Ökológiai gazdálkodás - a fenntartható élelmiszertermelés rendszere

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Élelmiszer-önrendelkezés a közétkeztetésben
Advertisements

EMCS RENDSZER JOGSZABÁLYI HÁTTERE
Zéró CO2-Fenntartható Építészet ZÖLD BERUHÁZÁSI RENDSZER Dióssy László címzetes egyetemi docens szakállamtitkár Budapest november 5.
A 17/2010. (III. 4.) FVM rendelet a családi gazdálkodók által igénybe vehető átmeneti állami támogatásról Szeged, március 31.
Biogáz–előállítás, vidéki jövedelem-termelés
© Copyright 2013 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject to change without notice. Önkéntes oktatói tapasztalatok.
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
Regionális fejlesztések és szerkezetátalakulás a mezőgazdaságban
Felnőttképzési tv. és a felsőoktatás Sum István OM
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
Az ökológiai gazdálkodás előírásai és a feldolgozás
Ifj. Hubai Imre biogazda Karcag-Berekfürdő
Nemzetközi körkép az Élelmiszer Önrendelkezésről
Az EuP/ErP irányelv hatása az épületgépész rendszerek tervezésére
A földgázpiac jelenlegi szereplői, működési tapasztalatok, várható változások. A Magyar Gázipari Egyesülés működésének bemutatása Molnár.
Az európai unió környezetvédelme. A tisztább, élhető környezetért Az Európai Unió több évtizedes munka eredményeként rendkívül átfogó környezetvédelmi.
Üdvözlöm Önöket a Mezőgazdasági Megoldások és Együttműködés Konferencián! Harkány, Magyarország Június 2009 John Heisdorffer Az Iowai Szójaszövetség elnöke.
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről, s az igénybevehető szolgáltatásokról Tisza.
Öltözködés és kozmetikumok
Fenntartó nemzedék, fenntartható élet dr
Környezetállapot-Értékelés Program A PROGRAM JÖVŐ„KÉP”E KvVM – MTA TAKI – Széchenyi István Egyetem Bulla Miklós.
Természeti erőforrások védelme
Az erdő szerepe a szénháztartásban és a klíma védelmében
Mosonmagyaróvár november 25.
Dr. Szilágyi János Ede ME-ÁJK december 2.
Dr. Mikulás Ildikó november 3. A borpiaci helyzet és a borpiaci rendtartás várható reformja.
Bioélelmiszerek Név: Román Róbert
Bioélelmiszerek Készítette: Sorbán Sarolta
Készítette: Mezei Anna Iskola: Ihász Gábor Általános Iskola 8542 Vaszar, Fő u. 9. Felkészítő tanár: Szakács Attiláné.
Egressy Gábor Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola
AZ ÁTALAKULÓ ÉLELMISZER-GAZDASÁG FŐBB TERÜLETI, TÁRSADALMI, KÖRNYEZETI ÖSSZEFÜGGÉSEI Prof. Dr. Villányi László Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi.
SZIE Gödöllő GTK Agrár- és Regionális Gazdaságtani Intézet
Tájékoztatás az ÚMVP TS keret felhasználásáról Szarvas, december 11.
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program ( ) folyamatos és félidei értékelése Tájékoztató a évi értékelési tevékenységről a Monitoring.
A Georgikon Kar kutatási lehetőségei Keszthely, március 30.
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
Vince Péter MTA Közgazdaságtudományi Intézet
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Az Európai Unió ökológiai hálózata
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi Bizottság elnöke Budapest, június 16. Fogyasztóvédelem és jogalkotás napjainkban.
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről és az igénybevehető szolgáltatásokról Pataki.
NVT AKG kötelező képzés 2006 FVM Képzési és Szaktanácsadási Intézet 1.Modul: 1.Modul: Általános kérdések, jogszabályok, eljárásrend Lukács-Lőrincz Rita.
NVT AKG kötelező képzés 2006 FVM Képzési és Szaktanácsadási Intézet Gazdálkodási Napló (2.modul) Várszegi Gábor Dr. Lucskai Attila Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Dr. Kozári József egyetemi docens, igazgató Szent István Egyetem Közép-Magyarországi Regionális Szaktanácsadási Központ V. Országos Tanácsadási Konferencia.
Fontos élelmiszerjogi szabályok KKV szemszögből. Szabályok a mindennapokra Ami egy KKV-nak nehezebb – Címkézés – Állítások – Fogyasztóvédelem – Nyomonkövethetőség.
A COACH-bioenergy projekt eredményeinek bemutatása
A NATURA 2000 ÖKOLÓGIAI HÁLÓZAT
EU szabályozás Általános környezetvédelmi jogtár Forrás:
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
Az ökológiai gazdálkodás helyzete Magyarországon
Mátrai Balázs vidékfejlesztési szakértő Magyarországi LEADER Központ
A NAKVI szaktanácsadási feladatai október 1-től Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid főigazgató ”A szaktanácsadás szervezeti átalakulása” Budapest, október.
Az élelmiszer-biztonság helyzete Magyarországon és az Európai Unióban
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
A kémiai biztonságról közérthetően
Globális változások-környezeti hatások és válaszok
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
1 Kézfogás a Magyar Vidék fejlődéséért : Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH)
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A fenntartható társadalom előtt álló feladatok Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége Dr. Ágoston Csaba PhD Elnökségi tag.
A tudatos fogyasztói magatartás kultúrájának terjesztése, a civil kezdeményezések fontossága Boczné Lakatos Vanda Pécsi Zöld Kör Egyesület – egyesületi.
Ö kológiai termékek jelölése Juhász Ágnes NÉBIH ÉTbI Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
Dr. Benkő Péter Osztályvezető Március 8.
Bemutatkozik az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Az éhezés.
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
Előadás másolata:

Ökológiai gazdálkodás - a fenntartható élelmiszertermelés rendszere Dr. Drexler Dóra, ügyvezető Kölesd, 2012. augusztus 31. – Tudatos Lét- ökofalvak, ökoporták, az önellátás lépcsői

Tartalom Mi az ökológiai mezőgazdaság? Hogyan működik az ökológiai gazdálkodás rendszere? Miért fenntartható az ökológiai termelés? Az ökológiai gazdálkodás jelenlegi helyzete a világban és Magyarországon Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi)

Mi az ökológiai mezőgazdaság? Az ökológiai gazdálkodás a talajok és az élővilág épségének, valamint az emberek egészségének megőrzését célzó termelési rendszer. Természetes folyamatokon alapul és kerüli a káros hatású anyagok alkalmazását. Az ökológiai gazdálkodás ötvözi a hagyományt, a tudományos kutatást és az innovációt. Így törekszik a környezet megóvására, és – a társadalmi, gazdasági szempontokat is figyelembe véve – az egészséges életformát elősegítő mezőgazdaság és élelmiszeripar megteremtésére (IFOAM).

Honnan ered, miért alakult ki? A XX. század első felében alakult ki, válaszul az egyre terjedő ipari mezőgazdálkodásra, melynek nem kívánatos mellékhatásai igen nagy természeti károkat okoztak. Nitrogén műtrágyák elterjedése (környezetrombolás) Hibrid fajták nemesítése (magfogás megszűnése) Gazdaságok gépesítése (munkanélküliség) Mindez több kortárs gondolkodót késztetett válaszok megfogalmazására.

A különböző irányzatok összefognak 1972-ben megalakul az IFOAM (International Federation of Organic Agriculture Movements) Az egészség elve – Egészségmegőrzés talaj, növény, állat és ember számára egyaránt Az ökológia elve – Élő ökológiai rendszerek használata és megtartása A méltányosság elve – fair kapcsolatok, úgy a környezet, mint a megélhetés vonatkozásában A törődés elve – Elővigyázatosság és felelősség az egészség és a jóllét megőrzése érdekében a jövő generációk számára is

A jogi és piaci keretek kialakulása 1973-ban megalakul a Forschungsinstitut für biologischen Landbau, Európa vezető kutatóintézete 1980-as években komoly igény jelentkezik az ökológiai gazdálkodás kormányzati szabályozására 1990-es években egyre nő a kereslet a biotermékek iránt 1991: EU szabályozás az ökológiai gazdálkodásra 2002: USA elindítja a National Organic Program-ot 2004: Az Európa Tanács Ökogazdálkodás Akcióterve Az ökológiai gazdálkodás robbanás szerűen terjed.

