Néhány adat a Győrben élő időskorúakról

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kormányszóvivői tájékoztató NYUGDÍJ-INTÉZKEDÉSEK 2006.
Advertisements

Központi Statisztikai Hivatal
A magyar gazdaság versenyképessége Vojnits Tamás április 2.
A R EGIONÁLIS S ZOCIÁLIS M APPA BEMUTATÁSA Borsod –Abaúj – Zemplén megye Regionálna sociálna mapa Boršodsko – Abovsko – Zemplínska župa HUSK/1101/1.6.1/0131.
Magyar Tudományos Akadémia
Az idősebb munkavállalók foglalkoztatása Magyarországon
Korfa, egészségi mutatók,…
közös finanszírozás vagy ellátásszervezés
Népmozgalmi adatbázisok
„Nyitott kapu” a rendszeres testmozgásért és kapcsolódó egészségfejlesztési programok Vámospércsen Ménes Andrea polgármester.
Népesedési folyamatok
A Dél-alföldi régió népessége, népesedési folyamatai
Öregedő Európa – társadalmi kihívások
A népesség száma és jellemzői
A népesség nem és kor szerint
A népesség családi állapota. Az élet folyamán szerzett tulajdonság Az élet folyamán szerzett tulajdonság Családi helyzet megközelítése: Családi helyzet.
1. A népesség társadalmi nem és életkor szerinti összetétele
II. Demográfia Népesség összetételének vizsgálata
A vidéki társadalom néhány jellegzetessége Farkas Tibor PhD. SZIE GTK RGVI MRTT VI. Vándorgyűlés, Gödöllő december
Prevenció, kuráció, rehabilitáció
A foglalkozási rehabilitáció aktuális kérdései
Munkanélküliség.
A magyar társadalom demográfiai helyzete, egészségi állapota az ezredfordulón. A szocializáció folyamata.
A keringési rendszer megbetegedései okozta halálozás.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Sajtótájékoztató augusztus 7.
Nyugdíjkérdések közgazdász szemmel
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő-kínálat,
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Sajtótájékoztató december 4.
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Megbecsülés az idős embereknek! Kormánydöntés a kiegészítő nyugdíjemelésről szeptember.
Történelem – középszintű témakörök
II. Demográfia Népesség összetételének vizsgálata
A nyugdíjrendszer stabilitását megteremtő rövidtávú intézkedések Dr. Herczog László miniszter október 14. Szociális és Munkaügyi Minisztérium.
EGÉSZSÉGMAGATARTÁS Egészségmagatartásnak nevezünk minden olyan tevékenységet, amelyet egy önmagát egészségesnek tartó személy vagy preventív céllal végez,
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOT BEFOLYÁ-SOLÓ TÁRSADALMI TÉNYEZŐK
A Közép-Dunántúli Régió népessége és népesedési folyamatai
DEMOGRÁFIA Alapfogalmak, mutatók
Modell program a szociális és gyermekjóléti alapszolgáltatások funkcionális összekapcsolására Dunaújvárosban TÁMOP / Kedvezményezett:
Az osztrák-magyar határtérség demográfiája és tudástőkéje
A népesség összetétele, eloszlása és sűrűsége
A népességnövekedés tényezői és következményei
A népesség megoszlása Dr. Kozma Gábor.
ROKKANTSÁGI NYUGDÍJ Down Alapítvány TÁMOGATOTT ÜGYINTÉZÉS 1145 Budapest, Amerikai út 14. Tel.: (061)
Hőmérséklet változás A hőmérséklet az anyagok egyik fizikai jellemzője, állapothatározó. Változása szorosan összefügg az anyag más makroszkopikus tulajdonságainak.
Magyarország demográfiai jellemzőinek és szociális ellátórendszerének bemutatása különös tekintettel az időskorú népességre.
TÉVHITEK ÉS A VALÓSÁG GONDOLATVÁZLATOK A SÉRÜLT EMBEREK ÉS A TÁRSADALOM KAPCSOLATÁRÓL.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Dr.Vécsei Pál A vezetékes gázellátás alakulásának területi tendenciái 1990 és 2008 között Budapest, április.
Kormányszóvivői tájékoztató A KORMÁNY NOVEMBER HAVI NYUGDÍJINTÉZKEDÉSEI szeptember 22.
Egészség-egyenlőtlenségek Magyarországon Vitrai József PhD Országos Egészségfejlesztési Intézet.
Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ Munkaerőpiaci helyzetkép a salgótarjáni kistérségben Zaráné Kecskés Erzsébet Igazgató KKC-2008-V
AZONOSSÁGOK ÉS KÜLÖNBSÉGEK A MAGYARORSZÁGI DÉL-ALFÖLDI ÉS A ROMÁNIAI VEST RÉGIÓK KÖZÖTT SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ, február 10. Előadó: Végh Zoltán igazgató.
„Kincs, ami nincs” - a hazai szegények egészségi állapota - Havasi Éva és Horváth Gergely.
Dr.Farkas András NyugdíjGuru
Egészségszociológia a mindennapokban (Amit egy közösségvezetőnek tudnia kell…) Horváth Judit szociális munkás Sárvár, Csillebérc,
A népesség összetétele
„Honnan jövünk? - Hová megyünk?” - Dunaújváros és a Római városrész
Önkormányzati Egészségügyi Napok
Feladatok.
2016. június 10: „A tudásáramlás és a tudás megtérülésének egyes vetületei” című konferencia Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH)
Demográfiai problémáink megoldási lehetőségei
Megbecsülés az idős embereknek
Generációváltás az óvodában?
IV. Demográfia Halandóság
Készítette: Branikovits Kitti
Szív az életért 1. Rész: Bevezető Klikk a folytatáshoz!
Főnix – me Hol élünk? Hogy élünk? Demográfiai kór- és körkép
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Készítette: Koleszár Gábor
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat
Főnix – me Megújuló Egyetem Felsőoktatási intézményi fejlesztések a felsőfokú oktatás minőségének és hozzáférhetőségének együttes javítása érdekében EFOP
Előadás másolata:

Néhány adat a Győrben élő időskorúakról

Demográfiai jellemzők I. Győr város az öregedő társadalmak közé tartozik Az öregedés okai: az 1993 óta a halálozások száma minden évben magasabb az élveszületéseknél az életkilátások javulnak a vándorlás ellensúlyozni tudja a természetes népességfogyást, ez azonban döntő részben a középkorúak számát gyarapítja

Demográfiai jellemzők I. Győr város korfája, 2011. október 1. A korfa alakja öregedő népességre utal. A gyermekkorú évjáratok létszáma az ezredfordulót követően növekedett, azonban jóval kisebb az 1980-as és az 1990-es évtizedben mérttől.

Demográfiai jellemzők II. Az össznépesség és az időskorúak számának alakulása Győr városban A népesség növekedésénél nagyobb ütemben emelkedett az időskorúak száma és aránya.

Demográfiai jellemzők III. A 60 évesek és idősebbek korfája Győr városban, 2011. október 1. Az időskorúak korfája hagyományos piramis alakú. A közeljövőben a fiatalabb évjáratok létszámát illetően további növekedés várható. Az életkor előrehaladtával egyre nagyobb a nőtöbblet.

A háztartások száma és összetétele Győr városban Az átlagosnál jóval nagyobb mértékben nőtt az olyan háztartások száma, melyekben időskorú személy él. Egyre több az olyan háztartás, amelyben az időskorú személy egyedül él.

Egészségi állapot Az önkéntes válaszadáson alapuló kérdések alapján az időskorúak kevesebb mint tizede él együtt valamilyen fogyatékossággal, viszont több mint harmada a tartós betegséggel. A háziorvosok által vezetett nyilvántartások alapján a leggyakrabban előforduló betegségtípusok a keringési rendszer betegségei, valamint a cukorbetegség.

Az öregségi nyugdíjak átlagos összegének alakulása A nyugdíjak átlagos összege folyamatosan emelkedik, a nemek közötti különbség viszont jelentős maradt.

Összefoglalva A Győrben élő időskorúak lélekszáma az országos tendenciához hasonlóan folyamatosan nő. Létszámuk növekedésével népességen belüli arányuk is egyre magasabb. A javuló életkilátásoknak köszönhetően egyre több a 80 évesnél idősebb személy a városban, az idősek döntő többsége ennek ellenére továbbra is a 60–79 évesek közé tartozik. Az életkor előrehaladtával egyre nagyobb a nőtöbblet. A többgenerációs együttélési forma egyre ritkább, így az időskorúak döntő része hasonló korú házastársával, vagy egyedül él. Az időskorúakat leggyakrabban érintő betegségtípusok a magasvérnyomás-betegség, a szív- és keringési betegségek, valamint a cukorbetegség. Az életkor előrehaladtával az időskorúak egyre nagyobb hányadának van szüksége valamilyen szociális ellátásra. A legtöbben alap- és nappali ellátásban részesülnek. Az időskorúak aktivitása a nyugdíjkorhatár emelkedésével valamelyest nőtt, túlnyomó részük azonban továbbra is nyugdíjas. A nyugdíjak összege az ellátottak összetételének változása, valamint a törvény által előírt emelések révén folyamatosan nő, a nemek között viszont jelentős a különbség.

Köszönöm a figyelmet!