A gyermek- és fiatalkori bűnözés kérdései ügyészi szemmel

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készült 2008-ban az Országos Bűnmegelőzési Bizottság megbízásából
Advertisements

A sportiskolába járó tanulók szüleinek válaszai a kérdőíves felmérésre (1245 válaszadó)
A pártfogó felügyelet lényege A pártfogó felügyelet a bűncselekményt elkövetők ellenőrzését, irányítását, a társadalomba beilleszkedésük.
A kiemelt projekt tapasztalatainak hasznosítása „Tett - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 16. Siófok Lénárd Krisztina.
Dr. Hatvani Erzsébet, az Igazságügyi Hivatal főigazgatója
Egyetemes értékek az egyetemen kutatás
Szociális munka a börtönben
Békés Megyei Államigazgatási Kollégium június A közérdekű munka büntetés végrehajtásának tapasztalatai Békés megyében Békés Megyei Kormányhivatal.
Fiatalkorú bűnelkövetők és a szociális munka kapcsolata
Az új Btk. egyes általános részi rendelkezései: a büntetési rendszer, kiemelten az új büntetések és intézkedések; a fiatalkorúakra vonatkozó szabályok.
Pedagógiai problémák-pártfogói programok A pártfogó felügyelet lehetséges válaszai a szakmai problémafelvetésre Budapest, 2009.
A Társadalmi Bűnmegelőzés Nemzeti Stratégiája és kapcsolódási pontjai a Nemzeti Drogstratégiához Gyökös Melinda Hotel Hélia, Budapest június 24.
CEP1 „ Jóvá Tett Hely” Képzési, Támogató és Szabadidős Központ „ Jóvá Tett Hely” Képzési, Támogató és Szabadidős Központ Bűnmegelőzési projekt.
Látens fiatalkori devianciák – az ISRD empirikus kutatás
Igazságügyi Hivatal Pártfogó Felügyelői Szolgálata
Bűntelenség vagy büntetlenség? A jogi személlyel szemben alkalmazható büntetőjogi intézkedésekről szóló törvény alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai.
A fiatalkori bűnelkövetés kezelésének speciális színtere – a közösségi foglalkoztató fejlesztése alprojekt TÁMOP Siófok, december
HÁLÓZATSZERŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSEK A KOMPLEX SEGÍTSÉGNYÚJTÁSBAN
A felnőtt korúak ügyeiben alkalmazott közvetítői eljárás (mediáció) Magyarországon dr. Törzs Edit április 28. „A helyreállító igazságszolgáltatás.
A pártfogó felügyelet speciális magatartási szabályai
A pártfogó felügyelő szerepe és feladata a jelzőrendszerben Budapest, március 28.
Az elterelés változása előnyök és anomáliák után…
ZÁRTINTÉZETI NEVELÉSI PROGRAMOK
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
Mikor kivel, hogyan működhetünk együtt hatékonyan?
Az iskolai erőszak kriminalizálása Gyurkó Szilvia december 1.
Az új Btk. szükségessége, előkészítése; a büntethetőséget kizáró és megszüntető okok változása, különös figyelemmel a jogos védelem újraszabályozására.
Készítette: Tóth Adrienn Barbara DE-GYFK III. Évfolyam
PEST MEGYEI KORMÁNYHIVATAL IGAZSÁGÜGYI SZOLGÁLAT
Változások a szabálysértési jogban
Ifjúkori bűnözés, áldozattá válás
Fél lábbal a börtönben …?. Megelőzés - Reagálás nem lehet verseny…
A Társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiája
MindenGyerek Budapest
Igazságügyi Hivatal TÁMOP Dr. Hatvani Erzsébet főigazgató július 15.
A gyermekvédelem felelősség(e) Budapest,2008. február 20.
A közvetítői eljárás pártfogó felügyelői tapasztalatai
Kormányszóvivői tájékoztató 1 A társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiája 115/2003. (X. 28.) OGY határozat. Cselekvési program 1009/2004. (II. 26.) Korm.
A társadalmi bűnmegelőzés évi cselekvési programja Gönczöl Katalin Büntetőpolitikai szakállamtitkár.
2009., a működés negyedik éve Áldozatsegítő Szolgálat.
Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium
A vagyonosodási vizsgálatok és a büntetőjog
Gyermekkorú bűnelkövetők büntethetősége
Fiatal elkövetők és sértettek az ERÜBS tükrében
Fiatalkorú bűnismétlők az ügyészségi ügyforgalmi statisztika tükrében Kerezsi Klára Országos Kriminológiai Intézet.
Bűnmegelőzés az iskolákban
DEVIANCIÁK ÉS BŰNÖZÉS.
A kriminálpszichológia
Köszöntöm Önöket a Hajdú-Bihar megyei Rendőr-főkapitányság nevében
A társadalmi bűnmegelőzés stratégiája egy éves tapasztalatai.
AZ ÖSSZBÜNTETÉS.
Intézkedések V. 1..
Kábítószer a magyar jogban
A TÁRSADALMI BŰNMEGELŐZÉS REGIONÁLIS JELLEMZŐI
Mediátorképzés Büntető mediáció.
Igazságügyi Hivatal.
Speciális gyermekvédelem
Igazságügyi pszichiáter szerepe a büntetőeljárás rendőri szakában
A 18 éves korra emelt tankötelezettséggel kapcsolatos pedagógusi tapasztalatok Istenes Mónika Budapest január 27.
A kockázatértékelés és a megelőző pártfogás Szakmai nap Kecskemét 2015
a gyermekvédelem rendszerében Megelőző pártfogás szakmai nap
NYITOTT BÍRÓSÁGOK PROGRAM
Tájékoztatás a gyermekkori és fiatalkori bűnelkövetés megyei helyzetéről a jegyzők és a gyermekjóléti szolgálatok adatszolgáltatása tükrében. Vajdáné Kovács.
Esélyteremtés az iskolarendszerben hátrányos helyzetű fiatalok számára Schön Brigitta.
Konfliktuskezelő eljárások és módszerek a Pártfogó Felügyelői Szolgálat tevékenységében Biró Balázs pártfogó felügyelő, mentor közvetítő.
Ahogy a bv. bírók és ügyészek látják, javaslatok és ötletek pártfogóknak Dr. Végh Edit büntetés-végrehajtási bíró.
A mediáció szerepe a büntető igazságszolgáltatásban
Jogi alapismeretek Előadó:
Bűncselekményekkel kapcsolatos alapismeretek
Előadás másolata:

A gyermek- és fiatalkori bűnözés kérdései ügyészi szemmel dr. Sárik Eszter fiatalkorúak ügyésze

A büntetőjog a fiatalkorúak bűnelkövetésében A büntetőjogban büntethetőséget kizáró ok a gyermekkor, vagyis – jelenleg – nem büntethető az, aki 14 évnél fiatalabb. Mindössze gyermekvédelmi intézkedés alkalmazható vele szemben. A 14 évnél idősebb és 18 évnél fiatalabb bűncselekményt elkövető személy minősül fiatalkorúnak.

A fiatalkorúak bűnelkövetése A bűncselekmények, büntetendő cselekmények legnagyobb része rejtve marad (ISRD-2, ISRD-3) A felszínre kerülő cselekmények tetemes hányada vagyon elleni: 1.Szabálysértések 2. Lopás (bolti lopás, esetleg iskolai lopási cselekmények)

A fiatalkorúak által megvalósított cselekmények 3. Rongálási cselekmények 4. Rablás – büntetőjogilag vagyon elleni cselekmény, kriminológiai értelemben erőszakos Erőszakos cselekmények: 5. Testi sértés 6. Közfeladatot ellátó személy elleni erőszak (iskolában, buszvezetők stb); Kábítószerrel visszaélés.

A fiatalkorú bűnelkövetőkről általában Éves szinten 10-11 ezer bűnelkövető 60-70%-uk vagyon elleni bűncselekményt követ el 500-550 rablás évente 20-30 között mozog az emberölést elkövetők száma

A büntetőjog válasza Az első bűncselekményes bolti tolvaj megrovásban részesül, ha a családi háttere rendezett; Problémás családi háttér esetén, illetve vagyon elleni bűncselekmény többedszeri elkövetésekor a vádemelés elhalasztása a leggyakrabban választott jogkövetkezmény.

A vádemelés elhalasztása A vádemelés elhalasztása a fiatalkorúak ügyeiben gyakran és szívesen választott kvázi szankció; Előnye, hogy a fiatalkorú a vádemelés elhalasztásának tartama alatt pártfogó felügyelet alatt áll! Számára az ügyészség előírhat – többnyire elő is ír – külön magatartási szabályokat.

