A gyermek, mint közjószág? Szeged, 2008. október 15. Gál Róbert Iván Múltunk van. Jövőnk lesz? dr. Kováts Zoltán emlékkonferencia.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„A jegybank kamatcsökkentési hajlandósága” Hamecz István ügyvezető igazgató „Új kormányos – régi gondok” GKI konferencia november 25.
Advertisements

Piaci tökéletlenségek
A korrupció észlelése, elfogadása és gyakorlata Keller Tamás – Sik Endre Tárki Európai Társadalmi Jelentés, 2009.
FENNTARTHATÓ(?) FEJLŐDÉS
Munkáltató és a részvételi intézmények Kisgyörgy Sándor ÉTOSZ.
Nobody’s Unpredictable Vélemények a pénzügyi-gazdasági válságról az internethasználó lakosság és a legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében.
A SHARE kutatás kínálta elemzési lehetőségek Gál Róbert & Vargha Lili Szirák, 2011.
Magyarország 2015 TÁRSADALMI KOHÉZIÓ: JÖVŐKÉP ÉS TENNIVALÓK.
Az egészségügy finanszírozásának problémái Adalékok a járulékreform kéréseihez Dr. Kincses Gyula ESKI.
1. A családpolitika társadalmi hatásai
1 VERSENY és SZOLIDARITÁS a gyógyításban Bokros Lajos közgazdaságtan és közpolitika professzora vezérigazgató Közép-Európai Egyetem Budapest.
Tárki Európai társadalmi jelentés fejezet Állam és piac Janky Béla.
2009 Merényi Zsuzsanna Közoktatási szakértő-középiskolai tanár
A gazdasági fejlettség mutatói
Tanulmány a bizalomról Nyolc európai országban és az USA-ban október-november.
Néhány szempont a panelvitához Könyvbemutató: Non-Financial Defined Contribution Schemes: The New Revolution for Reforming National Pension Schemes? Budapest,
Társadalmi tényezők szerepe a párválasztásban és a családi életben Herczog Mária Budapest, novenber 9.
A gazdaságpolitika elméleti alapjai és gyakorlata
Szegő Szilvia Emberi életpálya és az ifjúság munkavállalása.
Makroökonómia Aggregált kínálat.
Öregedő Európa – társadalmi kihívások
A negatív jövedelemadó?. Jóléti rendszerek elégtelenek Megaláztatás Jövedelemvizsgálat 100%-os adó.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A család szerepe, jellemzői
Felsőfokú szakképzés Csorba László
Munkanélküliség.
Magánjavak és közjavak a turizmusban
Demográfia és nyugdíjrendszer, Simonovits András MTA KRTK KTI, BME MI, CEU, DE.
A magyar költségvetés kiadási szerkezete nemzetközi összehasonlításban
Palócz Éva A magyar gazdaság növekedésének néhány kulcskérdése MKT közgyűlés május 27. Palócz Éva KOPINT-TÁRKI Zrt.
A rejtett foglalkoztatás kiterjedtsége és tényezői Magyarországon Tóth István János „A magyar munkaerőpiac jövője” Magyar Tudományos Akadémia – Kisterem.
Gyerekkor - válságban „Válság regionális munkaerő-piaci hatásai” konferencia Miskolc, május 5-6. Darvas Ágnes MTA GYEP, ELTE TáTK.
Kutatás-történet : Magyar Háztartás Panel vizsgálat (TÁRKI, Budapesti Corvinus Egyetem elődje, KSH) 2007, NKTH Jedlik-pályázat: Háztartások Életút.
KISZORÍTJÁK-E AZ IDŐS DOLGOZÓK A FIATALOKAT A KÖZSZFÉRÁBAN? Cseres-Gergely Zsombor, MTA KRTK KTI MKE 2012 konf.
