Stabilitás vizsgálati módszerek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Advertisements

Események formális leírása, műveletek
Készítette: Nagy Mihály tanár Perecsen, 2006.
11. évfolyam Rezgések és hullámok
A differenciálszámítás alkalmazásai
Irányítástechnika II. rész
Szabályozási Rendszerek
Összefogalás.
Függvények Egyenlőre csak valós-valós függvényekkel foglalkozunk.
Műveletek logaritmussal
Kompenzációs feladat megoldás menete.  Labilis kompenzálatlan rendszer amplitúdó diagramja alapján rajzolja meg a fázis diagramját!  Jelölje meg a.
Kötelező alapkérdések
Kalman-féle rendszer definíció
Diszkrét idejű bemenet kimenet modellek
Készítette: Glisics Sándor
Készítette: Glisics Sándor
Mágneses lebegtetés: érzékelés és irányítás
Euklidészi gyűrűk Definíció.
Egy f  R[x] polinom cS -beli helyettesítési értéke
Jelkondicionálás.
Bernoulli Egyenlőtlenség
Intervallum.
Algebra a matematika egy ága
Komplex számok (Matematika 1.)
Alapok 2013/2014, őszi szemeszter gyakorlati foglalkozás Automatizálási tanszék.
Fejezetek a matematikából
Radványi Mihály Gergely Sándor Alpár Antal 2006
controller plant Gd(s) Gc(s) Ga(s) Gp0(s) Gt(s)
Kompenzálás a felnyitott hurok pólusai és fázistartaléka alapján
A jelátvivő tag Az irányítástechnika jelátvivő tagként vizsgál minden olyan alkatrészt (pl.: tranzisztor, szelep, stb.), elemet vagy szervet (pl.: jelillesztő,
Irányítástechnika 5. előadás
Az egyhurkos szabályozási kör statikus jellemzői
Matematika III. előadások MINB083, MILB083
Rendszerező összefoglalás matematikából
Lineáris transzformáció sajátértékei és sajátvektorai
Gyengén nemlineáris rendszerek modellezése és mérése Készítette: Kis Gergely Konzulens: Dobrowieczki Tadeusz (MIT)
Az abszolút értékes függvények ábrázolása
Másodfokú egyenletek megoldása
11. évfolyam Rezgések és hullámok
Lineáris függvények ábrázolása
Képek beillesztése. A beszúrandó képnek abban a mappában kell lennie, ahol a html oldalad forráskódja található! Először mindig a képet szúrjuk be, majd.
Fourier és Laplace transzformáció, Bode és Nquist diagrammok
A differenciálszámtás alapjai Készítette : Scharle Miklósné
egyszerűsített szemlélet
BEVEZETŐ Dr. Turóczi Antal
Elektronika 2 / 3. előadás „Bemelegítés”: Visszacsatolt kétpólusú erősítő maximálisan lapos átvitelének feltétele. Feltételek: 2/1›› 1 és H0 ›› 1.
1. MATEMATIKA ELŐADÁS Halmazok, Függvények.
Szabályozási Rendszerek
Az egyhurkos LTI szabályozási kör
A folytonosság Digitális tananyag.
Az eredő szakasz GE(s) átmeneti függvénye alapján
ELEKTRONIKA 2 (BMEVIMIA027)
Variációs elvek (extremális = min-max elvek) a fizikában
Az egyhurkos szabályozási kör kompenzálása
Mechanika Általános helykoordináták Általános sebességkoordináták Potenciális energia Kinetikus energia Lagrange fügvény Lagrange-féle mozgásegyenletek.
Az egyhurkos szabályozási kör statikus jellemzői
OPERÁCIÓKUTATÁS TÖBBCÉLÚ PROGRAMOZÁS. Operáció kutatás Több célú programozás A * x  b C T * x = max, ahol x  0. Alap összefüggés: C T 1 * x = max C.
A jelátvivő tag Az irányítástechnika jelátvivő tagként vizsgál minden olyan alkatrészt (pl.: tranzisztor, szelep, stb.), elemet vagy szervet (pl.: jelillesztő,
Szerkezetek Dinamikája
Klasszikus szabályozás elmélet
Klasszikus szabályozás elmélet
Klasszikus szabályozás elmélet
Klasszikus szabályozás elmélet
3. óra Algebrai kifejezések nagyító alatt
Klasszikus szabályozás elmélet
óra Algebra
Klasszikus szabályozás elmélet
avagy, melyik szám négyzete a -1?
Jelkondicionálás.
Matematika I. BGRMA1GNNC BGRMA1GNNB 7. előadás.
Előadás másolata:

