A KOCKÁZATI TŐKE MAGYARORSZÁGON

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Likviditás a Budapesti Értéktőzsdén Mennyire felel meg a kibocsátók és befektetők elvárásainak, illetve mitől függ? Jaksity György elnök Budapesti Értéktőzsde.
Advertisements

Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - az NYDOP
OTP Kockázati Tőkealap I.
A magyarországi kockázatitőke- finanszírozás másfél évtizede ( ) Készítette: Papp Zsuzsa Tivadari Evelin.
Nemzeti Innovációs Hivatal
A TERMÉKÉLETCIKLUS-KONCEPCIÓ
Kis- és középvállalkozások finanszírozása Készítette: Gál Judit Pálos Attila.
VÁLLALATI TANÁCSADÁS Közép-Dunántúli Régió Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a KDOP-projekt bemutatása.
Concorde Hozamfizető Származtatott Befektetési Alap (EUR)
Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a DDOP
Befektetés a működő gazdálkodó szervezetbe
Vállalatfinanszírozás
Becker Pál - Turner Anna – Varsányi Judit - Virág Miklós
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
Vállalat finanszírozási formák
Vállalkozások pénzügyi-számviteli mutatói
Amikor nem kell biztosíték: tőkefinanszírozás Török József Üzletfejlesztési igazgató Miskolc, március 21.
Tőkefinanszírozás biztosíték nélkül Török József Üzletfejlesztési igazgató Budapest, május 15.
Az átalakulási formák felé mutató döntések célszerűsége a gazdálkodás, befektetés, működtetés, vagyoni érték szempontjából.
Török József Üzletfejlesztési igazgató Székesfehérvár, január 30. Tőkefinanszírozás.
Az átláthatóság, mint elengedhetetlen feltétel Mádi-Szabó Zoltán A kis- és középvállalkozási részleg vezetője április 18.
Tájékoztató jellegű információk!. Versenyképesség javítása külső befektetővel
Török József Üzletfejlesztési igazgató Szombathely, április 10. Tőkefinanszírozás.
Tőkefinanszírozás Török József Üzletfejlesztési igazgató Kecskemét, november 28.
Éves tervezés a magyar bankszektorban
KOCKÁZAT – HOZAM.
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
Török József Üzletfejlesztési igazgató Budapest, május 29. Tőkefinanszírozás.
Török József Üzletfejlesztési igazgató Miskolc, május 15. Tőkefinanszírozás.
EGY SIKERES MAGYAR IPARÁG: AZ ORVOSIMŰSZER-GYÁRTÁS
Horváth István, CFA K&H Befektetési Alapkezelő Zrt. Befektetői szemmel.
Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület Finanszírozási lehetőségek az innovatív ötletek piacra jutásához December, 2006.
A BESZÁLLÍTÓI BEFEKTETŐ RT. TEVÉKENYSÉGÉNEK BEMUTATÁSA
Magyar Fejlesztési Bank Vállalati Finanszírozás
Vállalatérték-élet pálya szakaszok
Határon átnyúló együttműködések – a KKV-k hálózatépítésének egy lehetősége Előadó: Firtl Mátyás általános alelnök Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat.
Dr.Béza Dániel1 A kisvállalkozások alapításának és indításának finanszírozási sajátosságai, és lehetőségei Magyarországon. Szakszeminárium
Controlling feladata A controlling időbeli dimenziói: 1. Stratégiai
Művelődésgazdaságtan 2. előadás Szomor Tamás A m űvelő désgazdaságtan tárgya  A művelődést, kultúrát gazdasági szemszögből jellemzi - makro megközelítés.
1 Az Európai Unió gazdasági fellendítési terve Winkler Gyula európai parlamenti képviselő (RMDSZ, EPP-ED) Brassó, január 29.
7. A különböző megtakarítási formák összehasonlítása
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Dr. Makra Zsolt projektvezető
Zsembery Levente vezérigazgató
Vegyipari trendek az EU-ban és Magyarországon
A magyar tőkeexport bemutatása
Kis- és középvállalkozások válaszúton: versenyképesség, innováció, nemzetköziesedés EGY SIKERES MAGYAR IPARÁG: AZ ORVOSIMŰSZER-GYÁRTÁS Sass Magdolna Pécs,
Innovatív induló kisvállalkozások izraeli fejlesztési modellje, ennek adaptálása Magyarországon Dr. Turi Márta – Korányi László szeptember.
Magyarországi tőkeimport
Piac & Profit Konferenciasorozat Start Garancia Zrt. Egy gonddal kevesebb! Pályázati garancia fedezet nélkül a Start Zrt-től Az értékteremtő befektetés.
Gazdasági és PÉNZÜGYI Elemzés 12.
Okos pénzt az okos egészségügynek – kockázati tőkebefektetések az élettudományok területén április 29. Zsembery Levente vezérigazgató X-Ventures.
Vállalkozásfejlesztés Kazincbarcika térségében Wächter Balázs.
Corvinus Nemzetközi Befektetési Rt. Határon átnyúló tőkeprogramok kis- és középvállalkozások számára Márk Péter Igazgató.
A pénzügyi intézményrendszer 2004 közepén Dr. Nyers Rezső a Magyar Bankszövetség főtitkára Budapest, november 24.
Cégnév Üzleti terv. Célkitűzések A cég hosszú távú céljainak egyértelmű bemutatása –Használjon a cég növekedését alátámasztó kifejezéseket, de legyen.
Generali Alapkezelő – Privát Vagyonkezelés Befektetési szakértelem immáron 20 éve © Jogi személyiség Bemutatkozás – Települési Önkormányzatok Országos.
1 Kockázati tőke a megújuló energia finanszírozásában Zsembery Levente HVCA Oktatási Bizottság.
Crowdfunding Dobozi Sándor Executive Vice President GCT Holding.
Private Equity Bohák András Befektetések.  Zártkörűen működő társaság részvényeinek, tulajdonjogának megvásárlása.  Később nyilvános bevezetés, eladás.
A magyar KKV-k regionális versenyképessége A KKV-k segítése – támogatás, avagy befektetés? Miklóssy Ferenc elnök Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
Múlt és jövő A 15 éves Budapesti Értéktőzsde szerepe a hazai tőkepiac fejlesztésében Szalay-Berzeviczy Attila elnök június 16.
Növekedés a tőzsdével ELITE Program, együttműködésben a BÉT-tel
Haladó Pénzügyek Vezetés szervezés MSC I. évfolyam I
Üzleti terv bemutatása
Vállalati terv bemutató
Vállalati Pénzügyek 1. előadás
Haladó Pénzügyek Vezetés szervezés MSC I. évfolyam I
Üzleti terv bemutatása
Cégnév Üzleti terv.
Előadás másolata:

