Www.bodaandpartners.com 1 A tőke fogalom és az tudástőke Győr 2009 március 24 Dr. Boda György BCE egyetemi docens, Boda & Partners ügyvezető ig., Vezetői.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A magyar vállalkozások üzleti helyzete területi metszetben és a válságra adott reakciók Czibik Ágnes (GVI) MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató.
Advertisements

A kiemelt projekt tapasztalatainak hasznosítása „Tett - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 16. Siófok Lénárd Krisztina.
Foglalkoztatás és létpénz
„Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián,
Állóeszköz-gazdálkodás
Csináljunk üzletet! Avagy,
Egy lépés a munkahely megszerzéséig képzési projekt az aktív munkakeresés témakörében fiatalok számára IFJÚSÁG, IFJÚSÁGPOLITIKA - ÚJ KIHÍVÁSOK előadó:
A kereskedelmi vállalkozás erőforrásai
2008 novemberOrbán Zoltán – LogiPen Kft.. Mit is kell adminisztrálni…?  Szabályzat  Dolgozói tájékoztató  Munkavállalói nyilatkozatok (új belépők is!)
Foglalkoztatói nyugdíj
Köszöntjük Szakmai gyakorlati foglalkoztatói Workshop résztvevőit Köszöntjük a TÁMOP támogatásával megvalósításra kerülő „ESÉLYTEREMTÉS NÓGRÁDBAN”
Nyitó rendezvény „Motiváló képzések és kapcsolódó szolgáltatások a ”Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP A2-12/ október 18.
Huszta Roland – Fejlesztési igazgató
Válságkezelés A válság természete Mérete Mérete Oka: a világ pénzügyi rendszere Oka: a világ pénzügyi rendszere Az export piacokon keresztül.
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
A szűk keresztmetszetet okozó termelési tényező
A fogyatékosok szakképzése, a szakképzés fogyatékossága.
AZ ORSZÁGOS EGYHÁZI TISZK KÜLDETÉSE. A fenntartók elvárásai a TISZK, a Felügyelőbizottság és az intézmények felé Olyan szakképzési intézményrendszeri.
Tanuló (projekt)szervezet a Magyar Nemzeti Bankban
Az ÉRÁK legfontosabb céljai A képzés és a munkaerő-piaci szolgáltatások egységes normák szerinti működtetése. A munkanélküliek folyamatos képzésbe kerülésének.
A kettészakadt magyar gazdaság termelési függvényei Dr. György Boda, A Boda & Partners Kft. partnere A budapesti Corvinus Egyetem docense Előadás a Pécsi.
GKI Zrt., A humántőke kezelése a kétszázaknál Budapest, október 10. A hazai tudástőke megtartatása FIGYELŐ TOP200 Konferencia Dr. Adler.
A vállalkozások PhD szintű munkaerőigénye Magyarországon
tételsor 2. tétel A kistérség a korábbi együttműködési lehetőségek alapján megtartotta a soron következő ülését. Az ülés célja a logisztikai.
Kamarai prioritások Foglalkoztatottság növelés Képzési szükséglet meghatározása Szakképzés nemcsak oktatáspolitikai kérdés, hanem foglalkozáspolitikai,
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Fejlesztési, stratégiai útmutató
© "VERSENYKÉPESSÉG–FEJLŐDÉS–REFORM" konferencia november 7-8 KOMPETENCIA SZÁMVITELI ALAPOK dr. Laáb Ágnes BME, egyetemi docens, kandidátus elé r.
Munkanélküliség.
Válságmenedzsment Magyarországon Mi a leghatékonyabb út?
Sólyom Andrea PhD Hallgató
Corvinus Egyetem 1 Az önerős vállalati fejlesztő tevékenység és a vállalat köré szerveződő hálózatok tevékenységének összehangolása MTA Vezetés- és Szervezéstudományi.
A partneri kapcsolatok értékelése hálózati együttműködés esetén
A Grundfos Vállalatcsoport
Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű.
dolgozva tanulni Pergő Margit polgármester Berhida Város Önkormányzata
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Roma Központ Nagykanizsa Magyar-Horvát Szakértői Akadémia szeminárium
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
„ Megváltozott munkaképességű munkavállalók –
Vállalati kapcsolatok fejlesztése Nógrád Megyei Szakképzés-szervezési Társulás.
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
A gazdasági válság hatása a magyarországi vállalkozások körében H-1024 Budapest, Margit krt. 5/b  Tel: :   Web:
Megtakarítási módszerek a vállalatok gyakorlatában Berey Zita
Digitális kompetencia-fejlesztés TÁMOP /3
A duális felsőoktatási képzés „kecskeméti” modellje
Reform vagy megszorítás?. Hozzáférés Minőség Hatékonyság.
A gazdasági élet problémái
Tipikus hibák és szabálytalanságok a HEFOP intézkedés megvalósítása során Előadó: Kis Mónika Krisztina Hermes Holding Kft.
1 Költségvetés tervezés 6. előadás. 2 Tartalom A tervezési renaissance Az éves operatív terv Mitől függ az éves operatív terv hatékonysága?
Középtávú szakképzési koncepció Borsod-Abaúj- Zemplén Megyében Egységes szerkezetű TISZK-ek létrehozásának lehetősége Előadó: Dr. Simon Csaba Ph. D. mb.
Közfoglalkoztatás Magyarországon
Motiváció.
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
Készítette Kaponya Gergely 2014/2015 I félév Msc
Pénzforgalmi terv a gyakorlatban
Üzemi Tanács Általános ismertető
1 AEMA – Hálózat Adult Education Made Accessible Projektcélok és megvalósítás - Információs nap Miskolc, március 19.
Dr. Németh Gábor egyetemi docens Faipari mérnöki alapszak duális képzésének szakfelelőse Duális képzés a faipari mérnöki alapszakon.
„ÚJRAKEZDÉS” ISD Dunaferr Zrt a gondoskodó létszámleépítés „ az Acélalapítvány lehetőségei”
MUNKAERŐPIACI FOLYAMATOK Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ, Szombathely Szentgotthárd, február 15.
A projektek hosszú távú előnye – tartós foglalkoztatás A projekt generáló szerepe, a továbblépés lehetőségei, komplex fejlesztési elképzelések.
8. tétel.
BPR – Business Process Reengeneering
Kiegyenlítő (kompenzációs) bérkülönbségek
A projektek hosszú távú előnye – tartós foglalkoztatás
Kiegyenlítő (kompenzációs) bérkülönbségek
Munkagazdaságtani feladatok 1
Állóeszköz-gazdálkodás
Előadás másolata:

1 A tőke fogalom és az tudástőke Győr 2009 március 24 Dr. Boda György BCE egyetemi docens, Boda & Partners ügyvezető ig., Vezetői tanácsadó és tudásmenedzsment szakértő)

A 4+0-ás foglalkoztatás a tudásmenedzsment fényes győzelme Egy országjárás eredményei : A feldolgozó ipar jelentős részében a megrendelések/értékesítések visszaesése %. Ekkora visszaeséshez már hozzá kell igazítani a foglalkoztatást. Ennek két módja van: 1. Elküldöm munkavállalóim százalékát 2. 4 naposra csökkentem a foglalkoztatást • A munkavállalókat hazaküldöm az 5. nap • Ennek megfelelően 5-40 %-kal csökkentem a béreket Jelenleg a 2-es változat tűnik többséginek. Miért? 2

4+0-ás foglalkoztatás esetén mivel indokolják a vállalatok döntésüket? A munkaidő csökkentéssel eleget teszünk a társadalmi felelősségünknek.” „Ezzel a lépéssel sok ember munkahelyét védjük meg. Az általunk biztosított csökkentett bér magasabb, mint a munkanélküli segély.” (Sokan térségük egyetlen jelentős foglalkoztatói.) Jól jár az állam, mert nem kell munkanélkülieket eltartania. Költségcsökkentés nem kell végkielégítést fizetni, amely a munkaszerződések rendszerében nem kis teher lenne, A megoldás biztosítja, hogy az esetlegesen bekövetkező fellendülést a vállalat gyorsan ki tudja használni. (Itt mindenki jelentőset kockáztat. Ha a fellendülés bekövetkezik, nyernek, ha nem veszítenek.) A tudástőke védelme : „ha a létszámot a kieső termeléshez igazítanánk, akkor már egy jelentős tudás is kimenne a cégből. Nálunk már nincsenek töltelék emberek. Ezekkel már nincsenek hatékonysági problémák. Ezekbe az emberekbe már sokat invesztáltunk. Nem szabad őket elveszíteni”. 3

