Finanszírozási reformok a felsőoktatásban: nemzetközi összehasonlító elemzés „Felsőoktatás finanszírozás – egyetemi gazdálkodás” Budapesti Corvinus Egyetem.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A magyar gazdaság versenyképessége Vojnits Tamás április 2.
Advertisements

Lehetséges-e ma átfogó közoktatási reform a finanszírozás reformja nélkül? Hermann Zoltán MTA Közgazdaságtudományi Intézet Oktatási.
A tanári munka értékelése
Ágazati adatszolgáltatás és nyilvántartások stratégiai fejlesztése TÁMOP Felsőoktatási szolgáltatások rendszer szintű fejlesztése, második ütem.
NYF-”VEKTOR” Versenyképes Kutatás, Technológia, Oktatás a Régiónkban c. projekt nyitókonferenciája június 27. Badak Béla okl. könyvvizsgáló
Az egészségügy finanszírozásának problémái Adalékok a járulékreform kéréseihez Dr. Kincses Gyula ESKI.
Adattárház alapú vezetői információs rendszer
A TISZK-ek fenntarthatósága 1 Budapest, január 14.
Kormányzás a felsőoktatásban A felsőoktatás modernizációja workshop 2007 október 10.
Az államháztartási hiány és az államadósság 7. gyakorlat
Magyar Universitas Program A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja június 15.
1. oldal A vezetői döntéseket támogató mutatószám rendszer Pilot projektzáró jelentés szeptember 9.
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
Minőségi oktatás, versenyképesség, oktatási innováció A Microsoft magyarországi innovációs napja Magyar Tudományos Akadémia 2009 november 30 Halász Gábor.
Az egészségügy finanszírozásának informatikája
1 Kormányszóvivői tájékoztató Magyar Universitas Program június 16. A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja.
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
Kommunikáció az egyetemen c. konferencia ápr. 28.
Összehasonlító politikatudomány. 3 egymással összefüggő elem Más országok berendezkedésének izolált tanulmányozása – angolszász kultúra – így csak implicit.
(AGRÁR)EGYETEMEK SZEREPE A HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉSBEN
Ügyfélszolgálatok minőségi fejlesztése Hallgatói és Oktatói „BAT” ügyfélszolgálat a Nyíregyházi Főiskolán Márföldi Józsefné alprojekt vezető.
SZINTEK ÉS SZEMPONTOK AZ EURÓPAI FELSŐOKTATÁSI TÉRSÉGBEN Előadás a Felsőoktatási Kutatóintézet és az Oktatásügyi Közvetítői Szolgálat „Felsőoktatási konfliktusok”
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
A tanulási eredmények értelmezése és funkciója Vámos Ágnes (ELTE)
A költségvetési intézmények feltételrendszereinek változása recessziós gazdasági környezetben, egy felsőoktatási intézmény szemszögéből Mag Zoltán Debreceni.
Diplomás pályakövető rendszer TÁMOP és TÁMOP kapcsolata Educatio Kht. Horváth Tamás felsőoktatási igazgató március 4-6.
„Felsőoktatás új utakon” Fejlesztési célok és források a felsőoktatásban november 28. Budapest.
Intézményi pályakövetés központi támogatása - TÁMOP Educatio Kht. Horváth Tamás felsőoktatási igazgató Budapest, március 24.
Adattár Alapú Vezetői Információs Rendszer Az adatküldés aktuális kérdései szeptember 14. Fejérvári Bence.
Felsőoktatás-kutatás és szakpolitikai hasznosulás Magyarországon Tényeken alapuló (evidence based) szemlélet a felsőoktatásban „Adatalapú döntéshozatal.
Széchenyi István Egyetem, Győr
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
Az elektronikus tanulmányi nyilvántartás mint minőségbiztosítási eszköz dr. Princzinger Péter ELTE Oktatási Igazgatóság január 25.
A szolgáltatás nemzetközi megvalósulási formáinak elemzése 1.A szolgáltatási „piac” várható változásai: tudományterületi térkép összeállítása, potenciális.
2012. január 25. Rozsnyai Krisztina 1 A felsőoktatás minőségbiztosítása Európában – a minőségbiztosítás és a nemzetköziesedés Rozsnyai Krisztina MAB Magyar.
A jelenlegi válság és a reálszféra Chikán Attila egyetemi tanár, igazgató Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézet Versenyképesség Kutató.
A felnőttképzés szerepe a vidék egyetemének stratégiájában
Fejlett országokban megvalósított atomerőművi beruházások várható megtérülése Kaderják Péter, Mezősi András, Kerekes Lajos Regionális Energiagazdasági.
A felsőoktatási szolgáltatások rendszer szintű fejlesztése: diplomás pályakövetés és vezetői információs rendszerek (TÁMOP 4.1.3) december 7. Fejlesztés.
ONK 2011 Békési Kálmán Budapest november 3-5. A prezentált eredmények alapja a TÁMOP kutatási projekt. A projekt az Oktatáskutató és.
A felsőoktatási intézmények gazdálkodásának szabályozása az új felsőoktatási törvényben Prof. Dr. Katona Tamás.
A VIR ÉS DPR RENDSZEREK SZEREPE AZ ÁGAZATI IRÁNYÍTÁSBAN DR. NÁDAI LÁSZLÓ főosztályvezető Tudománypolitikai Főosztály.
Dr. Polgár Marianna Tanárképzés – továbbképzés. Történeti előzmények A tanárképzés (tágabban pedagógusképzés) a felvilágosodás korától intézményesült,
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
Az innováció, mint a versenyképes gazdasági növekedés alapja
FEMIP „Minőségfejlesztés a felsőoktatásban” TÁMOP / Bángi-Magyar Attila szakmai vezető OFI Szakmai Napok december 7.
A gazdaságpolitika elméleti alapjai és gyakorlata.
Alkalmazott egészségügyi gazdaságtan
A vállalatok piacorientációjának hatása a külső és belső környezet, valamint az eredményesség szubjektív megítélésére Készítette: Bareith Tibor III. évfolyam,
Nyitó konferencia szakmai elemei 1.Duális képzési filozófia alapelemei (10 parancsolata) 2.Duális képzések nemzetközi gyakorlatának összefoglalása 3.Duális.
Nyitó konferencia szakmai elemei 1.Duális képzési filozófia alapelemei (10 parancsolata) 2.Duális képzések nemzetközi gyakorlatának összefoglalása 3.Duális.
A Bologna-folyamat a munkáltatók szempontjából Gerner Péter
BT bemutatkozás Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar Kooperatív délután
Az innovációs folyamatok rendszere, és a decentralizált pályázati források Brunda Gusztáv innovációs menedzser szakközgazdász
Kapacitás akkreditáció – a számok tényleg magukért beszélnek? dr. Abonyi János Pannon Egyetem Napja február 12.
HEINNOVATE OECD-EU partnerségi projekt Magyarország részvételével, 2016 Kovács István Vilmos, ELTE PPK Felsőoktatási és innovációkutató csoport.
A magyarországi K+F politika
Nemzetközi hallgatók helyi értéke Révész Balázs – Kéri Anita SZTE GTK
Most akkor ez mit is jelent? - számok és értelem
Kérdések a második zh-hoz
Intézményi szintű oktatási innovációk Magyarországon: az óvodáktól a doktori iskolákig Innováció, kutatás, pedagógusok HuCER május Halász.
Intelligens szakosodást szolgáló intézményi fejlesztések a Budapesti Corvinus Egyetem székesfehérvári Campusán című projekt rövid bemutatása EFOP
Iszlámellenesség ellen-narratívái – kvalitatív kutatás
Új fogalmak és jelenségek a felsőoktatás nemzetköziesedésében: összefüggések a bolognai folyamattal A nemzetköziesedés folyamata a magyar felsőoktatásban.
Kölcsönös tanulás Gyakorlatának kezdeményezése: Néhány ajánlás
A tudásalapú gazdaság és társadalom: helyzetkép és kihívások Dr
A képesítési keretrendszer a felsőoktatás szempontjából
„Aperitif” Innovációs potenciál az Arany János Kollégiumi és Kollégiumi Szakiskolai Programba programban AJKP-AJKSZP ORSZÁGOS TANÉVNYITÓ Kiskunfélegyháza.
Az intézményi pedagógiai innováció A református köznevelési intézmények vezetői és fenntartók képviselői számára szervezett intézményvezetői konferencia.
Előadás másolata:

Finanszírozási reformok a felsőoktatásban: nemzetközi összehasonlító elemzés „Felsőoktatás finanszírozás – egyetemi gazdálkodás” Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Felsőoktatási Kutatások Központja 2011. december 9. Halász Gábor ELTE PPK

Az elemzés témái A globális és európai trendek A képekre kell kattintani! Lehatárolás és külső meghatározó tényezők Kiadások alakulása Új tudás és új modellek (nagyon sok új elméleti és empirikus kutatás történt) A globális és európai trendek >> VÉGE >>

Köszönöm a figyelmüket! Halász Gábor ELTE PPK http://halaszg.ofi.hu

Lehatárolás és külső meghatározó tényezők A nemzeti innovációs rendszer sajátosságai, a kutatás, fejlesztés és innováció finanszírozása A felsőoktatás szerepe munka világa által igényelt képességek fejlesztésében (szakképző és LLL funkció) A közszféra szabályozása és reformjai, az ösztönzök szabályozó eszközként való alkalmazása

A kiadásoknak, hallgatók létszámának és az egy hallgatóra jutó kiadásoknak az alakulása az OECD országokban 2000 és 2008 között (index, 2000=100%) Baloldali oszlopok: összes kiadás Jobboldali oszlopok: hallgatólétszám Kis fekete négyzetek: egy hallgatóra jutó kiadások (egy főre jutó GDP arányában) 5

