A tanácsadó és a mentor szerepe

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nagybajomi Általános Művelődési Központ tagiskolája
Advertisements

TÁMOP A/ projekt: Intézményi együttműködés, pedagógiai módszertani megújulás – pedagógiai szemléletváltás a sajátos nevelési igényű.
Fancsalszki Éva projektmenedzser TÁMOP-2.4.3/A-09/ Június 07.
Goronné Ondré Katalin Bihari Mentor Hálózat kiépítése a résztvevő szemével.
Pályaorientáció: a fiatalok minőségi munkaerő követelményeinek biztosítása a munkaerőpiacon A pályaorientáció jelenlegi helyzetének és a jövőre vonatkozó.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
Az iskolai szociálismunka
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
„Lépj feljebb! Tanulj tovább! Segítünk! A sarkadi Ady Endre - Bay Zoltán Középiskola és Kollégiumban”
„SZAKMÁVAL AZ ÉLHATŐBB JÖVŐÉRT”
„Megváltozott világ?!” TÁMOP /1-2F projekt Dr. Ádám Szilvia.
A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány bemutatása az egyenlő esélyű hozzáférés tükrében Budapest, június 17. Szentkatolnay Miklós.
Civil szervezetek részvétele a munkaerőpiaci szolgáltatások ellátásában a Közép-magyarországi régióban.
Foglalkozási Rehabilitációs Szolgálat működése Előadó: Pátkai Andrásné szolgálatvezető Budapest, 2006.október 24.
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
A pedagógia alapjai 3. előadás Emberformáló folyamatok: szocializáció, nevelés, a nevelés lehetőségei és korlátai Birta-Székely Noémi BBTE, Pszichológia.
TÁMOP / Humánszolgáltatások szabaduló fogvatartottak részére.
A TÁRSADALMI KOHÉZIÓT ERŐSÍTŐ BŰNMEGELŐZÉSI ÉS REINTEGRÁCIÓS PROGRAMOK MÓDSZERTANI MEGALAPOZÁSA” TÁMOP / kiemelt projekt Elítéltek többszakaszos,
HÁLÓZATSZERŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSEK A KOMPLEX SEGÍTSÉGNYÚJTÁSBAN
Büntetés-végrehajtási
A különleges bánásmódot igénylő gyerekek 2.
A diákok megismerésének lehetőségei - szükségessége
A gyakorlatvezető mentor
A felnőttoktatás funkciói Magyarországon
A tanácsadó és a mentor szerepe
Borbély-Pecze Tibor Bors Budapest, június 4.
A tanácsadó és a mentor szerepe
1 Óvodapedagógiai konferencia Sopron, május.
Önéletrajzírástól a munkába állásig - gyakorlati tanácsok a szakképzett munkaerő és a munkáltatók eredményes találkozásához június 24.
MENTORI MEGSEGÍTÉS A GÖLLESZ VIKTOR SPECIÁLIS SZAKISKOLÁBAN.
A mentorrá vált pedagógus a Foglalkoztatásba ágyazott képzés (FÁK) című programban Singer Péter
A tanárképzésben megszerezhető kompetenciák a 8/2013 (I. 30
Szakmai tanulási utak Előadás S truktúrák és folyamatok szekció SZABÓNÉ DR. BERKI ÉVA szakképzési és felnőttképzési szakértő VII. Nevelésügyi Konferencia.
MENTORTANÁRI ÉRTEKEZLET TÁMOP /1-2F MENTORTANÁRI ÉRTEKEZLET A MENTORTANÁROK TEVÉKENYSÉGE JANUÁR
Patrónus program és ezzel együtt az IPR bevezetése 2007/ 2008-as tanévtől a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók esélyenlőségének biztosítása céljából.
Pályaorientációs program SNI tanulók számára Éltes Mátyás Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Pécs.
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
Szociálpolitikai keretek
Biztos Kezdet gyerekházak hálózata
Látássérült Nők Munkaerőpiaci Reintegrációja a Fehér Bot Alapítványnál A „Sorstárssegítők a Szociális Szférában” című programról.
Resztoratív módszerek az iskolában
Az Európai Unió által társfinanszírozott projekt 1 Ikonok és Indexek Projekt (A felnőttképzés hozzáférésének fejlesztése Újpesten, különösen a halmozottan.
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
„Míg élsz, egyre tanulj, és soha abba ne hagyd.” Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése a sajátos.
Az iskola tényleges feladata és a valós helyzet