A KOCKÁZATI TŐKE MAGYARORSZÁGON PÉNZÜGY KISELŐADÁS A KOCKÁZATI TŐKE MAGYARORSZÁGON KÉSZÍTETTE: BODNÁR TAMÁS ÉS TÖMÖRI GERGELY BUDAPEST, 2004.ÁPRILIS 26

DEFINÍCIÓK KOCKÁZATI TŐKEBEFEKTETÉS (1): tőkealapú finanszírozás nem nyilvános, de intézményesített formája tőzsdén nem jegyzett tőkealapú befektetés a portfólióbefektetéssel ellentétben a likviditása igen alacsony

DEFINÍCIÓK KOCKÁZATI TŐKEBEFEKTETÉS (2): az alacsony likviditásból fakadó magas kockázatért az átlagosnál magasabb megtérülés kompenzálja a befektetőt olyan üzleti konstrukciókban fektetnek be, ahol a továbbiakban társtulajdonosként aktív szerepet játszanak azzal a céllal fektetnek be, hogy középtávon, jelentősen növeljék a vállalkozás értékét, és ezt az értéknövekményt egy sikeres tulajdon-értékesítés során realizálják.

DEFINÍCIÓK KOCKÁZATI TŐKE (1): a kockázati tőkebefektetés egy részét jelenti jelentős növekedést ígérő vállalkozásokba történő befektetést jelenti a kockázati tőke befektetési módjaiban az a közös, hogy a befektetést igénylő vállalkozás a befektetés pillanatában még nem termel profitot

DEFINÍCIÓK KOCKÁZATI TŐKE (2): A kockázati tőkebefektetéseknek több típusát különböztetjük meg, ezek a következők: fejlesztési tőke – „development capital” indulás finanszírozása – „start up” finanszírozás üzleti angyalok – „angel visitors” alapok, nagybefektetők – „early stage” alapok

TÖRTÉNELMI ÁTTEKINTÉS Magyarországon a rendszerváltást követően 1990-ben jelent meg hazai kiterjesztésére, szakmai színvonalának emelésére 1991-ben jött létre a MKME (Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület) Magyarországon inkább a közepes és nagy méretű cégek számára jelent reális lehetőséget

