Divatirányzatok By:Novák Laura.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Királyhelmec városunk története
Advertisements

A történelmi idő.
Tartalom: Visszatekintés a történelemben Női öltözködés a jelenben
DINOSZAURUSZOK „RETTENETES GYÍKOK”.
1883. augusztus 19-én született Loire-Tal-ban
Készítette: Ujvári Blanka
RENESZÁNSZ – ‘újjászületés’
Reformkori színjátszások
Görög öltözködés.
Régi korok és a XIX. Század ruhái
Audrey Hepburn kiállítás – Berlin „Egy élet és egy ruhásszekrény kitárulkozása” Énekel Audrey Hepburn ( „Álom luxuskivitelben” – Moon river )
Viseletek.
3 X 7 CSODA.
Üzleti viselkedéskultúra Dr. Tóthné Igó Zsuzsanna
Az üzleti öltözködés szabályai Dr. Ács Klára – Magyar Divat Szövetség
Rodostói kakukkok.
A matyókultúra mint idegenforgalmi vonzerő
Kazinczy Ferenc Magyar Nyelv Éve
A görög színház működése
Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
A MŰNEMEK ÉS A MŰFAJOK RENDSZEREZÉSE
EURÓPA ÉS AZ EURÓPÁN KÍVÜLI VILÁG A SZÁZADBAN
REALIZMUS.
Egyiptomi kultúra Készítette: Engárt Zsuzsanna
Készítette: Sziráki Dániel, 7.c
A POLGÁRI EURÓPA KIBONTAKOZÁSA A XIX. SZÁZAD ELSŐ FELÉBEN
Klasszicizálás - az évszázadok fényében. Antikvitás.
A számírás története.
Velencei karnevál.
Az etruszkok Kik ők? Honnan jöttek? Mi jellemző rájuk? Hogyan éltek?
Kalocsai népviselet Magyarország. Kalocsai népviselet Magyarország.
MÁTYÁS, AZ IGAZSÁGOS.
A fejés története.
„Minden nemzet a maga nyelvén lett tudós, de idegenen sohasem” (Bessenyei György) alak, hölgy, pongyola, ácsorog, árny, dölyf, kedvenc, csalogány, légyott,
Comenius Comenius programokról általában Az egész életen át tartó tanulás Európai Uniós program egyik pályázati egysége: 1.Iskolai Együttműködések.
RENDEZVÉNYSZERVEZÉS TÖRTÉNETE
A barokk, mint művészeti irányzat
AZ ÍRÁS Ókori Hellász írása.
A romantika.
M Ű V É S Z E T.
Építészettörténet.
A sámán öltözéke Mongólia, Korea
Klauzál Gábor és kora Készítette: Domján Andrea és Hízó Ildikó
műelemzés ELJÁRÁSOK, MÓDSZEREK
Térképészet és térinformatika
Európa városi történelme
A népesség számának változása Európában
Az internet kialakulása
A vályogházakról Mészáros Judit 9.A.
Jegyzet Összeállította: Nikli Károly 2013
Számrendszerek kialakulása
Milétoszi filozófusok
MÉDIAISMERET Közlési rendszerek
Készítette: Balázs Hanna, Erdélyi Gyula
A római férfiak viselete
A TANK A harcmező ura.
A palóc népviselet és ruházat
A legfontosabb szempont, mely hozzásegíthet egy termék "nemének" megállapításához az az antropometriai jellemzők, azaz nőies alkatra utaló jellemzői vannak-e.
A divat története A XVIII. század végéig.
Ókor egyiptomi viseletek Egyiptomban az enyhe klímának köszönhetően csak lenge öltözékeket viseltek. A társadalmi viszonyokat tükrözték az öltözékek.
Stílustanfolyam nőknek
Kép- és film a művészetben, eljárások, irányzatok 1. témakör:
A román, gótikus és a reneszánsz művészet
Az ókori kultúrák.
A KERESZTÉNYSÉGNEK KÖSZÖNHETJÜK A KÖZPONTOZÁST ?.
Öltözettípusok jellemzői Vizuális kommunikáció 4. évfolyam
A klasszicizmus
A romantika.
A felvilágosodás kora A klasszicizmus.
Női ‚Dresscode’ Az elvárt öltözék protokollja.  White Tie  lehető legelegánsabb öltözet  kötelező az estélyi ruha könyékig érő kesztyűvel  Black Tie.
Előadás másolata:

Divatirányzatok By:Novák Laura

19. század

Klasszicizmus A klasszicizmus a 18. század második felétől a 19. század közepéig uralkodó stílustörténeti korszak és korstílus. Neve a latin classis szóból ered, melynek jelentése ’osztály’. Olyan művészeti irányzat, amely a múlt, főként az ókori görög-római alkotásokban megvalósuló eseményeket, szabályokat, hagyományokat tartja követendő példának.

 A különféle gyári anyagok kevésbé voltak drágák, ezért széles rétegek számára elérhetők lettek. A ruhák már nem értéktárgyak többé, mint a korábbi évszázadokban, amikor nagy becsben tartottak, őriztek egy-egy értékes anyagú, gazdagon díszített ruhadarabot.  A XIX. század második felében a varrógép elterjedése szinte forradalmasította a női divatot, hiszen a géppel sokkal hamarabb el lehetett készíteni egy ruhát, mintha kézzel kellett volna megvarrni, hímezni.  A divat változásának nyomon követését, a divatképek elterjedése elősegítette. A XIX. század közepétől, második felében többnyire színes mellékleteken tanulmányozhatták a hölgyek a legújabb divat irányzatokat. A ruhák elkészítését részletes leírások és szabásminta mellékeltek könnyítették meg.

19. század A XIX. század végén az emberek gazdagságukat a feleségük ruházatán kívánták megjeleníteni. Ebből következően a divat egyre anyagigényesebb és pompásabb lett. Ebben az időszakban jelentek meg azok a tervezők, akik felmerték vállalni különcségüket és mindinkább ennek megvalósítására törekedtek. A ruhákat egy helyen készíteték el nem külön-külön részekből. A krinolin megjelenése szavatolta azt, hogy a hatalmas méreteket öltő szoknyák tartása megfelelő legyen. Ebben az időben is voltak olyan emberek, mint például Amelia Bloomer, akik új ötletekkel álltak elő, így ő volt az első nő, aki megpróbálta divatbahozni a nadrágot a női viselők számára is.

20. század

A XX. században vált a divat olyan befolyásúvá, hogy senki nem vonhatta ki magát alóla. Ebben a században a női divat változott legnagyobb mértékben így megjelent a nadrág, a fűző használata kiment a divatból, a szoknya hossza megrövidült. Leegyszerűsödtek a formák és egyre funkcionálisabbá váltak. Sok tervező játszott szerepet az 1900-as évek elei divat alakulásában pl: H.C. Doeuillet, Jacques Doucet. Ebben az időben jelen voltak a fodros uszályos ruhák, a szigorú komplék, a tunikák és az empire ruhák is. Minden alkalomhoz találunk megfelelő viseletet. A kor jellemző otthoni viselete volt a neglizsé, amely könnyű anyagból készült ruha volt. Az utcai viseletben a komplék és a kosztümök voltak jelen, vagy a hölgyek zsaketteket is hordtak csipkegallérral. Az estélyekre még mindig a pompa volt jellemző, így az utcai viseletben meg nem tűrt mély dekoltázs helye volt. Az idő előrehaladtával a szoknya alól kivillant a boka a lábfej majd a vádli egy része is. Az I. világháború alatt a női kabátok és kosztümök szabása a férfi egyenruhákhoz vált hasonlóvá.

90-es évek

A 90-es években a nők bő férfiöltönyt és szoknyákat, fodrokat, átlátszó anyagokat hordtak. Ekkor alakult ki a punk stílus is, ami kihangsúlyozta a szexualitást. Divatba jött a fekete bőr a tépett póló, a színes felállított haj. Ez a mozgalom Vinnie Westwood nevéhez kötődik. A 90-es években szereplő formák már mind felfedezhetők voltak a régebbi korok divatjában valamilyen formában. A ruhadarabokat az emberek szabadon kombinálták egyéniségüknek megfelelően. A kifutók világában megjelentek a szinte hordhatatlan ruhák, amelyek célja a provokáció és a mindenáron való újítás volt

Mai divat……….