Családközpontú szolgáltatások bemutatása TÁMOP /

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
TÁMOP A/ projekt: Intézményi együttműködés, pedagógiai módszertani megújulás – pedagógiai szemléletváltás a sajátos nevelési igényű.
Advertisements

Korai fejlesztés a bölcsődénkben
A referencia intézmények szolgáltatói szerepe
Korai fejlesztés, korai intervenció tapasztalatai Biztos Kezdet mentorképzés Velence Meszéna Tamásné Apáczai Nevelési és Általános Művelődési Központ.
Mindenki tehetséges lehet valamiben!
Eszköszkölcsönzési szolgáltatások bemutatása
TÁMOP nyitó szakmai konferencia A pályázat rövid bemutatása BRAVIA TEREM, NOVEMBER 30. KÉSZÍTETTE: KATONA KRISZTINA TÁMOP /1.
Határtalan Szív Alapítvány (Esztergom)
„Ezt egy életen át kell játszani”
Napköziotthonos Óvoda Jánkmajtis
Bölcsőde – óvoda közös intézményként történő működtetése
A koragyermekkori nevelésről
Mikor beszélünk koraszülésről?
TÁMOP A/ projekt: Intézményi együttműködés, pedagógiai módszertani megújulás – pedagógiai szemléletváltás a sajátos nevelési igényű.
Záró Konferencia Nógrád Megyei Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Gyermekotthon TÁMOP /
Előadó: Faragóné Bircsák Márta
EGYMÁS-KÖZT Szakmai fórum l Nyíri Úti EGYMI - Kecskemét, Nyíri út Web:
T UDATOS INNOVÁCIÓ VAGY MÓKUSKERÉK ? Locsmándi Alajos Budapest, szeptember 25.
TÁMOP A/ projekt:„SZIGET, AMELY BEFOGAD” – AZ INKLUZÍV ELLÁTÁS EGYÜTTMŰKÖDŐ, EGYMÁSRA ÉPÜLŐ MODELLJE SZOLNOKON.
A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány bemutatása az egyenlő esélyű hozzáférés tükrében Budapest, június 17. Szentkatolnay Miklós.
A TÁMOP pályázat bemutatása. A támogatás célja -A befogadó közoktatási rendszer megteremtése -A sajátos nevelési igényű gyerekek, tanulók sikeres.
Fejlesztések, többlettudás és forrásközpont az EGYMI-kben
Az együttnevelés gyakorlata az óvodában (A pedagógusok együttműködésének lehetőségei az egyéni fejlesztés megvalósításában)
Fiatal anyák a gyermekvédelmi szakellátásban
Dr. Nyitrai Ágnes, AVKF Paradigmaváltás a családi napközi ellátásra való felkészítésben június 1.
ELTE TÁMOP /2/B/KMR projekt workshop
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
Nem a tudás mennyisége a fontos, hanem a képességek fejlettsége
TAPASZTALATOK AZ ÓVODAI NEVELÉS GYAKORLATÁBAN
1 Óvodapedagógiai konferencia Sopron, május.
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
Pályaorientációs program SNI tanulók számára Éltes Mátyás Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Pécs.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Egyensúlyban a világgal TÁMOP A konzorcium tagjai Zuglói Benedek Elek Egységes Gyógypedagógiai Zuglói Benedek Elek Egységes Gyógypedagógiai Módszertani.
Befogadó iskolák, befogadó pedagógus-közösségek
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4/08/2. – A kompetencia.
A fogyatékos emberek szükségletei a támogatott lakhatási formákban Siketvak személyek szükségletei F ogyatékos E mberek Sz ervezeteinek T anácsa – Királyhidi.
A fejlesztőpedagógus szerepe a Családok Átmeneti Otthonában
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
Az Alapítványról A Gézengúz Alapítvány győri tagozataként 1993 óta látjuk el Győrben a születési károsult csecsemőket és kisgyermekeket. Gyógyító, egészségügyi,
„Míg élsz, egyre tanulj, és soha abba ne hagyd.” Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése a sajátos.
Első esély - esélyegyenlőség a mai iskolarendszerben
Integráló iskolák a közoktatásban
TÁMOP / „Integrációs bázisiskola a Jászságban”
MÓDSZERTANI KÖZPONT MŰKÖDÉSE A KAPOSVÁRI KISTÉRSÉGBEN
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
Pedagógiai munka a Nevelési Tanácsadóban
HEF OP / A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ TANULÓK EGYÜTTNEVELÉSE
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
A Varga Tamás Általános Iskola és az SZTE Neveléstudományi Intézet együttműködése a TAMOP pályázat keretében Fejes József Balázs
Az óvodai tevékenységterv
A tehetséggondozás az esélybiztosítás kiemelt területe tehetségazonosítás tehetség-tanácsadás együttműködések mentorálás tehetségfejlesztés hálózati tanulás.
Korai fejlesztés fontossága
Integráció és inklúzió
TÁMOP / Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés –a szobi innovatív intézményekben.
A Magyar Tehetséggondozó Társaság tehetségfejlesztést segítő tevékenysége a gyakorlati programokban Debrecen, szept Dr. Polonkai Mária a.
Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Központja
Sári Gusztáv Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola TÁMOP B „Közoktatási intézmények esélyegyenlőségi alapú fejlesztéseinek támogatása”
Közoktatás-fejlesztési programok 2007-ben Új Magyarország Fejlesztési Terv Hámoriné Váczy Zsuzsa OKM Balatonfüred, november 14.
Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése a sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók együttnevelésének.
A közoktatás fejlesztési irányai és a társadalmi felzárkóztatás kapcsolata.
Nagyné Heidenwolf Erzsébet Hallássérült gyermekek integrált oktatásának segítése.
Esély, Lehetőség, Tehetség, ELTE Iskola felújítás az Eötvös Loránd Tudományegyetemen az Európai Unió támogatásával.
Az Alapítványról A Gézengúz Alapítvány győri tagozataként 1993 óta látjuk el Győrben a születési károsult csecsemőket és kisgyermekeket. Gyógyító, egészségügyi,
Szakszolgálati feladatellátás a JNSZMPSZ Kunhegyesi Tagintézményben
„Együtt, eredményesen”
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

