Készítette: Nagy Balázs

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Manapság a számítógép legfontosabb kiviteli egysége (perifériája) a televíziókhoz hasonló számítógép- képernyő vagy monitor. A monitort egy kábel köti.
Advertisements

Jelátalakítás és kódolás
Optikai adathordozók Történeti áttekintés
Kimeneti egységek Készítették: Boros Gyevi Vivien Tóth Ágnes
Különböző médiumok feldolgozása
Készítette: Maros Gábor 1 Videó utómunkálatok A program megvalósulását az Apertus Közalapítvány támogatta.
A mozgókép-technika alapjai
A HDTV – High Definition Television A HDTV olyan televíziós rendszer, melynek felbontása nagyobb, mint a hagyományos SD TV (PAL, SECAM, NTSC) rendszereké.
A videó digitalizálás könyvtári vonatkozásai
Digitális Videó Editálás
Video.
Pár szó a digitalizálásról
Informatikai alapismeretek Hardver
Vezérlőkártyák a számítógépben
Adattárolási technológiák
Shannon Tétel A sávszélesség egy négy pólus jellemző, amit hertzben mérnek. A sávszélesség alapvető jelentőséggel bír több területen, legfontosabbak ezek.
Készítette: Csíki Gyula
QAM és OFDM modulációs eljárások
Hang- és videotechnika Bevezetés
Gábor Dénes Főiskola Informatikai Rendszerek Intézete Informatikai Alkalmazások Tanszék Infokommunikáció Beszédjelek Házman DIGITÁLIS BESZÉDJEL ÁTVITEL.
Szélessávú jelfeldolgozás kihívásai Készítette : Fürjes János.
QAM, QPSK és OFDM modulációs eljárások
Készítette: Sebestyén Dávid SEDRAAI.ELTE. Az adathordozók Ha nincs hálózatban a két számítógép, amik között adatot szeretnénk átvinni Vagy a digitálisan.
Belső memóriák tipusai
Számítógép részei.
MP4 lejátszók.
Mintavételezési frekvencia
Multimédiás technikák 1. kérdés Melyik diszkrét médium? a)hang b)videó c)animáció d)kép.
Multimédiás technikák 1. kérdés A homogén foltok kódolása milyen tömörítést valósít meg? a)veszteséges b)káros c)veszteségmentes d)redundáns.
Készítette: Tömördi Péter
Készítette: Zsiga Mónika 9.a
MULTIMÉDIA ELEMEI.
Az információ és kódolása Kovácsné Lakatos Szilvia
A médiatár jövője a digitalizálás tükrében
Fizikai átviteli jellemzők, átviteli módok
Az animáció nem más, mint egymás után levetített képkocka sorozat. Ezek a képkockák kis mértékben térnek el egymástól. Ezáltal az élettelen bábok, rajzok,
Kalló Imre KAIUAAI.ELTE
Mai számítógép perifériák
Különböző médiaelemek feldolgozása Összeállította: Kosztyán Zsolt Tibor honlap:
Alapfogalmak I. Adat: fogalmak, tények, jelenségek olyan formalizált ábrázolása, amely emberi vagy gépi értelmezésre, feldolgozásra, közlésre alkalmas.
Gábor Dénes Főiskola Informatikai Rendszerek Intézete Informatikai Alkalmazások Tanszék Infokommunikáció Beszédjelek Spisák 1. példa Beszéd 4,5 s hosszú.
Szilágyi András Digitális videózás Szilágyi András
A számítógép logikai és fizikai felépítése
Nyomtatók.
Optikai tárolók CD, DVD.
Balaton Marcell Balázs
Összefoglalás Az informatikai eszközök használata
Alapfogalmak, módszerek, szoftverek
Hangszerkesztés elmélet
Kommunikációs Rendszerek A kommunikáció Forrás kódolás Feladat: -az információ tömörítése.
Informatikai alapismeretek Hardver
Hang anyagok tárolása Magnószalag Magnókazetta Bakelitlemez CD
Optikai lemezek jellemzői, típusai
Crt Monitor. Általános  a televízióhoz hasonló  elektronsugár futja végig  a sorok és képek váltásának időpillanatait a vízszintes és függőleges sorszinkron.
A fizikai réteg. Az OSI modell első, avagy legalsó rétege Feladata a bitek kommunikációs csatornára való juttatása Ez a réteg határozza meg az eszközökkel.
FARKAS VIVIEN. MINTAVÉTELEZÉSI FREKVENCIA  A digitalizálás során használt legfontosabb minőségi tényező a mintavételezési frekvencia, vagy mintavételezési.
Védelmi technikák: fizikai védelem UPS RAID
TÁMOP /1-2F Modern informatikai eszközök Multimédia az interneten Papp Szabolcs 2009.
Adat és információ. Információ, tudás  A latin informatio = felvilágosítás, tájékoztatás, oktatás szóból  Minden, ami megkülönböztet  Új ismeretté.
A ROM ÉS A BIOS. K ÉSZÍTETTE R ELL P ATRIK A ROM A ROM egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas memória. Tartalma.
  Az archiválás egy olyan eljárás, ahol könyvtárakat és fájlokat egyetlen állományba tesszük tárolás vagy továbbíts céljából.  Az archiválás azonban.
Ismétlés Memória RAM  Véletlen elérésű memória ( Random Access Memory)  Tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat.
Adathordozók Pap Gergely (PAGNAAT) Felhasznált forrás: Wikipédia.
A DIGITÁLIS HANG Mi a hang? A hang valamilyen rugalmas közegben terjedő rezgéshullám ami az élőlényekben hangérzetet kelt. A hang terjedési sebessége.
Mintavételezési frekvencia A digitalizálás során használt legfontosabb minőségi tényező a mintavételezési frekvencia, vagy mintavételezési gyakoriság (angolul:
Multimédia.
33.óra Videóformátumok.
Híradástechnika I. 7. Wührl Tibor.
HANG Multimédia tananyag Huszár István.
2. A számító- gépes grafika eszközei
Előadás másolata:

Készítette: Nagy Balázs A mozgókép Készítette: Nagy Balázs

A mozgókép-technika alapjai   Videotechnikának nevezzük a mozgókép-és a hozzá párosuló hanginformáció rögzítését, tárolását, a visszaadás eljárását. A videó kifejezés alatt a mozgóképek minden típusát értjük. Az emberi szem érzékelése lassú. A szemet érintő gyors, egymást követő ingerek közötti különbséget nem észleljük. Ha több különálló képet egymás után levetítünk, szemünk mozgásként érzékeli, de a folyamatos mozgás érzetéhez másodpercenként 16 – 25 képből álló sorozatra van szükségünk. (Holzinger [2004] 177. old.) A videó technológia a hagyományos televízió közvetítés technikáján alapul. A televíziós műsorszórás világszerte valamilyen átviteli szabvány szerint történik. Az adó egyetlen jelet sugároz, mely különböző vivőfrekvenciákon tartalmazza a képi jelet és a hangot. A színes képjel egy csatornán kezeli a világosság- és színkódot. A TV készülék a kapott videojelet szétbontja, a képjelet dekódolja. A különböző TV rendszerek más-más módon hozzák létre a dekódolt képjelből világosság- és színkódokat, de ebben az esetben a vivőfrekvencia és a sávszélesség is különbözik.

Átviteli szabványok

A videoanyag feldolgozásának lehetőségei   Egy adott multimédia alkalmazásban videoanyagot megjelentetni kétféle módszerrel tudunk: - analóg videót digitalizáljuk, tároljuk, majd átadjuk az alkalmazás részére - videó overlay folyamat segítségével. Ebben az esetben az analóg videojelet a lejátszó egységről a számítógép speciális bővítőkártyáján keresztül vezetjük be a számítógépbe. A videójel ebben az esetben nem kerül rögzítésre és tárolásra, hanem közvetlenül - a számítógép egyéb részeinek igénybevétele nélkül - a videókártyára kerül. Videók digitalizálása során a digitalizáló kártya segítségével az analóg videóképek sorozatát digitális képállománnyá konvertáljuk, mely állomány a képkockák képpontjainak digitális adatait tartalmazza. Az analóg videojel egyaránt tartalmaz kép- és hangjeleket, ezek a digitalizálás első szakaszában szűrők segítségével szétbontódnak, a hangjeleket a hangkártya digitalizálja tovább. Lejátszáskor adott visszajátszási sebesség mellett a számítógép megjeleníti az egymást követő digitalizált képkockákat a videóhoz tartozó hanggal együtt.

Analóg képjelek digitalizálásakor három fontos műveletet kell megemlítenünk: - leképzés – kétdimenziós képfüggvény megalkotása az analóg videójelekből, a képfüggvényben minden pont világosság- és színkódja megvizsgálásra kerül - mintavételezés – a képkockát a mintavételezési frekvencia által megszabott képelemre bontják. Az egyes képelemeket a világosság- és színkód értékét tartalmazó mintavételezett jel határoz meg. Minél több képelem kerül megvizsgálásra, annál jobb minőségű képet kapunk. A mintavételezési frekvenciát úgy kell meghatározni, hogy a képelemek vízszintes és függőleges irányú száma, megegyezzen vízszintesen a digitális kép soraiban található pixelek számával, függőlegesen a sorok számával. - kvantálás – megadott számú biten jelenítik meg a mintavételezett jel értékét   A digitális videó előnyei az analóg videóval szemben: - az átviteli csatorna minősége nem befolyásolja a videó minőségét - a digitális videó minőségromlás nélkül másolható, élettartama végtelen - a digitális kép hibáinak javítására több lehetőség létezik - különböző segédprogramok használatával a digitális képen alakíthatunk, bizonyos hatásokat eszközölhetünk A digitális videó legnagyobb hátránya, hogy a mintavételezés gyakorisága miatt az adatátviteli sebesség és az igényelt tárhely nagy, feltétlen szükséges valamilyen tömörítési eljárás használata.

A DV (Digital Video) lett a vezető videofilm és videokamera gyártók 1995-ben indult közös erőfeszítéseinek eredménye.Ez a formátum áttörést jelentett a videózás történetében, mivel az amatőrök számára is elérhetővé vált a közel broadcast minőségű műsorrögzítés lehetősége. A DV szabvány szerint a digitális adatfolyam (kép+PCM hang) rögzítése szalagra, kazettára kerül. A DV formátum másodpercenként 25 Mbit adatot jelent,ugyanakkor létezik egy jobb minőségű verziója, amely 50 Mbit másodpercenkénti kapacitással tárolja az anyagot. Fizikai megvalósítás szerint DV-ről, illetve Digital8-ról beszélhetünk. a Digital8 rendszer teljesen egyenértékű a DV rendszerrel, ez a Sony saját fejlesztése, 8 mm-es kazettára rögzíthetünk vele képet és hangot. A tárolt felbontás PAL rendszerben 720×576, illetve NTSC esetén 720×480 pixel méretű. A valódi felbontás ezzel szemben mintegy 500 sort jelent. a DV videoformátum rendkívül könnyen szerkeszthető, mivel minden képkocka kulcskockaként, külön van tömörítve a videofolyamban. A kameráról számítógépre történő átjátszást az IEEE1394/FireWire/iLink/DV csatlakozófelületen keresztül végezhetjük.A legelterjedtebb fajtái a DVCAM ,a DVCPRO és a miniDV(annak is két fajtája ,a DV és a HDV)