Hogyan készítsünk e-adóbevallást?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel
Advertisements

S 1SCM© Siemens AG All rights reserved Útmutató a click4suppliers easy használatához Szállítói regisztráció.
Az elektronikus felvételi (e-felvételi) folyamata
Statisztika 2008 Az elektronikus program használata.
Kamarai prezentáció sablon
Gayár Csilla, pénzügyi menedzser VÁTI Kht. Pécsi Területi Iroda DDOP Utólagos akadálymentesítés (Egyenlő esélyű hozzáférés a közszolgáltatásokhoz)
„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
E-KÖZIGAZGATÁSI ALAPISMERETEK
A weboldalunkon regisztrált felhasználó neveddel és jelszavaddal tudsz belépni. Amennyiben még nem regisztráltál oldalunkon, abban az esetben kérjük,
Tájékoztató az EPER pályázati folyamatáról november
KSHXML internetes adatgyűjtési rendszer Az utolsó módosítás dátuma: december 18.
Tájékoztató az EPER pályázati folyamatáról
Weblap szerkesztés HTML oldal felépítése Nyitó tag Záró tag Nyitó tag Záró tag oldalfej tözs.
COMMERCEGATE Az új fizetési mód rövid bemutatója.
Pannónia Kincse LEADER Egyesület 27/2014. (II. 17.) számú MVH Közlemény az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) támogatott intézkedések.
Bitumen Internet Sales 2012
Az Európai Területi Társulások évi támogatására kiírt pályázat (A pályázat kódja: ETT-14) Szilágyi Orsolya Támogatási Főosztály Közigazgatási és.
Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal
A példaként választott tanulmány bibliográfiai tétel ISBD formában: A bibliográfiai tétel megalkotásához kért „könyvrészlet-leírás” űrlap „marc formában”:
1 Számlázz.könnyen.hu Unas webshop kapcsolat bemutató November 4.
Elektronikus kérelem benyújtás
Cég RegisztrálásaCég Regisztrálása > 1. Lépés > 2. Lépés > 3. Lépés > 4. Lépés | Céges Felhasználó Regisztrálása > 1. Lépés > 2. Lépés > 3. Lépés > 4.
Az APEH-hoz benyújtott bevallások adatai alapján
1 Pepper Rendszerház Zrt. Kafetéria rendszer a VIP Humánpolitikai Rendszerben.
,,Én így tanítanám az informatikát”
EGYEKÉRT EGYESÜLET FÓRUMA
Új tétel beírásához szükséges általános tudnivalók Új tétel elkészítéséhez űrlapot a felbukkanó ikonra kattintva kérhetünk.
Elektronikus kérvénykezelő rendszer
szakmérnök hallgatók számára
MTMT feltöltési segédlet
1 Közép-magyarországi Operatív Program Közoktatási intézmények beruházásainak támogatása KMOP ADMINISZTRATÍV TUDNIVALÓK.
4. Feladat (1) Foci VB 2006 Különböző országok taktikái.
Tájékoztató az e-kifizetésről Molnár Balázs, projektmenedzser Völgy Vidék Közösség LEADER HACS Vál,
Internet Sales 2011 Budapest. 2 Elérhetőség: ISA elérhetősége
Support.ebsco.com Az EBSCOhost találati lista Oktatóprogram.
Support.ebsco.com Keresési figyelő létrehozása Oktatóprogram.
Eu-háló Partnerszervezeti Kommunikációs Center január 17.
Az elektronikus felvételi (e-felvételi) folyamata
ELTE WIFI Beállítási útmutató MS Windows XP-hez
Tanulási – Vizsgázási Útmutató
Műszer vezérlő - kezelő program GPI-745A teszterhez.
A regisztráció megkezdése: Kattints a SIGN UP NOW gombra
Kérelem elektronikus benyújtása a Szolgáltatói Nyilvántartásba
APRÓSÁG Specifikus apróhirdetési oldal
Virtuális Méréstechnika Sub-VI és grafikonok 1 Makan Gergely, Vadai Gergely v
Mérés és adatgyűjtés laboratóriumi gyakorlat - levelező Sub-VI és grafikonok 1 Mingesz Róbert V
Technikai és gyakorlati segítségnyújtás Kifizetési kérelem feltöltéséhez Pályázati Tájékoztató felület az ELEKTRONIZÁLÁS bevezetését követően Előadó: Gombita.
rendszer intézményértékelés és projektértékelés Felhasználói segédlet 2005.
Köszöntöm az EGOL on-line felületének felhasználói útmutatójában! Regisztráció Köszöntöm az EGOL on-line felületének felhasználói útmutatójában!
Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel
Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel
Elektronikus jelentéstovábbító portál vagyonkezelő szervezet számára Ügyfélkapu használatával.
Modern Alarm Hungary.  A szoftver telepítése előtt telepítse a hardware kulcs drivert (ne csatlakoztassa a hardware kulcsot amíg nem telepítette a drivert)
- Regisztrációs útmutató - Participant Portal (URF)
Eu-háló Tanácsadói Kommunikációs Center január 29.
Rövid összefoglalás a © 2012 Microsoft Corporation. Minden jog fenntartva. Lync Web Apphoz Csatlakozás Lync-értekezlethez számítógépes hanggal Lync 2013.
‘08 bevallás önellenőrzése, helyesbítése UJTB program esetén
Web alapú humán lekérdező rendszer
Iskolai nevezési és monitoring rendszer
A pénz- és hitelpiaci szervezetek adatszolgáltatási kötelezettségeiről szóló 51/2016. (XII. 12.) MNB rendelet 8. számú mellékletében foglaltak teljesítésével.
Útmutató a click4suppliers easy használatához
VPN kapcsolat a Központi Könyvtár honlapján
Dietetikai szolgáltatás regisztrációs lépései
Segédlet a Főpolgármesteri Hivatal
VPN kapcsolat a Központi Könyvtár honlapján
Hozzáférés az Ügyfél portálhoz szeptember 27.
VPN kapcsolat a Központi Könyvtár honlapján
Szegedi Tudományegyetem
VPN kapcsolat a Központi Könyvtár honlapján
Web alapú humán lekérdező rendszer
Előadás másolata:

Hogyan készítsünk e-adóbevallást? Segédlet a Főpolgármesteri Hivatal Adó Főosztályához benyújtható elektronikus iparűzési adóbevalláshoz

Kérjük válasszon az alábbi diasorozatok közül! A teljes e-bevallás készítési folyamat bemutatása  Bemutató az Adó Főosztály elektronikus szolgáltatásaihoz hozzáféréssel rendelkezők számára  Az e-bevallás benyújtásának lépései 

Mire van szüksége az e-bevallás benyújtásához? Folyamatos internetkapcsolat A központi ügyfélkapu szolgáltatáshoz való hozzáférési lehetőség Az Ügyfélkapu a magyar kormányzat elektronikus ügyfélbeléptető és azonosító rendszere. Biztosítja, hogy felhasználói a személyazonosság igazolása mellett, egyszeri belépéssel, biztonságosan kapcsolatba léphessenek az elektronikus közigazgatási ügyintézést és szolgáltatást nyújtó szervekkel. További részletek az ügyfélkapu létesítéséről: Segítség az ügyfélkapus regisztrációhoz

Mire van szüksége az e-bevallás benyújtásához? Regisztráció az Adó Főosztály internet oldalán Részletes leírás: https://ssl.budapest.hu/web_hair/info6.do Regisztrációt követően a bejelentés/meghatalmazás benyújtása A bejelentés/meghatalmazás feldolgozását követően nyílik meg a lehetőség az elektronikus szolgáltatások igénybe vételére, így az e-bevallás benyújthatóságára

Hol találjuk a kitöltendő bevallás űrlapot? Gépelje be a böngészője címsorába: www.budapest.hu

Hol találjuk a kitöltendő bevallás űrlapot? Válassza ki a kék főmenüsor „Ügyintézés” felbukkanó almenüjéből a „Helyi adó” almenüpontot!

