Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

DECENT PROJEKT 2013-2014 Munkavállalói kapacitásbővítés európai és nemzeti szintű képzések révén.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "DECENT PROJEKT 2013-2014 Munkavállalói kapacitásbővítés európai és nemzeti szintű képzések révén."— Előadás másolata:

1 DECENT PROJEKT 2013-2014 Munkavállalói kapacitásbővítés európai és nemzeti szintű képzések révén

2 A projekt célja  A projekt ötlet lényege, hogy bővítsük a munkavállalók kapacitását a szociális párbeszéd és tisztes munka agenda területén speciális képzések által, amelyek magukban foglalják a jogi képzést munkavállalói jogokról, a szociális párbeszéd struktúrák, az EU-s és ILO megállapodások és ajánlások megismerését; ill. gyakorlati ismereteket, mint például a tárgyalástechnika, a szervezési módszerek és a kommunikáció; különös tekintettel a fiatal munkavállalókra.

3 Problémák:  Alacsony szinten van a szociális partnerek tudásszintje a szociális párbeszédről, mint közösségi fejlesztési eszközről; alacsony szintű a résztvevők képzettségi szintje a szociális párbeszéd vezetését illetően; hiányzik a hálózatépítés a szociális partnerek között nemzeti és nemzetközi szinten; alacsony szinten van a szociális párbeszéd és a tisztes munka szélesebb körű népszerűsítése.

4 Célok és indoklás:  - A magyar szociális párbeszéd rendszer erejét jelentősen csökkentették. Az Országos Érdekegyeztető Tanács tripartit rendszerét felváltotta egy multipartit rendszer, amely magában foglalja a civil szervezeteket és az egyházakat is, viszont a kormány csak megfigyelőként van jelen. Így sürgős szükség van a munkavállalók kapacitásának bővítésére a tekintetben, hogy hatékonyabban tudjanak részt venni a létező regionális, ágazati és vállalati szintű szociális párbeszéd rendszerekben, amelyek az érdekképviselet egyetlen valódi lehetőségei maradtak.  - Az szakszervezeti bizalmik/ alapszervezeti tisztségviselők a szakszervezetek frontvonalban lévő képviselői, így ők a leginkább képesek rá, hogy sikeresen képviseljék a munkavállalókat a tárgyalásokon, erősítsék a szakszervezetek bázisát és új tagokat szervezzenek. Egy összefoglalt „jó gyakorlatok”-at tartalmazó gyűjtemény nagymértékben növelné az eredményességüket.  - Magyarországon a tisztes munka irányelvei nem jól ismertek és elismertek. A gazdasági és pénzügyi válság után/közben a munkavállalók jobban aggódnak azért, hogy van e munkájuk, mint azon, hogy ez a munka tisztes e.

5 Stratégiai célok:  a szociális párbeszéd szerepének erősítése és minőségének javítása a szociális partnerek között  a szakszervezeti bizalmik/ alapszervezeti tisztségviselők részvételének erősítése a szociális párbeszéd rendszerben  a szakszervezetek bázisának erősítése a kapacitásbővítés révén  a tisztes munkával és előnyeivel kapcsolatos ismeretek erősítése  szakszervezeti kézikönyv kidolgozása a szakszervezeti bizalmik/ alapszervezeti tisztségviselők részére  hálózatépítés a magyar és a norvég szakszervezetek között

6 Részletek:  1. Projekt előkészítése Tanulmányút Norvégiába, a norvég szociális párbeszéd rendszerének és struktúrájának megismerése céljából.  2. Szakszervezeti szakértői csapat létrehozása a képzési anyagok és eszköztár összeállítására A szakértők kiválasztása mindkét országban, szakértői találkozók (személyesen és interneten keresztül), képzési anyagok kidolgozása.  3. Nemzeti szintű képzések rendezése a szakszervezeti bizalmik/tisztségviselők részére Képzések a szakértők által kidolgozott képzési anyagok és eszköztár felhasználásával. Témakörök: hogyan növeljük a munkavállalói részvételt a szociális párbeszéd rendszerekben (toborzás és szervezés); hogyan működjünk sikeresen ezekben a struktúrákban (jogi háttér, tárgyalástechnika, kollektív tárgyalási módszertan); a tisztes munka népszerűsítése a munkahelyeken (minőségi munkahelyek, egyenlő bér, nemek közötti esélyegyenlőség, stb.).