A nem állami kiadások arányának alakulása az összes felsőoktatási kiadáson belül (%) 6

Finanszírozási modellek A modellek intelligens kezelése Makroszintű modellek Honnan jönnek a források? Az állami elosztás formái/1 (van piac) Az állami elosztás formái/2 (nincs piac) Költségmegosztás Mikro-szintű modellek Forrásallokálás módja Szervezeti jellemzők A forrásokat az eredeti tanulmány tartalmazza

Globális és európai trendek Makroszint A különböző funkciók finanszírozásnak szétválasztása Új formák (pl. normatív, szabad felhasználású) A teljesítmény-alapú finanszírozás Fogyasztói finanszírozás és költségmegosztás Mikro-szint Önálló gazdálkodás Bevételek diverzifikálása Belső allokációs mechanizmusok alakítása Intézményi menedzsment fejlesztése A forrásokat az eredeti tanulmány tartalmazza

Modellek és intelligens kezelésük Trendek csak jó modellekkel elemezhetőek Egyensúly és időtényező (pl. „a modell létezik, gyakori, de mindenki rossznak tartja”; „a modell létezik, de tarthatatlan és hamarosan megváltoztatják” stb.) Két elválaszthatatlan kérdés: „Ki fizet?” és „Hogyan fizetnek?” (azaz honnan jönnek a források és mi a források allokálásának módja) Makro (rendszer) és mikro (intézményi) szint (mindkettő egyformán érdekes, csak együtt érdemes nézni őket)

Honnan jönnek a források? 10

Makroszintű modell (teljes) Ben Jongbloed 11

Makroszintű modell (csak állami) 12

Költségmegosztás (a „ki” és „hogyan” együtt) 13

Mikro-szintű (intézményi) modell 14

Szervezeti jellemzők A „hagyományos egyetemi modell” szerint működő intézmények Az „üzleti modell” szerint működő intézmények Kínálat-vezérelt Kereslet vezérelt Reaktív, a változásokkal szemben ellenálló Proaktív, stratégiai módon működő Az állami finanszírozástól függő Portfólió finanszírozással működő Fogyasztja a forrásokat Invesztál a jövőbe Adminisztrálják Menedzselik Kockázatkerülő Kockázatokat kezelő 15

Globális és európai trendek Makroszint A különböző funkciók finanszírozásnak szétválasztása Új formák (pl. normatív, szabad felhasználású) A teljesítmény-alapú finanszírozás Fogyasztói finanszírozás és költségmegosztás Mikro-szint Önálló gazdálkodás Bevételek diverzifikálása Belső allokációs mechanizmusok alakítása Intézményi menedzsment fejlesztése A forrásokat az eredeti tanulmány tartalmazza

A funkciók szétválasztása Oktatás, oktatói bérek alapfizetések piaci bevételtől függő Kutatás Épületműködtetés Fejlesztés

Finanszírozási formák (2006-2008) KT - kötött támogatás (line-item budgeting) CT - célzott támogatás (targeted funding) SZFT - szabadon felhasználható támogatás (block grant funding) FF – finanszírozási formula (képlet) (funding formula) SZE – szerződés (negotiations with government authorities) T – Történeti bázis (historical trend) V – Versenyeztetés (competitive basis) Forrás: OECD (2008)

Input és eredménymutatók alkalmazása a működési támogatás meghatározása során Európai felsőoktatási rendszerekben CHEPS vizsgálat Input-mutatók Eredmény-mutatók

Hallgatói hozzájárulási politikák az egyes országokban (2009) Duális rendszerek Forrás: Johnstone – Marcucci (2010)

A hallgatói hozzájárulás szabályozásának típusai 21

Az intézmények gazdálkodási önállósága mértékének alakulása az európai országokban (országok száma) 22

Az intézmények bevételeinek forrásai az európai országokban (%) 23

Empirikus példák Európából a belső forrás-menedzsmentre Extra támogatás biztosítása a legtöbb külső forrást „behozó” belső szervezeti egységeknek Annak megengedése, hogy a külső forrásokat „behozó” belső szervezeti egységek ennek jelentős hányadát maguk használhassák fel A belső szervezeti egységeknek adott források hozzákapcsolása ezek teljesítményéhez A belső szervezeti egységek és egyének teljesítményének láthatóvá tétele.

„Stratégiai és professzionális felsőoktatási vezetők fejlődésének támogatása és annak biztosítása, hogy a felsőoktatási intézmények rendelkezzenek a stratégiai irányvonal megválasztásához, a bevételi források kezeléséhez, a legjobb oktatók és kutatók odavonzása érdekében a teljesítmény jutalmazásához, a felvételi politika kialakításához és új képzési programok bevezetéséhez szükséges autonómiával” Az Európai Bizottság Közleménye 2011.9.20

A 2008-as CHEPS vizsgálat Progress in higher education reform across Europe Governance and Funding Reform. Volume 2: Methodology, performance data, literature survey, national system analyses and case studies