NAPTÁR 2013. Megjegyzés: Ezt a sablont kinyomtatva falinaptárként használhatja. A hónapokhoz tartozó diákat le is másolhatja, és hozzáadhatja a saját.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szakmán innen, szakmán túl Kirándulás a Felvidékre.
Advertisements

Készíti Dormannsné Erzsike – Hanneke Dormanns asszony receptje alapján.
Az ö sszet ö ret é s á ld á sa.
Készítette:Dobák Lídia
Serpenyős Vendéglő Rezi György
EGÉSZSÉGKULTÚRA Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
Házi tartósítási eljárások
8.C FÁNKOS KÖNYVE.
Vásárlás és szendvics készítés
Angol – amerikai projekt hét
Helyes táplálkozás.
Palacsinta Palacsinta. Hozzávalók: 20 db palacsinta, 25 dkg tehéntúró, 2 tojás, 1-2 kanál tej, 3 kanál porcukor, fél citrom reszelt héja, 1 dl tejföl.
„Csepel-szigeti csirkeüstöny hagymafüves monyáddal” készítése
Kedvenc ételem Timler Nikoletta 9.b. Spagetti Spagetti hozzávalók 1 csomag spagetti 60 dkg cukkíni 1 fokhagymagerezd 1 fej hagyma 1 ág friss rozmaring.
Éttermi kisokos.
A honfoglaló magyarok étkezési szokásai
Marhahúsból készült ételek
Húspótlók, főzelékfeltétek
Fekete László Született: Csillagjegye: Vízöntő
A Csepel-sziget A Csepel-sziget „kincse”. A Csepel-szigeti csirkeüstöny hagymafüves monyáddal Szótár a kezdő áldoskészítőknek: zsiradék nélkül készülő.
Készítették: a Jászapáti Gróf Széchenyi István Katolikus Gimnázium 7.a osztályos tanulói.
Innovációs projektek 0. fázisa Lemák Gábor MMKlaszter, igazgató.
Gombák.
A 2012-es év eseményei. 1, Olvasás népszerűsítő program Alsomocsolád 2012-ben hét alkalommal tartottak könyvklubot, alkalmanként fő részvételével.
20).7-es szint Rákóczi 2. sz. barlang előtt
Kedvenc ételem Csernyánszky Enikő.
Ételkészítési ismeretek
Édességek szőlőből.. Decemberben már megismerkedtünk különböző karácsonyi szőlős süteményekkel, melyekből anyukánkkal és nagymamánkkal otthon el is készíttettünk.
Fogadó étel vörös lencse krémleves 1 fej vöröshagyma kockára vágva ¾ csésze vörös lencsét külön megfőzve 1 szál fehérrépa ¼ holdra vágva.
SALSA BÜFÉ ÉTLAP Pizza 28cm: Minden PIZZA: 950 Ft Köret Savanyúság
A slambuc receptje.
Az iskolai dokumentumok elérhetősége
Hungarian goulash Ingredients: 2 medium onions, chopped finely
Mézeskalács készítése
Testünk építőkövei – a vitaminok
LEVESEK levesbetétek. A LEVESEKRŐL ÁLTALÁBAN A LEVESEK CSAK NEM MINDEN NÉP ÉTKEZÉSI KULTÚRÁJÁBAN ELŐKELŐ HELYET FOGLANAK EL. FOGYASZTÁSUK IGEN EGÉSZSÉGES,
Lakóhelyem Gasztronómiája Szentgotthárd és az őrség.
Sárvár és Környéke. Sárvár Elhelyezkedése  A 8-as, 86-os és 84-es (Sopron – Balaton) főút.  Keresztül halad rajta a Budapest-Szombathely vasútvonal.
VEND VIDÉK ÉS HOZZÁ TARTOZÓ ÉTELEK.. Vendvidéki Vend vidéki„Nosztalgia”
Az Őrség. Az Őrségről általánosságban Vas megye délnyugati szegletében helyezkedik el Látnivalókban és természeti kincsekben gazdag tájegység Nevét onnan.
Ő rségi Ő rségi szokások, a gasztronómia jegyében.
Szombathely és környéke Gasztronómiai séta. Földrajzi elhelyezkedése A város az Alpokalján, a Perint és Gyöngyös patakok lapályán, a Gyöngyös- sík nyugati.
Nyugat-Dunántúl Gasztronómia. Földrajzi elhelyezkedés Nyugati határszél Győr-Moson-Sopron megye Vas megye, Zala megye Ország határai: Szlovákia, Ausztria,
Kurucz Virág Dietetikus SE – Kútvölgyi Klinikai Tömb
Haemocromatosis Klub Étrendi javaslatok
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
A Velencei-tótól a Csorba-tóig turisztikai kalandozás a Felvidéken!
Cserépfalui főzőkonyha ajánlata
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Élelmiszer lábnyom.
Húsvéti béles hozzávalók
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Megjegyzés: Ezt a sablont kinyomtatva falinaptárként használhatja. Az egyes hónapokhoz tartozó diákat le is másolhatja, és hozzáadhatja saját.
ÉSZGSZ Étlap Gimnázium 41.hét Október Hétfő Kedd Szerda
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Mi készül? gulyásleves.
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
ÉSZGSZ Étlap Gimnázium 41.hét Október Hétfő Kedd Szerda
2009–2010. évi iskolai naptár Ezt a sablont kinyomtatva falinaptárként használhatja, vagy bármely hónap diáját saját bemutatójába másolhatja. Ha meg szeretné.
A német gasztronómia Tartalomból: Türingiáról röviden
Élelmiszer lábnyom.
MEZŐGAZDASÁGI TERMÉKEK ÁRUISMERETE
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Iskolánk alapításának 30. évfordulója alkalmából a diákönkormányzat
Előadás másolata:

NAPTÁR 2013

Megjegyzés: Ezt a sablont kinyomtatva falinaptárként használhatja. A hónapokhoz tartozó diákat le is másolhatja, és hozzáadhatja a saját bemutatójához | | | | | | 10 HKSZECSP SZO | V JANUÁR 2013 SZILVESZTERÚJÉV GULYÁSLEVES Marhahús, sárgarépa, burgonya, vöröshagyma, zöldpaprika, paradicsom, paprika, disznózsír, finomliszt, tojás, fokhagyma, só, pirospaprika, köménymag A marhahúst kockákra vágjuk. Az apróra vágott hagymát a zsírban átpirítjuk, majd hozzá adjuk a pirospaprikát és a húst. Visszatesszük a tűzre, fűszerezzük, majd vízzel felengedjük. Lassú tűzön készre főzzük.

Megjegyzés: Ezt a sablont kinyomtatva falinaptárként használhatja. A hónapokhoz tartozó diákat le is másolhatja, és hozzáadhatja a saját bemutatójához | | | | | | 10 HKSZECSP SZO | V FEBRUÁR 2013 Valentin nap TÚRÓS CSUSZA Tészta, szalonna, túró, tejföl, só A tésztát forrásban levő, bő sós vízben kifőzzük. Leöntjük róla a vizet, rámorzsoljuk a túrót és teszünk bele tejfölt, óvatosan megkeverjük. Tányérokra szedjük, tetejét megszórjuk az apróra vágott, megpirított szalonnával és a zsírjával megöntözzük.

Megjegyzés: Ezt a sablont kinyomtatva falinaptárként használhatja. A hónapokhoz tartozó diákat le is másolhatja, és hozzáadhatja a saját bemutatójához | | | | | | 07 HKSZECSP SZO | V MÁRCIUS 2013 PAPRIKÁS CSIRKE Csirkecomb, vöröshagyma, zöldpaprika, paradicsom, tejföl, disznózsír, só, köménymag, őrölt fekete bors, kakukkfű, pirospaprika Lecsós pörkölt alapot készítünk, beletesszük a csirkét, felöntjük vízzel, vagy húslevessel. Jól felforraljuk, és ízesítjük a fűszerekkel. Puhulásig főzzük, és felöntjük a tejföllel. Jól összeforraljuk. De csak rázogassuk, hogy a hús ne essen szét!

Megjegyzés: Ezt a sablont kinyomtatva falinaptárként használhatja. A hónapokhoz tartozó diákat le is másolhatja, és hozzáadhatja a saját bemutatójához | | | | | | 12 HKSZECSP SZO | V ÁPRILIS2013 Az első közös nap, a találkozás A második közös nap, a szórakozás A harmadik közös nap, a búcsú GUNDEL PALACSINTA Liszt, olaj, tojás, tej, só, porcukor, darált dió, mazsola, rum, étcsokoládé, porcukor Palacsintát készítünk. A töltelékhez a diót a cukorral felfőzzük, a mazsolával, a rummal összekeverjük. Ezzel megtöltjük az előzőleg kisütött palacsintákat. Vajjal kikent serpenyőben ropogósra sütjük a feltekert palacsinták mindkét oldalát, majd előmelegített tálra tesszük őket. Csokoládéöntetet készítünk, felforraljuk, s azzal leöntjük a palacsintát.