A 4+0 eltérő megvalósítási gyakorlatai 1. változat A foglalkoztatást változatlan struktúrában csökkentem. Mindenkinek haza kell menni. Az irodistának is! Hogy a válságban némelyeknek – pl. a marketingeseknek és a fejlesztőknek –többet kell dolgozni? Ez most mellékes! Fontos a szolidaritás! Hogy kiemelt munkavállalók vannak – e? Az meg micsoda? 2. változat Újradefiniálom a cégméretet. Alapelv: hány főt akarok foglalkoztatni adott értékesítési kilátások mellett? Minden vezetővel értékrangsort állíttatok fel: Kik azok, akiknek távozásával azonnal leáll a terület. Kik azok, akik távozásával t idő múlva leáll a terület? Kik azok, akik t-nél hosszabb időre nélkülözhetők. A legalsó kategóriákat elbocsátom. A maradók hierarchiáját megőrzöm és címekben manifesztálom (pl. mester fokozatokat adok ki többlet juttatással) A mester fokozatokat pályáztatom és elnyerése esetén azt évente meg kell védeni. A 4 napon túli foglalkoztatást külön projektekben valósítom meg és csak akkor fizetem meg, ha a projekt eredményes. 4

Közbelép a kormány! A kormány meghirdette : ha a negyedik napon leállsz a termeléssel és a dolgozóid képzed, akkor a képzési költségeid 80 %-át megpályázhatod. Feltételek : Igazolni kell, hogy a válság miatt csökkent a termelésed! „Törvénytisztelőnek” kell lenned! Csak külső, akkreditált – főleg OKJ – képzés jöhet szóba! Továbbfoglalkoztatási kötelezettséget kell vállalnod. Ha x hónapra támogatást nyersz, plusz x hónapig nem bocsáthatsz el senkit. Működik-e ez a szép gondolat? 5

Hogy reagálnak erre a cégek? Miért nem támogatják a belső képzést? Számos esetben lenne értelme egy belső képzésnek, amit a vállalat belső erőkkel hatékonyan el tudna végezni (pl. karbantartók kiképzése, belső vállalati szabályok ismertetése, ha például nincs szakember, ha elmegy az öreg és pótolni kell, ha új tudást kell megszerezni stb.). Erre lehet támogatást kérni? Például a futómű dolgozóit a pályázat révén át lehet képeztetni fodrásszá, de kinek kell ez? A dolgozónak jó, de a cégnek nem. Az állam ezért 80%-ot fizet, s 20%-ot a cég. A cég képzi a neki szükséges szakmai munkaerőt, s vigyáz, hogy ezt el ne vigyék a versenytársak. OKJ-s képzésen papírt kapnak, de a cég szempontjából hasznos tudást nem, mert még sokat kell tenni azért, hogy megfelelően hasznos tudás legyen a cég számára. A pályázható képzések a képző intézménynek kiváló lehetőségeket jelentenek. Sajnos, csak nekik. Válság esetén a képzést belsőleg szervezik, maguk fizetik a képzést. Ezért biztos, hogy azt kapják, amit akarnak. Itt nagy probléma a közbeszerzés. 6

A tőke nem csak profit termelő eszköz! A tőke valakinek a profit termelő eszköze 7 Ez akkor lesz különösen fontos, ha a válság tovább mélyül.

Problémák a 4+?-es foglalkoztatás körül Vannak, akik a „tudástőke” profit termelő eszköz, illetve profit termelő vagyon értelmű fogalmát nem ismerik, vagy nem eléggé ismerik Csak költségcsökkentésben gondolkodnak. Csak változatlan struktúrában gondolkodnak. Csak „feltöltött állománytáblát” látnak és nem látják mögötte az újoncot, a rangidőst, a vezéregyéniségeket. Ha csökkenteni kell, csak fűnyíró elvben tudnak gondolkodni. Vannak, akik csak profit termelő eszközben gondolkodnak, de nem gondolják végig, hogy mi a tőke? Azt hiszik, hogy mindenkit egyformán lehet és kell képezni és nem gondolkodnak el az így létrejövő eszközök tulajdonlásán. A belső képzésekben vállalati csalásokat látnak. Nem veszik észre, hogy a potenciálisan rendelkezésre álló szellemi kapacitás csak komoly társadalmi szervezés útján válik valaki profit termelő eszközévé. 8

9 Köszönjük a figyelmet! név1: cím név2: cím