Kutyafajták (1. beadandó feladat) Készítette: Jónás Krisztián

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Ötvös Zsolt 13DK. Oktober.6.án indultunk 6-an Németországba gyakorlatra Márton Zsuzsanna tanárnővel. Hosszú út után megérkeztünk észak-németországba.
Advertisements

A ló.
Kutyafajták tanulási képességének mérése
Kutyafajták Készítette: Hajduhegyi János (HAJRABI.ELTE)
Miért érdemes francia nyelvi képzést választani? Franciául a világ minden részén beszélnek: az öt földrészen összesen több mint 200 millió ember beszél.
Témavezető tanár: Kerekes Noémi Készítette: Somogyi Ildikó
A NATO létrejötte, bővítésének állomásai
Bravecto a gyakorlatban 2011 szeptember – november
A kutyák világa.
Amit a Spanielekről tudni kell!
A víz-háborúk kora jöhet
A száraz kontinentális terület
Horváth Dorina A kutya.
Kutya.
EU alapismeretek E-Learning.
2. témakör: Az állatok kommunikációja
TÖRTÉNETE.
Kutyafajták Magyar terelőkutyák Készítette: Gyetvai Gábor - GYGQACI.
MEMSAAI.ELTE. Származási hely Németország Eredeti feladata Sok feladatra alkalmas Eredeti neve Deutsche Schäferhunde Angol neve German Shepherd Dog Eredete.
A MAGYAR NÉP SZÜLETÉSE.
Kutyafajták.
Készítette: Csoma Bence
Tantárgy: Energia gazdálkodás Készítette: Bratu Gréta
A II. VILÁGHÁBORÚ Története Készítette: Orbán Balázs 9/A.
Üdvözlök mindenkit! A kutyatartással kapcsolatosan szeretnék beszélni.
Készítette: Dalkó Soma 7.a
A KUTYA TOVÁBB.
Nyári tábor 2011.
Készítette: Vörös Anita VOARAAI.ELTE
Számítógépes alapismeretek, 1. beadandó
Kutyafajták Cseke Tímea 2009.
Világjárványok az emberiség életében
Kutyafajták Retrieverek Készítette: Bak Barna József
Comenius Comenius programokról általában Az egész életen át tartó tanulás Európai Uniós program egyik pályázati egysége: 1.Iskolai Együttműködések.
Készítette: Rácz Imre Vince
,,Jászkunsági gyerek vagyok…”
Görögország vonzerői Andalits Alexandra.
SOK CSODA, AMIT NEM ISMERSZ
EU II..
Jelkép-ország Jakab Sándor Kálmán
A NŐK FÖLDRAJZA.
Veresegyház Veresegyház fő fejlesztési irányai és céljai meghatározására, alapos információgyűjtést, és széleskörű tájékozódást követően került sor. Az.
„Családtámogatások, rugalmas munkavégzési formák és társadalmi kohézió” műhelykonferencia Budapest, november 24. Dr. Pulay Gyula, főigazgató, ÁSZ.
Kutyaképzés klikkerrel
Tigrisek Készítette : Juhász Noémi.
TRUEFOOD záró-konferencia április munkacsomag A hagyományos élelmiszerekkel és azok innovációjával kapcsolatos fogyasztói vélemények Margrethe.
Képek beillesztése. A beszúrandó képnek abban a mappában kell lennie, ahol a html oldalad forráskódja található! Először mindig a képet szúrjuk be, majd.
GENERALI Alapkezelő Zrt. Nyugdíjpénztári megtakarítás a többi befektetés mellett Schuszter Péter vezérigazgató Generali Alapkezelő 2008/../.. Pénztárkonferencia.
Európa városi történelme
Az Európai Unió országaiban élő külföldi állampolgárok
A felsőoktatás néhány demográfiai kérdése A külföldön tanuló hallgatók.
Orrhasználat és orrjóság A bírálat szempontjai a vadászkutyáknál
Adatbázis-kezelés. Alapfogalmak Adat: –észlelhető, felfogható ismeret –jelsorozat –valakinek, vagy valaminek a jellemz ő je –tény, közlés Információ:
Vegyipari trendek az EU-ban és Magyarországon
Első beadandó Név: Anger Zoltán EHA: ANZRAAI.ELTE
Középértékek – helyzeti középértékek
AKIK ELTÉRNEK AZ EVOLÚCIÓTÓL AZ ÉLŐ KÖVÜLETEK
Kutyák A boxer A csau-csau A német juhász A spániel
Kutyák A német juhász A spániel Testméretek További információk.
Európa regionális földrajza
Világjárványok az emberiség életében
ben Európában telepítették a világ napelemes rendszereinek 70%-át, 2013-ban ez az arány már csak 28% volt, - az új PV (photovoltaic - fotovillamos.
Tankötelezettségi korhatárok nemzetközi összehasonlításban
A kutyák.
A két- és többnyelvűségről Vélemények és gondolatok.
Magyar Mudi Egyesület. Rövid történetünk február 21-én alakultunk 1 elnök 2 helyettes – 3 tagú elnökség 21 alapító tag és még ban 4 taggal.
A nemzetközi migráció globalizálódása
Eszkimók.
40. GLOBALIZÁCIÓ ÉS GLOBÁLIS FOLYAMATOK.
Kutya. A farkas vagy sakál szerű ősei falkába csoportosulva követték az akkor még hordában élő embert. Eldobott táplálékot mindig találtak az ember közelében,
Előadás másolata:

Kutyafajták (1. beadandó feladat) Készítette: Jónás Krisztián Jokqaai@inf.elte.hu

Bevezetés A kutya A kutya a ragadozók rendjébe tartozó emlősállat. A kutyák a háziasított farkasokból jöttek létre (más elmélet szerint a sakál leszármazottai), egyes becslések szerint hozzávetőlegesen 15 ezer évvel ezelőtt, de más elképzelések szerint ez akár 100 ezer évvel ezelőtt is elkezdődhetett. A legújabb kutatások arra engednek következtetni, hogy a kutyát először Kelet-Ázsiában, talán Kínában kezdték domesztikálni, s az első emberek, akik megtelepedtek Észak-Amerikában magukkal vitték őket. Genetikai kutatások 14 ősi kutyafajtát különböztetnek meg, s mivel ezek közül több is kapcsolatban áll Kínával és Japánnal ezért helytállónak tűnik a kutyák ázsiai eredete. Az idők folyamán kutyafajták százai fejlődtek ki, ma már sok kutya egymástól teljesen eltér akár alakban, nagyságban, vagy színben is.

Kutyák csoportosítása Munkakutyák Őrző-védő kutyák Szánhúzó kutyák Mentőkutyák Pásztor- és terelőkutyák Kedvtelésből tartott vagy társasági kutyák Vadászkutyák