Megjegyzés: Ezt a sablont kinyomtatva falinaptárként használhatja. A hónapokhoz tartozó diákat le is másolhatja, és hozzáadhatja a saját bemutatójához | | | | | | 09 HKSZECSP SZO | V MÁJUS 2013 Egy újabb közös nap, immár Tapolcán A második nap Tapolcán A harmadik nap, az újabb búcsú Brindzás galuska Bryndzové halušky Burgonya, finomliszt, juhtúró, tojás, tejföl, füstölt szalonna, só, bors A reszelt burgonyából a liszttel, és a tojással galuska tésztát készítünk. Sóval, borssal ízesítjük. Sós, lobogó forró vízbe kiszaggatjuk. Ha kifőtt leöblítjük. A szalonna zsírjában felolvasztjuk a juhtúrót, és belekeverjük a galuskát. Felforrósítjuk. Tálalásnál tejfölt locsolunk rá, és megszórjuk a szalonna pörccel.

Megjegyzés: Ezt a sablont kinyomtatva falinaptárként használhatja. A hónapokhoz tartozó diákat le is másolhatja, és hozzáadhatja a saját bemutatójához | | | | | | 07 HKSZECSP SZO | V JÚNIUS 2013 KNÉDLI (KNEDLE) Liszt, tojás, élesztő, tej, zsemle vagy fehér kenyér, hagyma, vaj, só A lisztet, a tojást, az élesztőt a tejjel közepes keménységű tésztává dolgozzuk össze. Hagyjuk kelni. Lisztezett gyúrótáblán 7-8 cm átmérőjű hengert formálunk belőle, és annyi sós vízben, amennyi félig ellepi, percig főzzük mindkét oldalán, de vigyázzunk, hogy a víz ne forrjon. Ha megfőtt, a vízből kivéve ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, és azonnal fogyasztjuk.

Megjegyzés: Ezt a sablont kinyomtatva falinaptárként használhatja. A hónapokhoz tartozó diákat le is másolhatja, és hozzáadhatja a saját bemutatójához | | | | | | 11 HKSZECSP SZO | V JÚLIUS2013 KÁPOSZTALEVES KOLBÁSSZAL (KAPUSTNICA S KLOBÁSOU) savanyú káposzta, zsír, vöröshagyma, paradicsomlé, rizs, füstölt kolbász, só, babérlevél, paradicsomlé, víz A savanyú káposztát a kolbásszal és annyi vízzel, hogy jól ellepje feltesszük főni, ízesítjük. A levesbe rizst szórunk. Amikor már a rizs is megfőtt, az apróra vágott kis fej vöröshagymát megdinszteljük, majd meghintjük 1-2 kanál liszttel és őrölt paprikával. Az így elkészített rántást paradicsomlével felengedjük, és a leveshez öntjük. Felforraljuk a levest.

Megjegyzés: Ezt a sablont kinyomtatva falinaptárként használhatja. A hónapokhoz tartozó diákat le is másolhatja, és hozzáadhatja a saját bemutatójához | | | | | | 08 HKSZECSP SZO | V AUGUSZTUS 2013 POZSONYI KIFLI (Bratislavské rožky) Finomliszt, porcukor, margarin, tej, só, tojássárgája, cukor, élesztő, citrom reszelt héja, darált dióbél, kristálycukor, mazsola A lisztet elmorzsoljuk a vajjal. Élesztőt futtatunk. A tej másik felébe elkeverjük a tojássárgáját, a sót és a maradék porcukrot. Majd ebből a keverékből tésztát gyúrunk. Fél órát pihentetjük hűtőben. A cukrot annyi vízben, hogy ellepje, feltesszük forrni, kb. 3 percig forraljuk. Majd leöntjük vele, fokozatosan a citromhéjjal és mazsolával elkevert diót. A megkelt tésztát kigömbölyítjük. Majd jellegzetes formára formázzuk. Lekenjük tojás sárgával és tojásfehérjével és azt is megszárítjuk fokon megsütjük.