Egy gyermek története Gyermek pszichológiai vizsgálat és pszichoterápiás munka a Budaörsi Nevelési Tanácsadóban Készítette: Cz. Szabó Melinda, pszichológus.
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
A Varga Tamás Általános Iskola és az SZTE Neveléstudományi Intézet együttműködése a TAMOP pályázat keretében Fejes József Balázs
13+1 ÖTLET DIÁKMENTOROKNAK. Kik a diákmentorok? közel-kortárs szerepazonosság nem szülő, nem tanár +2 év +1 iskolai fokozat +tapasztalat.
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
A nevelési program, mint a fejlesztés stratégiája
Speciális gyermekvédelem
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ A szaktanácsadásról.
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
Dr. Schiffer Csilla: Kooperáció és koordináció
Hálózatok Támogató, segítő szerepek az ifjúsági munkában.
1 SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL (SZÖM) 1 2 A SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL Komplex eszköz a teljes körű intézményi önértékeléshez, és ez által az.
ZALAI INNOVATÍV FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM MEGVALÓSÍTÁSA TOP-5.1.1
„Út a munkához” program „Jó gyakorlatok” 2009
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
A SEMMELWEIS ALUMNI IGAZGATÓSÁG MODERNIZÁLÁSA
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – nemzeti életpálya-tanácsadó rendszer kialakítása Borbély-Pecze Tibor Bors, PhD programvezető.
Nemzeti Pályaorientációs Tanács célok, feladatok
„Út a munkához” program „Jó gyakorlatok” 2009
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Előadás másolata:

A tanácsadó és a mentor szerepe II. Előadás Dr. Borbély-Pecze Tibor Bors ZSKF, AND MA L

A mentorálás eredete, tartalma, célja USA, Ny-EU egyre gyakoribb fogalom Területei: Iskolai előmenetel támogatása/ lemorzsolódás megakadályozása Munkaerő-piaci belépés, megkapaszkodás, megtartás De egészségügy, művelődés, IT területein is megjelenik Elterjedése: fiatal bűnelkövetők reintegrációja - A tanácsadáshoz hasonlóan nem létezik egységes definíciója A mentorálás eredete, tartalma, célja Forrás: Fejes-Kasik-Kinyó, 2009

Fogalmi keret – mentorálás, tutorálás, patronálás „ Definiálására nem találunk kísérletet a hazai szakirodalomban, a Pedagógiai Lexikon tanácsadóként, pártfogóként, atyai jó barátként határozza meg a mentort, valamint áttekintést ad arról, hogy a formális oktatásban mely munkakörök megnevezésére használják e kifejezést (Petriné, 1997). A fogalom értelmezésében nem létezik egységes álláspont a fiatalok mentorálását tárgyaló nemzetközi szakirodalomban sem…” Fogalmi keret – mentorálás, tutorálás, patronálás

(1) a mentor a mentoráltnál tapasztaltabb, nagyobb tudással rendelkező személy, (2) aki a mentorált fejlődésének elősegítését szem előtt tartva nyújt segítséget, iránymutatást (3) erős kötődéssel jellemezhető bizalmi kapcsolat keretében Freedman (1992)

Greenberger (2002); (Medway, 1994) „…felnőtt mentorok esetében a mentori kapcsolatban egyaránt felfedezhetők olyan jellemzők, amelyek a szülőkkel és amelyek a kortársakkal kialakított kapcsolatokban figyelhetők meg.” „A tutorálás a tanulás azon módját jelöli, amely során egy tanuló vagy tanulók kisebb csoportja részesül egyéni, személyre szabott oktatásban” Greenberger (2002); (Medway, 1994)

Mentor vs. tutor Nagy József (2000) „…oktatás a nevelés részhalmaza, értelmi nevelésnek tekinthető, s ennek analógiájaként a mentorálás a nevelés, a tutorálás pedig az oktatás speciális formájának feleltethető meg. Patronálás= mentorálás Mentor vs. tutor Nagy József (2000)

