Önálló gondolkodás, szabad akarat

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
Advertisements

Hogy akarsz gyorsan pénzhez jutni? Avagy a jótündér elhagyta a varázspálcáját, úgyhogy ez maradt...
Hitelek – pénzt kölcsönbe?. Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy.
Az állam szerepe az öko- marketingben Tátrai Miklós helyettes államtitkár március 17.
A magyar egészségbiztosítási rendszer
Egyetemisták a pénzügyi kultúráért
Miért fontos? ösztönzi a külgazdasági kapcsolatokat
PÉNZÜGYI ISMERTEK Aktív bankügyletek
Az Alaptörvény és a közpénzügyek az önkormányzatok szemszögéből
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia. Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Széleskörű társadalmi képviselet (pártok, szakszervezetek, kamarák,
Az öngondoskodás és a magánforrások szerepe az egészségügyi reformban
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
Bankszámla és bankkártya MEGTAKARÍTÁSOK avagy Sok kicsi sokra megy!
Szálláshelyi vendéglátás
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
A Nép Oldali Párt Akik változást, szebbet, jobbat, akarnak!
A vállalkozások környezete
Közigazgatási alapismeretek
Egészségpolitika.
Fogyasztóvédelem.
A KÉPVISELETI DEMOKRÁCIÁK
Az Ást április 15-i módosításának bemutatása dr. Veisz Gábor áldozatsegítési osztályvezető Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal áldozatsegítési.
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy hitelt veszel fel. Mi a hitel?
alkotmány – állam- és kormányformák
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Kormányszóvivői tájékoztató Public Private Partnership Átfogó hatékonyságjavítási és befektetési-aktivitás növelési program.
Mediátor képzés Kártérítés.
2011. évi CCIX. Tv. Konferencia neve, helye: Budapest, 2012 október 30. GWP-konferencia Vojtilla László elnöki tanácsadó Magyar Energia Hivatal.
A marketingkörnyezet elemzése
Az üzleti vállalkozás kialakulása, fogalma, a vállalkozás környezete
Történelem – középszintű témakörök
Fenntartható önkormányzatok Az Országgyűlés Fenntartható fejlődés Bizottsága ülése Budapest Június 5. Schmidt Jenő TÖOSZ elnök 1.
7. A különböző megtakarítási formák összehasonlítása
ÖNKOMRÁNYZATI PÉNZÜGYI INNOVÁCIÓK május 30. hétfő U D V A R H E L Y I ü g y v é d e k PPP KONSTRUKCIÓK: A VÁLLALKOZÓI TŐKE, AZ ÖNKORMÁNYZATI.
Kormányszóvivői tájékoztató A fogyasztók biztonságáért Középtávú fogyasztóvédelmi politika Csizmár Gábor államtitkár Szociális és Munkaügyi Minisztérium.
Készítette:Makra Betti Dátum:
AZ EGYES SZOCIÁLIS, GYERMEKVÉDELMI, CSALÁDTÁMOGATÁSI, FOGYATÉKOSSÁGÜGYI ÉS FOGLALKOZTATÁSI TÁRGYÚ TÖRVÉNYEK MÓDOSÍTÁSÁRÓL SZÓLÓ ÉVI CLXXI. TÖRVÉNY.
Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy hitelt veszel fel. Mi a hitel?
Kulturális tevékenységek és a közügyek kezelése (issue management) (Managementul activităţii culturale)
Alapfogalmak, definíciók ÁVF Civil társadalom és nonprofit elméletek 1.
A bankok.
Állampolgári ismeretek
Állampolgári jogok és kötelességek
Önkéntesség, mint társadalmi szerepvállalás
(gazdasági ismeretek gyors, velős átismétlése)
A gazdaságpolitika elméleti alapjai és gyakorlata.
Gazdasági és pénzügyi ismeretek a köznevelés rendszerében
Államháztartási alapismeretek
A bankbetétek védelme, az Országos Betétbiztosítási Alap működése. Egy konkrét eset bemutatása.
ÁLLAMTAN I.A magyar államszervezet II.Az egyes szervtípusok III. A jogforrási hierarchia.
A tudatos fogyasztói magatartás kultúrájának terjesztése, a civil kezdeményezések fontossága Boczné Lakatos Vanda Pécsi Zöld Kör Egyesület – egyesületi.
Projektfinanszírozás
ÁLLAMTAN I.A magyar államszervezet II.Az egyes szervtípusok III. A jogforrási hierarchia.
Fogyasztóvédelem.
Családi költségvetés osztály.
Az életszínvonal és a kereskedelem kapcsolata
SZÁMVITEL.
A családok és a vállalkozások pénzügyei
Vásárlás az interneten
Döntsünk okosan a hitelfelvételről!
1. Példa: Melyiket választaná, ha r=12%?
A helyi önkormányzatok feladatrendszere és költségvetése
„Ne tegyünk minden tojást egy kosárba!”
Átlag család költségvetése. A család funkciói A család funkcióit általában így foglaljuk össze: · reprodukciós funkció · gazdasági funkció · szocializációs.
Előadás másolata:

Önálló gondolkodás, szabad akarat

Definíció Önálló gondolkodásnak és szabad akaratnak azt nevezzük, hogy egy személynek megvan a lehetősége, hogy egy adott helyzetben szabadon választhat két vagy több különböző alternatíva közül. A szabad akarat tehát nem azt jelenti, hogy bármit megtehetünk amihez kedvünk van, hiszen azt számos körülmény gátolhatja, például a törvényi előírások vagy a környezetünkben élő embertársaink érdeke. Saját életünket viszont szabadon, saját akaratunkból úgy irányíthatjuk, ahogyan azt mi szeretnénk.