Családközpontú szolgáltatások bemutatása TÁMOP-3.1.6-11/3-2011-0002 Aczél Anna - Locsmándi Judit Budapest, 2012. november 30.

Változások mérföldkövei 1997 Integráció 2003 „Szolgáltató” iskola 2004 Az EU tagállamaként

Projekt-zárszámadás Prizmareferencia – 2011-2012./TÁMOP-3.1.7. Referencia-intézmények országos hálózatának kialakítása és felkészítése Pedagógusképzés – 2010-2012./TÁMOP-3.1.5. Szervezeti tudás, intézményi implementáció, új szolgáltatások a Prizma EGYMI-ben Angyalföldi Komp – 2009-2010./TÁMOP-3.1.4. Kompetencia alapú oktatás elterjesztése innovatív intézményekben Kaptár-projekt – 2009-2010./TÁMOP-3.1.6. Az egységes gyógypedagógiai módszertani intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése HÍD-projekt – 2006-2008./HEFOP-2.1.6. Konzorciális együttműködés a sajátos nevelési igényű gyermekek együttnevelése érdekében Messzelátó-projekt – 2004-2006./HEFOP-2.1.2. A sajátos nevelési igényű tanulók integrált nevelésének támogatása intézményi együttműködés keretében a közoktatás területén

Kaptár-projekt Együttműködés Hálózatépítés Szolgáltatásbővítés

A kaptár-projekt célja Legyünk felkészültek! Pedagógusi környezet Intézményvezetői környezet Tudjunk szolgáltatni! Szolgáltatások adaptációja, kidolgozása, minőségi fejlesztése Legyünk képesek egymástól tanulni! Jó gyakorlatok összegyűjtése, tudások tapasztalatok átadása, disszeminációja

A jelen kihívásai TÁMOP-3.4.2.A-11/1 – Sajátos nevelés igényű gyerekek integrációja – Útravaló projekt TÁMOP-3.1.6-11/3 - Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése és a szolgáltatást támogató eszközök beszerzése a sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók együttnevelésének támogatása érdekében

A projekt főbb célkitűzései Szolgáltatási lehetőségek biztosítása gyerekek, tanulók, pedagógusok, szülők számára; Eszközbeszerzés, eszközkölcsönzés biztosítása; Szolgáltatások kiterjesztése a korai fejlesztés időszakára; Infokommunikációs akadálymentesítés

