Semmelweis Egyetem, Fogorvostudományi Kar, Oktatási Centrum

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Semmelweis Egyetem, Fogorvostudományi Kar Oralis Diagnosztika
Advertisements

A SZIVÁRVÁNY.
Az optikai sugárzás Fogalom meghatározások
Színformátumok és színmodellek
Készítette: Berényi Lili Sallai Andi
A NÉGY FŐELEM Tűz,víz,levegő és föld.
5. Milyen bőrtípusba tartoztok, és miért gazdálkodjatok okosan a naptőkétekkel? Bőrötök alapszíne, szeplősödési hajlama, szemetek és hajatok színe alapján.
A színek számítógépes ábrázolásának elve
Árnyalás – a felületi pontok színe A tárgyak felületi pontjainak színezése A fényviszonyok szerint.
A színmérés és a színinger-mérő rendszer fontosabb modelljei
Készítette: Angyalné Kovács Anikó
Drágakövek Tantárgy: Ásvány- és kőzettan
Mendel és a cicusok.
MAGYARORSZÁG LEPKEFAJTÁI
SZÍNEKRŐL.
SZÍNEKRŐL.
Színes világban élünk.
Színtervezés számítógépes felhasználás számára Schanda János és a Virtuális Környezetek és Fénytan Laboratórium Dolgozói és PhD hallgatói.
Schanda János Virtuális Környezet és Fénytani Laboratórium
Színtervezés számítógépes felhasználás számára Schanda János és a Virtuális Környezetek és Fénytan Laboratórium Dolgozói és PhD hallgatói.
Képszerkesztési alapfogalmak
Színek Harkai Richárd Free Powerpoint Templates.
Fény és hangjelenségek
Ülepítés gravitációs erőtérben Fényszórás (sztatikus és dinamikus)
Színhasználat Készítette: Bene Attila
Készítette: Horváth László
Kómár Péter, Szécsényi István
A színek számítógépes ábrázolásának elve
2. tétel.
Készítette : Tuska Borbála 8.b április
Színek.
Mi az opál? Az opál akár a nemesopálról, akár a tejopálról, faopálról vagy májopálról van szó, egyformán megszilárdult kovasavgél, több-kevesebb víztartalommal.
Világosság és fénysűrűség ajánlások a mezopos fénysűrűség értékelésére
Dolgozat tudomanybol Tolnai Rebeka es Csoka Kinga NEPTUNUSZ
A polarizációs mikroszkópia
Monitorok.
A napfény felbontása prizmával. Rozklad slnečného svetla prizmou
7. A színek szerepe a térképeken
III. Kontraszt illúziók - Gátlás
Fogszín meghatározás 2008.
Színkezelés RGB-színrendszer Készítette : Zelnik Paloma
Színkezelés RGB-színrendszer Zarka Eszter márc. 27.
Színkezelés RGB-színrendszer Készítette: Soós Lilla 2012 március 27.
Color Management I. színelmélet Lengyel Zsolt – Multimédia alapjai.
Árnyalás – a felületi pontok színe A tárgyak felületi pontjainak színezése A fényviszonyok szerint.
Ez a program elkészít egy portét arcodról, az általad megadott információkból… Kattints ide.
Grafika alapfogalmak.
A fények és színek hatása ....
Digitális fotózás Alapok.
A színek szerepe a térképészetben
Részecske vagyok vagy hullám? Miért kék az ég és miért zöld a fű?
A szg-es grafika alapjai Juhász Tamás.
MEGJELENÍTŐK BLASKÓ TIBOR TANÁR NEVE: CZUTH ÉVA MÉRNÖKTANÁRNŐ SZENTENDREI MÓRICZ ZSIGMOND GIMNÁZIUM, 2000 SZENTENDRE KÁLVÁRIA ÚT 16.
Mesterséges és természetes világítás 7. témakör. A fényképezésben azok a fényforrások a jelentősek, amelyek az elektromágneses spektrum nm (látható.
A fény törése és a lencsék
Részecske vagyok vagy hullám? Miért kék az ég és miért zöld a f ű ?
A színes képek ábrázolása. A szín A szín egy érzet, amely az agy reakciója a fényre. Az elektromágneses sugárzás emberi szem által látható tartományba.
Digitális fényképek javítása. Nyissuk meg a ferde.jpg képet! 1.Válasszuk a forgatás eszközt! 2.Irány: javítás 3.Előnézet: kép+rács 4.A képre kattintva.
A szem színe készítette: Szekeres Kinga. Mitől függ a szem színe? A szem színéért a szivárvámnyhártya pigmentjei a felelősek. A világoskék és a sötétbarna.
Egy kis SZÍNtan elsősorban a vizuális megismerés tantárgyhoz Sándor Zsuzsa A tanuláshoz szükséges animációkat tartalmaz, töltse le a PPt fájlt is!
Név: Ulicska Réka Osztály: 6
Neumann János Informatikai Kar
Semmelweis Egyetem, Fogorvostudományi Kar Oralis Diagnosztika
Szerkezeti színek a természetben
Csillagok születése és pusztulása
04 – Színek, színelmélet, színmodellek, színcsatornák
A HÚS FOGALMA, Tulajdonságai
5. Milyen bőrtípusba tartoztok, és miért gazdálkodjatok okosan a naptőkétekkel? Bőrötök alapszíne, szeplősödési hajlama, szemetek és hajatok színe alapján.
A fények és színek hatása ....
Bevezetés a szoftver-ergonómiába
Előadás másolata:

Semmelweis Egyetem, Fogorvostudományi Kar, Oktatási Centrum A diagnosztika szerepe az esztétikai fogászatban. A fogak alaki és optikai jellegzetességei. A fogsor és az arc harmóniájának diagnosztikája és rehabilitációja. Dr. Dombi Csaba Semmelweis Egyetem, Fogorvostudományi Kar, Oktatási Centrum

GUMY fogíny-maszk kiválasztása

Szín intenzitás megállapítása

Színárnyalat meghatározása

A szín világosságának meghatározása

Metamerizmus : a restauráció és a fog színének egyezése függ a megvilágítástól.

