Középbél, máj, hasnyálmirigy, vastagbél

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A kiválasztás.
Advertisements

A ló emésztésének sajátosságai
Az előbél felépítése és működése
A belek „alagútjain”.
Anatómia-élettan óra Ureczky Dóra.
Készítette: Nákám Róbertné
Az emésztőszervrendszer
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Enzimek az élet esszenciái
ISMERTESSE AZ EMLŐSÖK EMÉSZTŐKÉSZÜLÉKÉNEK FELÉPÍTÉSÉT ÉS EMÉSZTÉSÉT!
A szájnyílástól a belekig
A tápcsatorna felosztása; szájüreg, garat, nyelőcső, gyomor
Vér.
Emésztőrendszer.
A hasnyálmirigy.
Táplálkozás Az egészséges táplálkozás alapelvei
BIOKÉMIAI ALAPOK.
KIVÁLASZTÁS.
TÁPLÁLKOZÁS.
Az egyes gazdasági állatfajok emésztési sajátosságai
A monogasztrikus állatok emésztési sajátosságai
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
5. lecke TESTÜNK SZÖVETEI 8. osztály
Emésztés, felszívódás, transzport
Az élelmiszereket felépítő anyagok
A máj és a hasnyálmirigy anatómiája
Az intermedier anyagcsere alapjai.
A kiválasztás.
A belek „alagútjain”.
A szájnyílástól a belekig
A hormonrendszer.
Hasnyálmirigy.
A növények ásványianyag-felvétele
A tápcsatorna funkciói:
Hasnyálmirigy Molnár Péter, Állattani Tanszék
A táplálkozási szervrendszer felépítése és működése
ANATÓMIA-ÉLETTAN.
Munkaélettan Munkaélettan
Az emésztőkészülék.
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
Enzimek.
Az ember táplálkozása.
Mi és emésztőnedveink
Tápanyagok.
A szervezet biokémiai folyamatai
Emésztés, felszívódás, transzport
AZ EMÉSZTŐRENDSZER ÉLETTANA
A szervezet és a környezet határán
Emésztőrendszer (apparatus digestorius)
A keringési rendszer.
Kérődző állatok emésztési sajátosságai
Ismétlés Heterotróf életmód Mindenevő Táplálkozás folyamata
Táplálkozás A mai táplálkozás legfőbb problémái Káros hatások
Kiválasztás.
Az állati szövetek Szövet fogalma: - Az állati szövetek fajtái:
Lipidek.
TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
Apparatus digestorius - Emésztőrendszer
Lebontó folyamatok kiegészítés. Pentóz-foszfát ciklus (Glükóz direkt oxidációja)
30. Lecke Az anyagcsere általános jellemzői
Hormonokról általában Hormonhatás mechanizmusa
A tápanyagok útja a szervezetben, emésztés és felszívódás, fehérjék, szénhidrátok és zsírok útja a tápcsatornában és szerepük az intermedier anyagcserében.
2. Táplálkozástani Alapfogalmak és Koncepciók
A SZÁJNYíLÁSTÓL A BELEKIG
Nem kórokozó baktériumok
Hepar, pancreas, peritoneum Hasüreg, hasfal szerkezete
Zsigertani bevezető; tömlős és parenchymás szervek szöveti szerkezete
Kiválasztó szervrendszer.
Előadás másolata:

Középbél, máj, hasnyálmirigy, vastagbél

Középbél felépítése, bélbolyhok Szakaszai: Patkó-, éh-, csípőbél Felépítése: Savós hártya Hosszanti simaizomszövet Lazarostos kötőszövet Körkörös simaizomszövet Nyálkahártya (simaizom, kötőszövet, egyrétegű hengerhám) Feladata: emésztőnedv elválasztása, felszívódás

