Komplex kistérségi programok a gyerekszegénység csökkentéséért Kun Zsuzsa, MTA KTI Gyerekprogram Iroda.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

A kiemelt projekt tapasztalatainak hasznosítása „Tett - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 16. Siófok Lénárd Krisztina.
„Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián,
Térségi tanoda hálózat BHIM RAO Egyesület
„Legyen jobb a gyermekeknek! Komplex kistérségi programok a gyerekszegénység ellen Kun Zsuzsa MTA GYEP.
Szociális és gyermekjóléti területhez kapcsolódó lehetséges szolgáltatások.
Dr. Garai Péter helyettes államtitkár Budapest, november 12.
Mobil: (30) Cím: 4100 Berettyóújfalu, Széchenyi u. 13.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Integrált közösségi és szolgáltató terek Koncepció, megvalósulás, kilátások Beke Márton FVM-VKSZI, HROD Közösségi Társadalomfejlesztési Központ.
Munkaerőpiac, gyerekszegénység Darvas Ágnes ELTE TáTK, GYERE Gyerekesély Egyesület.
Szilvási Léna szakmai vezető november 11.
Legyen jobb a gyermekeknek!
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
1 A Gyermekszegénység Elleni Nemzeti Programtól a Legyen jobb a gyerekeknek Nemzeti Stratégiáig MEH–MTA 2006–2007. évi kutatások beszámolója május.
A gyermekek egészségének társadalmi összefüggései.
A SZEGÉNYSÉG ÉS KIREKESZTÉS VÁLTOZÁSA, 2001–2006 Ferge Zsuzsa beszámolója MTA MEH 2006–2007-ben végzett stratégiai kutatások eredményeit bemutató ülésszak.
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
Legyen jobb a gyerekeknek! Gyerekszegénység – egészségügy XVI. Magyarországi Egészségügyi Napok Balatonfüred, október 7-9.
Biztos Kezdetről immáron sokadszor elindult 5 modell program elindult 50 program 2007-elindult Szécsény alkalmazott kísérlet ?
Biztos Kezdet gyerekházak hálózata
Az iskola tényleges feladata és a valós helyzet
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
ÜNNEPÉLYES NYITÓRENDEZVÉNY ÉS SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ BERETTYÓÚJFALU OKTÓBER 30.
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat szerepe a szociális város- és település-rehabilitációs folyamatokban.
„Küzdelem a munka világából történő kirekesztődés ellen” A program komplexitásának pozitív tapasztalatai és megvalósításának nehézségei Kiss Imre - szakértő.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
„LEGYEN JOBB A GYERMEKEKNEK” NEMZETI STRATÉGIA TÖOSZ Polgármesternői Tagozat Budapest, június 7.
Mitől innovatív egy vállalkozás? Pályázati lehetőségek önkormányzatok számára.
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Nyíregyháza június 1..  Speciális élethelyzet, speciális és egyénre szabott segítségek.  Érintettségből adódó rálátás a helyi szükségletekre.
Emberi erőforrás fejlesztési operatív program
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Kistérségi gyerekesély programok MTA GYEP Iroda SZMI április 21.
A gyermekek napközbeni ellátásának intézményes lehetőségei a társadalmi befogadás és a gyermekszegénység megelőzése érdekében Pécs, december 1.
Gyermekszegénység – gyermekesély Vranesics Ágnes MEH Gyermekesély Iroda Szécsény, május 27.
Gyermekek esélye Magyarországon TÁMOP Záró konferencia, Könyvtár: Esély! Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár június 21. Darvas Ágnes ELTE TáTK –
A II. Nemzeti Fejlesztési Terv szociális vonatkozásai Korózs Lajos Politikai Államtitkár Ifjúsági Családügyi Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium.
Felzárkózási fejlesztések SEBESTYÉN ZSUZSA EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA TÁRSADALMI FELZÁRKÓZÁSÉRT FELELŐS HELYETTES ÁLLAMTITKÁRSÁG.
Európa válasz(kísérlete) a gyermekszegénységre Dr. Lux Ágnes Országgyűlési Biztos Hivatala Eurochild Április Szécsény.
A kistérségi gyerekesély programok tervezési folyamata Kalmár Ildikó - Dandé István - Herman Szabolcs Regionális koordinátorok Magyar Tudományos Akadémia.
Kistérségi fejlesztési mátrix a Kisteleki kistérségben március 31.
A gyerekszegénység elleni program esélyei válság idején Ferge Zsuzsa Országos konferencia A „Legyen jobb a gyermekeknek” Nemzeti Stratégia helyzetéről.
Gyermekszegénység elleni program a hevesi kistérségben TÁMOP /
„Legyen jobb a gyermekeknek! ” Komplex kistérségi programok a gyerekszegénység ellen Kun Zsuzsa MTA GYEP.
GYERMEKESÉLY MAGYARORSZÁGON AZ UNICEF-JELENTÉS TÜKRÉBEN XIV. Baranyai Pedagógiai Napok Pécs, április
Legyen jobb a gyerekeknek, legyen jobb a gyakorlatban MACSGYOE konferencia Budapest, május 12. Darvas Ágnes MTA Gyerekszegénység Elleni Program Iroda.
Esélyegyenlőség, társadalmi felzárkózás Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Langerné.
Kistérségi gyerekesély programok támogatása MTA Gyerekprogram.
Szécsény Kistérség Gyerekprogram Kaposvár Kistérségi program HELYI EGYÜTTMŰKÖDÉS KIÉPÍTÉSE SZÜKSÉGLETEK FELMÉRÉSE, MEGVITATÁSA HELYI PRIORITÁSOK.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Gyerekszegénység Elleni Nemzeti program Szécsényi Gyerekesély programja Az alternatív vitarendezés lehetőségei és multiplikációja a programban.
AZ EFOP VÉGREHAJTÁSÁNAK ELŐREHALADÁSA* SZEPTEMBER 23. *2016. SZEPTEMBER 15-EI ADATOK ALAPJÁN DR. GARAI PÉTER EU FEJLESZTÉSEK VÉGREHAJTÁSÁÉRT FELELŐS.
A Gyerekesély Program prioritásai a kistérségi kiterjesztések során A szegregátumok közösségi házai Május 25. Settlement konferencia.
Ferge Sándor szakértő MTA Gyerekesély program
A GDP-n túl:a gazdasági teljesítmény és a társadalmi jól-lét mérése …
A gyerekszegénység néhány metszete Magyarországon
A gyermekjóléti szolgáltatás és a Szécsényi Gyerekesély Program kapcsolata Varsány községben Nagyné Mákos Izolda Családgondozó, Varsány.
Szécsényi Gyerekesély Program gyerekeket érintő szolgáltatásai
(Pannon.Elemző Iroda, Hétfa Kutatóintézet)
Területi alapú célzás a szociálpolitikában
Miért kell kistérségi kiterjesztés; hol tart Szécsény
A Székesfehérvári Foglalkoztatási StrAtégia Javasolt célrendszere
Előadás másolata:

