Kultúra és internet Csepeli György Budapest, 2008. november 7. Neumann János Számítógép-tudományi Társaság konferenciája www.csepeli.hu.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
GfK Custom ResearchTalpra, magyar! Bacher János2010/03/03 Talpra, magyar! Számokban a sport fogyasztásról Bacher János GfK Hungária.
Advertisements

Országos könyvtári fejlesztések a tanulás támogatására
„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
A könyvtár és az Internet mindenkié A világ a könyvtárban, a könyvtár a világban.
Hotel Eger Park Konferenciaközpont október
Digitális kompetenciák a pedagógusképzésben Jelli János Apor Vilmos Katolikus Főiskola (HU) Námesztovszki Zsolt Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző.
Internet magyarul? Széphalom, 2009 okt.2. Internetezés és nyelvhasználat A magyar nyelvű tartalmakon kívül milyen tartalmakat használ az interneten? (internetezők.
Az Internet Fiesta a könyvtárakban 2002 dr. Bakonyi Péter Országos Könyvtári Kuratórium elnöke.
Internet alapú tanulás vidéki térségben. Székelyföldi tapasztalatok Kiss Adél Pro Educatione Egyesület – Tanulmányi és Felnőttképzési Hálózat, Csíksomlyó.
Internetes attitűdváltozások a felsőoktatási hallgatók körében 2002–2007 Dr. Vig Zoltán augusztus 26.
Ne akarjon a tanító az emberből más embert faragni, hanem tanítsa meg a maga megismerésére, a maga tehetségeivel (...), s akkor áldott és gyönyörűséggel.
A digitális jövő kutatási előrejelzések tükrében
Internet Felépítése, működése.
e-NIVÓ zárókonferencia Jászfényszaru szeptember 23.
A dunaújvárosi fiatalok szabadidő eltöltési szokásai
Budapest, november 12.1 A magyar fogyasztó és a hagyományos élelmiszerek Dömölki Livia Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület Budapest, Logodi u
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Tudás, közösség, hatalom
NJSZT Közgyűlés május 13. NJSZT KÖZGYŰLÉS május 13.
Hotel Eger Park Konferenciaközpont október
A közszolgálati tartalom Konferencia a közmédiáról, Budapest június 16.
Modern tanulási környezet Civitas Pedagógiai Intézet DPM TISZK 2007.
Értékek, Világkép. Társadalmi, politikai, ideológiai attitűdök
Negyedik előadás Március 11
Az egyetem mint szocializációs színtér Campus-lét a Debreceni Egyetemen Műhelykonferencia Debrecen, december 3. Szabó Ildikó DE Szociológia és Szociálpolitika.
Debrecen május 29. Prof. Dr. Szabó Ildikó Szocializáció az egyetemi csoportok és csoportkultúrák világában Egyetemi élethelyzetek. Campus-lét a Debreceni.
Távoli online adatbázisok használata és FTP
A tömegkommunikáció hatása a nyelvre és a gondolkodásra
Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem
Művelődés és szórakozás
Kultúra „harmadfokon” A harmadfokú képzésben részt vevő hallgatók viszonya a kultúrához Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem VI.
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
Kósa Éva : VII. Nemzetközi Médiakonferencia, Médiapolisz lakói I. Közvetítő faktorok.
László Miklós Legutolsó dolog, amit megtudsz egy könyv írása közben az, hogy mivel kellett volna kezdened v 1.0 A kutatási sorozat a múlt és jelen kontextusában.
Ismerje meg a Napi Gazdaság olvasóit! május 27.
Magyar Könyvtárosok Egyesülete 42. Vándorgyűlése ajánlásai.
Lesz-e magyar tartalompiac? És mi lesz a könyvtárak szerepe? Kitzinger Dávid ügyvezető igazgató Neumann János Digitális Könyvtár és Multimédia Központ.
DAT 2006 konferencia A könyvtárak digitális világa szekcióülés Budapest, november 21.
MŰVELŐDÉSTÖRTÉNET.
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató Információs társadalom a javuló esélyekért Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium 2002.
1.Témakör TÁJÉKOZTATÓ ÉS TARTALOM- SZOLGÁLTATÓ TEVÉKENYSÉGEK.
A Jövő Internet Nemzeti Technológiai Platform workshop-ja Az Aarlborg-i Future Internet Assembly üzenetei Dr. Sallai Gyula Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi.
Közkincs kerekasztal a kecskeméti Kistérségben Szakmai konferencia június 9. Kecskemét.
2007 november 28.1 Szonda Ipsos-GfK Hungária országos rádióhallgatottsági mérés 2007 október ●MódszertanMódszertan ●15+ célcsoport 15+ célcsoport  ●15+
VERSENY MINDEN HATÁRON TÚL: NAGYVÁROSOK KREATÍV FEJLESZTÉSE LUKOVICH TAMÁS, PhD.
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
Internetezés és társadalmi státusz Forrás: TÁRKI Omnibusz december, Medián június Internet-használók aránya a háztartások egy főre jutó jövedelmi.
Csepeli György Az internetező ember Sajópálfala
Dr. Bolgár Judit ETIKAI DILEMMÁK MAGATARTÁS LÉLEKTANI ASPEKTUSA, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A KULTURÁLIS SOKKJELENSÉGRE Veszprém.
A gender-kutatások kritikai jellege Dr. Molnár László PhD egyetemi docens NYME FMK Tanárképző Intézet.
100% kifizetés termék* értékesítésekkel a “100 Er ő s Hét” promóción keresztül 100% kifizetés termék* értékesítésekkel a “100 Er ő s Hét” promóción.
A kulturális turizmus trendjei és a
A deviancia értelmezési kerete
A nemzetközi felsőoktatási térben és a hazai felsőoktatás-politikai térben Pécs október 18. Dr. habil Fábri György egyetemi docens ELTE Egy magyar.
GeoGebra A matematikai szabadszoftver tanuláshoz és tanításhoz
TURIZMUS, KIÁLLÍTÁSOK Egyházi könyvtárak a 21. század elején EKE konferencia Budapest, OSZK március 25.
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
Az Internet.
Péterfi Rita Országos Széchényi Könyvtár Budapest Könyvtárhasználati szokások alakulása a számítógép- és internethasználat tükrében avagy.
A KÜLFÖLDI HALLGATÓK INTÉZMÉNYVÁLASZTÁSI SZEMPONTJAI TÁMOP C-12/1/KONV Losoncz Annamária Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi Igazgatóság.
Hajós Katalin Budapest, június 5.
Élet az Ságvári Bence eszközökben VIII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi, szeptember 29. A fiatalok internet- és médiahasználati szokásairól.
Az aktív időskor programjára, a Szenior Akadémia hálózat kialakítására Horváth János Kowacsics Rita Budapest, Szenior Akadémia.
Kárpát-medencei Magyar Könyvtárosok Konferenciája Csongrád, május 30. A magyar kultúra szerepe a Kárpát-medencében 1 Dr. Nagy Mihály Emberi Erőforrások.
Erőszakos médiatartalmak fiatal fogyasztói Székely Levente.
A 99,4 SUNSHINE FM BEMUTATÁSA, FELÉPÍTÉSE
Angol nyelvi tagozat.
Közösségek jelentősége a többcélú intézményekben
Magyar könyvtárosok egyesülete 50. Vándorgyűlése
Előadás másolata:

Kultúra és internet Csepeli György Budapest, november 7. Neumann János Számítógép-tudományi Társaság konferenciája

Mit csinál az internet a kultúrával?  informatizálás  szétdarabolás  dekontextualizálás  szelektálatlanság  alkotó/fogyasztó összeolvasztása  dezinstitucionalizálódás  kánonok megszüntetése

eMennyiség  hiteles helyek elt ű nése  szimplifikálódás  a figyelem diktatúrája  szenny és igénytelenség  demokratikus g ő g,  a nemtudás egyenl ő sége  technológiai fejlesztések öncélúsága  dehumanizáció  elektronikus tömeg  totális kontroll

eMin ő ség  wiki tudás  folkszonómia  kulturális evolúció  mémek versenye  emergens közösségek  netokrácia

A kultúrafogalom mintázatai  Tömegkultúra Sláger-rádió, Barátok között, sport, cigányzene, horgászás  Turizmus városnézés, utazás, természetjárás, fényképezés  Új média blogírás, fájlcserélés, chat-elés, honlapkészítés, hírkeresés  Tudástranszfer tanulás, tanítás, kutatás, olvasás  Mindennapi kultúra kertészkedés, divat, borászat, lakberendezés, sütés-f ő zés  Otthoni kultúra Bartók-rádió hallgatása, bélyeggy ű jtés, otthoni zenélés  Magas kultúra opera, koncert, színház, tárlat, múzeum, könyvtár Minta: 2008.május június 2. N=1000 otthoni szélessávú internethozzáférés & heti rendszeres használat Csepeli György – Prazsák Gergő: eKultúra In: Társadalmi Riport

A kultúrafogalom változatai alapján létrejött csoportok  Populáris kultúra-felfogásúak (23 %)  Magas kultúra-felfogásúak (27 %)  „Kulturális nihilisták” (17 %)  „Heterogén” kultúra-felfogásúak (28 %)  Adathiány (5%)

Internet és kultúra egymáshoz való viszonyának megítélése alapján létrejött csoportok  Párhuzamosok sosem találkoznak” (22 %) Az internet nem teszi fölöslegessé a hagyományos kulturális intézményeket, nem alakítja át azokat.  Optimisták (20 %) Az internet növeli a kulturális szabadságot, radikálisan átalakítva a kultúrát.  Békés egymás mellett élés (30 %) Nincs ellentmondás a kultúra és az internet között, az utóbbi növeli a kulturális szabadságot, de nem teszi tönkre és nem alakítja át a kultúrát.  Szkeptikusok (28 %) Az internet fölöslegessé teszi a hagyományos kulturális intézményeket és tönkreteszi az általuk hordozott tartalmakat és gyakorlatokat. Az internet új kulturális közösségek term ő talaja.

Netpolgárok és netokraták  Netpolgárok: ritkán használják az internetet, kevés alkalmazást vesznek igénybe, számítógép-használói ismereteik szegényesek.  Netokraták: gyakran használják az internetet, sok alkalmazást vesznek igénybe, számítógép-használói ismereteik szerteágazóak.

Kultúrafelfogás és hálózati státusz  A kultúrafelfogás jellege meghatározó (populáris vs. magas kultúra)  A kultúrát populáris terminusok szerint meghatározók esetében nagyon magas azok aránya, akik szerint az internet tönkreteszi a kultúrát  A netokraták körében ez a látásmód jellemz ő bb, mint a netpolgárok között  A magas kultúra fogalmaiban gondolkozók körében jellemz ő en kevesen vannak, akik szerint az internet elpusztítja a kultúrát. Sok köztük az optimista, sokan hiszen a parallelizmusban és a koegzisztenciában  A netokraták körében magasabb az optimisták aránya mint a netpolgárok között

Mit csinál a kultúra az internettel?  ontológiai kíváncsiság  a keres ő ember  választás  kreativitás  autonómia és szocializáció  komplexitás  értékek és identitás  elit  világhoz való ragaszkodás  világok harca

Köszönöm a figyelmet!