Az ökológiai gazdálkodás jogszabályai A Tanács 834/2007/EK rendelete (2007. június 28.) az ökológiai termelésről és az ökológiai termékek címkézéséről és a 2092/91/EGK rendelet hatályon kívül helyezéséről A Bizottság 889/2008/EK rendelete (2008. szeptember 5.) az ökológiai termelés, a címkézés és az ellenőrzés tekintetében az ökológiai termelésről és az ökológiai termékek címkézéséről szóló 834/2007/EK rendelet részletes végrehajtási szabályainak megállapításáról 79/2009. (VI. 30.) FVM rendelet a mezőgazdasági termékek és élelmiszerek ökológiai gazdálkodási követelmények szerinti tanúsításának, előállításának, forgalmazásának, jelölésének és ellenőrzésének részletes szabályairól

Az ökológiai gazdálkodás ellenőrzési rendszere Ezen szabályok betartásának biztosítása érdekében egy egységesen szigorú ellenőrzési rendszernek kell működnie. Ezeket az ellenőrzéseket az ökológiai gazdálkodáshoz kapcsolódó ellátási lánc valamennyi szakaszában el kell végezni, garantálva ezzel a fogyasztó számára, hogy biztosan olyan ellenőrzött ökológiai terméket vásárol, melyet szigorú, az európai jogszabályi előírásoknak megfelelően állítottak elő. Az ellenőrzést akkreditált ellenőrző szervezetek végzik. Az akkreditációt állami hatóság adja ki.

Az ökológiai termékek jelölése A zöld háttéren, fehér csillagokból álló levél az Európai Unió ökológiai gazdálkodás logója Hazánkban az ökológiai gazdálkodási előírások betartását két ellenőrző szervezet felügyeli, melyek rövidítései: HU-ÖKO-01 illetve HU-ÖKO-02.

Konvencionális vs. ökológiai mezőgazdaság Konvencionális / integrált Bio = Ökológiai szaporítóanyag Vegyszerrel csávázott vagy csávázatlan Csávázatlan vagy ökológiai kezelés, pl. gyógynövény kivonatokkal gyomszabályozás Vegyszeres (herbicidek) Mechanikai vagy mulcsozás növényvédelem Vegyszeres (fungicidek, zoocidek) Előrejelzésen és megelőzésen alapul, természetes anyagok használata (engedélyezett szerlista) tápanyag utánpótlás N, P, K műtrágyák Szerves trágya, zöldtrágya, komposzt, talajélet

IGBP, 2011

Florida, foszfát bánya. Forrás: Inhabitat.com

Forrás: Rosemarin et al. 2009

Hatfield &Prueger 2004

Hatfield &Prueger 2004

Hatfield &Prueger 2004

Több humusz = széndioxidtárolás a bioföldeken 74 tartamkísérlet világszerte Gattinger et al. 2012

Talajok szén tartalma eltérő gazdálkodási módok alatt

Kísérleti eredmények Az ökológiai művelésű talajok széndioxid tároló helyek: 0,2-0,3 %-al több széndioxidot egyenérték szenet tartalmaznak, mint a konvencionális művelésű talajok. Ez kb. 9-14 t szén/hektár többletet jelent. Hülsbergen és Küstermann (2008) kutatása szerint az ökológiai szántóföldi művelés során átlagosan 400 kg CO2/ha/év kötődik meg a humuszban. A konvencionális gazdálkodás során ezzel szemben 202 kg CO2/ha/év szabadul föl a humuszlebomlás miatt. A svájci DOK-tartamkísérlet azt mutatja, hogy a konvencionálishoz képest az ökológiai mezőgazdaságban 12-15 %-al több szén kötődik a talajban (Mäder et al. 2002, Fliessbach et al. 2007). Hektáronként és évente 575-700 kg CO2eq kötődik meg a humuszképződéssel.

DOK kísérlet, 38 év

Erőforrás-használati hatékonyság (DOK kísérlet, 28 év) Paraméter Egység Bio Integrált az IP %-ában Tápanyag bevitel kg Ntotal ha-1 yr-1 101 157 64 % kg Nmin ha-1 yr-1 34 112 30 % kg P ha-1 yr-1 25 40 62 % kg K ha-1 yr-1 162 254 Növényvédőszerhaszn. kg ha-1 yr-1 1.5 42 4 % Üzemanyag használat L ha-1 yr-1 808 924 87 % Összes terméshozam a 28 évre % 83 100 83 % Talaj mikrobiális biomassza „output“ tonna ha-1 24 167 % Mäder, Fliessbach, Niggli (2002), Science 296 23

Fajtaválasztás, ellenálló fajták: a kevés külső erőforrásra szoruló fajták kifejlesztése

Fajtaválasztás, tájfajták: hazai genetikai sokféleség megőrzése Nemtudomka szilva, nagydobosi sütőtök, milotai dió, dévaványai holdbab, pónyik alma…