Komplex kistérségi programok a gyerekszegénység csökkentéséért Kun Zsuzsa, MTA KTI Gyerekprogram Iroda

Miért kell kistérségi program? • A gyermekszegénység komplex, soktényezős jelenség • A területi egyenlőtlenségek Magyarországon különösen nagyok és növekvők • A (gyermek)szegénység itt koncentráltan jelentkezik, más hátrányokkal is párosul, egyre inkább falusi jelenség • Ha mindenki elmegy is, a szegények maradnak • Legkevesebb az eszköz, intézmény • A települések önmagukban gyakran tehetetlenek

Miért kell kistérségi program? • Közös érdek: szegény és gazdag, a település, a térség, a társadalom egésze megfizeti a szegénység árát, ha nem tesz ellene • Fenntarthatatlan gazdaság: nincs képzett munkaerő, alacsony szintű foglalkoztatás, nincs forrás iskolára, nyugdíjra, egészségre, szociális ellátásokra • Fenntarthatatlan társadalom: feszültségek, reménytelenség, passzivitás, agresszivitás, betegség, bűnözés, kettészakadó társadalom • Minél tovább várunk, minél több gyermeket, nemzedéket hagyunk magára, annál kevésbé tudnunk megbirkózni majd a következményekkel, a feszültségek fokozódni, a költségek növekedni, az eredmények csökkenni fognak

Mi a komplex kistérségi program? • A Nemzeti Stratégia, a gyerekszegénység elleni küzdelem helyi megvalósítása • Szerves része a kistérség jövőképének • Nincs modell, mindegyik egyedi: eltérő szükségletek, eltérő lehetőségek, eltérő megoldások • Szécsény: alkalmazási kísérlet, egy lehetséges út

A Nemzeti Stratégia céljai • a szegénység arányának csökkentése; • a gyermeki kirekesztés és mélyszegénység szélsőséges formáinak felszámolása; • azon mechanizmusok és intézmények átalakítása, amelyek ma újratermelik a szegénységet és kirekesztést

A NS beavatkozási területei Jobb lakáskörülmé- nyek Korai képességfejleszt és és szegregáció- mentes iskola Anyagi helyzet javítása Foglalkoztatás Egészségesebb gyerekkor Jobb szolgáltatások

Mi tehet egy kistérség: a szécsényi alkalmazási kísérlet • munkahelyteremtés, munkaerőfejlesztés • a szociális gazdaság fejlesztése • szociális és gyermekjóléti szolgáltatások fejlesztése • intézmények és szakemberek együttműködésének fejlesztése • képzések • a gyermekek táplálkozásának, egészségügyi ellátásának javítása • BK Gyerekházak • a közoktatás fejlesztése érdekében: iskolai koordinátorok, napközi, tábor, tanoda, stb. • szolgáltatások és programok a fiatalok társadalmi részvételének és munkaerőpiaci esélyeinek javítása érdekében: ifjúsági klubok, szórakozás • információs társadalom fejlesztése: IT mentorok • forrásfejlesztés

Mitől lehet jó egy kistérségi program?

• Ha saját • Ha van kistérségi közös érdek és együttműködés • Ha a legfontosabb erőforrás a helyi közösség • Ha a tervezés közös és megfontolt: sokszor a közös tervezés, mint folyamat többet ér, mint az elkészült jó minőségű terv.

Hol a segítség? • MTA KTI Gyerekesély Programiroda: tapasztalatok átadása, szakértői támogatás, képzések • Nem mondunk le senkiről! komplex kistérségi program • TÁMOP Integrált helyi programok a gyerekszegénység csökkentésére: 10 kistérségben M Ft • ÚMFT források • BELSŐ ERŐFORRÁSOK! •

• „Az eddigi tapasztalatokat figyelembe véve a „Legyen jobb a gyerekeknek” program megvalósítása jelentős jogszabályi háttéren és költségvetési forrásokon túl óriási helyi erőfeszítéseket igényel. • Ehhez külső és helyi szakemberek tartós és jóhiszemű együttműködése, valamint a helyi társadalom fokozatosan erősödő támogatása, de nehezen megtartható bizalma szükséges.” Bartusné dr. Sebestyén Erzsébet Szécsény város jegyzője