Megjegyzés: Ezt a sablont kinyomtatva falinaptárként használhatja. A hónapokhoz tartozó diákat le is másolhatja, és hozzáadhatja a saját bemutatójához | | | | | | 06 HKSZECSP SZO | V SZEPTEMBER2013 MÁTRAI SZELET 5 dkg vaj vagy margarin, 3 tojás, 10 dkg liszt (grízes), 8-10 dl tej, szerecsendió, só. Töltelék: 20 dkg vagdalt sonka, 2 dl sűrű tejszín vagy tejföl, 1-2 szál főtt sárgarépa, 2 nagyobb savanyú uborka, póréhagyma, 10 dkg reszelt sajt Besamelt készítünk. Közben belevegyítjük egyenként a 3 tojássárgáját, sót, felvert habot. Szerecsendiót reszelünk bele. Olajjal kikent lisztezett sütőpapírra kenjük, és erős tűznél hirtelen sütjük (10-15 perc). Közben a zöldségeket felaprítjuk, és a töltelék hozzávalóit elkeverjük. Után fűszerezhetjük. A tésztáról lehúzzuk a papírt, és még melegen rákenjük a sonkás masszát, majd a sütőpapírba becsomagoljuk, és hűtőbe tesszük. Tálaláskor ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, és tejszínnel elkevert tormát, főtt tojást adunk mellé.

Megjegyzés: Ezt a sablont kinyomtatva falinaptárként használhatja. A hónapokhoz tartozó diákat le is másolhatja, és hozzáadhatja a saját bemutatójához | | | | | | 10 HKSZECSP SZO | V OKTÓBER2013 MÁTRAI BETYÁRLEVES 20 dkg vadhús, 2 fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, 2 sárgarépa, 2 gyökér, 2 dl tejföl, 2 evőkanál mustár, 2 evőkanál liszt, só, bors, kakukkfű, tárkony, bazsalikom A kockára vágott vöröshagymát aranysárgára pirítjuk, majd rátesszük a kockára vágott vadhúst és a darabolt zöldségeket. Összepirítjuk, rátesszük a fűszereket és 1,5 liter hideg vízzel felöntjük. Amikor a hús megpuhult, tejfölös, mustáros habarással sűrítjük, és készre főzzük.

Megjegyzés: Ezt a sablont kinyomtatva falinaptárként használhatja. A hónapokhoz tartozó diákat le is másolhatja, és hozzáadhatja a saját bemutatójához | | | | | | 08 HKSZECSP SZO | V NOVEMBER2013 ALFÖLDI GULYÁSLEVES 1 kg marhahús, 8 dkg zsír, 3 nagy fej vöröshagyma, 4 teáskanál pirospaprika, 1 kg burgonya, 2-2 zöldpaprika és paradicsom, 3-3 sárga- és fehérrépa, köménymag, fokhagyma ízlés szerint, külön elkészített csipetke Az apróra vágott vöröshagymát a zsíron üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a pirospaprikát, a kockára vágott húst, közben gyakran megkevergetjük. Felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk és a többi fűszerrel ízesítjük. A leves jellegzetessége, hogy a zöldségféléket hosszúkásra, a burgonyát kockára vágva tesszük bele, amikor a hús már puhulni kezd.

Megjegyzés: Ezt a sablont kinyomtatva falinaptárként használhatja. A hónapokhoz tartozó diákat le is másolhatja, és hozzáadhatja a saját bemutatójához | | | | | | 05 HKSZECSP SZO | V DECEMBER 2013 SZILVESZTERÚJÉV LECSÓ 12 dkg füstölt szalonna 20 dkg parasztkolbász 2 db vöröshagyma 3 db paradicsom 5 db paprika 2 gerezd fokhagyma pirospaprika, só, bors Az alapanyagokat feldaraboljuk. Egy lábasban a szalonnát zsírjára sütjük, az apróra vágott hagymát rádobjuk és üvegesre pirítjuk. A tűzről levéve megszórjuk pirospaprikával, ízlés szerint fűszerezzük. Beletesszük a feldarabolt paprikát, paradicsomot és a tört fokhagymát majd a legvégén a kolbászt. Fedő alatt közepes lángon puhára pároljuk.