Stabilitás vizsgálati módszerek Az egyhurkos LTI szabályozási kör vizsgálati módszerei

Az egyhurkos zárt szabályozási kör stabilitás vizsgálata Definíció: Stabil az egyhurkos zárt szabályozási kör, ha bizonyos idő elteltével helyreáll az eredeti állapot azután, hogy impulzus jellegű gerjesztés kibillenti az egyensúlyi helyzetéből. Y+y(t) W+w(t) t

Az egyhurkos zárt szabályozási kör stabilitás vizsgálata Az egyhurkos szabályozási kör gerjesztő jele lehet az alapjel impulzus jellegű változása, vagy a hurok bármely pontját (szakasz, végrehajtó, távadó) érő impulzus jellegű zavarás. Jól műszerezett rendszerben a végrehajtó és az ellenőrző jel nem tartalmazz zavarösszetevőt! A stabilitás vizsgálható: A zárt szabályozási kör alapjel átviteli függvénye alapján. A felnyitott hurok átviteli függvénye alapján.

A karakterisztikus egyenlet és az átviteli függvények polinom alakjainak kapcsolata A zárt szabályozási kör bármely átviteli függvénye alakra rendezhető , ahol az N(s) a számláló, a D(s) a nevező polinomja. A zárt szabályozási kör bármely átviteli függvényének D(s) nevező polinomja azonos, ezért a zárt szabályozási kör bármely gerjesztő jelre felírt differenciál egyenletének karakterisztikus egyenlete azonos! Ha a karakterisztikus egyenlet gyökei negatív valós részűek, akkor a tranziens jelek lecsengőek, azaz elegendő idő elteltével nulla értékűek!

Pólusok és zérusok A D(s) nevező polinom gyökeit pólusoknak, az N(s) számláló polinom gyökeit zérusoknak nevezik. Ha a nevező polinom D(s) gyökei, vagyis a pólusok, negatív valós részűek, akkor a szabályozási kör stabil. Az időtartománybeli minőségi jellemzőket a zárt szabályozási kör alapjel változásához tartozó átmeneti függvényhez rendeltük, ezért a stabilitás vizsgálatot az operátoros tartományban célszerű az alapjel átviteli függvényhez rendelni, mert így a pólusok és zérusok elrendezéséből következtetni lehet az idő-tartománybeli minőségi jellemzőkre.

Stabilitás vizsgálat a zárt szabályozási kör átviteli függvénye alapján Im Stabil az egyhurkos zárt szabályozási kör, ha a pólusai valósrésze negatív. A stabilitás határhelyzete, amikor legalább egy pólus valósrésze nulla. A komplex számsíkon a pólusokat x, a zérusokat o szimbólummal szokás jelölni. x o x Re x Minimál fázisúnak nevezik a szabályozási kört, ha minden zérusa negatív valósrészű.

