II. RÁKÓCZI FERENC KÁRPÁTALJAI MAGYAR FŐISKOLA

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Beszámoló a SIOSZ eddigi tevékenységéről Összeállította: Fuhrmann Géza.
Advertisements

Királyhelmec városunk története
EURÓPA MAGYARORSZÁG.
Többnapos „sportfesztivál” a magyarországi illetve határon túli felsőoktatási intézmények hallgatói számára a Debreceni Campus Nonprofit Közhasznú Kft.
KATONAI ALAPISMERETEK Előadó: Dr. Felházi Sándor mk. ezredes dékán.
© SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány Vállalkozónők Magyarországon: hátrányok és működő megoldások április 28. Horváth Anna (SEED Alapítvány,
Határokon Túli Magyarságért Alapítvány 7621 PÉCS, János u. 22. Tel.: / , Fax: / fre .hu
15 éves az OSZTRÁK KÖNYVTÁR = ÖSTERREICH-BIBLIOTHEK a Berzsenyi Dániel Főiskolán.
E URÓPAI D OKUMENTÁCIÓS K ÖZPONTOK. Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) hálózatát az Európai Bizottság hozta.
a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola
Információs Társadalom Parlamentje, június 1., Budapest Magyarság az információs társadalomban Szövetség a Közös Célokért társulás, Felvidék  Az.
Technical University of Budapest
Magyar Universitas Program A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja június 15.
Bemutatkozik a Nagykapos és Vidéke Társulás
ÁTALAKULÓ FELSŐOKTATÁS Bevezetés a szociológiába WJLF ÁSZM I. évf. nappali tagozat.
A Selye János Egyetem Gazdaságtudományi Karán folyó kutatások Szabó Ingrid Szabó Ingrid dékánhelyettes dékánhelyettes.
Hol található a Gépészmérnöki Kar?
Mintacím szerkesztése Mintaszöveg szerkesztése –Második szint Harmadik szint –Negyedik szint »Ötödik szint 1 ENERGETIKAI SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS KOLLÉGIUM „ESZI”
Dr. Sztachó-Pekáry István A főiskolák jövője a kétszintű képzési rendszerben FELSŐOKTATÁS NYILVÁNOSSÁGA KONFERENCIA NOVEMBER 4-7.
A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar F ő iskola Hallgatói Önkormányzatának bemutatása Beregszász 2012 Készítette: Nagy Tibor.
1 Tudás és/vagy kompetenciák? Végzős hallgatók részvétele a felnőttoktatásban Ábrahám Katalin – Tőzsér Zoltán Debreceni Egyetem Nevelés-és művelődéstudományi.
Egészségügyi informatika oktatása és kutatása az Egészségügyi Főiskolai Karon.
BORDÁS ANDREA: A KOMÁROMI VÁROSI EGYETEM CHERD–H KONFERENCIA Debrecen, május 14. A teljesített küldetés.
Dr. Tóth Olga PTE Illyés Gyula Főiskolai Kar, Szociális munka szak Társadalmi problémák szociológiája Levelező.
1 Előadó: Tóth Anikó (Szabad bölcsészet szak, II. évfolyam) Kommunikáció az egyetemen Kommunikáció az egyetemen A Kommunikáció az egyetemen c. kurzus Kommunikáció.
Kommunikáció az egyetemen c. konferencia ápr. 28.
A mesterképzések lehetőségei a Bologna- rendszerben.
Közoktatás – pedagógusképzés - neveléstudomány
1 A kulturális örökség megőrzésének lehetőségei Ukrajnában Orosz Ildikó Beregszász, November 24.
MIBEN ERŐS ÉS MIBEN GYENGE AZ MRTT Elnöki beszámoló a évi közgyűlésen Magyar Regionális Tudományi Társaság.
A DEBRECENI EGYETEM HALLGATÓI VONZÁSKÖRZETE Németh Szabolcs – I. éves PhD hallgató DE-AGTC.
A kisebbségi (magyar) felsőoktatás kialakulása és perspektívái Szatmárnémetiben Készült a Debreceni Egyetem Nevelés – és Művelődéstudományi Doktori Program.
Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem
Művelődés és szórakozás
Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem
Kultúra „harmadfokon” A harmadfokú képzésben részt vevő hallgatók viszonya a kultúrához Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem VI.
Világ – Nyelv, az idegennyelv-tudás fejlesztésének kormányprogramja. FPN Budapest, 2004.
Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár Bizottság munkája, tapasztalatai Budapest, május 21.
Befolyásolhatták-e a jelentkezői döntéseket a felvételi rendszer és a képzési szerkezet változásai?  Képzési szerkezet  Felvételi követelmények  Állami.
FRANCIA NYELV, IRODALOM ÉS KULTÚRA MESTERKÉPZÉSI SZAK.
A regionális tudomány társadalmasítása Kedvezményezett: MTA Regionális Kutatások Központja.
Prof. Dr. Hanusz Árpád egyetemi tanár
Az uniós Magyarország új kelet- európai szomszédság-politikája és a Selyemút újjáélesztése Előadó: Németh János, a Külügyminisztérium szakmai tanácsadója.
A révkomáromi Selye János Egyetem működése. Az egyetemről általánosságban, annak rövid bemutatása 1918-ban Csehszlovákia megalakulása A felvidéki felsőoktatási.
Electricity network in Europe Berlin, március 21.
EURÓPAI ÜZEMI TANÁCSOK KONFERENCIÁJA 2009 Budapest, november 17. ÜZEMI TANÁCSOK TÁRSASÁGI SZINTŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSI FÓRUMA.
Diplomáciai protokoll
Köszöntöm Önöket az FSZ konferencián! Dr. Zárda Sarolta rektor.
Az egyház társadalmi tanítása és a XXI. századi felnőttoktatás c. konferencia Esztergom dec. 1. Az andragógia szak elindulása és munkája a PPKE VJK-n.
A külhoni tehetséggondozás szervezete az EDUTUS Főiskolán a Bethlen Gábor Alap támogatásával.
Az olvasó hallgató Olvasásszociológiai felmérés a Debreceni Egyetemen Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem ONK 2010.
DETEP-es hallgatónak lenni megtiszteltetés
a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola
Köszöntjük a Kálváriaparti Általános Iskolában! Mottónk: „Volt kicsi gyermek mind az, ki ma bölcs meg erős”
A PARTIUMI KERESZTÉNY EGYETEM – A KULTURMISSZIÓ FELVÁLLALÁSÁNAK KONTEXTUSAI ÉS KIHÍVÁSAI Horváth Gizella.
SZEPSI MAGYAR TANNYELVŰ ALAPISKOLA ÉS GIMNÁZIUM
Bolognai Folyamat a az európai és a hazai mérnökképzésben Jobbágy Ákos BME november 17.
Okos Jövő Fórum 2015 Smart Future Fórum 2015 Győr A Széchenyi István Egyetem és az Okos Jövő Innovációs Klaszter közös rendezvénye.
Multimédia – Multikulti Kovács „Katáng” Ferenc Tanár Úr iChat-en keresztül Oslóból!
REKTOR Előadó: Dr. Mészáros Tamás, rektor, egyetemi tanár Egyetemi stratégia bizonytalan környezetben.
a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott együttműködés
Makovecz-program Jakabné dr. Szalai Krisztina Pécs, augusztus 31
Gróf Klebelsberg Kuno (Magyarpécska, Arad vármegye, november 13. – Budapest, október 12.) magyar jogász, országgyűlési képviselő, művelődéspolitikus,
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott együttműködés
a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott együttműködés
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott együttműködés
A SZEPSI MAGYAR TANNYELVŰ ALAPISKOLA ÉS GIMNÁZIUM RÖVID TÖRTÉNELME
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott együttműködés
Előadás másolata:

II. RÁKÓCZI FERENC KÁRPÁTALJAI MAGYAR FŐISKOLA Bemutatónk a főiskolánk és válogatott protokolláris rendezvényeinek rövid ismertetője. A Rákóczi Főiskola Ukrajna egyetlen nem állami fenntartású magyar nyelvű felsőoktatási intézménye. ALAPÍTÓJA ÉS FENNTARTÓJA: a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Alapítvány (KMFA). A KMFA JELENLEGI TAGJAI: KÁRPÁTALJAI MAGYAR KULTURÁLIS SZÖVETSÉG KÁRPÁTALJAI MAGYAR PEDAGÓGUSSZÖVETSÉG KÁRPÁTALJAI REFORMÁTUS EGYHÁZ A főiskola működése hathatós anyaországi támogatással valósul meg. Az előző képeken saját tulajdonú épületeinket tekinthette meg. Főépületünk az egykori Bereg Vármegye Magyar Királyi Törvényház. A 100 éves épület ma is Kárpátalja egyik legimpozánsabb műemlék-jellegű épülete. 2003-ban főiskolánk felveszi II. Rákóczi Ferenc nevét. Ekkor a Főiskolai Tanács elfogadja a főiskolánkat jelképező logót és a Rákóczi Zászlót. Kölcsey Ferenc Szakkollégium Apáczai Tanári Vendégház Tanulmányi épület Beregszász, Kossuth tér 6.