Hol találjuk a kitöltendő bevallás űrlapot? Kattintson a képernyő jobb felső sarkában található ÜGYFÉLKAPU feliratra!

Hol találjuk a kitöltendő bevallás űrlapot? Az ügyfélkapus felhasználónév és jelszó megadása után a program automatikusan az Adó Főosztály oldalát jeleníti meg.

Hol találjuk a kitöltendő bevallás űrlapot? Válassza ki a BevalláskitöltésIparűzési adó2013. évi bevallás megfelelő menüpontját!

Hol találjuk a kitöltendő bevallás űrlapot? A kiválasztás után az alábbi űrlap jelenik meg. A kitöltési útmutató az űrlap fejrészének bal oldalán elhelyezett „Segítség” gombra kattintva érhető el.

Iparűzési bevallás kitöltési segédlet A bevallás kitöltését a „Segítség” feliratra kattintva az alábbiak segítik: Általános bizonylat-kezelési tudnivalók Kitöltési útmutató

I. Bevallás jellege Kötelező megadni. A mező jobb szélén lévő lefelé mutató nyílra kattintva legördülő értéklista jelenik meg. A megfelelő értéket ki kell választani.

II. Bevallott időszak Az időszak kezdetét és végét kötelező megadni. Elfogadott formátum: éééé.hh.nn A dátum mezőkben dupla kattintásra naptár jelenik meg.

Dátumok kitöltése naptár segítségével A dátummezőbe történő dupla kattintással lehet megjeleníteni, illetve bezárni a naptárat. A megjelenő naptárban navigálva lehet kiválasztani a megfelelő dátumot.

III. Záró bevallás benyújtásának oka Ha a bevallás jellege „Záró”, akkor megjelenik a záró bevallás benyújtásának oka mező. A legördülő értéklistából ki kell választani a megfelelő értéket.

V. Az adóalany V.1. jelű sorban a név megadása kötelező. V.4. sor kitöltése kötelező az azonosító adatokkal. V.5. jelű sor kitöltése kötelező a cím adatokkal. Elektronikus szolgáltatáshoz való hozzáférés esetén a nyilvántartásban szereplő adatok kitöltésre kerülnek.

Névben előtag/utótag kitöltése Előtag, illetve utótag megadásához a legördülő listából kell kiválasztani a megfelelő értéket.

Statisztikai számjel kitöltése Az adószám 1-8. jegye automatikusan bekerül a statisztikai számjel 1-8. helyére. A 9-12. jegy, a szakágazati (TEÁOR’08) kódot ki kell tölteni. A 13-15. jegy, a gazdálkodási forma kódot (GFO’14) meg kell adni. A statisztikai számjel 16-17. jegyét (a megyekódot) az adószám 10-11. jegye alapján a program automatikusan kitölti.

Cím kitöltése Az adatokat a program automatikusan kitölti. Levelezési név és cím megadása csak akkor szükséges, ha eltér a székhelycímtől.

VI. Az adó alapjának egyszerűsített meghatározási módja (opcionális) Az adóalap egyszerűsített meghatározási módjának választása esetén legördülő listából kell kiválasztani a megfelelő módot. A kiválasztás után megjelennek az adott módhoz tartozó bevallás sorok. 20

Az E-lap sorai a 2013-20 űrlapon Az E lap kitöltéséhez a legördülő listából kell kiválasztani a megfelelő értéket. Ezután a kiválasztott esethez tartozó sorok megjelennek az űrlapon. A II. esetében a II.3 – II.5. sorok 500 millió Ft-ot meghaladó árbevétel esetén jelennek csak meg, kitöltésük csak akkor lehetséges. 21

Nettó árbevétel kiszámítása A Htv. szerinti – vállalkozás szintű – éves nettó árbevétel összegének kiszámításához ki kell tölteni a betétlap sorait. A program a betétlap sorainak értéke alapján automatikusan kiszámolja a Htv. szerinti – vállalkozás szintű – éves nettó árbevétel összegét, ami a VII.1. pontban jelenik meg.