Példa MATLAB parancs: gyr=feedback(gc*ga*gp,gt)

Példa MATLAB parancs: roots([1.25 16.5 43.25 83 15]) Az eredmény négy tizedes jelig van megadva, de elég kettő! p1=-10,5 ; p2=-1,25+2,04i ; p2=-1,25-2,04i ; p4=-0,2

A zárt szabályozási kör pólus-zérus elrendezése Im Stabil a zárt szabályozási kör, ha a pólusok a negatív (baloldali) félsíkon helyezkednek el. A gyökök komplex számok! A konjugált komplex gyökpárok egymás tükörképei. Zérusok lehetnek a pozitív félsíkon is. x x o Re x

A zárt szabályozási kör időtartománybeli minőség jellemzői a pólus-zérus elrendezés alapján Ha valamennyi pólus valós, akkor a Ta5% szabályozási idő számítható a pólusok és az imaginárius tengely αi távolságaiból: x x o x Re Az αi távolságok a pólusok abszolút értéke. A pólusok reciprok értéke az egyes PT1-es jelátvivő tagok időállandók!

A zárt szabályozási kör időtartománybeli minőség jellemzői a pólus-zérus elrendezés alapján Ha a nevező polinom gyökei között van egy konjugált komplex póluspár és ezek távolsága az imaginárius tengelytől α és a reális tengelytől β, akkor a szabályozási idő: x x o x ahol az αi a valós pólusok távolsága, valamint a túllendülés:

Gyökhely görbe MATLAB parancs: rlocus(gyr) x A gyökhely görbe a KC hurokerősítés függvényében történő pólus, zérus vándorlást ábrázolja. x x Root locus diagram: gyökhely görbe Root loci: gyökhely x Figyelem: A példa gyr alapjel átviteli függvényében a kiindulási KC érték 10, ez a gyökhely görbe léptékezésében játszik szerepet.

Gyökhelygörbe (Root-locus) diagram Figyelem: Az ábra KC = 1 kiindulási érték mellett lett felvéve.

A szabályozási kör felnyitott hurokátviteli függvényéhez tartozó szakkifejezések A felnyitott hurokátviteli függvény a szabályozási kör rendelkező és ellenőrző jele közötti jelátviteli tagok szorzata. A vágási (gain crossover) körfrekvencia az a körfrekvencia ahol az amplitúdó átvitel értéke 1. A fázis-kereszteződési (phase crossover) körfrekvencia az a körfrekvencia ahol fázistolás -180º. Van fázistartalék (pm) ha teljesül: (fázistolás a vágási körfrekvenciánál) + 180º érték pozitív. Van erősítéstartalék (gm) ha teljesül: a fázis-kereszteződési körfrekvenciához tartozó erősítés reciprok értéke nagyobb, mint 1.

Példa MATLAB parancs: bode(g0) (A felrajzolt Bode diagramon a jobb egérgombbal megnyitott lehetőségekből kiválasztjuk a „Characteristics” menüt, majd kijelöljük a „Minimum Stability Margins” opciót, akkor megjelenik a vágási és a fázis-kereszteződési körfrekvencia.)

A példa felnyitott hurok átviteli függvénye

Stabilitás vizsgálat a szabályozási kör felnyitott hurokátviteli függvénye alapján A leggyakrabban előforduló eset, amikor a felnyitott hurokátviteli függvénynek (G0(s)) egy vágási és egy fázis-kereszteződési körfrekvencia értéke van. A stabilitás definíciója: Ha a vágási körfrekvencián van fázistartalék és a fázis-kereszteződési körfrekvencián van erősítés-tartalék, akkor stabil a szabályozási kör. Ha több vágási körfrekvencia van, akkor valamennyinél kell lennie fázistartaléknak. Ha több fázis-kereszteződési körfrekvencia van, akkor csak a legnagyobb értékű fázis-kereszteződési körfrekvencián kell meglennie az erősítés-tartaléknak.

Stabilitás vizsgálat a szabályozási kör felnyitott hurokátviteli függvénye alapján Ha a felnyitott hurokátviteli függvénynek (G0(s)) van pozitív valósrészű gyöke, akkor a teljes Nyquist stabilitási kritériumot lehet csak alkalmazni. Figyelem: Ehhez kell a virtuális negatív körfrekvencia értékekhez tartozó felnyitott hurok átviteli értékeit is ábrázolni!