Mi a liberalizmus? "manchesteri" változat Alaptípus ("classic") "adóztató és költekező" (tax and spend) Liberalizmust inkább termékcsalád, semmint konkrét.
Összehasonlító gazdaságtan
Demográfia és nyugdíjrendszer hozzászólás Holtzer Péter TÁRKI-Unicredit Társadalmi Jelentés Demográfia vita szeptember 19.
Egészségi állapot, egészségügyi rendszerek Dr. Jávor András.
Jövedelmek és államháztartási kiadások Magyarországon Jövedelmek és államháztartási kiadások Magyarországon június 10 Palócz Éva KOPINT-TÁRKI Zrt.
Nemzeti Egészségügyi Számlák (NESZ) május 23. Mentusz Zsófia Központi Statisztikai Hivatal.
Nyugdíjkérdések közgazdász szemmel
VII. Nevelésügyi Kongresszus VII. Szekció Intézményfenntartás, irányítás és finanszírozás A közoktatás finanszírozása nem önkormányzati fenntartók esetében.
A közoktatás alapkérdései Radó Péter Oktatáspolitikai Elemzések Központja (2008.)
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Művelődés-gazdaságtan
Republikon november 24. P alócz Éva A magyar gazdaságpolitika mozgástere a válság után Republikon november 24. P alócz Éva KOPINT-TÁRKI Zrt.
Dudás Zoltán Gyermekvédelmi és Gyámügyi Főosztály
Transznacionális és multinacionális vállalatok
Üdvözöljük a Waldviertelben. következetesség ● kézi munka ● tapasztalat ● bölcsesség ● megbecsülés.
Előadó: Kelemen Katalin
Modell program a szociális és gyermekjóléti alapszolgáltatások funkcionális összekapcsolására Dunaújvárosban TÁMOP / Kedvezményezett:
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya.
Civil Európa – civilek Európában
Készítette: Tóth Zsuzsa Borsodi Szabolcs
Foglalkoztatottság, szegénység. Direkt kapcsolat a jövedelmi helyzet és a munkaerő-piaci státusz között Indirekt összefüggések – gyermeknevelés támogatása,
„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, október 3.
IT ESZKÖZÖK KEZELÉSE. P ROJEKT HÁTTERE, KONTEXTUSA, HELYI IGÉNYEKRE REFLEKTÁLÁS A technikai eszközök megosztják az idősebb és a fiatalabb generációt.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
1 Szociális védelmi kiadások Magyarországon és az Unióban Tokaji Károlyné, KSH „Kérdés és válaszok”, avagy SZEGÉNYSÉG és SEGÉLYEZÉS I. című szakmai konferencia.
Dr.Farkas András NyugdíjGuru
1 SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL (SZÖM) 1 2 A SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL Komplex eszköz a teljes körű intézményi önértékeléshez, és ez által az.
Kormányszóvivői Iroda Cselekedni most és mindenkiért Adatok és tények a Medgyessy-kormány egy évéről május 24.
And what else?... Leszakadó gyerekek.
PÉCS FEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA A VÁLLALKOZÓI SZFÉRA SZEMSZÖGÉBŐL
Megbecsülés az idős embereknek
Kormányzati szektor a vegyes gazdaságokban
Externáliák és közjavak
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat
Nyugdíjreformok Magyarországon: kihívások és válaszok
Költségvetés.
Előadás másolata:

A gyermek, mint közjószág? Szeged, október 15. Gál Róbert Iván Múltunk van. Jövőnk lesz? dr. Kováts Zoltán emlékkonferencia

▪ Fogyasztás kisimítás az életpálya finanszírozása ▪ A generációk közötti erőforrás-áramlás sémája 3 generáció, 3 életszakasz; jóléti rendszer: életpálya-finanszírozási rendszer Az erőforrás-áramlási séma három jellemzője – Az erőforrás-áramlási séma történetisége a séma nem létezett mindig, de jóval régebbi, mint az állami megoldások – Az ellentétes irányú erőforrás-áramok kapcsolata az egyéni és közösségi megtérülés különválik – A nagy aszimmetria a gyermeknevelés kevésbé társadalmasítható, mint az idősekről való gondoskodás A gondolatmenet

Fogyasztás kisimítás: a fogyasztás és a munkajövedelem korprofiljai Magyarországon, 2005

G AI (t) generáció ¦—————¦—————¦—————¦ G A I (t+1) generáció ¦—————¦—————¦————¦ G A I (t-1) generáció ¦—————¦—————¦—————¦ E t-1 V t ↓ ↑ E t V t+1 ↓ ↑ G,A,I: az életciklus szakaszai (gyerek, aktív korú, idős) E: előre (fiatalabbak) felé áramló intergenerációs javak, V: vissza (idősebbek) felé áramló intergenerációs javak A generációk közötti erőforrás-áramlás sémája >————>————>————>————>————>

Jóléti (?!) programok korprofilja Magyarországon, 1998 Életpálya-finanszírozással kapcsolatos kiadások az összes közkiadáshoz viszonyítva: 41% Gyermeknevelési kiadások: családtámogatások, lakásépítési támogatások és közoktatás. Egyéb: önkormányzati segélyek és fogyasztói ártámogatások. Aktív tb: táppénz és munkanélküli támogatások.

A transzferáramlási séma történetisége: Milyen régi ez a séma? Lee (2000): vadászó-gyűjtögető és kezdetleges agrártársadalmakban nem létezik, fejlettebb agrártársadalmakban azonban igen; az ipari társadalmakban pedig részben állami irányítás alatt van → a séma nem létezett mindig, de régebbi, mint az állami irányítás

Az ellentétes irányú transzferáramok kapcsolata A séma jellemzői a pre-indusztriális társadalomban V i,t+1 = f (E i,t ) A séma jellemzői az ipari társadalom jóléti rendszerében i Σ V i,t+1 = f ( i ΣE i,t ) V i,t+1 = g (V i,t ); (ha egyáltalán) → A gyermeknevelés externális hatása: az egyéni és közösségi megtérülés különválik

Egy közvetlen következtetés Magyarországra nézve Mi okozta az alacsony foglalkoztatási szint fennmaradását a tranzíciós válság elmúlta után? Egy hipotézis: azért, mert az alacsony i ΣE i,t-1 nem tette lehetővé a foglalkoztatási szint fennmaradását t-ben, ez pedig lehetetlenné tette a szükséges i Σ V i,t fenntartását.

A nagy aszimmetria A jövedelemáramlási lánc elemei közösségi (k) és magán (m) transzferekből állnak: Preindusztriális társadalom: és Ipari társadalom: A gyermeknevelés sokkal kevésbé társadalmasítható, mint az idősekről való gondoskodás.

Közjószág-e a gyerek? Miért fontos a kérdés? Mert a közjavak kínálata elmarad a kívánatos mértékűtől. A kérdés pontosan megfogalmazva: milyen mértékben közjószág a gyerek? Egy mérési javaslat: tekintsük olyan mértékben közjószágnak a gyereket, amilyen mértékben életpálya-keresetét az állam elvonja és újraosztja.

A közösségi életpálya-finanszírozási rendszer életpálya-adóterhei születési kohorszonként

Néhány megjegyzés és megoldási javaslat 1.Az, hogy az intergenerációs jövedelem-átcsoportosítási rendszer államosítása zavarokat okozott NEM érv amellett, hogy szüntessük meg, csak amellett, hogy javítsuk ki. 2.Néhány közkézen forgó intézményi javaslat: - egyéni szinten: - a nevelt gyermekek számától és képzettségétől (járulékbefizetésétől) függő nyugdíj - a családtagok összekapcsolása a jóléti rendszerben („nagyi-pénz”) - a gyermekszám szerinti újraelosztást megszüntető direkt van indirekt adóztatás (járulékköteles mérföldkő-jutalom) - aggregált szinten: - a családtámogatási/oktatási kiadások hozzáigazítása a várható nyugdíjkiadásokhoz - a nyugdíjindexálás illetve az NDC rendszerek technikai kamatlábának kiegészítése demográfiai komponenssel