Infláció Készítette: Beck Petra Pap Bettina.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„A jegybank kamatcsökkentési hajlandósága” Hamecz István ügyvezető igazgató „Új kormányos – régi gondok” GKI konferencia november 25.
Advertisements

Belföld sajt, külföld bor gyártásában termelékenyebb ,
Makroökonómia gyakorlat
© GfK 2013 | Fogyasztói Bizalom Index | III. negyedév1 Fogyasztói Bizalom Index III. negyedév szeptember.
Gyakorló feladatok Makroökönómia.
MAKROÖKONÓMIA GTK Gazdálkodási és menedzsment, Kereskedelem és marketing (BA Levelező) 2010.
Makroökonómia 5. előadás.
Makroökonómia gyakorlat
MAKROÖKONÓMIA GTK Gazdálkodási és menedzsment,
Turizmus gazdaságtan 11.. Árak a turizmusban Ár Pénzben kifejezett csereérték és fizetési feltételek összessége Árérzékenység Az ár 1%-os változása hány.
A piac Szakiskola.
Kereslet és kínálat alakulása
Fogalma, összefüggések
A félév programja Dátum Témakör Előadó február 6.
Egyensúly az árupiacon (Yd = Ys)
A munkapiac és az összkereslet
Makroökonómia Árupiaci egyensúly.
Makroökonómia 3.előadás.
Makroökonómia Aggregált kereslet.
Makroökonómia Pénzpiaci egyensúly.
EGYENSÚLYI MODELLEK Előadás 4.
8. hét: Rövid táv IS-görbe
Rövid távú modell IV. Aggregált kínálat.
2. A MAKROGAZDASÁGI POLITIKA CÉLRENDSZERE
Az infláció és az inflációs folyamatok
Makroökonómia I.2006/2007. tanév, 2. félév 8. előadás 1/11 DátumTémakörElőadó február 6.Bevezetés – A makroökonómia tudománya Fenyővári Zsolt február 13.A.
A félév programja: Dátum Témakör Előadó február 6.
Elmélettörténet A neokeynesiánus válasz. Tobin álláspontja A neokeynesiánusok a monetarista kritika több elemét beépítették Tobin: a megnövekedett pénzmennyiség.
Makroökonómia Mundell-Fleming.
Makroökonómia Aggregált kínálat.
Makroökonómia Feladatmegoldás.
A makrgazdasági munkakínálat:
A makrogazdaság piacai
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
A munkanélküliség és az infláció kapcsolata
Munkanélküliség.
C = C/Y Ĉ=∆C/∆Y A fogyasztási függvény Reáljövedelem Y
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató MNB.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei IV. negyedév*
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS december Virág Barnabás December 22.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató október 18.
Lakossági eladósodási és megtakarítási trendek Barabás Gyula Magyar Nemzeti Bank Budapest, november 25.
Elmélettörténet Monetarizmus.
Az inflációs jelentés frissítése augusztus.
MAKROÖKONOMIA Előadás Szabó Richard BMF KKGK VSZI
MAKROÖKONOMIA Előadás Szabó Richard BMF KKGK VSZI 1 Makroökonomia Szabó Richard VI.Előadás Munkanélküliség Infláció Április.
7. A különböző megtakarítási formák összehasonlítása
Az áru és a pénzpiac együttes egyensúlya
A gazdasági élet problémái
A teljes keynesiánus modell
A piac: A tényleges és potenciális eladók és vevők, illetve azok cserekapcsolatainak rendszere, melynek legfontosabb elemei a kereslet, a kínálat, az ár.
Az államháztartási hiány csökkentésének hatásai Hamecz István igazgató A Közgazdasági és Monetáris Politikai szakterület vezetője.
A gazdasági élet problémái
A neoklasszikus modell összefoglalása
Gazdasági környezetünk
Gazdaságpolitika Az állam gazdasági szerepe. A gazdaságpolitika típusai. Költségvetési deficit, lehetséges kezelési módjai és következményei.
Foglalkoztatottság 1.A foglalkoztatási ráta Magyarországon EU átlagban alacsony, a V4- ek között a legalacsonyabb. 2.A válság előtt egyedül Magyarországon.
Makroökonómia Keynesiánus modell összefoglalása.
Új egyensúly Tervezettnél jobban csökken az államháztartás hiánya.
KÖZGAZDASÁGTANI ALAPFOGALMAK II. Előadó: Bod Péter Ákos.
A piac és a piacgazdaság. A piac fogalma Több értelmezése lehet: I. A piac a javak (termelés, szolgáltatás) realizálásának színtere, a tényleges és a.
Az infláció.
46. Az infláció furcsa természete
A piac és a piacgazdaság
Közgazdaságtan II Mit akarunk leírni (kapitalizmust), hogyan (tudományosan). Amit tanultunk (egyensúlyelmélet) erre nem alkalmas (nem decentralizált, nincs.
Készítette: Koleszár Gábor
Közgazdaságtan II ppt előadás száma (hét)
A globalizáció - a globális világgazdaság
Előadás másolata:

Infláció Készítette: Beck Petra Pap Bettina

Infláció Az infláció az általános árszínvonal tartós növekedése. Az infláció mértékét az árszínvonal növekedési ütemével mérjük. Az infláció mértéke meghatározza gazdasági hatásait  Ezért szükség van a különböző fajták elhatárolására az árszínvonal növekedési üteme alapján. Fajtái: Kúszó infláció: árak átlagos évi növekedési üteme nem éri el a 10%-ot. Vágtató infláció: infláció 2 számjegyű  10 és 100 % között van. Hiperinfláció: infláció mértéke meghaladja az évi 100%-ot .

Kúszó infláció: nem okoz gazdasági zavart, sőt kedvező hatása is lehet Kúszó infláció: nem okoz gazdasági zavart, sőt kedvező hatása is lehet. Árak emelkedése arra ösztönözheti a vállalkozót hogy növelje a termelést ezzel növekedhet a foglalkoztatottság. Vágtató infláció: Csak néhány gazdasági csoportnak kedvez, többség számára nehézségeket okoz. Hiperinfláció: Rendkívüli gazdasági helyzet. Oka és egyben tünete is egy súlyos gazdasági válságnak. Az infláció gazdasági hatása nagymértékben függ attól, hogy az emberek számítanak e rá. Ha igen nem okoz jelentős gazdasági problémát.

Infláció okai Közvetlen oka: az árupiaci túlkereslet A kereslet nő a kínálathoz képest, vagy A kínálat csökken a kereslethez képest

Keresleti infláció Azért alakul ki, mert a makrokereslet elemei változatlan kínálat mellet nőnek Kialakulásának okai: A makrokereslet autonóm elemeinek növekedése: a) az autonóm fogyasztás növekedése b) az autonóm beruházás növekedése A forgalomban lévő pénzmennyiség növekedése

Kínálati infláció Kínálati inflációról akkor beszélünk, ha a kínálat változatlan kereslet mellett csökken

Infláció vesztesei, nyertesei Az inflációs veszteség és nyereség az infláció jövedelem- és vagyonátcsoportosító hatásából fakad. Ha az infláció a vártnál gyorsabb akkor a hitelezők vesztenek és az adósok nyernek. Ha az infláció vártnál kisebb mértékű akkor pedig a hitelezők nyernek… Az infláció üteme évről-évre ingadozik ezért nehéz megmondani ki jár jobban. Elértéktelenedhetnek a pénzben rögzített vagyontárgyak is. Pl: fix összegű hozamok, életbiztosítás, életjáradék. Infláció idején jól járhatnak azok, akik reálvagyontárgyakat birtokolnak, mert ha gyors az infláció egyre többen akarják vagyonukat telekbe, házba, műkincsekbe fektetni megnő ezen vagyontárgyak kereslete. Legfőbb vesztesei a munkavállalók, mert nominálbéreiket hosszabb időre szerződésben rögzítik. Árszínvonaltól függ a reálbérük.

Csehországban 1997-98 között, Lengyelországban az ezredfordulót követően volt átmeneti jelentős gazdasági lassulás, ami hirtelen lefékezte az inflációt A gazdasági szereplők magatartása tartósan megváltozhatott, hisz azóta az infláció mindkét ország esetében alacsony maradt.