Bevezetés Az orosz realista festészet elméleti alapját a forradalmi demokrata filozófusok és írók megvetették, és ez párhuzamos jelensége volt az orosz.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
New York - „Neue Galerie” A képtár, mely Manhattan szigetén egy 1914-ben épült neoklasszicista városi villában található, a XX. századi német és osztrák.
Advertisements

Van Gogh Művészete.
XIX. század második fele
A realizmus XIX. század második fele
RÁD GONDOLUNK... Emlék - Megemlékezés - Kiállítás El Kazovszkij festőművész kiállítása
Realista építészet EKLEKTIKA
Kinszki’s art Kinszki Imre müvészete.
ZICHY MIHÁLY.
Kohán György (1910, Gyulavári , Gyula).
Animáció: Dr. Surányi István Képváltás: kézi vezérléssel
Realizmus II A városi műfaj.
A Nyolcak festészete kiállítás, Pécs
A szőlő a művészetben.
Orosz realizmus ELŐZMÉNYEK:
REALIZMUS.
Készítette: Sziráki Dániel, 7.c
Európai művészet a XVIII –XIX. sz.-ban
A romantika irodalmából
Táncsics Mihály
Munkácsy: Krisztus-trilógia. Munkácsy Mihály életművében kétségkívül a Krisztus-trilógia jelenti az egyik csúcspontot, még akkor is, ha a három mű együttes.
CAMILLE PISARRO Zene: Clayderman automata képváltás.
A 19. századi líra átalakulása
Mátyás király, az igazságos
MÁTYÁS, AZ IGAZSÁGOS.
Van Gogh. (Japán fametszet nyomán)
Eger vonzerői Készítette: Panghy Bence.
B arokk, mint művészettörténeti stílus
A barokk, mint művészeti irányzat
A velencei érett reneszánsz festészet (16. sz.)
A romantika.
(középszintű érettségihez)
Az avantgárd művészeti irányzatok
A futurizmus.
A reneszánsz A szó a fr. renaissance ‘újjászületés’ szóból származik
1434. Keszince v. Csezmicze – Medvevár
Realizmus.
Rajzfejlődés-áttekintés
Itáliai festő, a korai reneszánsz (quattrocento) idején
Realizmus, Preraffaeliták testvérisége, Plein air
Az üvegfestészet legnagyobb időszaka
Jean Henri Dunant (1828 – 1910) május 8–án Genfben született május 8–án Genfben született A Kálvin Kollégium elvégzése után banki tanulmányokat.
Leonyid Utyeszov Odessza Moszkva Énekes ◦ Dzsessz ◦ Sanzon Zenész ◦ zenekarvezető Színész.
Rippl-Rónai Múzeum Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum
5. AVANTGARDE FILMES IRÁNYZATOK
4. csoport.
Jegyzet Összeállította: Nikli Károly 2013
SIT BACK, RELAX & ENJOY ! Victor Molev 1955-ben Nyizsnyij Novgorodban, Oroszországban született. Építészmérnöki diplomáját 1976-ban megszerezve építészként.
Eötvös Loránd és a gravitáció
Készítette: Prumek Zsanett
LOUIS MARIE DE SCHRYVER
Jegyzet Összeállította: Nikli Károly 2013
Készítette: Balázs Hanna, Erdélyi Gyula
HALÁL a művészetben Készítette: Barna Eszter 9.a.
Készítette: Jekő Kata és Tornyi Zita
Fiatalon!!! Időssebben!!!!! Id. Markó Károly a Felvidék egyik akkori szellemi központjában, Lőcsén született. Fiatalon is festőnek készült, de pályája.
Az orosz kultúra története 2.
Schönberger Armand Nézzük együtt….  Schönberger Armand magyar festőművész, grafikus  Született:1885 Galgóc  Meghalt:1974 Budapest, Magyarország.
a kifejező és az ábrázoló jelleg
Zala okt Szentpétervár február 28.
Víctor Molev.
Víctor Molev.
MUNKÁCSY MIHÁLY ( ).
Víctor Molev.
Víctor Molev.
orosz festészet 19. század első felében
Víctor Molev.
Előadás másolata:

Bevezetés Az orosz realista festészet elméleti alapját a forradalmi demokrata filozófusok és írók megvetették, és ez párhuzamos jelensége volt az orosz realista irodalomnak - bár annak egyetemes értékét, jelentőségét nem érték el. Ahogy az orosz irodalom fejlődése is az 1812-es honvédő háború korszakos élménye után bomlott ki, úgy a festészeti realizmus első példái is a század első harmadából valók.

A portrétista O. A. Kiprenszkij és V. A A portrétista O. A. Kiprenszkij és V. A. Tropinyin vagy a finom festői meglátásokat rögzítő, harmonikus A. G. Venecianov voltak az előfutárok. De ugyancsak a realizmus útját egyengette A. A. Ivanov, akinek hatalmas kompozíciója, A Messiás megjelenése, mely egy biblikus eseménynek romantikus nazarénus elemekkel átszőtt realista ábrázolása.