KOCKÁZATI TŐKE TÍPUSAI fejlesztési tőke ez általában a vállalat további gyors növekedését, terjeszkedését segíti elő, forrást biztosít más vállalatok felvásárlásához vagy nagyobb léptékű technológiai fejlesztésekhez start up finanszírozás itt már konkrét üzleti tervvel rendelkezik a befektetést igénylő vállalkozás, mely a befektető számára is rengeteg fontos információt hordoz, tehát a befektetési döntés kockázata valamelyest csökken

KOCKÁZATI TŐKE TÍPUSAI „üzleti angyalok” gyakorta gazdag magánszemélyek, akik a saját pénzüket fektetik be, és személyes tudásukkal is segítik a vállalkozás fejlődését, és általában az első külső finanszírozók között vannak egy-egy vállalat esetében. Előfordul, hogy még a cég vezetésében is részt vesznek „early-stage” alapok nagyobb kockázatot is vállaló befektetők, illetve alapok, amelyek akár most induló vállalatokat vagy nagy kockázatú, tudományos vagy innovatív technológiai kutatásokon, felfedezéseken alapuló fejlesztéseket támogatnak

KINEK MIÉRT ÉRI MEG? A vállalat oldala vállalat számára többet jelent, mint egyszerű tőkebefektetés fejlődésük korai szakaszában lévő cégek számára kedvező pénzügyi forrás, mivel általában a tulajdonosok nem vesznek ki osztalékot addig, amíg a vállalkozás nem termel nyereséget a befektetők nem követelnek biztosítékot, viszont tulajdonrészt szereznek

KINEK MIÉRT ÉRI MEG? A befektető oldala a vállalat értékének a növelésére koncentrálnak a cégek fejlesztésével, a nyereségesség ésszerű és hatékony növelésével próbálják maximalizálni portfolió cégeik értékét nagy hangsúlyt fektetnek a termékfejlesztésre, a gyártási technológiák modernizálására, a marketing kommunikáció kialakítására és természetesen a kereskedelemi (vagy szolgáltatási) rendszer további fejlesztésére

KINEK MIÉRT ÉRI MEG? Mit nyújt a befektető Tőke Hitelesség Üzleti kapcsolatok Üzlet- és ügyviteli szakértelem Menedzsment és emberi erőforrás Exit

KOCKÁZATI TŐKE ALAPOK a kockázati tőke tranzakciókat a kockázati befektetési alapok bonyolítják le, amelyek többnyire nagy nemzetközi intézményi befektetők pénzforrásaiból jönnek létre mindegyik kockázati tőke alapnak megvannak a saját befektetési irányelvei, természetesen ezek attól függnek, hogy milyen típusú befektetésekre, illetve vállalatokra szakosodik az adott alap ezek általában egyszerű és racionális elvek, például meghatározzák az iparágat, a befektetendő összeget, a minimálisan vagy maximálisan szerezhető részesedést a vállalatban, vagy a preferált vállalati életciklusokat.

KOCKÁZATI TŐKE MAGYARORSZÁGON a kockázati tőke a rendszerváltással egy időben jelent meg Magyarországon a MKME becslései szerint az elmúlt években körülbelül 500 vállalat finanszírozását segítette ez a típusú tőke forrás és mintegy egymilliárd euro kockázati tőkét fektettek be eddig hazánkban Magyarországon jelenleg csak külföldi kockázati tőke alapok működnek, ez a szigorú törvényi szabályozás „eredménye” a szabályozás megfelelő módosításával, várhatóan a hazai kockázati tőke piacra lépnek majd a magyar intézményi befektetők is, ezzel kiegészítve a jelenlegi kínálatot, ami nagyban segíthetne a hazai kockázati tőkepiacon

KOCKÁZATI TŐKE MAGYARORSZÁGON a hazai magántőke hiánya, a tőzsde kezdeti fejlődése és a hitelfinanszírozás nehézségei jelentős szerepet játszott abban, hogy számos vállalkozás számára csak a kockázati tőke megjelenése biztosított finanszírozási forrást a különféle hitelstruktúrákhoz való hozzáférés különösen a kis és középvállalkozásokat korlátozza abban, hogy teljes mértékben kiaknázzák a lehetőségeiket ezen hiányosságok tették lehetővé a kockázati tőke ágazatnak, hogy katalizátora legyen a gazdaság minden ágában bekövetkező robbanásszerű fejlődésnek

