„ A Harmadik Oldali Erőszak megelőzése helyi szinten” projekt Projektgazda: Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) Partnerek: • Norvég Helyi.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
Advertisements

ÁROP /C/A A leghátrányosabb helyzetű kistérségek fejlesztési és együttműködési kapacitásainak megerősítése.
A időszak végrehajtási intézményrendszere
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
PÁRBESZÉD és PARTNERSÉG a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete nézőpontjából Előadó: Boros Péterné főtitkár.
„Érdekérvényesítő képességek, kompetenciák fejlesztése, munkajogi és munkaügyi ismeretek gyarapítása, a szociális párbeszéd erősítése a víziközmű - és.
ÜDVÖZLÖM ÖNÖKET A TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGÉNEK NEVÉBEN!
© Copyright 2013 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject to change without notice. Önkéntes oktatói tapasztalatok.
MANORKA projekt Magyar – Norvég Kapcsolatok
Társadalmi Egyesülések Zala Megyei Szövetsége. • Székhely: Zalaegerszeg • Alapítás éve: • Tagok: civil szervezetek, alapítványok, klubok • Fő tevékenység:
KVN OP 1.1. – TEAM – Képzés a közigazgatás hatékonyabbá tételének érdekében.
1. Előzmények -Munkavállalói és Munkáltatói érdekképviseleti szervezetek együttműködése -Meglévő MSZOSZ jogsegély szolgálat és a Partnerek helyszíneinek,
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
A Multinacionális Társaságcsoportok hatása az érdekvédelemre Magyarországon.
„A MEGYEI KÖZMŰVELŐDÉSI FELADATELLÁTÁS A JÖVŐBEN!” PÉCS Április 1.
A leghátrányosabb helyzetű kistérségek támogatása az Államreform Operatív Program keretében ápr. 29. Kullmann Ádám.
Public Relations eszközök az egészségügyi intézmények szolgálatában
TÁMOP fenntartás és további fejlesztések tervek november 17. Szeged Németh Antal Educatio Nonprofit Kft. felsőoktatási osztályvezető.
BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FOGYASZTÓVÉDELMI FELÜGYELŐSÉGE Közösen a fogyasztókért: a békéltető testületek és a fogyasztóvédelmi hatóság együttműködésének.
Zala megyei önkormányzati fórum A TÖOSZ programjai és aktuális önkormányzati ügyek Dr. Zongor Gábor főtitkár Január 26. Zalaszentgrót.
Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia január 26.
Tájékoztató a „Harmadik Oldali Erőszak megelőzése helyi szinten” projektről Dr. Zongor Gábor Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége főtitkára(TÖOSZ)
Regionális Civil Egyeztetések (RECE) Program Helyzetelemzés tapasztalatai Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője október.
ROP 3.1.2Tájékoztató 1 Regionális Fejlesztés Operatív Program intézkedés 2. komponens A területfejlesztésben érintett intézmények valamint a civil.
Balatonszemes Június A villamos energia közszolgáltatási helyzete és szerepe Magyarországon Fő kérdések, aktualitások 2.
Budapest, szeptember A villamos energia közszolgáltatás helyzete és szerepe Magyarországon Fő kérdések, aktualitások 2.
1 Megváltozott szerepben a megyei önkormányzatok! Tájékoztatás a megyei önkormányzatok feladatairól és azok szociálpolitikát érintő kapcsolódási pontjairól.
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
Tagszervezeti munka erősítése
A víziközmű- szolgáltatás érdekvédelmi szemmel Halasy Károly.
„Határon innen, határon túl – integráció és migráció a Kárpát- medencében” – A projekt eredményeinek bemutatása Eger, február 25. Projekt záró konferencia.
Európai Vegyipari Szociális Párbeszéd Bizottság Balatonszemes.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
TERÜLETI PAKTUM. A PAKTUM BEMUTATÁSA szeptember 25-én aláírták a Területi Foglalkoztatási és a Társadalmi Integráció a Központi Régióban Paktumot.
Aaa. Nők és családon belüli erőszak elleni lépések  től a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (jogelődje ICSSZEM)és a civil szervezetek egyeztetése.
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács sajátos szerepe az Európai Uniós szabályozások érvényesítésében hazai nemzeti és helyi szintű szabályozásokban Horváth.
