Tudásmenedzsment a szervezetben

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Együttműködő tanulás/ az együttműködés tanulása és stratégiai tervezés a felnőttképzésben Kihívások - megoldások.
Advertisements

MegyeVersenysport (fő)Amatőr sport(fő) Baranya Bács-Kiskun 38 Nincs adat Békés 26 Nincs adat Borsod-Abaúj-Zemplén Budapest Csongrád.
„Útközben” – nyitókonferencia Budapest – szeptember 24. Új módszerek alkalmazási tapasztalatai esetismertetésen keresztül TÁMOP /
Bizonyítékokon alapuló orvoslást támogató nemzetközi tudásbázishoz való internetes hozzáférés biztosítása egészségügyi közintézmények számára.
Önkéntes menedzsment Előzmények Toborzás Szűrés, kiválasztás
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
Civilek a pályán Dr. Fazekas Ildikó Önszabályozó Reklám Testület főtitkár CivilKomP’ Január 13. Péntek.
Szemléletformálás és minőség kulcsa: a K É P Z É S Móri TDM Konferencia november 10.
TÁMOP projekt 4S együttműködés a minőségi szolgáltatások érdekében.
Baranya Megyei Munkaügyi Központ Állami Foglalkoztatási Szolgálat Pécs, Király u. 46.
Modellprogram. Összehasonlítás Főváros 66 órás ügyelet/hétvége Telefonos – 33 % személyes – 2 fő Kizárólag Áldozatsegítő Szolgálat Telefonszám kiadása.
Külföldi módszerek? Mi az amit figyelembe kell vennünk: Hagyományaink, Céljaink. Cégünk összetétele, nagysága.
A kutatási program rövid bemutatása
A 2006.évben, az üzemanyagtöltő állomások által forgalmazott benzin és gázolaj mennyisége, és azon belül a határmenti (30-40 km a határtól) térségben működő.
Megyék és megyeszékhelyek gyakorlójáték
A TÁRSADALMI KOHÉZIÓT ERŐSÍTŐ BŰNMEGELŐZÉSI ÉS REINTEGRÁCIÓS PROGRAMOK MÓDSZERTANI MEGALAPOZÁSA” TÁMOP / kiemelt projekt Elítéltek többszakaszos,
Reintegrációs tanácsadó munkakör
TÁMOP / Humánszolgáltatások szabaduló fogvatartottak részére.
A TÁRSADALMI KOHÉZIÓT ERŐSÍTŐ BŰNMEGELŐZÉSI ÉS REINTEGRÁCIÓS PROGRAMOK MÓDSZERTANI MEGALAPOZÁSA” TÁMOP / kiemelt projekt Elítéltek többszakaszos,
Várakozások az eredmények tükrében,
VPOP Jövedéki Igazgatóság
Dél-alföldi régió Országos adatok Itt!!! Bezárás
Büntetés-végrehajtási
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
DISSZEMINÁCIÓ Eredmények, ismeretek megosztása.
A gyakorlatvezető mentor
Kutatási terv Az inklúzió fenntarthatóságának vizsgálata az oktatási intézményekben, fókuszba helyezve a hálózati együttműködést, a kreatív alkotó műhelyek.
Az ipari növekedés mai területi folyamatai
Borbély Tibor Bors szakmai tanácsadó Budapest, március HEF OP „Képződj, hogy segíthess” Foglalkoztatás és szociális.
2009. év rendezvényeinek összefoglalója február 8-16.
A büntetés-végrehajtási szervezet részvétele
Partners Hungary Alapítvány A Partners for Democratic Change International tagja 1 Mediációs kutatás Összefoglaló OBmB, november – a közvetítői.