PEREDVIZSNYIK-MOZGALOM (Vándorkiállítók Társasága) Az egész Európán végiggyűrűző realizmus áramának volt sajátos kelet-európai változata az orosz "Vándorkiállítók Társasága" (передвижник) művészete, amelyet egyértelmű és hangsúlyozott társadalomkritikai tendenciái miatt gyakran a kritikai realizmus címszó alatt szoktak összefoglalni. A peredvizsnyik- mozgalom a XIX. század II. felében dolgozó orosz művészcsoport forradalmi mozgalmának elnevezése.

1863-ban 13 fiatal festő fellázadt a cári Képzőművészeti Akadémia merev klasszicista szemlélete ellen és megalakították a Vándorkiállítók Társaságát. A fiatal művészeket az orosz valóság vonzotta, saját koruk és társadalmuk tényleges problémái. Fő műfajuk a kritikai jellegű zsánerkép (életkép; a köznapi élet eseményeit ábrázoló festmény), az orosz táj sajátosságait bemutató tájfestészet és a történelmi kép.

Vezetőjük és szervezőjük az 1870-es, '80-as évek egyik   legnagyobb hatású művésze, teoretikusa és  pedagógusa:  Ivan Nyikolajevics Kramszkoj(1837-1887) Kramszkoj a városi elöljáróság írnokának családjában született. Gyerekkorában retusőrként dolgozott egy fényképésznél, majd azzal együtt végigjárt több várost, végül Szentpétervárra érkezett. Itt a főváros híres fényképészéhez került, majd 1857-ben felvették a Művészeti Akadémiára. Megismerkedett a társadalmi haladás igényével fellépő értelmiség eszméivel, és miután szembekerült az oktatás merev szabályaival, 14 társával együtt 1863-ban eltávolították az akadémiáról. Ő kezdeményezte az első Szentpéterváron kívüli,Nyizsnyij Novgorodban megtartott képzőművészeti kiállítást. Egyik szervezője és fő ideológusa lett a Vándorkiállítók Társaságának, mely az újat akaró orosz képzőművészek gyűjtőhelye lett.

Василий Григорьевич Перов További képviselők Василий Григорьевич Перов Vaszilij Perov (eredeti nevén Krigyener) Perovnak fontos szerepe volt az akadémiai kötöttségekkel szemben új utakat kereső művészek csoportja, a Vándorkiállítási Társaság megalapításában. Első önálló kiállításukon 1871-ben a Vadászok pihenés közben (1871) és a Horgász (1871) című képeivel vett részt és két portrétis bemutatott. Ezeken a képein már jól látható, hogy a tematika és a látásmód megváltozott. A vidéki élet ábrázolásában a drámaiságot az egyszerű életkép, a leleplező szándékot, a szatírát szeretetteljes humor váltotta fel. Ugyanekkor kezdődött pedagógusi tevékenysége a moszkvai Festészeti, Szobrászati és Építészeti Iskolában.A Perov nevet („pero” jelentése: toll) nevelőjétől kapta.

További képviselők Илья Ефимович Репин Ilja Jefimovics Repin világhírű orosz realista festő.Művei mély lelki átélésről és szociális érzékenységről tanúskodnak. Késői képeivel új stílust teremtett, ami miatt halála után a Szovjetunióban különösen nagy tisztelet övezte szocialista realizmus követői között. „Haladó” és „realista” felfogása példát mutatott a fiatal szovjet művésznemzedék számára. Szentpéterváron csatlakozott a Képzőművészek Vándorkiállítási Társaságába (Tovariscsesztvo peredvizsnih hudozsesztvennih visztavok) tömörült művészek csoportjához. A csoport jelentős szerepet játszott a 19. századi orosz festészet megújításában, az Akadémia túlzottan merev normáinak oldásában. Repin művészete az 1880-as években teljesedett ki. Szinte minden műfajban otthon érezte magát, témáit ebben az időszakban gyakran az ukrajnai vidéki életből merítette, számos zsánerképet festett. Alkotásaival rendszeresen részt vett a társaság kiállításain, ott mutatta be egyik leghíresebb alkotását is, a Húsvéti körmenet a Kurszki kormányzóságban című képet . A festmény az orosz vidéki élet realista, ám jelképes erejű festői megfogalmazása.

Képek Ilya Repin: Hajóvontatók a Volgán (1870-1873; olaj, vászon Rosszija Múzeum, Szentpétervár)

Ilja Repin: A sztrelecek kivégzésének hajnala (1881; olaj, vászon (Tretyakov Képtár, Moszkva)

Ivan Siskin. Erdő belseje (1872; olaj, vászon; Rosszija Múzeum, Szentpétervár)

Vaszilij Perov: Paraszttemetés (Utolsó út) (1865; olaj, vászon; 45 Vaszilij Perov: Paraszttemetés (Utolsó út) (1865; olaj, vászon; 45.3x57 cm;(Tretyakov Képtár, Moszkva)

Képviselői

Felhasznált irodalom http://enciklopedia.fazekas.hu/tarsmuv/realizmus.htm http://divattortenet.hu/xix.szazad/historizmus/xix2.1.php http://hu.wikipedia.org/wiki/Vaszilij_Grigorjevics_Perov http://hu.wikipedia.org/wiki/Ivan_Nyikolajevics_Kramszkoj Készítette: Rácz Evelin