A fogat meghatározza a forma és a szín Forma: alak, méret, kontúr, makro és mikromorfológia

A fogat meghatározza a forma és a szín - dentin :színárnyalat, színintenzitás, opacitás és fluorescencia zománc : opalescencia, transzlucencia Ezen tulajdonságok a fény és a fogszövetek interakciójának következményei

Fényáteresztő képesség: TRANSZLUCENCIA 0% : OPACITÁS 100% : TRANSZPARENCIA Növelése csökkenti a világosságot/fényességet. (zománc)

A fluorescencia az elnyelt UV- fényt 10-8 s alatt visszaveri a fehértől a világoskék árnyalatig (ez növeli a fényességet és csökkenti a színintenzitást). (dentin)

A fogszín Az alapszínt a dentin határozza meg. A fognyakban sok a dentin, kevés a zománc, intenzív a szín. Az opalescencia a zománc azon tulajdonsága, hogy a prizmák átengedik a vörös tartományba eső fényt és visszaverik a kékes színűt – incizális élen látható. Él felé haladva csökken az intenzitás és nő az opalescencia.

A fogat meghatározza a forma és a szín - dentin :színárnyalat, színintenzitás, opacitás és fluorescencia zománc : opalescencia, transzlucencia Ezen tulajdonságok a fény és a fogszövetek interakciójának következményei

A fogszín dimenziói 1. Színárnyalat (hue) 2. Színtelítettség/színintenzitás (chroma/saturation) 3. Világosság/Fényesség (value/brightness) 4. Transzlucencia: áttetszőség az opaktól a transzparensig (növelése csökkenti a világosságot) 5. Fluorescencia : azonnali fényvisszaverődés (növelése növeli a világosságot) 6. Opalescencia: Szelektív fényáteresztés. A zománc apró részecskéi visszaverik a kis hullámhosszú kékes fényt és áteresztik a nagyobb hullámhosszú vörös fényt. A színintezitás növekedésével csökken a fényesség. Az emberi fogak a sárgás-narancsvörös és a sárgás-zöld sávba esnek (A és B Vita). Karakterizálás : életszerűvé teszi a fogakat

A fogszín sötétebb, ha... 1. Színárnyalat (hue) - sötét 2. Színtelítettség/színintenzitás (chroma) - magas 3. Világosság/Fényesség (value) - alacsony 4. Transzlucencia: áttetszőség az opaktól a transzparensig (növelése csökkenti a világosságot) - magas 5. Fluorescencia : azonnali fényvisszaverődés (növelése növeli a világosságot) - alacsony 6. Opalescencia: Szelektív fényáteresztés. A zománc apró részecskéi visszaverik a kis hullámhosszú kékes fényt és áteresztik a nagyobb hullámhosszú vörös fényt.

A fogszín világosabb, ha... 1. Színárnyalat (hue) - világos 2. Színtelítettség/színintenzitás (chroma) - kisebb 3. Világosság/Fényesség (value) - magasabb 4. Transzlucencia: áttetszőség az opaktól a transzparensig (növelése csökkenti a világosságot) – alacsony (vastagabb, alacsony víztartalmú zománc – gyerekek) 5. Fluorescencia : azonnali fényvisszaverődés (növelése növeli a világosságot) - magas 6. Opalescencia: Szelektív fényáteresztés. A zománc apró részecskéi visszaverik a kis hullámhosszú kékes fényt és áteresztik a nagyobb hullámhosszú vörös fényt.

Molaris fogak helyreállításának modern technikái Dr. Dombi Csaba Semmelweis Egyetem, Fogorvostudományi Kar, Oktatási Centrum

Lorenzo Vanini Lorenzo Vanini

Lorenzo Vanini Chromaticity – színtelítettség Value – fényesség Intensive – intenzív foltok Opalescents – Opalescencia Karaterzáció

Lorenzo Vanini Chromaticity – színtelítettség Value – fényesség Intensive – intenzív foltok Opalescents – Opalescencia Karaterzáció UD1-6 : univerzális dentin GE 1-2-3 : általános zománc (1-idős, 2-felnőtt, 3-gyerek) IM : Intenzív Milky (meleg, tejes fehér) IW : Intenzív White (hideg, fehér) OBN : Opalescens Blue Naturel OG : Opalescens Grey OA : Borostyán Opalescens OW : Opalescens White

Foltok: pehely – szolid; és diffúz; striák.

Mamelon – egyszerű és összetett; kefe; ablak; foltos.

A dentin polikromatikus A dentin polikromatikus. Ha a színtelítettség csökken, világosabb a fog, ha nő erősebb a színe.

3 2 1

UD: univerzális dentin GE: Generic Enamel - általános zománc Chromaticity – színtelítettség: UD 1-6 Value – fényesség: GE 1-3 Intensive – intenzív foltok: IM-IW Opalescents – Opálos zománc: OBN, OW, OA, OG Characterzation : fehér, sárga, narancs kék, barna, sötétbarna UD: univerzális dentin GE: Generic Enamel - általános zománc IM: Intensive Milky, IW: Intensive White OBN: opalescent blue naturel OW: fehér, OA: borostyán, OG: szürke