Középbél emésztőnedvei 1.: hasnyál Vékonybélben működő emésztőnedvek: Hasnyál Epe Vékonybélnedv Hasnyálmirigy Kettős elválasztással rendelkezik: Belső elválasztású mirigy: Langerhans-szigetek inzulint és glükagont termelnek Külső elválasztású bogyós mirigyek: hasnyálat termelnek. Hasnyál: pH 8 NaHCO3, és fehérjék oldata Enzimek (inaktív módon termelődnek): Amiláz: Keményítőből dextrinek, és maltózok keletkeznek Maltáz: maltózból szőlőcukor keletkezik Tripszin, kimotripszin: Polipeptidekből dipeptidek hasadnak Lipáz: Zsírokból glicerinszármazékok és zsírsavak keletkeznek

Középbél emésztőnedvei 2.: epe, vékonybélnedv Máj termeli pH 8 Nem tartalmaz enzimeket epesót, epesavat, epefestéket tartalmaz Feladata: a zsírcseppekből emulziót képezni Aktiválni a lipázt Vékonybélnedv: A vékonybélfal mirigyei termelik pH8 Enzimei: Erepszin: dipeptideket aminosavakká hasítják Lipáz: Zsírokból glicerinszármazékok és zsírsavak keletkeznek Maltáz, szacharáz, laktáz Epehólyag fala

Bélbolyhok Az emésztést követően megy végbe a felszívódás. A megemésztett anyagok a vér vagy a nyirokkeringésbe kerülnek. Ennek hatékonysága a középbél felületének nagyságától függ Felületszámítás: Mennyi egy 3,2 cm átmérő 10 m hosszú bél felülete? Ehhez képest a középbél teljes felülete: 200 m2 felszínű. Felületnövelő képződmények: Bélredők Bélbolyhok Mikrobolyhok

Emésztőnedvek összefoglalás

Felszívódás Emésztés végén következik be, főleg a középbél hámján keresztül. Vérbe kerül: monoszacharidok, aminosavak, ionok Nyirokba kerül: glicerinszármazékok, és zsírsavak Aktív transzporttal: Minden kivéve Passzív transzporttal: zsírok és víz A zsírok és ásványi sók (ionok) felszívódása a vastagbélben megy végbe elsősorban. A középbél által erei nem a szívbe jutnak, hanem májkapuérbe szedődnek össze és a májba juttatják a felszívott tápanyagot.

Máj 1. Elhelyezkedése Anatómiája: májkapu, két lebeny, lebenykék Májlebenykék felépítése: Májartéria Májvéna Májkapuér Epecsatornák: lebenyke falában levő epevezetékbe gyűjtik az epét.

Máj 2. Máj feladatai: Raktározás: Glükózból glikogén képzés, zsírok szintézise Energia felszabadítás: Glikogénből, zsírokból, fehérjékből Anyagok átalakítása: tejsavból glükózt, lipidekből aminosavak Fehérje szintézis: plazmafehérjék szintézise N tartalmú anyagcseretermékek előállítása ammóniából : karbamid, húgysav Méregtelenítés: alkoholok, gyógyszerek, élelmiszer adalékok Epeképzés: biliverdin és bilirubin, epesav képzés. (Epehólyagban tárolódik, sűrűsödik, hasnyállal együtt kerül a patkóbélbe)

Vastagbél Részei: Vakbél Felszálló, haránt, és leszálló ág Szigmabél Végbél Felépítése: Redőzött, de nincsenek bélbolyhok. Feladata: Mucin tartalmú váladékot termel. Emésztőnedvet nem termelnek. Víz és ásványi sók felszívása. Székletképzés. Széklet eltávolítása. Széklet összetétele: 1/3 salakanyag 1/3 bélhámsejt 1/3 baktériumsejt Vastagbél szimbióta baktériumai: Echerichia coli Enterobacter fajok Szimbiózis lényege: Baktériumok: meleg, nedves, tápanyag dús környezet Ember: Vitaminok termelése (K, B12), székletképzés