Családközpontú szolgáltatások tanácsadás felkészítés eszközkölcsönzés

KORAI FEJLESZTÉS TÖRTÉNETE Maria Bruckmüller írja: „Minél jobban és minél korábban illeszkedik be a fogyatékos a társadalomba, annál önállóbban és annál magasabb teljesítményszinten fogja az életkor előrehaladtával a társadalomban a helyét elfoglalni.” (1971) Katona Ferenc az időtényezőre hívja fel a figyelmet: „Az agy működése a születés utáni hónapokban rendkívül plasztikus. Ez a plaszticitás azonban idővel rohamosan csökken. A fejlődés megfordíthatatlan, nem gátolható, hanem kóros formában, eltorzulva halad tovább… A 2-3 éves gyermek kezelésében a legnehezebb feladat, hogy a már kialakult tartási, mozgási, érzékelési, stb. eltorzulásokat valamilyen módszerrel csökkentsük.”(1979)

Atzesberger szerint: „A korai pedagógiai gondoskodásnak az önellátás beindítása, a világ felé fordulás, figyelemébresztés a célja, ami szenzo-motoros és kontaktusszerű képességek kibontakozását teszi szükségessé.” (1970) Lányiné szerint a korai nevelésen az óvodáskor előtti nevelési beavatkozást értjük, mert a gyermek számára „Az első három életév igen nagy jelentőségű, mind a szociális, az interperszonális kapcsolatok alakulása, mind az érdeklődés, az ismeretszerzés motiváció, mind az alapvető kognitív folyamatok szerveződése szempontjából.” (1985) Baumann a korai gondozást egy „pedagógiai-terápiás háromszög”-nek nevezi, ami nem más, mint „A korai gondozó, az anya és a gyermek egyidejű jelenléte azzal a kimondott céllal, hogy segítsenek a fogyatékos,vagy fogyatékosság szempontjából veszélyeztetett gyermeken, és ezzel kapcsolatban a szülők kapjanak tanácsokat.”

Kissné Haffner Éva szerint: „A család és a gyermek igényeihez alkalmazkodó, a szocializációt szolgáló, segítőszakemberek által nyújtott segítség, mely az interperszonális kapcsolatok alakulását, az érdeklődést, az alapvető kognitív folyamatok szerveződését, a motivációt igyekszik támogatni.” (2012)

AZ INTÉZMÉNYES FORMA KIALAKULÁSA Ranschburg Pál és Tóth Zoltán: „a fogyatékosokról való gondoskodásnak a bölcsőtől a sírig kell tartania.” 1964: „Szülők iskolája”: nem a gyermeket kell kiszakítani a családból, hanem a szülőnek kell segítséget nyújtani.” Kezdetben a korai nevelés az iskoláskor előtti, elsősorban óvodai nevelést jelentette Hetvenes években felismerték, hogy az óvodai nevelés nem korai nevelés, hanem már késői beavatkozás! (Bach, 1974) Külföldön a 60-as évektől, Magyarországon a 70-es évektől beszélhetünk korai fejlesztésről

1981. megnyílik a Bárczi G. TanárképzőFőiskola Gyakorló Óvodája, ebben 2-4 éves, főleg Down szindrómásoknak egyéni és csoportos foglalkozás kezdődik. 1990-es évek: egyre fiatalabb gyermekek jelentkeznek 1992: Budapesti Korai Fejlesztő Központ, majd több vidéki központ alakul. 1993: Oktatási törvény - jogi szabályozás. A képzésben, továbbképzésben is megjelenik a korai intervenció

PROBLÉMÁK Főleg a nagyvárosokban, gyakran a lakóhelytől távol van a fejlesztés A szülőknek kevés a választási lehetősége Sokféle módszer, eljárás van párhuzamosan A tájékoztatás hiányos A szabályozás nem egyértelmű Nincs egységes nyilvántartás

Down Alapítvány Korai Fejlesztő Központ 2002: előkészület, 2003: megnyitás: 20 gyermek, 3 pedagógus jelenleg: 70 gyermek, 8 pedagógus Állami normatíva illeti meg az intézményt 0-5 éves korú, értelmileg akadályozott, elsősorban Down szindrómás csecsemők és kisgyermekek vizsgálata, korai fejlesztése, családi nevelésük segítése 3-6 éves, integrációban részesülő gyermekek speciális fejlesztése Gyógypedagógiai vizsgálat, tanácsadás Az otthoni foglalkozások megkönnyítésére játék, eszköz, szakirodalom, videó, cd kölcsönzése Szülőklubok, szülőtréningek szervezése ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar hallgatóinak gyakorlati helye

Ellátás formái Komplex gyógypedagógiai vizsgálat Egyéni fejlesztés: minden gyereknek a saját fejlődési üteme, képessége határozza meg a foglalkozások tartalmát. Játékos formában történik a nagy- és finommozgások, a kommunikáció fejlesztése, illetve az értelmi fejlesztés. A szülővel együtt, az eredményeket és a tennivalókat megbeszélve zajlanak az együttlétek.