A vádemelés után… A súlyosabb vagyon elleni bűncselekmények esetén, erőszakos bűncselekményeknél, visszaesés esetén, az ügyész vádat emel; Jogkövetkezmény – kisebb súlyú bűncselekménynél- próbára bocsátás (pártfogó felügyelettel); Súlyosabb bűncselekményeknél: közérdekű munka, pénzbüntetés, felfüggesztett szabadságvesztés

A vádemelés után Rablási cselekményeknél a legenyhébb jogkövetkezmény a felfüggesztett szabadságvesztés A leggyakrabban alkalmazott büntetés: a javítóintézeti nevelés a fiatalkorúak fogháza vagy börtöne.

Az egyes jogkövetkezmények tartalma Külön magatartási szabályok alkalmazása (próbára bocsátás és vádemelés elhalasztása esetén); Ágyszínház, graffiti eltávolítás, ételosztás szegényeknek, személyiségfejlesztő tréning, szociális készségfejlesztő tréning stb.; Közvetítői eljárások – teljes szabadság a felek kezében.

A büntetőjogi válaszok erényei A rendszer cizellált és számos lehetőség van az elterelésre; Általában létezik a törekvés: az egyéni és arányos szankció megválasztására. Érvényesül a fokozatosság elve.

És a válaszok hiányosságai… A büntetőjog válasza jogászkodik… Szabálysértés vagy bűncselekmény , lopás vagy rablás – gyakran a véletlen (a jogalkotás, joggyakorlat) dönt arról, hogy egy cselekmény milyen megítélés alá kerül… A büntetőjog szükségszerűen egyszeri válasz egy egyszeri cselekményre.

És a válaszok hiányosságai… A kábítószer bűncselekmények elkövetése esetén a büntetőjog reakciója hibás és költséges (elterelés); A szankció választása a rendszerben automatikus, mivel a bűncselekmény az alapja a büntetésnek, Noha, a fiatalkorúaknál a büntetés célja a speciális prevenció.

A válaszok hiányosságai A fiatalkorúak ügyeiben kötelező az életkort igazoló közokirat, a környezettanulmány és törvényes képviselő jelenléte a kihallgatáson. A környezettanulmány sok információt tartalmaz a fiatalkorú hátteréről, de … a szankció mégsem ehhez igazodik, nem az egyén problémáját törekszik megoldani

Az igazságszolgáltatás csapdája A büntető-igazságszolgáltatásnak nem feladata a gyermekvédelem hiányosságait pótolni. Ugyanakkor! Látja a fiatalkorú csapdahelyzetét – nem tud megoldást.

A törvényhozó szerinti megoldás A SZIGORÍTÁS : 2013. januártól 12 év fölött büntetendő lesz az emberölés, a fegyveres rablás és a nemi bűncselekmények; A középmérték szabálya – beszűkíti a bírói döntések lehetőséget.

Mit tudunk? A bűnelkövető fiatalok 2/3-ada teljes családból származik 15 %-uk származik egyszülős családból 8-9%-uk származik nevelőotthonokból/gyermekvédelemből A fiatalkorú elkövetők jelentős része azonban elveszett gyermek!!!!

Megoldás? A gyermek szociális közelterében jelen van: Szülő Az iskola A kortárscsoport Szomszédok, lakókörnyezet

Megoldás? Bűnelkövetés esetén megjelenik: a gyermekvédelem (szociális munkások, gyámügy stb.); a rendőrség; az igazságszolgáltatás…

Mit tehet az iskola? A felmérések alapján egyértelmű, hogy a tanárokba vetett bizalom alacsony. Eszközkészletük korlátozott. Feladatuk? nevelés? tanítás? a hátrányok korrigálása készségfejlesztés stb.

Mit tehet a rendőrség? Feladata: a bűnüldözés a méltányos eljárás pszichológiai helytállás gyermekvédelmi feladatok (?!) szociális segítés (?!)

Az eredmény… Az egyes szereplők feladata nem határolódik el; Ugyanakkor, leggyakrabban a saját feladatát sem tudja teljes mértékben ellátni. Az együttműködésnek pedig gyakran jogi, praktikus és nyelvezetbeli gátja van

És a végén… A sok bába között elvész a Gyermek és a Fiatalkorú!!! A megoldás??? Tököl?!

Köszönöm a figyelmet!