. Negyedik Partner Közép-Dunántúli Foglalkoztatási Hálózat 4P KDFH Alapítva: Gere János
SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK A TÁMOP Jó pályán! projekt nyíregyházi szakmai fórum RÉSZTVEVŐIT! Nyíregyháza, július 16 szombat.
Önkéntesség az Észak-Magyarországi Régióban. A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) története A Demokratikus Ifjúságért Alapítványt 1999-ben hozta.
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
DECENT PROJEKT Munkavállalói kapacitásbővítés európai és nemzeti szintű képzések révén.
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése Majorné.
A Mozgássérültek Állami Intézetének bemutatása Február 22. Kogon Mihály igazgató.
A Roma-Net Helyi Támogató Csoport lehetőségei a szociális városrehabilitáció tervezésében és végrehajtásában Mini-konferencia ,
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
AdRisk Community action on Adolescent and Injury Risk – Közösségi összefogás a fiatalok baleseti kockázatának csökkentésére Európai szintű szituáció-elemzés,
A járási és az önkormányzati hivatalok közötti együttműködés erősítése Képzési program tájékoztató Dr. Zongor Gábor TÖOSZ főtitkár MANORKA projektvezető.
A Kistérségi Koordinációs Hálózat szerepe a roma integráció elősegítésében Székely Andrea főosztályvezető NFÜ Központi Fejlesztési Programiroda.
HUSKROUA/1101/037 “Understand and Prevent Violence among Youth – “Uvia Youth”” HUSKROUA/1101/037 “Understand and Prevent Violence among Youth – “UviaYouth.
A felnőttképzés, szakképzés fejlesztése és a gazdaság igényei november 21. DAT 2006 Konferencia S2 – Gazdaság vezérelt informatikai szakképzés Szociális.
A gazdaság szerepvállalása a képzési és beiskolázási szerkezet alakításában Budapest április 29. Dr. Szilágyi János.
Kormány – önkormányzatok érdekegyeztetésének alakulása, lehetséges továbbfejlesztése Dr. Szegvári Péter önkormányzati szakértő Oslo, Norvégia április.
Az ÖNET megújításának lehetséges módja Schmidt Jenő, ÖNET munkacsoport vezetője, TÖOSZ elnök Budapest, május 19. „Önkormányzati kapacitásépítés norvég‐magyar.
Az önkormányzati érdekképviselet Magyarországon. I. A keletkezés 1989 –
1 TÁMOP A-13/ A TÁMOP A-13/1 „Társadalmi partnerek kapacitásfejlesztése a Konvergencia Régióban” Pénzügyi tájékoztató
1 TÁMOP A-13/ pályázat Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél- Dunántúli Régióban – Záró Konferencia.
EVDSZ Budapest, A vizsgálat célja annak feltérképezése, hogy a magyar gyakorlatban hogyan érkeznek el a hazai ágazati vállalati dolgozókhoz.
A Nemzeti Civil Alapprogram 4 éves működése, a törvénymódosítás indokai, az alapprogram jövőképe CIVIL PARTNERSÉG REGIONÁLIS KONFERENCIA SZOMBATHELY 2007.
TÁMOP A-14/ „Komplex intézményi mozgásprogramok és kapcsolódó egészségfejlesztési alprogramok megvalósítása az általános iskolákban, többcélú.
A projekt megvalósítását támogatja a Belügyminisztérium Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsa „A legkisebb ellenállás” – bűnmegelőzés a szépkorúak körében BM –
A PAKSI BŐVÍTÉS LEHETSÉGES HATÁSAI TOLNA MEGYÉRE: KAPCSOLÓDÁSI PONTOK, EGYÜTTMŰKÖDÉSEK A TELLER-LÉVAI PROJEKTEKHEZ NASZVADI BALÁZS TERÜLETFEJLESZTÉSI OSZTÁLYVEZETŐ.
Az EGT és Norvég Alapok jelenlegi időszaka. 2 Az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok (FM) es időszaka Támogatási összeg: mintegy 153.
ALKOHOLIZMUS ELLENI MEGYEI EGYESÜLETEK ÉS KLUBOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE, MAGYAR KÉKKERESZT EGYESÜLET, KATOLIKUS ALKOHOLISTAMENTŐ SZOLGÁLAT HÁLÓZAT ÉPÍTÉSE.
Megyei Polgármesteri Fórum Lajosmizse 2016.január 19.
„Önkormányzati kapacitásépítés norvég‐magyar együttműködéssel” projekt
„Országos Foglalkoztatási Közalapítvány INFORMÁCIÓS NAP 2009” Gosztolai Géza OFA- Hálózat Közép-dunántúli Regionális Iroda Székesfehérvár, 2009.
Az AE Szövetség szervezet fejlesztése
Tagszervezeti munka erősítése
Előadás másolata:

