A PROGRAMDOKUMENTÁCIÓ

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Befektetett eszközök, tárgyi eszközök, forgóeszközök
Advertisements

A MINŐSÉG MEGTERVEZÉSE
Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék 2012/13 1. félév 4. Előadás Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens.
Rendszertervezés CAD.
Bertha Mária. Pro/ENGINEER Wildfire 3.0 alapelvek • Testmodellezés • Építőelem-alapúság • Parametrikusság • Szülő-gyermek kapcsolat • Asszociativitás.
Szerkezettan I. épületszerkezettan
DTFSZTIR Diszkrét termelési folyamatok számítógépes tervezése
DTFSZTIR Diszkrét termelési folyamatok számítógépes tervezése
Prototype Kft. Prototype kft. - Alapítás ban - 8 alkalmazott - A Stratasys Inc. képviselet - MK-Technology GmbH képviselet - GOM GmbH képviselet.
Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens.
Számítógéppel segített folyamattervezés (CAPP) helye és szerepe CIM rendszerben A tevékenységmodellekben a számítógéppel segített folyamat-tervezés egy.
2. Forgácsolás modellezése
1.1. A gépipari termékek hierarchikus struktúrája
Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék Dr. Kulcsár Gyula egyetemi adjunktus.
Műszaki Alapozó és Gépészmérnöki szak Gépgyártástechnológiai Tanszék
SZÁMÍTÓGÉPES TERMELÉSIRÁNYÍTÁS-TIR
Értékesítési csatornák
NC - CNC.
1. Bevezetés 1.1. Alapfogalmak
Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens.
Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens.
Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék Dr. Kulcsár Gyula egyetemi adjunktus.
Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék 2012/13 1. félév 3. Előadás Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens.
Dr. Horváth László Budapesti Műszaki Főiskola Gépészmérnöki Szak CAD/CAM szakirány Forgácsolási technológia számítógépes tervezése II. 4.
9. Előadás Gyártási folyamatok modellezése
Dr. Horváth László – PLM – CCM – 2. előadás: Határfelület-ábrázolás és Euler -i topológia A CAD/CAM modellezés alapjai Dr. Horváth László Budapesti.
Budapesti Műszaki Főiskola Bánki Donát Gépészmérnöki Főiskolai Kar Forgácsolási technológia számítógépes tervezése 2. Előadás 2,5 tengelyű marási ciklusok.
Gyártási modellek Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Főiskolai Kar A Műszaki Tervezés Rendszerei 2000/2001 tanév, I. félév 7. előadás.
A CAD/CAM modellezés alapjai
Műszaki Alapozó és Gépészmérnöki szak Gépgyártástechnológiai Tanszék
Számítógéppel segített minőségbiztosítás (SPC és SQC)
INFORMATIKA E-management E-business E-gyártás. Információ alapú gazdálkodás E-management E-business E-gyártás – E-minőségirányítás.
SZÁMÍTÓGÉPPEL SEGÍTETT SZERELÉSTERVEZÉS
Gyártórendszerek fogalma, osztályozása, belső hierarchiája.
1.3 A megmunkálások helye a technológiai folyamatban
4. A SZERELÉSI FOLYAMAT TERVEZÉSE
3.2. A munkadarabok felfogása és központosítása
Számítógéppel integrált gyártás (CIM)
Gépgyártástechnológia alapjai 3. gyakorlat
Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Főiskolai Kar A Műszaki Tervezés Rendszerei 2000/2001 tanév, I. félév 1. előadás Bevezető a számítógépen.
Budapesti Műszaki Főiskola Bánki Donát Gépészmérnöki Főiskolai Kar Forgácsolási technológia számítógépes tervezése 4. Előadás Vezérlésfüggetlen NC ciklusok.
Budapesti Műszaki Főiskola CAD/CAM szakirány A CAD/CAM modellezés alapjai 2001/2000 tanév, II. félév 1. Előadás A számítógépes modellezés fogalma, szerepe.
Bevezetés az alakmodellezésbe I. Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Főiskolai Kar A Műszaki Tervezés Rendszerei 2000/2001 tanév, I.
Budapesti Műszaki Főiskola Bánki Donát Gépészmérnöki Főiskolai Kar Forgácsolási technológia számítógépes tervezése 5. Előadás Fúrási és esztergálási.
Összefüggések modelleken belül Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Főiskolai Kar A Műszaki Tervezés Rendszerei 2000/2001 tanév, I. félév.
Számjegyvezérlésű forgácsoló megmunkálás tervezése CAD/CAM rendszerekben Dr. Horváth László.
Budapesti Műszaki Főiskola Bánki Donát Gépészmérnöki Főiskolai Kar Forgácsolási technológia számítógépes tervezése 3. Előadás Felületek megmunkálásának.
Kapacitás, átbocsátóképesség, időalapok, az erőforrás nagyság, átfutási idő, a termelő-berendezések térbeli elrendezése. Átfutási idő számítások.
Kalkuláció.
Gyártási folyamatok tervezése
Szimulációs eszközök alkalmazása a műanyag-termékek gyártástechnológiai modellezésében Beleznai Róbert Június 11. Miskolc-Tapolca.
Marás Marás Marógépek fajtái Szerszámok Megmunkálási eljárások.
A PLC és használatának előnyei
TENGELYEK.
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
Szerszámpálya tervezés, NC programozás, hatékony CAM rendszerek
FORGÁCSOLÁSI ELJÁRÁSOK Marás
Avagy 10 perces szerszámcsere.  Manapság a fogyasztók elvárják, hogy a termékekhez megfelelő minőségben, mennyiségben, árban, időben jussanak hozzá.
Rólunk részletesen… Bemutatkozás Tevékenységeink Technológia
Technológiai folyamatok tervezése I. 5. előadás
A szerszámanyagok kiválasztása
Adatszerkezetek és algoritmusok 2008/ Algoritmus Az algoritmus szó eredete a középkori arab matematikáig nyúlik vissza, egy a i.sz. IX. században.
Szövegszerkesztés.
Salgótarjáni Szakképzési Centrum
LEGYEN A JÖVŐD TUDATOS VÁLASZTÁS!
"Ha nem tudod, hogy hová mész,
TENGELYEK.
Csuklós munkadarab-befogó készülék koncepcionális tervezése
A tervezés, anyag választás és a gyártás kapcsolata
SZAKASZVEZÉRLÉS (HORONYMARÁSI FELADATOK VÉGREHAJTÁSA)
Előadás másolata:

A PROGRAMDOKUMENTÁCIÓ A termék gyártásához szükséges elemek a CNC gép kezelője számára Készítette: Gilicze István gépészmérnök

. A programok dokumentálása A gyártási dokumentáció sokféle szempontrendszer szerint elkészíthető. A CNC gépkezelő, aki az adott termék gyártását végzi, szempontjából minimálisan 7 elemből álljon a gyártási dokumentáció. Egy menedzseri információs rendszer (MIS=Management Information System) működési folyamatában természetesen ez nem elegendő, hisz itt az üzem (termelőegység) működtetésének összesét dokumentálni kell.

A programdokumentáció

A CNC program az NC gép vezérlőjébe van betáplálva, amely tartalmazza a gyártási dokumentáció elemeit. vezérlő

A műhelyrajz A gyártmány dokumentálásának hagyományos eszközei a műszaki rajz és a műszaki előírások. A műhelyrajzokkal a gyártásra előkészített alkatrészeket, az összeállítási rajzokkal, a részegységeket és az összeszerelt végtermékeket dokumentálták. A hagyományos műszaki rajz legnagyobb hátránya, hogy kétdimenziós, míg a termék háromdimenziós. Probléma, hogy a sok nézet, metszet, kinagyított részlet bonyolult alkatrész esetében nehezen értelmezhető, ezért egy háromdimenziós test nehezen rekonstruálható. A másik problémát az analitikusan nem leírható felületek okozzák: ezek meghatározása a rajzon hiányos, pontatlan, s így az alkatrész végső alakja sem lesz tökéletes A CNC vezérlés szükségszerűvé tette a felületek egzakt leírását, hiszen a szerszámpályák tervezése e nélkül lehetetlen, az informatika viszont lehetővé tette a felületek szabatos leírását. Kialakult a számítógépes geometriai modellezés, amely grafikával párosítva látványos eredményeket ért el: az alkatrészek tervezésében, legalábbis geometriai értelemben. Az alkatrészek technológiai attribútumainak dokumentálása ma még nem tökéletes, de a termékmodellezésnek nevezett új tudományterület egyre jobb eredményeket produkál a teljes termék leírásában is. Mindenesetre leszögezhetjük, hogy a gépipari termékek műszaki dokumentálásának nélkülözhetetlen eszköze a számítógép, amellyel egy termékmodell, vagy egy hagyományos műszaki rajz is leképezhető. A termékmodelltől természetszerűleg elvárjuk, hogy a gyártmányt minden részletében és egészében is leírja. Pontokból, egyenesekből, görbékből felületet, felületekből alkatrészeket, alkatrészekből részegységeket, azokból pedig magasabb rendű részegységeket generáljon.

A rendszer többféle modellezési módszer alkalmazására legyen képes. Az alkatrészek geometria modellezéséhez használandó CAD rendszerekkel kapcsolatos elvárások: A rendszer többféle modellezési módszer alkalmazására legyen képes. „Feature” orientáltság, parametrikusság. Széleskörű asszociativitás. Interface eszközök sokszínűsége. Rendelkezzen moduláris struktúrával, testreszabhatósággal (API eszközök). Könnyű kezelhetőség, tanulhatóság.