Ellátás formái Csoportos fejlesztés: A szocializáció szempontjából különösen fontos foglalkozási forma. A gyermekek az első közösségi élményüket itt szerzik. Megtanulnak a társukra figyelni, kivárni, alkalmazkodni. Egymás mellett tevékenykednek, kapcsolatot teremtenek egymással, miközben tornáznak, játszanak, mondókákat, énekeket tanulnak, festenek, firkálnak. Mindezeket az anyával együtt, gyógypedagógus irányításával végzik.. A szülők ötleteket kapnak az otthoni gyakorláshoz, beszélgethetnek más szülővel, tapasztalatokat cserélhetnek.

Ellátás formái Dévény-féle terápia (DSGM): Dévény Speciális Manuális Technika, Gimnasztikai Módszer. Hatására a mozgásban jelentős fejlődés figyelhető meg. Szenzomotoros terápia: célja a szenzoros (auditív, vizuális, taktilis, vesztibuláris, proprioceptív) és motoros rendszerek integrációjával az idegrendszer érési folyamatainak beindítása. Formája: home-training

Ellátás formái Mikrocsoportos mozgásfejlesztés: A foglalkozások során a gyermekek mondókákkal, énekekkel kísérve játékos formában végzik el a gerinc- és lúdtalptorna gyakorlatait, illetve haladnak végig a speciális, e célok fejlesztésére kialakított akadálypályákon. Egyéb szolgáltatások: Országos Down Dada szolgálat, Down Ambulancia

HOGYAN, MERRE TOVÁBB? ÉLET A „KORAI” UTÁN A 2-3 éves gyermekek egy része bölcsődébe megy, mely lehet hagyományos vagy fejlesztő bölcsőde A (3)-4 éves korú gyermekek általában óvodába kerülnek, mely lehet integráló vagy gyógypedagógiai óvoda Az integrációban részesülő gyermekek (2-6 évesek) gyakran visszajárnak fejlesztésekre a támogató- szolgálat keretein belül

KORAI SEGÍTSÉGNYÚJTÁS FORMÁI HAZÁNKBAN Komplex gyógypedagógiai-pszichológiai-orvosi vizsgálat, tanácsadás Fejlesztő foglalkozások Fejlesztő foglalkozások különböző intézményekben Utazó tanári szolgálat (Portage-modell) Tanfolyamszerű, többnyire nyaraltatással egybekötött programok Szülő-klubok Célzott, kiscsoportos foglalkozások,pl. zeneterápiás foglalkozás, játszóház, terápiás úszás Beszélgető kiscsoportok

KORAI FEJLESZTÉS LEHETŐSÉGEI Budapest: Dévény Anna Alapítvány – mozgásfejlesztés Budapesti Korai Fejlesztő Központ – komplex terápia, fejlesztés Down Alapítvány Korai Fejlesztő Központ – értelmileg akadályozott gyermekek korai fejlesztése Tunyogi Erzsébet Gyógyító Játszóház Alapítvány a Halmozottan Sérült Gyermekekért – komplex terápia, családterápia Vízipók Képességfejlesztő és Úszásoktató Integrált Egyesület – hidroterápia, egyéni és csoportos úszásoktatás Gézengúz Alapítvány a Születési Károsultakért – komplex terápia, fejlesztés Nemzetközi Pető Alapítvány és Intézet – korai fejlesztés, óvodai, iskolai nevelés, oktatás ELTE Speciális Gyakorló Óvoda és Korai Fejlesztő Módszertani Központ - hallássérült, értelmileg akadályozott és megkésett beszédfejlődésű gyermekek korai fejlesztése Vidék: Korai Fejlesztő Központ: Szombathely, Nagykanizsa, Pécs, Szeged, Sopron, Győr, Debrecen, Kaposvár, Nyíregyháza

KÖSZÖNJÜK A FIGYELMET!