„ A Harmadik Oldali Erőszak megelőzése helyi szinten” projekt Projektgazda: Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) Partnerek: • Norvég Helyi és Regionális Önkormányzatok Szövetsége (KS) • Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak • és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) • Fagforbundet (NUMGE) Norvég Önkormányzati Dolgozók Szakszervezete „A Harmadik Oldali Erőszak megelőzése helyi szinten” projekt1

A partnerségről: A KS a norvég helyi és regionális önkormányzatokat képviselő szövetség. - A tagok érdekeit képviseli országos szinten, a jogi és a gazdasági környezet fejlesztésével a helyi önkormányzatok, a helyi demokrácia és a helyi közszolgáltatások érdekében. - Képviseli a tagokat a társadalmi párbeszédben és a háromoldalú tárgyalásokban. - Képviseli és koordinálja a norvég helyi önkormányzatokat a nemzetközi szervezetek munkájában, mint amilyen az UCLG vagy a CEMR, valamint nemzetközi projektekben, mint pl. az EGT és Norvég Alap projektjei. 2 „A Harmadik Oldali Erőszak megelőzése helyi szinten” projekt

• Fagforbundet a legnagyobb szakszervezet a Norvég Szakszervezetek Konföderációjában (LO), több, mint 300,000 taggal. A tagok a magánszektorban, a helyi és regionális önkormányzatokban és a kórházakban dolgoznak. • A Fagforbundet fő feladata, hogy biztosítsa a tagok megfelelő és biztonságos fizetési és munkakörülményeit. 3 „A Harmadik Oldali Erőszak megelőzése helyi szinten” projekt

• A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak • és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) • Országos érdekvédelmi szakszervezet, aminek tagjai a központi és a helyi közigazgatásban, intézményekben, állami költségvetésből finanszírozott gazdasági és civil szervezetekben és nyugdíjasként dolgoznak Magyarországon. • MKKSZ a közigazgatásban dolgozókat önkéntes és regionális szerveződéses alapon képviseli. • Jelenlegi taglétszáma: fő. • Az országos szint mellett az MKKSZ nemzeti tanácsában szakmai tevékenységenként is fórumokat biztosít a dolgozói érdekképviseletnek. 4 „A Harmadik Oldali Erőszak megelőzése helyi szinten” projekt

• A TÖOSZ a magyar helyi önkormányzatok országos érdekvédelmi szervezete, ami a helyi önkormányzatok jogainak és érdekeinek kollektív képviseletére hivatott. Több, mint 1600 önkormányzat vesz részt a munkában a 3100 magyar önkormányzat közül. • Fő feladatai: önkormányzati kapacitás-építés, érdekvédelem országos és nemzetközi szinten. 5 „A Harmadik Oldali Erőszak megelőzése helyi szinten” projekt

TROLL = Threats and violence (Fenyegetettség és erőszak)

Története  Az ellátó intézmények szembesültek a problémával  Fredrikstad önkormányzatában űrlapot vezettek be az erőszak megnyilvánulásának dokumentálására  Kb eset fordul elő évente  Jellemzően alul-dokumentált  A legtöbb az ellátó intézményekben fordul elő, de az iskolákban is jellemző  Háromoldalú együttműködést hoztak létre minden egyes munkahelyen

Eljárások Az eljárásokat egy egyezményben rögzítették ”AMU” (együttműködési fórum a politikusok, menedzsment képviselői, szakszervezetek és biztonsági felelősök képviselői között)  Tréning a TROLL kezelésére  Mit kell tenni egy fenyegető szituációban.  Hogyan kell kezelni egy munkavállalót miután agresszív magatartással szembesült.  A traumatikus eset utáni szükséges lépések