Az előgyártmány Az előgyártmány rajza CAD rajz. Tartalmazza az összes adatot, amely az adott munkadarab (előgyártmány) alakjára, méretére, anyagára, típusára, pl. öntött, vonatkozik. Előgyártmánytípusok: -szálanyag, rúdanyag, táblalemez, stb. -darabolt -félkész -öntött -kovácsolt, stb.

Felfogási terv A felfogási terv tartalmazza mindazon eszközöket, módszereket, amelyek a munkadarab mérethelyes és biztonságos, valamint gazdaságos gyártásához szükséges. Ezek: -befogók (satuk, központfogók, stb.) -ülékek, tájolók, ütközők, központosítók A befogás, beállítás, fordítás, ütköztetés módszereit is dokumentálni kell, amely dokumentáció előírás a CNC gépkezelő számára a munkadarab gyártásához.

A szerszámterv Meg kell szervezni a gyártáshoz szükséges szerszámok anyagát, típusát, éltartamát, befogási módját, helyét. A szerszámhely: a megmunkálás közben az NC szerszámgépeken rendszerint több szerszámot alkalmazunk. A szerszámok pozíciót optimalizálni kell. A szerszámok eltérnek egymástól típusban, méretben, stb. A revolverfejjel rendelkező NC gépnél a megmunkálás, vagy szerszámváltás közben ütközés léphet fel. Ha a szerszámhely nincs optimalizálva, akkor a csere ideje, ezen keresztül a mellékidő növekszik, ami költségnövekedést eredményez.

A műveleti terv A műveleti tervben írjuk elő a gyártás folyamatában az egymást követő műveletek sorrendjét. Rövid utasításokat tartalmaz az adott műveletre vonatkozóan. Pl.: Osztottpofás gépsatuba fog, bázisfelületet ütköztet. Megjelenik a befogóeszköz, ami a felfogási terv eleme, és a befogás, beállítás módja is.

Technológiai terv A megmunkáláshoz szükséges adatok, előírások adják a tartalmát. Az adatok a fordulat [S /n/], forgácsleválasztási sebesség [v], előtolás [f], fogásmélység [a], fogásszám [i], stb. A technológiai tervet a művelettervvel egyesítve is készíthetjük. A műveletterv és technológiai terv együttes formája ábrákat tartalmazzon, ahol a technológiai és műveleti adatok mellett az eszközökre, gépekre, a befogás, beállítás módjára is utasításokat rögzítünk. Ugyanakkor a munkadarab gyártásának lépéseit ábrákkal jelenítjük meg a dokumentációnkban, jelképekkel előírva a befogó- beállítóeszközöket.

A CNC PROGRAM A CNC program: kódolt utasítások és információk halmaza, a Megmunkáló Program. Tartalmazza: a szerszámok, szerszámpályák adatait, sebességadatokat, -irányokat, az ismétlések számát, (az összes technológiai adatokat), a műveleteket, a segédfunkciókat (pl.:hűtés), a vezérlési és méretezési módot, a munkadarab kontúrjára vonatkozó előírásokat, a programra vonatkozó utasításokat (programtechnikai utasítások)

A gyártási dokumentáció készítésének folyamata Végleges rajz generálás Koncepcionális tervezés A termékterv vizsgálatai (szilárdsági, stb.) A rajz Dokumentálása (CAD forma) A tervezési folyamat Előgyártmányterv Felfogási terv Szerszámterv CNC program (Megmunkáló program) Műveletterv Technológiai terv Termékgyártás

MIS:Menedzseri információs rendszer (Vállalatirányítás) dokumentumai, feladatai Technológiai tervezés ●Gyártás tervezés ●Művelettervezés ●Szereléstervezés ●NC program Termelés tervezés • Termelés programozás • Munkahelyek terhelése • Gyártás ütemezés • Szállítás tervezés • Anyagbiztosítás Termékfejlesztés (CAD) ●Funkcionális tervezés ●Mechanikai tervezés ●Műszaki szerkesztés CAM Gyártás tervezés • Gyártás finomprogramozás • Rendszert támogató funkciók • Hálózati szolgáltatások • Rendszer vezérlők Minőségbiztosítás ●Minőségtervezés ●Statisztikai elemzés ●Hibaanalízis Logisztika ●Időprogramozott gyártás (beszállítók) ●Raktározás ●Anyagmozgatás ●Marketing Technológiai folyamatok vezérlése ●CNC ●PLC ●Robotvezérlés ●Számítógépes folyamatirányítás