Állampolgári jogok Egyesülési jog Gyülekezési jog Szólás- és sajtószabadság Vallásszabadság A személyi szabadságjogok Gazdasági, szociális és kulturális jogok Népszavazás Tüntetés Polgári engedetlenség

Állampolgári kötelességek Általános honvédelmi kötelezettség Közteherviselés Tankötelezettség Pereskedés, tanúskodás

Igazságszolgáltatói hatalom Hatalmi struktúra Törvényhozói hatalom Parlament, köztársasági elnök, helyi önkormányzatok Végrehajtó hatalom Köztársasági elnök, kormány, helyi kormányzás, honvédség, rendőrség Igazságszolgáltatói hatalom Alkotmánybíróság, bíróság, ügyészség Ellenőrző hatalom Állami Számvevőszék, jegybank, PSZÁF, Gazdasági Versenyhivatal stb.

Szociális törvény A szociális törvény célja, hogy a szociális biztonság megteremtése és megőrzése érdekében meghatározza az állam által biztosított egyes szociális ellátások formáit, szervezetét, a szociális ellátásokra való jogosultság feltételeit, valamint érvényesítésének garanciáit. pénzbeli ellátások természetben nyújtott szociális ellátások családi szükségleteket kielégítő gazdálkodást segítő támogatás szociális szolgáltatások.

Általános ügyintézés – közigazgatási eljárások Hivatal Személyes ügyintézés Elektronikus ügyintézés Időpont foglalás Kormányzati ügyfélkapu (30 nap) - + ügyintézés Fellebezés 15 napon belül

Általános ügyintézés – fogyasztóvédelem Vásárlás Garancia (jótállás) Szavatosság 10 ezer forintnál drágább tartós fogyasztási cikk 1 év kötelező garancia Kereskedőnek kell bizonyítania, hogy helytelenül használták Garancia lejárása után 2 év szavatosság (utólagos rejtett hiba, vevőnek kell bizonyítania, hogy nem az ő hibájából keletkezett) 1 év szavatosság akkor, ha nem jár garancia a termékre (egyszerű termékek, pl. cipő)

  Havi megtakarítás Családi költségvetés Bevételek Kiadások Havi fizetés Segélyek családi szociális egyéb segélyek Befektetések, megtakarítások kamatai, hozamai Lakás bérleti díja vagy törlesztőrészlete Rezsi (víz/csatorna, gáz, áram, közös költség) Biztosítás (lakás, autó stb.) Karbantartás, felújítás, javítás kiadásai Utazási költségek (bérlet, buszjegy, benzinköltség, szervíz, parkolás) Vidéki utazások (családlátogatás) Élelmiszer Ruházkodás Tisztító- és tisztálkodási- és kozmetikai szerek Várható vendégségek, ünnepek (Karácsony, rokoni születésnapok stb.) Meglévő hitel havi törlesztőrésze Egyéb, előre nem látható kiadások (pl. valamelyik háztartási gép tönkremegy). Havi megtakarítás

Hitelfelvétel előnyei és veszélyei Előnyök Hátrányok Vedd meg most, fizesd később! hozzájutunk egyébként elérhetetlen értékekhez Gyors segítség szorult helyzetben Kedvező vagy kedvezőnek tűnő konstrukciók A végén összességében jóval többet fizetünk Folyamatosan, hosszú időn keresztül fizetnünk kell, előre „elköltjük” a későbbi pénzünket Ha elmaradunk a fizetéssel, visszaveszik a terméket A havi törlesztőrészleg menet közben emelkedhet Ha elromlik vagy ellopják a terméket, akkor is tovább kell fizetni a részleteket

A hitel „ára” A hitel legfontosabb mutatószáma NEM a kamat, hanem a Teljes Hiteldíj Mutató (THM) THM jóval magasabb a megadott kamatnál hitel teljes díját mutatja meg, azaz gyakorlatilag minden olyan költséget tartalmaz, amelyet a pénzügyi intézménynek a tőkén felül fizetnünk kell, pl. kamatot, díjat, költséget, jutalékot, adót minél alacsonyabb a THM, annál kedvezőbb a fizetendő teljes hiteldíj, vagyis annál olcsóbb a kölcsön.

Társadalmi felelősségvállalás A társadalmi felelősségvállalás azt jelenti, hogy egy állam vagy egy vállalat, szervezet mindig etikusan és fenntartható módon végezze tevékenységét, és vegyen részt a közéletben. Céljai a lakosságot érintő eljárások egyszerűsítése, a vállalkozók adminisztrációs terheinek csökkentése, a kormányzati hatékonyság növelése, az esélyegyenlőség érvényesítése, a korrupció csökkentése, a kormányzati ügyfélszolgálati rendszer fejlesztése, egyablakossá alakítása.

Közéleti tevékenység Közéleti tevékenység az a munka, tevékenység, amelyeket az állampolgárok saját szabadidejük terhére, saját elhatározásukból a tágabb vagy szűkebb környezetük javítása, fejlesztése érdekében végeznek, és amelynek nem haszonszerzés a célja. Ezek közé tartozik többek között a szociális munka (betegápolás, rászorultak étkeztetése, családsegítés stb.), környezetvédelem (szelektív hulladákgyűjtés fejlesztése, településrendezés, kertészkedés, parkosítás stb.), sport- és kulturális tevékenység, társadalmi kérdések (kisebbségek védelme, fogyasztóvédelem), politikai tevékenység (helyi, kerületi, önkormányzati szinten vagy országos szinten).

Legyél te is tudatos! A tudatos polgár A tudatos vásárló, fogyasztó Környezettudatos Társadalomtudatos Pénzügyileg tudatos