Kutyák csoportosítása I. Munkakutyák 3.Mentőkutyák Az ember már évszázadokkal ezelőtt rájött arra, hogy bizonyos vészhelyzetekben a kutyát, mint egyedül lehetséges segítséget alkalmazni tudja. A legismertebb példa erre a bernáthegyi kutyák története. A mentőkutyákat pásztorkutyákból tenyésztették ki, felhasználva és kiemelve azokat az adottságokat, tulajdonságokat, melyek a mentéseknél elsődleges fontosságúak. A kutatómunkában fontos az érzékszervek, különösen a szaglás és a hallás érzékszerveinek fejlettsége, érzékenysége. A mentési feladatok ellátásához nélkülözhetetlen a rendkívüli fizikai erő és állóképesség. 1.Őrző-védő kutyák Az őrző-védő kutyák elsődleges feladata, hogy mindenkor és mindenkivel szemben megvédje a gazdát, a gazda házát, vagyonát. A kutya veleszületett képessége, hogy "falkáját" és a "falkavezért" a támadásokkal szemben, akár élete árán is, megvédje. A kutyában szunnyadó "védekező ösztön” kétéves koráig bontakozik ki, ugyanis ennyi időre van szükség ahhoz, hogy a "falka" tulajdonát magáénak érezhesse. Az őrző-védő kutyától megköveteljük vezetőjének védelmét, a menekülő személy parancsra történő elfogását, annak őrzését, kísérését. Követelmény az idegen személy rejtekhelyének felkutatása, visszatartása és jelzése. 2.Szánhúzó kutyák A szánhúzó kutyák a havas vidékeken, a sarkvidék területén élő néptörzsek nélkülözhetetlen segítőtársai. E kutyák nélkül az itt élő emberek nem lettek volna képesek megbirkózni az embertelen környezet viszontagságaival. A szánhúzó kutyáknak ki kellett bírniuk a rendkívül hideg klímát, a fizikai megterheléseket, sokszor az éhezést. Létkérdés volt számukra, hogy zord és végtelenül sivár környezetben is kiválóan tudjanak tájékozódni. Az eszkimók és egyes észak-amerikai indián törzsek kitenyésztették saját szánhúzó kutyáikat. 4.Pásztor- és terelőkutyák Ebbe a csoportba a kutya eredeti hasznosításában kialakult fajták tartoznak. A gulya, a nyáj és esetenként a baromfik terelésére és őrzésére alkalmasak. Egyes területeken még a szarvasok terelésére is használják őket. A terelőkutyák veleszületett, magas fokon álló intelligenciával rendelkeznek, egymással koordináltan is képesek bonyolult munkafolyamatok ellátására. A terelőfajták közepes termetű, fürge állatok, míg a pásztorkutyákra a nagyobb és erőteljesebb testfelépítés jellemző.

Kutyák csoportosítása II. Vadászkutyák A középkorra tehető, azaz időszak, amikor már speciálisan vadászatra kinemesített kutyákkal indultak eleink a vad nyomába. Őzre, szarvasra, vaddisznóra, nyúlra történő falkavadászatra tenyésztették ki a kopókat. A vérebek feladata a megsebzett, de elmenekült állat felkutatása a vérnyomok alapján. A klasszikus vadászkutyák megtestesítői a vizslák. Az apportírozó-, kajtató- és vízi kutyák- a retrieverek- a vadászatban az elhozás legprofesszionálisabb kutyái. III. Kedvtelésböl tartott vagy társasági kutyák A kedvencként tartott ebek népes csoportját főleg kistermetű kutyák alkotják, amelyek szépségük vagy szokatlan megjelenésük miatt lettek népszerűek. A kutyafajták törpéi az anyai ösztönt kiváltó gyermeket szimbolizálják, s már az antik Rómában is kedves társnak számítottak. Az egyes fajták a távoli Kínából, Tibetből származnak, míg mások az inkák és az aztékok kutyanemesítésének gyümölcsei.

Kutyafajták Az fenti csoportokon belül megkülönböztetünk számos kutyafajtát. Ezeket összegyűjtöttem egy táblázatban, amely az alábbi linken található : KUTYAFAJTÁK LISTÁJA Click ide

Az őshonos kutyafajták eloszlása az EU-ban Úgy gondoltam, hogy az Európai Uniós összehasonlítás érdekes lehet. Hiszen manapság minden területen az EU-s átlaghoz vagyunk hasonlítva. Az Európai Uniós tagországok közül Nagy Britannia és Franciaország emelkedik ki azzal, hogy a legtöbb őshonos kutyafajtát tenyésztette ki. Ennek oka az, hogy nagyon sok vadászkutyafajtát tenyésztettek ki, szinte mindenféle vadászati célra. A két országban található őshonos kutyák száma 50-60 körül mozog. Őket követi Németország 43, majd Belgium 14, Íroszág 11, Olaszország és Hollandia 10, Portugália és Svédország 9 kutyafajtájával, és nem utolsó sorban Magyarország szintén 9 kutyafajtájával.