TANÉVNYITÓ-TANÉVZÁRÓ ÜNNEPSÉGEK 2004 óta tanévnyitó és diplomaátadó ünnepségeinket a Beregszászi Református Templomban tartjuk. Főiskolánk nagymértékben hozzájárul a kárpátaljai magyarság esélyegyenlőségének növeléséhez, lehetőséget biztosítva Ukrajna Oktatási és Tudományos Minisztériuma által jegyzett diplomák megszerzésére. A 2010/2011-es tanévben a főiskolának közel ezer nappali és levelező tagozatos hallgatója van. Az intézményben oktatott 10 akkreditált szakból 6-on a BSC diplomák mellett, egyetemi szintű végzettséget igazoló diplomákat vehetnek át a végzősök. 2010-ig 1462–en vehettek át felsőfokú végzettséget igazoló diplomát.

RÁKÓCZI NAPOK MÁRCIUSI RENDEZVÉNYSOROZAT A FŐISKOLÁN SZOBORAVATÁS 2006. március 20-a óta tisztelegve II. Rákóczi Ferenc életműve, főiskolánk névadójának emléke előtt, minden évben a fejedelem születésnapja, március 27-e előtti héten a főiskolán „Rákóczi napok”címmel, immár hagyománnyá vált rendezvénysorozatra kerül sor. Az előző képeken központi rendezvény keretében láthatta amint főiskolánk elnöke, illetve rektora az adományozókkal közösen leleplezik II. Rákóczi Ferenc mellszobrát.

NEMZETKÖZI TUDOMÁNYOS KONFERENCIÁK A Főiskola az oktatási feladatokon túl a tudományos utánpótlás kinevelése céljából évente számos szakmai-tudományos rendezvény, kutatás szervezője, koordinátora és lebonyolítója. A tudományos konferenciák előadói neves magyarországi, határon túli és helyi szakemberek, kutatók. A teljesség igénye nélkül néhány fontosabb konferenciánk: „Ukrajna és a Bolognai folyamat” (2006) „A magyar nyelv és irodalom új tantervek és tankönyvek alapján való oktatásának sajátosságai a 12 éves képzésben” (2006) „A közoktatás/kisebbségi oktatás az EU-ban és Ukrajnában” (2007) „Az óvodáskorú gyermekek személyiségfejlődésének lehetőségei multikulturális közegben, az uniós tapasztalatok tükrében” (2008) „Nyelv, azonosságtudat és anyanyelvi nevelés a XXI. században” (2009) „Az 1920-as békerendszer és Európa átalakulása” (2010)

FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYEK NEMZETKÖZI KÓRUSTALÁLKOZÓJA Kiemelt feladatának tekinti a magyar kultúra terjesztését, azon belül szűkebb régiónk, Kárpátalja kulturális életének fellendítését, színesítését is. Ennek érdekében egész évben folyamatosan szervezünk különféle kulturális rendezvényeket. A kórustalálkozók résztvevői anyaországi, határon túli és kárpátaljai felsőoktatási intézmények kórusai. Többek között: A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA GAUDEAMUS KÓRUSA A DEBRECENI REFORMÁTUS KOLLÉGIUM KÁNTUSA A PARTIUMI KERESZTÉNY EGYETEM ÉNEKKARA A MUNKÁCSI ÁLLAMI EGYETEM CIMBORÁK NÉPI KÓRUSA AZ UNGVÁRI NEMZETI EGYETEM FÉRFI NÉPI AKAPELLA KÓRUSA AZ ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA FÉRFI KAMARAKÓRUSA Az idén a VI. ilyen kórustalálkozóra került sor.