A mentorálás típusai (formális felosztás) formális mentoráláson belül; tradicionális mentorálás: egy felnőtt mentorál egy fiatalt, csoportmentorálás: egy felnőtt több fiatalt mentorál, csapatmentorálás: több felnőtt mentorál egy vagy több fiatalt, kortárs mentorálás: fiatal mentorál fiatalt, e-mentorálás: a mentor és a mentorált elsősorban interneten keresztül kommunikál. A mentorálás típusai (formális felosztás)

A mentorálás típusai (helyszín szerinti felosztás) közösségi (community-based); helyhez kötött (site-based) pl. iskola, munkahely stb. Stb. A mentorálás típusai (helyszín szerinti felosztás)

A mentorálás hatásmechanizmusa (1) a mentorral átélt társas helyzetek és rekreációs tevékenységek a mentorált érzelmi jóllétében és szociális kapcsolataiban éreztethetik kedvező hatásukat; (2) a közös tanulás, illetve az intellektuálisan kihívó helyzetek, párbeszédek a kognitív fejlődést segíthetik; (3) míg a mentor által kínált szerepmodell az identitás fejlődését befolyásolhatja pozitívan. (Rhodes, Spencer, Keller, Liang és Noam (2006) A mentorálás hatásmechanizmusa

Szakasz elnevezése tartalma Befolyásoló tényezők Programszervezés Szervezés felkészülés a kapcsolatra mentor motivációja, elvárásai, céljai toborzás, kiválasztás, felkészítés Kezdeményezés kapcsolat kezdete, megismerkedés mentor türelme, mentor és mentorált érdeklődésének hasonlósága párok kialakítása, bemutatkozás Fejlődés, támogatás rendszeres találkozás, interakciók kialakítása Közös evékenységek jellemzői, gyakorisága, mentorálás stílusa szupervízió és tanácsadás, folyamatos képzés Hanyatlás, felbomlás akadályok a kapcsolatban vagy a kapcsolat befejezése mentor és mentorált személyisége, lezárás támogatása Átértelmezés megállapodás a későbbi kapcsolattartásról vagy újrakezdés nincs információ lezárás támogatása, új párosítás A mentori kapcsolat fejlődésének feltételezett szakaszai (Keller, 2005., 86.)

Hazai példák (1) – IT mentor Munkaterületének rövid, jellemző leírása : Munkaszervezéssel kapcsolatos tevékenységet végez Megtervezi, megszervezi, biztosítja a munkatevékenységének, a mentorálásnak a fo-lyamatát és feltételeit Elemzi a segítséget kérők hátrányos, problematikus, kritikus élethelyzetét Meghatározza az élethelyzet megoldását segítő lehetőségeket Folyamatosan segíti a mentoráltakat Partnerekkel kapcsolatot alakít ki, tart fenn Megszervezi és elvégzi a mentorálás adminisztrációját Közreműködik a helyi jellemző problémák megoldási stratégiájának és programjainak kidolgozásában Speciális szakterületi igények teljesítése Fejleszti saját képességeit a feladatok jobb ellátása érdekében Közreműködik a helyi fejlesztésben Közreműködik az mentorálás szakmafejlesztésében Hazai példák (1) – IT mentor

Hazai példák (2) – munkaerő-piaci instruktor EURES – (információs)tanácsadók EuroGuidance – pályainformációs tanácsadók (NPK) MK infopultosok BIZ / FIT eredeti modell stb… Hazai példák (2) – munkaerő-piaci instruktor

Hazai példák (3) Munkaerő-piaci mentor (OFA, TÁMOP 261) A szolgáltatás tartalma: Személyes segítő szolgáltatás. Segítségnyújtás az egyéni terv megvalósításában: az elhelyezkedés akadályainak elhárításától, szolgáltatások / képzések / támogatások igénybevételétől és az ezzel kapcsolatos együttműködési kötelezettség teljesítésétől, a munkahelykeresésen keresztül, az elhelyezkedést követő beilleszkedésig, a munkahely megtartásáig, a szakmai előrelépés perspektíváinak felvázolásáig (ahol ez is szükséglet). A segített személy végigkísérése a munkaerő-piaci integráció teljes folyamatán: információkkal való ellátása, motiválása, támogatása az egyéni megvalósításához szükséges kapcsolati rendszer kialakításában és fenntartásában. Hazai példák (3) Munkaerő-piaci mentor (OFA, TÁMOP 261)

Köszönöm a figyelmet!