KOCKÁZATI TŐKE MAGYARORSZÁGON SZAKASZOK A KOCKÁZATI TŐKE SZEMPONTJÁBÓL piacgazdaságra való áttérés korai szakaszában a kockázati tőkét befektetők számára elsősorban a privatizáció jelentett vonzó lehetőséget, ebben a szakaszban nagyobb (5-10 millió euro feletti) tranzakciók voltak jellemzőek 90-es évek végére jelentős változás következett be. Ugrásszerűen nőttek a kisebb (1-3 millió euró értékű) tranzakciók és gyorsan nőttek a kezdeti vagy korai fázisban lévő cégekbe való befektetések

KOCKÁZATI TŐKE MAGYARORSZÁGON A KOCKÁZATI TŐKE MA a legtöbb kockázati tőkebefektető a közepes méretű cégek piacára koncentrál ezeknél a vállalatoknál már valamivel csökkent a nagy üzleti és vállalkozási kockázat ma még csak kisebb arányban vannak jelen a magyar piacon azok az alapok, amelyek a kisebb, korai vagy kezdeti fázisban lévő vállalatok iránt érdeklődnek

KOCKÁZATI TŐKE MAGYARORSZÁGON A KOCKÁZATI TŐKE MA Ma Magyarországon a kockázati-tőke befektetéssel foglalkozó alapok száma meghaladja a 45-öt Ezek összesen 3 Mrd euro tőkét tudnának befektetni, de ennek csak a töredéke – 1/3 - van befektetve Ez az arány jól mutatja azt az óriási potenciált Kisebb-nagyobb ingadozások ellenére a magyarországi kockázati tőke piac folyamatosan fejlődött az elmúlt 10-12 év folyamán

KOCKÁZATI TŐKE MAGYARORSZÁGON A KOCKÁZATI TŐKE ALAKULÁSA

KOCKÁZATI TŐKE MAGYARORSZÁGON A BEFEKTETÉSEK NAGYSÁGÁNAK ALAKULÁSA

KOCKÁZATI TŐKE MAGYARORSZÁGON A KOCKÁZATI TŐKE HATÁSA Magyarországon a kockázati tőke jelenléte hosszú távon növelte a vállalkozások teljesítményét, segített új piacokat feltárni fontos szerepet vállalt a kor követelményeit kielégítő menedzsment struktúrákat és kultúra kialakításában egyre fontosabb szerepet vállal a hazai vállalatok életében a kockázati tőkével támogatott cégek kimagasló mértékben teremtettek új, főleg jól fizetett és magas szakképzettséget igénylő munkalehetőségeket a támogatott cégek általában kétszer, háromszor több export eladást érnek el

KOCKÁZATI TŐKE MAGYARORSZÁGON MIT HOZ A JÖVŐ? a kockázati tőke iparág az elkövetkező években vissza fog térni az alapokhoz: hosszú távú és fenntartható növekedésre fognak törekedni fontos sikertényező lehet az iparági szakosodás, a regionális megközelítés mivel a piac szereplőinek száma folyamatosan növekszik munkamódszereik egyre kifinomultabbá válnak az új alapok létrejöttének, valamint a meglévő alapok tőkeemelésének trendje valószínűleg lelassul a közép-európai piac fejlődésére előbb vagy utóbb olyan új finanszírozási eszközök bevezetése lesz jellemző,mint az alárendelt kölcsöntőke vagy a ’mezzanine” finanszírozás

KOCKÁZATI TŐKE MAGYARORSZÁGON TÖRVÉNYI SZABÁLYOZÁS  a kockázati tőkebefektetésekről szóló törvény megalkotásának alapvető célja a magyarországi vállalkozások növekedésének és a tőkepiacok növekedésének elősegítése volt bebizonyosodott, hogy a törvény, sajnos, nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket és eddig a törvény hatálya alatt összesen két cég regisztrálta magát az alapvető okok között sorolandó, hogy a törvény rendelkezései több ponton is olyan mértékű kötelezettségeket rónak a felekre, amelyek jelentősen meghaladják a különböző kedvezmények alapján biztosított előnyöket.

ÖSSZEGZÉS Az iparág, ha lassabban is, de töretlenül fejlődik, változatlanul a befektetési forma kockázatával arányos megtérülést fog biztosítani a befektetőknek, és folyamatosan jelentős szerepet fog vállalni a térség gazdasági fejlődésében.

FORRÁSOK www.hvca .hu – A magyar kockázati és Magán Tőke Egyesület hivatalos honlapja Baranyai Gábor - Kockázati Tőke/Magántőke (Bank és Tőzsde) Karsai Judit – A kockázati tőke befektetések hatása a magyar gazdaságra Tzvetkov Julián - Kockázati tőke Magyarországon

KÖSZÖNJÜK A FIGYELMET!