FiBL FiBL 03.04.2017 03.04.2017 Az ökológia gazdálkodás hatása a biodiverzitásra (> 200 tudományos publikáció alapján) 30 %-al magasabb fajgazdagság és 50 %-al magasabb ízeltlábú egyedszám (rovarok, pókok, bogarak…) a bioterületeken, főként ragadozók és paraziták. A bio kedvez a beporzóknak: a házi méheknek, vadméheknek, pillangóknak, poszméheknek, más rovaroknak és denevéreknek. Talaj: giliszták, talajlakó rovarok, baktériumok, gombák és mykorrhizák száma jelentősen emelkedett. Madarak: Jelentősen több természetes költőhely, magasabb populációsűrűség és több sikeres fióka felnevelés. Magasabb változatosság a szántók szegély- növényzetében. Hole et al., 2005; Niggli, 2010 www.fibl.org www.fibl.org 26

Szőlősorköz takarónövényzet

Mik a biogazdálkodás erősségei? } Ökológiai szempontból kiváló. Magas hatékonyság (Low-Input-stratégia). Nagyon óvatos a kockázatokkal szemben (új technológiák, ‘természetesség’, ‘nem ipari’). ‘Elővigyázatosság’ és megelőzés mint alapelvek. Aktív gondolkodás az etikai és társadalmi kérdésekről (állatjólét, tanyasi gazdálkodás, munkakörülmények). Átfogóbb, teljességre törekvő hozzáállás egy fenntartható mezőgazdaság és élelmezés megvalósításáért. Példák Je commence mon referat avec une présentation du FiBL, je vous explique la Situation actuelle en Suisse, on vous presante le travail du fibl sur le sujet de la coexistence et ou nous avons nos point d’interrogation.x

Az ellenőrzött ökológiai termesztésű területek Európában (2010) 2010-ben Európában összesen 10 millió ha ellenőrzött területen folytattak ökológiai gazdálkodást. Az Európai Unió 5%-a állt ökológiai művelés alatt. A világ teljes bioterületének kb. 25%-a Európában található. Magyarországon mintegy 1500 ellenőrzött ökológiai gazdálkodó/kereskedő volt. A mezőgazdasági területek 2,4%-a ökológiai. FiBL/IFOAM Survey 2012, based on data from governments, the private organic sector and certifiers

Az ökológiai mezőgazdaság területe Mo.-on Forrás: Biokontroll Hungaria, Hungaria Öko Garancia, Eurostat

Hazai piaci szerkezet A hazai ökológiai termény mintegy 85 %-a exportálásra kerül. Ennek többsége alacsony hozzáadott értékű alapanyag. Az ORA, ECOZEPT, BioVista (2008) becslése szerint a hazai biotermék fogyasztásból az import termékek aránya mintegy 90 % és ezek elsősorban feldolgozott termékek. Frühwald, F. [2012]: The Place of Organic Farming and Organic Products in the Media and Trade. Proceedings of the conference „The Hungarian Situation of Organic Agriculture – Trends and Breakout Points” Gödöllő, February 2nd, 2012. ORA, ECOZEPT, BioVista (2008), quoted in: European Commission Directorate-General for Agriculture and Rural Development [2010]: An analysis of the EU organic sector, Brussels. p53.

Nemzetközi színvonalú, az ökológiai mezőgazdaságot és élelmiszeripart kutató és fejlesztő intézmény - az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézetet (ÖMKI) - létrehozása és működésének megalapozása Magyarországon.

Földi Mihály Tarnai Mária Dezsény Zoltán Papp Orsolya Dr. Illyés Eszter - ökológiai szántóföldi kísérlet-hálózat gyakorlati tanácsadás és ismeretterjesztés - szakoktatás, képzés, továbbképzés; PhD kutatás CSA rendszerek Kímélő talajművelés -Gyepmagkeveré-kek tesztelés - Hazai előállítása - ökológiai zöldség- és gyümölcstermesztési kísérlet-hálózat - gyakorlati tanácsadás és ismeretterjesztés - szakoktatás, képzés, továbbképzés; rendezvény szervezés pályázatírás kapcsolattartás PhD program Gazdasági kutatás

Köszönöm szépen a figyelmet! Dr. Drexler Dóra dora.drexler@biokutatas.hu H-1033 Budapest, Miklós tér 1. (Selyemgombolyító) +36 20 346 91 20 www.biokutatas.hu Köszönöm szépen a figyelmet!