VII. Az adó kiszámítása A szürkített mezők nem módosíthatóak, azokat a program automatikusan tölti ki!

Iparűzési adófizetési kötelezettség A beírt adatok alapján a program automatikusan kiszámítja az iparűzési adófizetési kötelezettség összegét.

VIII. Adóelőleg bevallása éves bevallás esetén A program segítséget nyújt a szürke színnel jelölt mezők automatikus számításával. A szürke mezők nem módosíthatóak. Az adóelőleg bevalláshoz tartozó mezők automatikus töltése, újraszámítása az ellenőrzés hivatkozásra kattintással történik.

F. Az adóalap megosztása (opcionális) A vállalkozási szintű adóalap megosztása esetén a legördülő listából kell kiválasztani az adóalap-megosztás módszerét. A kiválasztott módszerhez tartozó sorok megjelennek az űrlapon. A sorok kitöltése után a program újraszámolja a „VII. Adó kiszámítása” blokkot.

G. jelű nyilatkozat mezői Túlfizetés esetén a nyilatkozathoz ki kell választani a megfelelő értéket. A kiválasztott értéknek megfelelően jelennek meg a szükséges adatmezők. A szürkével jelölt mezők kitöltését a program végzi a kitöltött mezők értéke alapján.

Bevallás ellenjegyzésének adatai A bevallás ellenjegyzése esetén a megfelelő mezőket ki kell tölteni.

Aláíró kitöltése A bevallás végén ne felejtse kitölteni a bevallás aláíróját.

A kitöltés ellenőrzése A bevallás kitöltése után indítsa el az ellenőrzés funkciót, amely a bevallás fejrészének jobb oldalán található. Az ellenőrzés eredménye a fejrész középső részén jelenik meg.

Hibaüzenet A hibaüzenetek a bevallás felett lévő információs sáv középső részén, piros színnel jelennek meg. A program piros kerettel jelöli azt a mezőt, amelyre a hibaüzenet vonatkozik.

Mentés Ha a bevallás hibátlan és a kitöltés ügyfélkapun keresztüli bejelentkezéssel történt, akkor elérhetővé válik a „Mentés” funkció. A mentés során a kitöltött bevallás bekerül a dokumentum-tárba.

Dokumentum-tár E-ügyintézés/ Dokumentum-tár menüpontból érhető el. Az adóalanyhoz tartozó még be nem adott, vagy beadott űrlapok tárhelye.

Műveletek a dokumentum-tárban A „rögzített” állapotú űrlapok szerkeszthetőek, illetve törölhetőek. A „beadott” állapotú űrlapok nem szerkeszthetőek. A dokumentum-tárban valamennyi PDF formátumú űrlap saját gépre menthető, nyomtatható. A műveletek a dokumentum mellett megjelenő ikonok valamelyikére kattintva érhetők el.

Beadás A mentés után elérhetővé válik a „Beadás” funkció.

Beadás megerősítése A „Beadás” funkció kiválasztása után a program megerősítést kér a bevallás visszavonhatatlan benyújtásához. Felhívjuk a figyelmet, hogy a bevallás benyújtása után azonos időszakra újabb bevallás már nem adható be, a bevallás csak önellenőrzéssel helyesbíthető!  

Sikeres beadás A beadás sikerességéről az információs sávon megjelenő üzenet ad tájékoztatást: „Feldolgozva”. Felhívjuk figyelmét, hogy csak sikeres beadás esetén kap visszaigazolást a bevallás benyújtója az ügyfélkapus központi értesítési tárhelyére!

Adó Főosztály 2014.05.10. webado@budapest.hu +361 411-7000