 07 HKSZECSP SZO | V MÁRCIUS 2013 PAPRIKÁS CSIRKE Csirkecomb, vöröshagyma, zöldpaprika, paradicsom, tejföl, disznózsír, só, köménymag, őrölt fekete bors, kakukkfű, pirospaprika Lecsós pörkölt alapot készítünk, beletesszük a csirkét, felöntjük vízzel, vagy húslevessel. Jól felforraljuk, és ízesítjük a fűszerekkel. Puhulásig főzzük, és felöntjük a tejföllel. Jól összeforraljuk. De csak rázogassuk, hogy a hús ne essen szét!
Megjegyzés: Ezt a sablont kinyomtatva falinaptárként használhatja. A hónapokhoz tartozó diákat le is másolhatja, és hozzáadhatja a saját bemutatójához | | | | | | 12 HKSZECSP SZO | V ÁPRILIS2013 Az első közös nap, a találkozás A második közös nap, a szórakozás A harmadik közös nap, a búcsú GUNDEL PALACSINTA Liszt, olaj, tojás, tej, só, porcukor, darált dió, mazsola, rum, étcsokoládé, porcukor Palacsintát készítünk. A töltelékhez a diót a cukorral felfőzzük, a mazsolával, a rummal összekeverjük. Ezzel megtöltjük az előzőleg kisütött palacsintákat. Vajjal kikent serpenyőben ropogósra sütjük a feltekert palacsinták mindkét oldalát, majd előmelegített tálra tesszük őket. Csokoládéöntetet készítünk, felforraljuk, s azzal leöntjük a palacsintát.
Megjegyzés: Ezt a sablont kinyomtatva falinaptárként használhatja. A hónapokhoz tartozó diákat le is másolhatja, és hozzáadhatja a saját bemutatójához | | | | | | 09 HKSZECSP SZO | V MÁJUS 2013 Egy újabb közös nap, immár Tapolcán A második nap Tapolcán A harmadik nap, az újabb búcsú Brindzás galuska Bryndzové halušky Burgonya, finomliszt, juhtúró, tojás, tejföl, füstölt szalonna, só, bors A reszelt burgonyából a liszttel, és a tojással galuska tésztát készítünk. Sóval, borssal ízesítjük. Sós, lobogó forró vízbe kiszaggatjuk. Ha kifőtt leöblítjük. A szalonna zsírjában felolvasztjuk a juhtúrót, és belekeverjük a galuskát. Felforrósítjuk. Tálalásnál tejfölt locsolunk rá, és megszórjuk a szalonna pörccel.
Megjegyzés: Ezt a sablont kinyomtatva falinaptárként használhatja. A hónapokhoz tartozó diákat le is másolhatja, és hozzáadhatja a saját bemutatójához | | | | | | 07 HKSZECSP SZO | V JÚNIUS 2013 KNÉDLI (KNEDLE) Liszt, tojás, élesztő, tej, zsemle vagy fehér kenyér, hagyma, vaj, só A lisztet, a tojást, az élesztőt a tejjel közepes keménységű tésztává dolgozzuk össze. Hagyjuk kelni. Lisztezett gyúrótáblán 7-8 cm átmérőjű hengert formálunk belőle, és annyi sós vízben, amennyi félig ellepi, percig főzzük mindkét oldalán, de vigyázzunk, hogy a víz ne forrjon. Ha megfőtt, a vízből kivéve ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, és azonnal fogyasztjuk.
Megjegyzés: Ezt a sablont kinyomtatva falinaptárként használhatja. A hónapokhoz tartozó diákat le is másolhatja, és hozzáadhatja a saját bemutatójához | | | | | | 11 HKSZECSP SZO | V JÚLIUS2013 KÁPOSZTALEVES KOLBÁSSZAL (KAPUSTNICA S KLOBÁSOU) savanyú káposzta, zsír, vöröshagyma, paradicsomlé, rizs, füstölt kolbász, só, babérlevél, paradicsomlé, víz A savanyú káposztát a kolbásszal és annyi vízzel, hogy jól ellepje feltesszük főni, ízesítjük. A levesbe rizst szórunk. Amikor már a rizs is megfőtt, az apróra vágott kis fej vöröshagymát megdinszteljük, majd meghintjük 1-2 kanál liszttel és őrölt paprikával. Az így elkészített rántást paradicsomlével felengedjük, és a leveshez öntjük. Felforraljuk a levest.