KIÁLLÍTÓ TERMEINK A főiskolán több kiállító-terem is helyet kapott: A Polónyi Katalin kiállító teremben (TEXTILMÚZEUM) a beregi népművészet eredeti gyűjtésből származó darabjai tekinthetők meg, melyek kiváló példái vidékünk messze híres, ma is élő népművészetének. A Gross Arnold kiállító teremben képzőművészeti tárlatok keretében bemutatkozhatnak vidékünk képző- és iparművészei. A Révész Imre kiállító teremben a kiállító művészek által főiskolánknak ajándékozott festmények egy-egy darabja látható. Ez képezné majdan, terveink szerint, egy állandó Kárpátaljai Magyar Galéria alapját.

IZELÍTŐ FŐISKOLÁNK TÖRTÉNETÉNEK KIEMELT PROTOKOLLÁRIS ESEMÉNYEIBŐL Főiskolánk sajátos helyzetéből adódóan viszonylag gyakran látogatnak el hozzánk főleg anyaországi és ukrajnai közjogi méltóságok, magas rangú állami vezetők, így a teljesség igénye nélkül emeltünk ki néhányat: ORBÁN VIKTOR MINISZTERELNÖK, 2000-ben MÁDL FERENC KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK ÉS ANATOLIJ KINAH UKRÁN MINISZTERELNÖK, 2002-ben SZILI KATALIN A MAGYAR ORSZÁGGYŰLÉS ELNÖKE A 2006. ÉVI DIPLOMAÁTADÓ - TANÉVZÁRÓ ÜNNEPSÉGEN VOLT VENDÉGÜNK SÓLYOM LÁSZLÓ KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK, 2008-ban NÉMETH ZSOLT A KÜLÜGYMINISZTÉRIUM ÁLLAMTITKÁRA, 2011-ben

AZ EU NAGYKÖVET ÉS A TAGÁLLAMOK NAGYKÖVETEINEK LÁTOGATÁSA 2010-ben az Ungvári Magyar Főkonzulátus és a Beregszászi Magyar Konzulátus főkonzuljai kíséretében a főiskolára látogattak az EU-s tagállamok  nagykövetei.

A Beregszászi Magyar Konzulátus és a II A Beregszászi Magyar Konzulátus és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola közösen szervezett jótékonysági rendezvényei A 2009. év óta a Beregszászi Magyar Konzulátussal közösen jótékonysági bálokat szervezünk. A báloknak neves fővédnökei voltak 2010-ben: Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Németh Zsolt a Külügyminisztérium államtitkára Potápi Árpád országgyűlési képviselő Bayer Mihály kijevi magyar nagykövet Az immár szintén hagyománnyá váló alkalmak programját valamilyen népi hagyomány köré építettük fel. Így eddig a nagydobronyi lakodalmas szokások, a szüreti népi hagyományok és a kárpátaljai disznótoros szokások felelevenítésére épült. Az utóbbi két jótékonysági bál bevételéből a főiskola tetőszerkezetének felújítását kívánjuk támogatni.

II. RÁKÓCZI FERENC KÁRPÁTALJAI MAGYAR FŐISKOLA 15 éves fennállása óta Főiskolánk a kárpátaljai magyarság oktatási, tudományos és kulturális központjává vált. A Főiskolánkról és a kárpátaljai magyarságot érintő aktuális eseményekről részletesen tájékozódhat az alábbi honlapokon: Kölcsey Ferenc Szakkollégium Apáczai Tanári Vendégház Tanulmányi épület Beregszász, Kossuth tér 6. www.kmf.uz.ua www.karpatalja.ma Köszönjük a megtisztelő figyelmet!