Resztoratív eljárások bevezetésének lehetőségei a pártfogó felügyelői munkában “A harmonikus szabad életért” Közösségi Szolgáltatások Alapítványa Negrea.
VPOP Jövedéki Igazgatóság
TANÁR-TOVÁBBKÉPZÉSI ALPROGRAM
Vállalati kapcsolatok fejlesztése Nógrád Megyei Szakképzés-szervezési Társulás.
A Nógrád TISZK nyomonkövetési és pályakövetési rendszer modelljének, ezen belül a partneri igény és elégedettség mérési rendszerének kidolgozása. Salgótarján.
Szektorok közötti együttműködések
Idegenforgalmi és Kulturális Vidéki-falusi Ernyőhálózat (IKUVÉH) kialakítása (TÁMOP /07/1) Pályázat FATOSZ-Tourinform.
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
2. Az egészségközpontú gyógyítás programja
Szoftverfejlesztés az Informatikus Szakigazgatási Agrármérnök szakon Bakó Mária Várallyai László DE, Gazdaságtudományi Kar.
Dunaújváros2014. szeptember 15. Projekt eredményeinek disszeminációja – 9. fejlesztési elem ÁROP- 1.A „Szervezetfejlesztés a konvergencia régióban.
VPOP Jövedéki Igazgatóság
Hungary SLOVAKIA UKRAINE AUSTRIA Use the BUCKET in the
Az Emelt szintű eTanácsadó akkreditált felnőttképzés tapasztalatai Dr. Tóth András - Herpainé Lakó Judit AGRIA MEDIA 2011 KONFERENCIA OKTÓBER ,
Tájékoztató A járási tréningekről Dr. Marosi János MKKSZ Szabó F. Attila MKKSZ Budapest, május 19. „Önkormányzati kapacitásépítés norvég‐magyar együttműködéssel”
évi statisztikák. 2014/15-ös bajnoki szezonra kiadott licencek típusának megoszlása.
A részarány földkiadás során keletkezett osztatlan közös tulajdon megszüntetésének eredményei Dr. Szinay Attila Mezőkövesd, január 28.
Az általános iskolából kilépő SNI tanulók pályaválasztását segítő ÁTVEZETÉSI terv Jálics Ernő Közoktatási Intézmény Kadarkút Mecsárné Jády Geraldine.
VI. Országos Tanácsadási Konferencia, BKIK Budapest, március 21. (ISBN száma: ) Dr. habil. Kozári József CSc egyetemi docens GAZDASÁG-
Szakács Erik , Győr Széchenyi-kártya a VOLKSBANK – nál.
Önértékelési kézikönyv október 5-i módosítása alapján
Hálózatok Támogató, segítő szerepek az ifjúsági munkában.
Az üzletek operatív működtetése
XII. Küldöttgyűlés Budapest május 13..
Változások és eredmények a GINOP 5. 2
BUDAPEST-KUPA Összefoglaló
A magyarországi K+F politika
A helyettes szülői ellátás működése
Hungary Geography.
„ÖSSZEFOGÁSBAN AZ ÉSZAK- HEGYHÁTÉRT”- EFOP
Az invazív meningococcus-betegség járványügyi helyzete Magyarországon,
A regisztrált bűncselekmények száma Komárom-Esztergom megyében, 2009
Speciális szóródás: Koncentráció
MKVK KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI SZERVEZETÉNEK TAGGYŰLÉSE Könyvvizsgálat, kamara, jövőkép Dr. Pál Tibor elnök
PEST MEGYE BŰNÜGYI HELYZETE 2012
Készítette: Koleszár Gábor
Az ÁFSZ minőségirányítási rendszerének kialakítása
Készítette: Csaba bácsi
Előadás másolata:

