Semmelweis Egyetem, Fogorvostudományi Kar Oralis Diagnosztika

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
CSECSEMŐ ÉS GYERMEKKORI SZŰRŐVIZSGÁLATOK HELYZETE, PROBLÉMÁI
Advertisements

Semmelweis Egyetem, Fogorvostudományi Kar, Oktatási Centrum
Hogyan segíthet városán, településén? Az egészséges életmód szemlélet beiktatásával a település életébe.  Étkezési tanácsadással  Dohányzás ellenes.
Esetbemutatás Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar
Dr. Matejka Zsuzsanna „Gyógyszerterápiás gondozás”
Az onkológiai betegek pszicho-szociális szükségleteinek felmérése
KLINIKAI ALAPISMERETEK
Az ápolás minősége és az ápolási dokumentáció
Rehabilitáció és dementia
ABO Institute Az egészségmegőrzés evolúciója. Az ABO Institute forradalmi újítása •Tudáskrízis: –Az orvostudomány összes tudása gyorsabban nő, mint amit.
Orvos – és Egészségtudományi Centrum
Fogászati rendelő, műszerek
ONKOLÓGIAI ÉBERSÉG Prof. Dr. Kásler Miklós Országos Onkológiai Intézet
Congenitalis, nyelvben elhelyezkedő tumor
A jó anamnézis fél diagnózis
Mire jók a szűrővizsgálatok?
Malignus Lymphomák Molnár Zsuzsa O.O.I..
Vidám szerepjáték …. betegoktatás és konzultáció
Orvos- és Egészségtudományi Centrum
Az emésztőszervek betegségei
Oralis diagnosztika Fogorvosi anamnézis
Semmelweis Egyetem ÁOK Családorvosi Tanszék
Stabil angina pectoris június Dr. Andréka Péter Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika.
Gyermekfogászat tárgya Gyermekfogászati és Fogszabályozási Klinika
Hipertóniagondozás folyamata és stratégiája I.
A szívelégtelenség diagnózisa június Dr. Andréka Péter Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika.
AKUT BETEGSÉGEK ELLÁTÁSA
Fej-nyak területen jelentkező fájdalom differenciál diagnosztikája.
Családorvosok legfontosabb feladatai
Vesetranszplantációs várólistán lévő betegek cardiovascularis állapota
Vesebiopsziával igazolt thromboembolizáció
Szájüreg Gyulladások. Reaktív elváltozások. Szisztémás betegségek szájüregi megnyilvánulásai. Daganatok és rákmegelőző állapotok.
FEJ-NYAK SEBÉSZETE.
Asztma Asztmás állapotban a légutakat a hörgő-nyálkahártya speciális gyulladása miatti duzzanat és a hörgők simaizomzatának görcsös összehúzódása beszűkíti.
Táplálkozási szervrendszeri betegségek,tünetek,kezelések
Gyermekori fejfájások szemészeti vonatkozásai
FEJ-NYAKI DUZZANATOK DIFFERENCIÁLDIAGNOSZTIKÁJA
3. Szakmai műhelykonferencia Területfejlesztési, területi tervezési és szakmai koordinációs rendszer kialakítása, ÁROP
Szakmai műhelykonferencia Területfejlesztési, területi tervezési és szakmai koordinációs rendszer kialakítása, ÁROP
Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon
Szájhigiéne.
CT vezérelt biopsziák.
Köröm és lábápolás.
Tapasztalatok az orvosi szociológia oktatásával a Semmelweis Egyetemen
Fej-nyaki daganatok.
SLE és vesebetegség Sütő Gábor.
A leggyakoribb kardiológiai betegségek,azok megelőzése,rizikófaktorok kiszűrése Előadó: Képíróné Gyarmati Zsuzsanna A leggyakoribb kardiológiai betegségek,azok.
Az áldott állapot csodái
A betegellátás keretei és rendszere
Magyarország egészségügyi ellátórendszere
Fogpótlástani Klinika
A szervezet vízháztartásának megfigyelése, folyadékegyenleg vezetése
Semmelweis Egyetem, Fogorvostudományi Kar
ALTATÁSBAN VÉGZETT FOGORVOSI ELLÁTÁS
Kardio- Navigátor Esemény Holter Apnograph Teljes Holter Nyugalmi EKG és utópotenciál Terheléses EKG IKG (impedancia- -kardiográph) rizikofaktorok Echo.
Diverzifikáció az állatorvosi praxisban EGERSZEGI PÉTER, SEREGI ANTAL.
T-GYRUS MagánRendelő T-GYRUS MagánRendelő „Salus aegroti suprema lex”
Esetbemutatás Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar
Tanszékvezető: Prof. dr. Polgár Csaba, egyetemi tanár Tel.:
Tanszékvezető: Prof. dr. Polgár Csaba, egyetemi tanár Tel.:
Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar Konzerváló Fogászati Klinika
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
Semmelweis Egyetem, Fogorvostudományi Kar Oralis Diagnosztika
Cím (milyen fogpótlás készült
Tanszékvezető: Prof. dr. Polgár Csaba, egyetemi tanár Tel.:
Orális Diagnosztika Kommunikáció a fogorvosi rendelőben. Anamnézis és a státusz felvétele, dokumentáció. Dr Bródy Andrea Semmelweis Egyetem Orális Diagnosztika.
Fogászati-sebészeti betegvizsgálat, tünettan és diagnosztika
Fej-nyak területen jelentkező fájdalom differenciál diagnosztikája.
Tanszékvezető: Prof. Dr. Polgár Csaba, egyetemi tanár Tel.:
Esetbemutatás Irfan Abas Magyar Fogpótlástani Társaság
Előadás másolata:

Semmelweis Egyetem, Fogorvostudományi Kar Oralis Diagnosztika Dr. Dombi Csaba Oralis Dagnosztika és Sűrgősségi Osztály

A preventív szemléletű fogorvoslás pillérei Gondos és dokumentált anamnézis, állapotfelmérés (nyálkahártya, fogak, fogágy, rágófunkció) és kezelési terv Szájhigiéniai kezelés, ellenőrzés, gondozás Korai diagnózis, minimál-, vagy non-invazív kezelési módszerek Az egészség megőrzésére irányuló orvosi felvilágosító munka

Oralis Diagnosztika előadások 2012-2013 I. félév   2012.09.11..Bevezetés az oralis diagnosztikába. A fogorvosi diagnosztika és a dokumentáció jelentősége, szabályai. (Dr. Dombi Csaba) 2012.09.18.Az általános egészségi állapot felmérésének nehézségei. A fogorvosi beavatkozások általános egészségi állapotával összefüggő indikációi és kontraindikációi. Beutalás és konzultáció a társszakmákkal. (Dr. Bródy Andrea) 2012.09.25. Fogorvosi anamnézis, állapotfelmérés és az adatok dokumentálása. (Dr. Bródy Andrea) 2012.10.02. A száj nyálkahártyájának vizsgálata. Stomatoonkológiai szűrés. Szájbetegségek felismerése. (Dr. Dombi Csaba)

Oralis Diagnosztika előadások 2012-2013 I. félév   2012.10.09. A nyáltermelés és a nyálmirigyek diagnosztikája. (Prof. Nagy Gábor) 2012.10.16. Az állkapocsízületet, az állcsontokat és a fogsorokat érintő elváltozások diagnosztikája és kezelésük tervezése. (Dr. Schmidt Péter) 2012.10.23. - 2012.10.30. Orthodontiai diagnosztika és kezelési terv. (Dr. Gresz Vera) 2012.11.06. A caries diagnosztikája. Módszerek, eszközök. A fogak nem caries okozta elváltozásai. (Dr. Dombi Csaba) 2012.11.13. Endodontiai diagnosztika és sűrgősségi beavatkozások. (Dr. Dobó-Nagy Csaba)