Megjegyzés: Ezt a sablont kinyomtatva falinaptárként használhatja. A hónapokhoz tartozó diákat le is másolhatja, és hozzáadhatja a saját bemutatójához | | | | | | 08 HKSZECSP SZO | V AUGUSZTUS 2013 POZSONYI KIFLI (Bratislavské rožky) Finomliszt, porcukor, margarin, tej, só, tojássárgája, cukor, élesztő, citrom reszelt héja, darált dióbél, kristálycukor, mazsola A lisztet elmorzsoljuk a vajjal. Élesztőt futtatunk. A tej másik felébe elkeverjük a tojássárgáját, a sót és a maradék porcukrot. Majd ebből a keverékből tésztát gyúrunk. Fél órát pihentetjük hűtőben. A cukrot annyi vízben, hogy ellepje, feltesszük forrni, kb. 3 percig forraljuk. Majd leöntjük vele, fokozatosan a citromhéjjal és mazsolával elkevert diót. A megkelt tésztát kigömbölyítjük. Majd jellegzetes formára formázzuk. Lekenjük tojás sárgával és tojásfehérjével és azt is megszárítjuk fokon megsütjük.
Megjegyzés: Ezt a sablont kinyomtatva falinaptárként használhatja. A hónapokhoz tartozó diákat le is másolhatja, és hozzáadhatja a saját bemutatójához | | | | | | 06 HKSZECSP SZO | V SZEPTEMBER2013 MÁTRAI SZELET 5 dkg vaj vagy margarin, 3 tojás, 10 dkg liszt (grízes), 8-10 dl tej, szerecsendió, só. Töltelék: 20 dkg vagdalt sonka, 2 dl sűrű tejszín vagy tejföl, 1-2 szál főtt sárgarépa, 2 nagyobb savanyú uborka, póréhagyma, 10 dkg reszelt sajt Besamelt készítünk. Közben belevegyítjük egyenként a 3 tojássárgáját, sót, felvert habot. Szerecsendiót reszelünk bele. Olajjal kikent lisztezett sütőpapírra kenjük, és erős tűznél hirtelen sütjük (10-15 perc). Közben a zöldségeket felaprítjuk, és a töltelék hozzávalóit elkeverjük. Után fűszerezhetjük. A tésztáról lehúzzuk a papírt, és még melegen rákenjük a sonkás masszát, majd a sütőpapírba becsomagoljuk, és hűtőbe tesszük. Tálaláskor ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, és tejszínnel elkevert tormát, főtt tojást adunk mellé.
Megjegyzés: Ezt a sablont kinyomtatva falinaptárként használhatja. A hónapokhoz tartozó diákat le is másolhatja, és hozzáadhatja a saját bemutatójához | | | | | | 10 HKSZECSP SZO | V OKTÓBER2013 MÁTRAI BETYÁRLEVES 20 dkg vadhús, 2 fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, 2 sárgarépa, 2 gyökér, 2 dl tejföl, 2 evőkanál mustár, 2 evőkanál liszt, só, bors, kakukkfű, tárkony, bazsalikom A kockára vágott vöröshagymát aranysárgára pirítjuk, majd rátesszük a kockára vágott vadhúst és a darabolt zöldségeket. Összepirítjuk, rátesszük a fűszereket és 1,5 liter hideg vízzel felöntjük. Amikor a hús megpuhult, tejfölös, mustáros habarással sűrítjük, és készre főzzük.
Megjegyzés: Ezt a sablont kinyomtatva falinaptárként használhatja. A hónapokhoz tartozó diákat le is másolhatja, és hozzáadhatja a saját bemutatójához | | | | | | 08 HKSZECSP SZO | V NOVEMBER2013 ALFÖLDI GULYÁSLEVES 1 kg marhahús, 8 dkg zsír, 3 nagy fej vöröshagyma, 4 teáskanál pirospaprika, 1 kg burgonya, 2-2 zöldpaprika és paradicsom, 3-3 sárga- és fehérrépa, köménymag, fokhagyma ízlés szerint, külön elkészített csipetke Az apróra vágott vöröshagymát a zsíron üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a pirospaprikát, a kockára vágott húst, közben gyakran megkevergetjük. Felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk és a többi fűszerrel ízesítjük. A leves jellegzetessége, hogy a zöldségféléket hosszúkásra, a burgonyát kockára vágva tesszük bele, amikor a hús már puhulni kezd.
Megjegyzés: Ezt a sablont kinyomtatva falinaptárként használhatja. A hónapokhoz tartozó diákat le is másolhatja, és hozzáadhatja a saját bemutatójához | | | | | | 05 HKSZECSP SZO | V DECEMBER 2013 SZILVESZTERÚJÉV LECSÓ 12 dkg füstölt szalonna 20 dkg parasztkolbász 2 db vöröshagyma 3 db paradicsom 5 db paprika 2 gerezd fokhagyma pirospaprika, só, bors Az alapanyagokat feldaraboljuk. Egy lábasban a szalonnát zsírjára sütjük, az apróra vágott hagymát rádobjuk és üvegesre pirítjuk. A tűzről levéve megszórjuk pirospaprikával, ízlés szerint fűszerezzük. Beletesszük a feldarabolt paprikát, paradicsomot és a tört fokhagymát majd a legvégén a kolbászt. Fedő alatt közepes lángon puhára pároljuk.