Tudásmenedzsment a szervezetben Innovációk utóélete Dr Váry Annamária

Innováció Hazai környezetben és vagy/a pártfogói munka területén korábban kevéssé alkalmazott módszerek: - Mediáció CsDCs Agresszió kezelése ART Motivációs interjú Csoportos pályatanácsadás Formális – szinergikus - együttműködések

A felmérés célja Képet kapni arról, hogy a tanulási folyamatot követően, milyen mértékben kerülnek felhasználásra a módszerek, milyen vélemény alakult ki az eredményességükről Az Útközben program megalapozása, a további szervezeti tanulás tervezéshez szükséges információk beszerzése

Az adatok jellemzői A kérdőív sok lehetőséget adott az egyéni vélemények megfogalmazására A beállítódást próbálta feltérképezni, a módszerekről kialakult véleményt Kevésbé törekedett számszerűsíthető, illetve statisztikák készítésére.

Kérdőíves lekérdezés Beérkezett: Interjú: 68 kitöltött kérdőív 10 interjú (célérték 25) Beérkezett: 68 kitöltött kérdőív amely összesen 137 válaszlapot tartalmaz

Kérdőíves felmérés megoszlása módszerenként (fő) ART 6 Cs.D.Cs. 22 Csoportos munkaerőpiaci tanácsadás 8 Mediáció 46 Motivációs interjú 24 Munkaerőpiaci képzés 7 Pártfogók és bv. nevelők együttműködése Asszertivitás tréning 2 Másság kezelés

Megyénkénti megoszlás 7-10 válaszadó: 3 megye (Bács-Kiskun, Fejér, Szabolcs) 4 - 6 válaszadó: 7 megye (Budapest, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Somogy, Tolna, Veszprém) 1- 3 válaszadó: 5 megye (Baranya, BAZ, Békés, Heves, Vas) Nincs adat: 5 megye (Csongrád, Jász- Nagykun - Szolnok, Nógrád, Pest, Zala)

A felmérés eredményei A válaszadók attitűdje nagymértékben pozitív volt, a kiegészítő kérdésekre az egyes módszerek esetében szövegesen is válaszoltak. A szöveges válaszok bár nehezítik az adatok tudományos igényű feldolgozását, nagyon sok értékes információt hordoznak, rámutatnak az egyes módszerek esetében az alkalmazás dilemmáira. Olyan megfogalmazásokat tartalmaznak, amelyek a további tervezés során érdemes figyelembe venni.

Az egyes módszerek eredményei Mediáció Felhasználás: Leggyakoribb módszer, az egyetlen amelynek alkalmazása során felbukkan a „naponta” történő alkalmazás. Elégedettség a képzéssel igen erős, kiemelt jellemzők: a tréner szaktudása, nyitottsága. 26% rövidnek tartja a képzést. Ha nincs hozzá előképzettség, vagy más tanulási lehetőség ennyi idő nem elég a módszer elsajátítására. Eredményesség: Nagy mértékben eredményesnek tartják Külön kiemelik a kérdezéstechnikát és a beállítódásra tett hatást Felhasználtsága széleskörű:

Példák: azzal a megjegyzéssel, hogy a módszertani megbeszélésekre, esetleges (lehetőleg regionális szinten szervezett) eszmecserékre, továbbképzésekre szükség van A tevékenység megkezdéséhez elégséges volt a képzés, ám gyakrabban lenne szükség a módszertannal foglalkozó, azt csiszoló képzésekre fontosnak tartanám a további képzéseket a területen, határtudományok elsajátítása, készségfejlesztés Rövidített tréningen vettem részt 2 X 3nap, szupervízió nélkül - feltételezem, hogy az eredeti tematika maximális eredményt hozott volna nálam is Hosszabb képzésre van szükségem ahhoz, hogy biztos tudással alkalmazhassam a módszert. A technika jó, bár újdonságokat a szakmában illetve új módszereket szívesen megismerné Nem tartom megfelelőnek a kialakított mentori rendszert, mert csak egy szűk kör az, aki komoly képzést, és információt kap a mediációról. A többi mediátor kolléga csak szűrt információhoz jut hozzá, döntésekből, vagy döntések előkészítéséből kimaradnak, a mentorálási folyamatot átláthatóbbá kellene tenni.