Oralis Diagnosztika előadások 2012-2013 I. félév   2012.11.20. A parodontium és a szájhigiéne vizsgálatának módszerei. A vizsgálatok eredményeinekhatása a kezelési tervre. A szájhigiéne, a fogazat és a fogágy vizsgálata szűrővizsgálatok keretein belül. Indexek.(Dr. Kelemen Kinga) 2012.11.27. Fej-nyak területen jelentkező fájdalom differenciál diagnosztikája. (Dr. Dombi Csaba) 2012.12.04. A fogazat szerepe a hangképzésben. Diagnosztika, kezelési terv.(Dr. Kivovics Péter) 2012.12.11. A diagnosztika szerepe az esztétikai fogászatban. A fogak alaki és optikai jellegzetességei. A fogsor és az arc harmóniájának diagnosztikája és rehabilitációja. (Dr. Dombi Csaba)

Diagnosztikai stratégia Anamnézis –akut panasz, általános fogászati, általános, családi Extraoralis : fej nyak megtekintés, tapintás, TMI Intraoralis : nyálkahártya megtekintés, tapintás Fogak : hiány, caries, tömés, fogmű, kopások, fejlődési rendellenességek, színárnyalat Fogágy : tasak, gyulladás, mobilitás, plakkretenciós tényezők, egyéb jellegzetességek Szájhigiéne, caries rizikó, nyáltermelés, Oratest

Anamnézis

Keringés Allergia Gyógyszerek Betegségek Parafunkció Rizikófaktorok Daganat Terhesség

Status Kezelési terv Aláírás: ………….

Szájrák : Az ajak, a szájüreg és a garat malignus daganatai. A szájnyálkahártya rendszeres vizsgálata elsősorban a fogorvos feladata. A lakosság több mint fele, a rizikócsoport közel 90%-a nem jár rendszeresen fogorvoshoz!

A caries felismerése : 1. Anamnézis - fájdalom - ételbeékelődés - esztétikai zavar - kellemetlen szag és íz - ínygyulladás 2. Inspectio - nagy destrukció - macula cretosa - rtg, száloptika - kontúrváltozás 3. Palpatio - szondával ? 4. Laser (Diagnodent))

GRAD 1 GRAD 2

GRAD 3 GRAD 4

GRAD 1 GRAD 2

GRAD 3 GRAD 4

Nyugalmi és stimulált nyálmennyiség mérése A vizsgálat célja : megállapítani a nyugalomban, illetve rágással, vagy citromsav-oldattal stimulált nyálmennyiséget és a mérési adatokat a szubjektív panaszokkal, valamint a szájszárazság klinikai jeleivel (pl.: a tükörszem tapad a nyelvháthoz) összevetni. Nyugalmi nyálmennyiség mérése : A beteg izolált, ingerszegény környezetben ül, fejét előrehajtja. Nem nyel, nem beszél, nyelvét nem mozgatja. 2-2-2 percig nyálát szájában gyűjti és a mérőhengerbe köp. Az eredményt ml/perc–ben rögzítjük Normálérték : 0,3-0,4 ml/perc, Kóros : <0,1 ml/perc Stimulált nyálmennyiség mérése : Paraffin segítségével stimulált A beteg szájában rágás nélkül 30mp-ig tartja a paraffint (ezalatt felpuhul) Ezután lenyeli nyálát, majd rágni kezd. 2-2-2 percig rág, nyálat gyűjt és kétpercenként köp. 2 tömeg%-os citromsav oldattal stimulált (főképp fogatlan páciensek esetén) Minden 30. másodpercben a nyelvhát oldalsó részét ecseteljük az oldattal 2-2-2 percenként köp Az eredményt ml/perc-ben rögzítjük Normálérték : 1-2 ml/perc, Kóros : <0,5 ml/perc

1 magyar - 1 év : 2.5 fogkrém, 0.75 fogkefe MAGYARORSZÁG 1 magyar - 1 év : 2.5 fogkrém, 0.75 fogkefe 10mp/ fogmosás 600 000 ember nem mos fogat 70-80% nem jár fogorvoshoz

A rossz szájhigiéne összefügg A közel 100%-ban előforduló fogszuvasodással és fogágybetegséggel A rossz fogazat okozta emésztési és felszívódási zavarokkal és az ezekkel összefüggő betegségekkel A szájüregi daganatok gyakoriságával és súlyosságával Gócbetegségekkel (szív-érrendszeri betegségek, koraszülés, nehézlégzés, stb.)