A szabványosítás és a szabvány fogalma, feladata

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
LOGISZTIKA és a SZÁLLÍTMÁNYOZÁS
Advertisements

MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET
MINŐSÉGMENEDZSMENT 11. előadás PTE PMMK MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK
„A tanfelügyelet kialakuló rendszere, átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban” Az intézmények minőségfejlesztési folyamatainak támogatása /4. pillér/
A MINŐSÉG MEGTERVEZÉSE
Etikai Kódex.
Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
PTE PMMK ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI ÉS MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK MINŐSÉGMENEDZSMENT 4. ELŐADÁS.
Minőségtanúsítás és tájékoztatás a minőségről
T E R M É K. A. Minden olyan dolog, amely szükségletet elégít ki B. Esztétikai és szimbolikus tulajdonságok összessége C. Lehet szolgáltatás és szellemi.
Általános áruismeret A szabvány
Önkormányzat építésügyi feladatai 1.településfejlesztés 2.Településrendezés (területek felhasználásának meghatározása és módja) 3.Helyi építészeti értékvédelem.
Kereskedelem Szakmacsoport
A piac Szakiskola.
FOGYASZTÓVÉDELMI ALAPISMERETEK
A TANÁCSADÓ SZEREPE az EU műszaki jogi szabályozásának vállalati alkalmazásában CE jelölés és társai – a.
MINŐSÉGMENEDZSMENT 3. előadás
tételsor 2. tétel A kistérség a korábbi együttműködési lehetőségek alapján megtartotta a soron következő ülését. Az ülés célja a logisztikai.
A nemzeti vámjogszabályok
Minőségbiztosítás. A minőségügy A minőségügy alapjai A minőséget meghatározó tényezők A minőségrendszer Minőségrendszer felépítése Tanúsítás.
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
Logisztika 6.előadás.
Minőségirányítás a felsőoktatásban
Munkavédelmi előírások rendszere
A műszaki kommunikáció alapjai
Műszaki rajz alapjai.
HACCP az élelmiszer-higiéniában
Előnyök és alkalmazási területek
Versenyjog és fogyasztóvédelem
Minőségmenedzsment és a biztonság
Innovációs zónák, klaszterek szerepe a regionális fejlesztésekben Szent István Egyetem Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet Dr. Nagy Henrietta,
1 A NEMZETI MINŐSÉGÜGYI SZABÁLYOZÁSI RENDSZER Dr. Veress Gábor egyetemi tanár 2003.
A LOGISZTIKAI RENDSZEREK MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSA
Jogszabályi háttér A katasztrófavédelem a polgári védelem és a tűzoltóság országos és területi szerveinek összevonásával alakult meg január 1- jével,
Környezetközpontú irányítása rendszerek MSZ14001.
Munkahelyi egészség és biztonság
Vállalkozásgazdaságtan 8. Előadás
A MINŐSÉG ÉRTELMEZÉSÉNEK ÉS MEGVALÓSÍTÁSÁNAK FEJLŐDÉSE
Dr. Pataki Pál Textilipari Műszaki Fejlesztő és Vizsgáló Intézet ZRt. Textile Engineering and Testing Institute Co. Kezelési jelképek és alkalmazásuk az.
1169/2011/EU jelölési rendelet
Mérlegen a koordináló szervezetek Hartay Mihály ÖKO-Pack Kft.
Minőségbiztosítási ismeretek
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
Minőségügyi alapismeretek
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Köz beszerez; ÉS? avagy informatikai biztonság a központosított közbeszerzésben.
A bedolgozói munkaviszony (jogviszony) fogalma, létesítés szabályai, a munkavégzés helye, a munkáltató utasítás joga, bérezés.
MINŐSÉGMENEDZSMENT 4. előadás
A fogyasztó és a vállalkozás fogalma, gyakorlati kérdések az Fgytv. végrehajtása során Országos szakmai konferencia Budapest, Dr. Eitmann.
1 Szociális védelmi kiadások Magyarországon és az Unióban Tokaji Károlyné, KSH „Kérdés és válaszok”, avagy SZEGÉNYSÉG és SEGÉLYEZÉS I. című szakmai konferencia.
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió jogrendszere; Versenyjog.
Dr. Fülöp Zsuzsanna szóvivő, osztályvezető Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Békéscsaba, szeptember 10. Változások, célkitűzések,tervek - a fogyasztóvédelem.
A zöld közbeszerzés lépései Kovács László, beszerzési igazgató, az „Év Beszerzési Menedzsere” 2012-ben.
MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET Az információ szükségessége Piaci verseny (piacra jutás, piacon maradás, piacbővítés) Alkalmazkodás, feltételek.
Biztonságvédelmi és autóipari klaszterek együttműködésének lehetőségei hazai és nemzetközi téren.
20. Mutassa be a minőségbiztosítás szerepét a laboratóriumi munkában! Ismertesse a szabványok fajtáit, jelentőségét, használatát a laboratóriumi munkában!
Európai Uniós ismeretek A négy alapszabadság. Alapvető jogok az Európai Közösségben – a 4 alapszabadság EGK – cél: a tagállamok közös piacának kiépítése.
A környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. tv.
A műszaki kommunikáció alapjai
SZABVÁNYOSÍTÁS Dr. Gályász József.
Minőségbiztosítás.
Minőségbiztosítás.
Fogyasztóvédelem Vevőszolgálati előadás 2017 Előadó: Lehotkai Péter.
Horváth Sándor Építésfelügyeleti szakmai nap július 5.
Az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Kht.
Nemzeti Élelmiszer Nyomon Követési Platform
TŰZÁLLÓ KÁBELRENDSZEREK TANÚSÍTÁSA
Megfelelőség értékelés a jogi szabályozása, terméktanúsítás kijelölés alapján HTE Informatikai terméktanúsítási szakosztály - DMS Labor április 25.
Múzeumi gyűjtemények menedzsmentje, avagy a Spectrum Magyarországon
A csomagolással összefüggő hazai és nemzetközi szabályozások
Előadás másolata:

A szabványosítás és a szabvány fogalma, feladata

Bevezető A szabványosítás a fogy. érdekében végzett szabályozó, egységesítő tevékenység. Írásos megjelenése: a szabvány. Tevékenységre, azok eredményeire vonatkozó, ismételten alkalmazható fogalom meghatározásokat, fizikai adatokat, választékot, műszaki követelményeket tartalmazó leírás az érdekeltek közös megegyezése alapján. Alapelvei: meghatározza a minőségi, kereskedelmi, és használati követelményeket

Feladatai Ismételhetőség, többszörözhetőség Csatlakozás, cserélhetőség Választékrendezés Minőségosztályozás Minőség és ár kapcsolat Alkalmassági elv Fogyasztói érdekek védelme Élet-, környezet-, vagyonvédelem

A szabványosítás rendszere A szabványosítás, 5 egymásra épülő szintből áll: Vállalati szabványosítás: termelési költségek csökkentése, nyereségmaximalizálás érdekében történik. Alkalmazkodik a váll. színvonalához, titkos. Szakmai szabványosítás: az azonos szakmához tartozók közös megállapodása Nemzeti szabványosítás: országonként eltérő, de felhasználhatják magasabb szintek is. Jele: Msz. Szerve a Magyar Szabványügyi Testület /köztestület: direkt és indirekt módszerekkel/ Regionális és nemzetközi szabványosítás. Nem kötelező erejűek, a régi egy nagyobb gazd. területet, a nemzetközi az összes résztvevőt érinti. Két legnagyobb szervezete: az ISO, és a IEC /elektronikai bizottság/.

Szabványosítási direktívák Minden társult országban kötelezőek és egyenértékűek. Lényeges követelményeket fogalmaznak meg részletezés nélkül. Kiterjed: Biztonság Egészségvédelem Környezetvédelem Fogyasztóvédelem kérdésére. Az egységes követelmények mellett szabályozza: Vizsgálattanúsítás Jelölés Piacellenőrzés módszereit

Az ekvivalencia elve Minden termék, amit az Eu. országaiban gyártanak, forgalmaznak, a tagországokban szabadon mozoghatnak, mivel a védelem szintje azonos.

A szabvány A szabványosítás a fogy. érdekében végzett szabályozó, egységesítő tevékenység. Írásos megjelenése: a szabvány. Tevékenységre, azok eredményeire vonatkozó, ismételten alkalmazható fogalom meghatározásokat, fizikai adatokat, választékot, műszaki követelményeket tartalmazó leírás az érdekeltek közös megegyezése alapján. Hazánkban jelenleg több tízezer szabvány van érvényben /MSZSZ/, bár ezek sem szabályoznak mindent.

A szabvány vonatkozik Termék előállításához használt anyagokra, módszerre Az áru minőségi követelményeire /alapadatok, méret, alkatrész, javíthatóság, minőségi követelmények, rajzok, stb./ Csomagolás, tárolás, szállítás módjára, eltarthatóságra Fogyasztói tájékoztatás jeleire, felirataira

Fogalmak Szabványos: ami mindenben megfelel a szabvány előírásainak Szabványtól eltérő: amire létezik szabvány, de a termék attól eltér Szabványon kívüli termék: amire nincs kialakított szabvány.

Szokvány, etalon, típus és norma fogalma Szokvány: Árutőzsdéken a nem szabványok, hanem szokvány alapján határozzák meg a minőséget. Lényege: Hogy ezek írják le, hogy milyennek kell lennie az árunak, vagy milyen hibák zárják ki ebből a körből. Etalon: terméknek, mértéknek, mértékegységnek kijelölt helyen történő, letétbe helyezett, általános érvényű, kivitelezett mintája. /súlyok, méter, stb./ Cél: a vizsgálatok összehasonlíthatósága.

Folyt. Szabály: cselekvést, magatartást, eljárást szabályozó rendelkezések, legtöbbször állami jogszabályban rögzítve. Az elvárásoknak megfelelést is jelentik. Típus: műszaki értelemben olyan termék, létesítmény, amelyet egységes, ismételhetőségi szándékkal, minden lényeges tulajdonságával leírnak. /pl. füredi palack/ Norma: előírt, pontosan meghatározott mennyiség, mérték.