Családi Döntéshozó Csoportkonferencia Felhasználás: A kapott válaszok 22%-ban jelzik, hogy nem használták még a módszert. 78% egy vagy két alkalommal használta. Elégedettség a képzéssel: Jónak tartották, ám rövidnek, illetve több gyakorlást látnak szükségesnek. Eredményesség: szűk körű volt eddig a felhasználás az eredményességre vonatkozó vélemények erősen különböznek. Az egyik meglátás a szervezés nehézségeire vonatkozik és a módszer magas időigényére.

Motivációs interjú Felhasználás: A kapott válaszok szinte egyenletes oszlanak el, kb 20%, az alábbiak szerint: hetente, havonta, részelemeket használ, nem használja, más válasz ( pl negyedévenként) Elégedettség a képzéssel: Rövidnek tartották, illetve több gyakorlást látnak szükségesnek. Eredményesség: szűk körű volt eddig a felhasználás, egyaránt megjelentek pozitív és negatív válaszok.

Példa:Motivációs interjú „ Eredményesnek azokat a képzéseket tartom, melyeken elsajátíthatok egy módszert. Ehhez több idő kell. Szükséges a gyakorlat, a szupervízió. A többszöri képzés, ami egyre mélyebben engedi megismerni a módszert.. Többet kellene gyakorolni. Jobb lenne, ha még több idő és gyakorló feladat állna a rendelkezésre,

Együttműködések Felhasználás: A válaszadók 30%-a havonként működik együtt, 30 %-a pedig hetente, akár több alkalommal is, 10 % negyedévenként. Elégedettség a képzéssel: pozitív visszajelzések érkeztek a képzésről, ám e mellett jelzik a problémákat is. Eredményesség: nagy eltérések feltételezhetők. A válaszadók 50%-a jelezte, hogy nem volt nehézsége az együttműködésben. Másik rész azonban jelzett problémákat. Nem kaptunk elég visszajelzést más szervezetekkel való együttműködésről.

Példa: együttműködés eredményessége Nagyon jó kapcsolat alakult ki mind a vezetés mind a nevelők és az állomány tagjai között. A munka végzés sokkal egyszerűbb lett. Önállóan tudok közlekedni egy meghatározott útvonalon, ami időben lerövidíti a bejutásomat. Hatékonyabb és jobb lett a kommunikáció egymás között. A konkrét elítéltek ügyében mindig sikerül közösen elfogadható megoldást találni, de összességében ……a pártfogó tevékenységének határaival és lehetőségeivel szemben gyakran támasztanak irreális elvárásokat. Az írásos megkeresésre a kért információt megkapom. A megyei bv. intézettel együttműködési megállapodásban rögzítettük a közösen elvégzendő feladatokat a és a két intézmény tevékenysége során felmerülő kapcsolódási pontokat. Gyorsabb. Egyszerűbb ügyintézés, a bv. intézet részéről több megkeresés. Naprakész információkat szolgáltat a munkánkhoz a bv intézet.

Következtetések Szelekciós szempontok, ún. szabásminták igénye A tanulási folyamatban résztvevők A pártfogoltak esetében A képzési idő strukturálásnak felülvizsgálata (szorosan kapcsolódik az előző szemponthoz) A képzés utáni tanulási szakaszok menedzselése Újszerű eszközök igénye, melyek nem közvetlenül a szakmai feladatot célozzák meg. Egyes módszerek hatékonyan növelik az együttműködésekbe vetett bizalmat

KM szempontok Pontos tudás térkép Tudás adatbankok Egyes tudás-részek felelős „gondnokai” Cserefolyamatok: egymás tudásának jobb ismerete Jutalmazás!

„Meta” szintű üzenetek A tanulási folyamat kiemelt fontosságú, reményt ad, hogy a feladat sikerrel végrehajtható Enyhíti az „eszköztelenség” érzését, mellyel minden olyan szakember megküzd aki a személyiségben kíván változásokat létrehozni. Léteznie kell „valami egészen másnak” ami hatékonyabb! Az erőfeszítések és tudás elismerésére nagy az igény

Köszönöm a figyelmet!