7 Részletek:  4. Media kampány Poszter kampány a különböző szakmák képviselőiről mindennapi szituációkban, a munka és a magánélet közötti egyensúly, munkahelyi jogok és szociális értékek népszerűsítésére.  5. Kézikönyv kiadása Kézikönyv a szakszervezeti bizalmik/tisztségviselők részére, benne a képzési anyagokkal és a képzések és tapasztalatcserék során gyűjtött tapasztalatokkal.  6. Tanulmányút Magyarországra Norvég delegáció látogatása Magyarországon tapasztalatcsere elősegítése céljából – partnerség kiépítése és nemzetközi együttműködés.  7. Záró konferencia A konferencia a képzések és tapasztalatcserék eredményeiről. A kézikönyvek bemutatása.

8 Eredmények:  5 fős delegáció tanulmányútja Norvégiába  Weboldal (jelenleg kb. 8830 látogató)  Facebook oldal (89 like + kb. 1000 fő akit elértünk)  4 képzési rendezvény összesen 114 résztvevővel  Poszter kampány 10 különböző szakma képviselőivel (citylight felületeken való megjelenés több ezer emberhez jutott el Budapesten)  Média megjelenések  Kiadvány 400 példányban  UNIO – SZEF partnerség kialakítása

9 5 fős delegáció tanulmányútja Norvégiába

10 Weboldal létrehozása (jelenleg kb. 8830 látogató)

11 Facebook oldal (89 like + kb. 1000 fő akit elértünk)

12 4 képzési rendezvény összesen 114 résztvevővel

13 Poszter kampány 10 különböző szakma képviselőivel

14 Média megjelenések  A Tisztes Munka Világnapja alkalmából rendezett akciónkkal kapcsolatos média megjelenések. - Flashmob a tisztes munkáért! - szef.hu - Fiatalok munkalehetőségéért demonstráltak - metropol.hu - Demonstráció a fiatalok tisztességes munkalehetőségéért- klubradio.hu - Tízmilliók dolgoznak embertelen körülmények között -mno.hu - Budapesti akció a Tisztes Munka Világnapján -hrportal.hu - Növekszik a munkahelyi kiszolgáltatottság - profession.hu - Közeleg a Tisztes Munka Világnapja- prohuman.hu - Közeleg a Tisztes Munka Világnapja - hrportal.hu - Közeleg a Tisztes Munka Világnapja- szakszervezetek.hu - Flashmob a tisztes munkáért! - Fiatalok munkalehetőségéért demonstráltak - Demonstráció a fiatalok tisztességes munkalehetőségéért - Tízmilliók dolgoznak embertelen körülmények közöttBudapesti akció a Tisztes Munka Világnapján - Növekszik a munkahelyi kiszolgáltatottság - Közeleg a Tisztes Munka VilágnapjaKözeleg a Tisztes Munka Világnapja - Négy órás hírek – Echo Tv

15 Kiadvány 400 példányban

16 UNIO – SZEF partnerség kialakítása

17 Záró konferencia - Siófok  Program:  Péntek – megnyitó  Szombat délelőtt– új ismeretanyagok megszerzése a norvég szakszervezetekről és szociális párbeszédről, valamint a norvég szakszervezetek által használt oktatási és toborzási módszerekről  Szombat délután – eddig tanultak felelevenítése + kiadvány bemutatása  Vasárnap délelőtt – további tervek megvitatása + projekt értékelése

18 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "DECENT PROJEKT 2013-2014 Munkavállalói kapacitásbővítés európai és nemzeti szintű képzések révén."

Hasonló előadás


Google Hirdetések