A projekt céljai: • A méltányos munka fogalmának megértése és alkalmazásának támogatása: kutatás az önkormányzatoknál és intézményeiknél előforduló harmadik oldali erőszak eseteiről, előfordulásairól; támogató önkormányzati tevékenységek alkalmazása, ösztönzése az önkormányzatoknál és alkalmazottjaiknál a harmadik oldali erőszak megelőzése, csökkentése és kezelése érdekében norvég tapasztalatok alapján. Annak biztosítása, hogy a magyar önkormányzatok eredményorientált politikával rendelkezzenek a harmadik oldali erőszak kezelésének és megelőzésének terén. 9 „A Harmadik Oldali Erőszak megelőzése helyi szinten” projekt

Elvárt eredmények: • Széleskörű kutatás a harmadik oldali erőszak megnyilvánulásairól elsősorban a szociális ellátások és a gyermekvédelem terén. • A méltányos munka, harmadik oldali erőszak kezelése fogalmának megértése, alkalmazása; valamint olyan eredményorientált önkormányzati politika megalkotása a magyar önkormányzatoknak, amelyek norvég módszereken nyugszanak és a harmadik oldali erőszak megelőzésére, beazonosítására, munkahelyi erőszak megelőzésére és kezelésére szolgálnak; 20 tréner kiképzése önkormányzati vezetők és alkalmazottak bevonásával Magyarországon, valamint 3 kísérleti tréning végrehajtásával az eredmények széleskörű kommunikációjának biztosításával. 10 „A Harmadik Oldali Erőszak megelőzése helyi szinten” projekt

Outcome: • Fokozottabb együttműködés az önkormányzati dolgozók méltányosabb munkahelyi körülményeinek biztosításában. • Jobb önkormányzati kapacitások a harmadik oldali erőszak elleni szisztematikus munkában. • Kedvezőbb jogszabályi környezet kialakítása Magyarországon a fenti célok érdekében. • Magasabb fokú kölcsönös együttműködés magyar és norvég önkormányzatok között. 11 „A Harmadik Oldali Erőszak megelőzése helyi szinten” projekt

Outputs: • Adaptált tréningmódszer kinyomtatott kézikönyvvel. • Kísérleti tréningek, trénerek képzésével együtt. • 19 megyei rendezvény a széleskörű kommunikáció biztosítására. • Záró-konferencia nemzetközi szereplőkkel • Két tanulmányút Norvégiába minisztériumok és kutatási intézmények bevonásával. 12 „A Harmadik Oldali Erőszak megelőzése helyi szinten” projekt

Tevékenységek: 1. Kutatás és felmérés, az eredmények elemzése az önkormányzatokban előforduló harmadik oldali erőszak formáiról, gyakoriságáról (2013. február végéig) 2. Tréning módszer megalkotása a harmadik oldali erőszak kezelésére (2013. májusig) 3. Kísérleti képzések (2013. júliustól októberig) 4. Eredmények terjesztése 5. Projektmenedzsment és monitoring 6. Kommunikáció 13 „A Harmadik Oldali Erőszak megelőzése helyi szinten” projekt

Amit már megtanultunk ebből a pályázatból • A projekttervezés egyetlen állandó eleme a változás... • Mindig fontos előnyök származnak a korábbi közös projektvégrehajtásból. • Sosem lehet túl sokat kommunikálni. • A személyes találkozók fontosak: lehetőséget kell teremteni, hogy leülhessenek és személyesen beszéljenek egymással a felek. 14 „A Harmadik Oldali Erőszak megelőzése helyi szinten” projekt

Kihívások • A projekt költségvetés megnyirbálása után az eredeti célok megtartása • Miután megtaláltuk a megfelelő tevékenységeket, a csökkentések miatt az egész újratervezése. • Fenntartások a lehetséges túlzott adminisztrációs terhekkel szemben. 15 „A Harmadik Oldali Erőszak megelőzése helyi szinten” projekt

A Partnerség nevében örömmel nézünk a közös munka elé! Köszönjük a figyelmet. 16 „A Harmadik Oldali Erőszak megelőzése helyi szinten” projekt