FEJEZETEK AZ ŰRKUTATÁS TÖRTÉNETÉBŐL.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Szabó Nikolett 11.a
Advertisements

A NAPRENDSZER Forgalmazza: Mikrosuli Bt Orosháza Pf. 318;
Start november 20. Űrhajó tömege kb kgnovember 20. Pályamagasság Föld körül 278 és 460 km között Pályahajlás Föld körül 51,6° Periódus Föld.
A NAPRENDSZER Naprendszerünk a Tejút galaxis peremén helyezkedik el. Középpontjában a Nap áll, mely körül a bolygók keringenek. A bolygók között számos.
A Föld helye a Világegyetemben. A Naprendszer
A Föld helye a Világegyetemben. A Naprendszer
HELYÜNK A VILÁGEGYETEMBEN
A szökőnap.
Hubble. Hubble Az űrteleszkóp több mint 0,1 ívmásodperc képfelbontásra képes. A Hubble űrteleszkóp egy, a földfeszíntől 593 km magasságban orbitális.
''Kis lépés egy embernek...'' Pillanatképek,az emberiség legnagyobb kalandjából.
Naprendszerünk bolygói
Naprendszer Mészáros Attila.
Csillagteszt 13+1.
Magyar Oktatók és Kutatók Nyugaton A nyugati magyar szellemi potenciál feltérképezése és reintegrációjának lehetősége a magyar tudományos életbe Magyar.
alapján Térkép alapján.
A kezdet október 10. Marsnyik-1.
Travel Incentive Április 12. Dubai utazási promóció
Mesterséges égitestek, űrkutatás, távérzékelés
Naprendszerünk bolygói. Merkúr  Átmérője: 4880 km  Keringési idő: 0,24 év  Sebesség: 48 km/s.
Készítette: Oroszi Lídia Kapcsolódó tantárgy: Csillagászati földrajz
Az űrhajózás kezdetétől napjainkig
A Naprendszer.
Manapság a Földről így vizsgáljuk a csillagokat…
fizika a csillagászatban
A NAPRENDSZER ÁTTEKINTÉSE.
Fizika tanár szakos hallgatóknak
Cigány ügyek az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt Siófok, szeptember 16.
HIDEGHÁBORÚ-II..
A Föld pályája a Nap körül
Internetes keresés április.
Szakál Dorottya Mars március 2..
Naprendszer.
A NASA az Amerikai Egyesült Államok Nemzeti Légügyi és Űrhajózási Hivatala (National Aeronautics and Space Administration)., melyet október 1-jén.
A Föld helye a világegyetemben
A Naprendszer bolygóit három csoportba soroljuk:
Bacsárdi László Sopron, november 23.
A HOLD A Hold a Földhöz legközelebb eső égi test, mely a Föld körül km.-nyi közepes távolságban 27 nap 7 ó. 43 p. 11,5 mp. alatt kering.
Kutatói pályára felkészítő akadémiai ismeretek modul Környezetgazdálkodás Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI.
Holdraszállás.
CSILLAGÁSZATI ÉRDEKESSÉGEK
Merkúr.
2007 július 24.1 Szonda Ipsos-GfK Hungária országos rádióhallgatottsági mérés 2007 június ●MódszertanMódszertan ●15+ célcsoport 15+ célcsoport  ●15+
Naprendszerünk bolygói
Naprendszerünk bolygói. Merkúr Átmérője: 4880 km Keringési idő: 0,24 év Sebesség: 48 km/s.
Meteoritok a Marsról, a Holdról és a kisbolygókról Bedő Veronika.
Az Apollo-program A program célja Az első – és máig egyetlen – emberekkel végrehajtott űrkutatási program. Az Egyesült Államok 12 űrhajóst.
MŰHOLDAK Készítette: Varga Ákos Budapest,
HOLDRASZÁLLÁS Bánhidi Eszter
Jupiter Perényi Luca.
Űrkutatás magyar bélyegeken
Bolygók és holdak.
UTAZÁS A NAPRENDSZERBEN
Számítógép, navigáció az autóban (GPS) október 28. Számítógép, navigáció az autóban (GPS) A GPS (Global Positioning System - magyarul Globális.
Miről is lesz ma szóóó???* *: In memoriam TanKut.
Szélsőséges meteorológiai helyzetek Magyarországon: május-június Dr. Bozó László elnök Országos Meteorológiai Szolgálat.
Készítette: Ónodi Bettina 12.c
A FÖLD ÉS KOZMIKUS KÖRNYEZETE
Galilei és a csillagászat
A Naprendszer.
Bolygókról A Föld felhőkkel A Föld felhők nélkül.
A Nap és családja.
Űrkutatás hét.
A közlekedés fogalma és rendszere
Ember a Marson – az emberes Mars-utazás nehézségei
A fizika tantárgy gondolkodásfejlesztési lehetőségei a feladatok tükrében Radnóti Katalin- Adorjánné Farkas Magdolna.
MTA KFKI
5. Űrkutatás a Föld szolgálatában
2. A FÖLD A VILÁGŰRBEN.
Naprendszerünk bolygói
Naprendszerünk bolygói
Előadás másolata:

FEJEZETEK AZ ŰRKUTATÁS TÖRTÉNETÉBŐL

108 percig volt az űrben, ezalatt egyszer megkerülte a földet. AZ ELSŐ EMBER A VILÁGŰRBEN JURIJ GAGARIN 1961. április 12. (orosz) 1961. április 12-én lőtték fel a Vosztok-1 űrhajóval a volt Szovjetunió területéről, Bajkonurról. 108 percig volt az űrben, ezalatt egyszer megkerülte a földet.

piros-fehér-zöld ruhás babáját. AZ ELSŐ MAGYAR ŰRHAJÓS 8 napos űrbéli tartózkodása során az egyik este ő olvasta fel az esti mesét a magyar gyerekeknek, magával vitte a TV macit is a világűrbe és kislánya piros-fehér-zöld ruhás babáját. Korabeli vicc: Miért nincsenek az égen bárányfelhők?! FARKAS BERTALAN 1980. május 26.– június 3. - Hát mert fent van a Farkas!

AZ ELSŐ CSEHSZLOVÁK ŰRHAJÓS AZ ELSŐ SZLOVÁK ŰRHAJÓS VLADIMÍR REMEK 1978. március 2.– 10. IVAN BELLA 1999. február 20.– 28.

nagy lépés az emberiségnek! A HOLDRASZÁLLÁS APOLLO-11 1969. július 20. holdkőzet Michael Collins Kis lépés az embernek, nagy lépés az emberiségnek! Neil Armstrong Edwin Aldrin amerikai űrprogram

MŰHOLDAK bolygók körül keringő mesterséges égitestek meteorológiai műholdak navigációs műholdak (GPS) kommunikációs műholdak televíziós műholdak kutató műholdak katonai műholdak az első műhold 1957 SZPUTNYIK-1

A NEMZETKÖZI ŰRÁLLOMÁS Charles Simonyi - A Word és az Excel atyja Eredetileg apja után Simonyi Károlyként látta meg a napvilágot 1948-ban. Utólag elmondható, a középiskolás évek meghatározóak voltak számára, már kamaszként egy számítógépes laboratóriumban dolgozott - éjjeliőrként! Az őrködés unalmát és tudásszomját a laboratórium egyik mérnökének köszönhetően némi programozási elmélettel csillapította Az űrállomás körülbelül 360 km magasságban kering. A Földet 92 percenként kerüli meg. Legkevesebb két tagú személyzete van. 2007 tavaszán jutott fel az űrállomásra Charles Simonyi, a magyar származású űrturista. .

A HUBBLE ŰRTÁVCSŐ

az égitesteket kutatják, fényképezik, tanulmányozzák BOLYGÓKÖZI ŰRSZONDÁK A Jupiter A Szaturnusz A Nap az égitesteket kutatják, fényképezik, tanulmányozzák kisbolygók

A Spirit és az Opportunity Mars-kutató robotok, amelyeket a NASA 2003-ban küldött a Marsra. A két robot tudományos célja a Mars felszínének kémiai és fizikai vizsgálata volt. A robotok 7 hónapos, több mint 400 millió kilométeres utazás után 2004. januárjában épségben leszálltak a Marsra. A két marsjárót hivatalosan 90 napos élettartamra tervezték, mivel a kutatók eredeti feltételezése szerint az ennyi idő alatt a napelem-táblákra ülepedő por miatt nem juthatnak több energiához. Nem számoltak azonban a Mars légköri aktivitásával, ami folyamatosan megtisztítja a napelemtáblákat. A robotok még 2010-ben is dolgoztak. A MARS - KUTATÁS PHOBOSZ az OLYMPUSZ-hegy 25 km magas, alapjának átmérője eléri a 600 kilométert! holdjai DEIMOSZ A Spirit és az Opportunity Mars-kutató robotok, amelyeket a NASA 2003-ban küldött a Marsra. A két robot tudományos célja a Mars felszínének kémiai és fizikai vizsgálata.A robotok 7 hónapos, több mint 400 millió kilométeres utazás után 2004. januárjában épségben leszálltak a Marsra. A két marsjárót hivatalosan 90 napos élettartamra tervezték, mivel a kutatók eredeti feltételezése szerint ennyi idő alatt, a napelem-táblákra ülepedő por miatt nem juthatnak több energiához. Nem számoltak azonban a Mars légköri aktivitásával, ami folyamatosan megtisztítja a napelemtáblákat. a SPIRIT kutatóegység (fantáziakép)

A tananyagot a tankönyv 22-23. oldalán találod. Köszönöm a figyelmet!