Jézus, a lelki trauma gyógyítója

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Érték-e még a család? SzülőSuli 1.
Advertisements

Dohányzás Európában az elkerülhető halálesetek kiváltó okainak listáját a dohányzás vezeti. A dohánytermékek egészségkárosító hatásával azonban egyre többen.
Ezt szavazták meg az év legjobb jének Ha úgy gondolod, hogy boldogtalan vagy, nézd meg őket!
10. Erőszak a családban, válás
Nemzetközi Médiakonferencia Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat
Megbocsátás és parancsba kapott szeretet
Gondolkodj Egészségesen! Program OSZMK baleset-megelőzési konferencia szeptember 30.
A család beszélget A Kovács család összeül január elején megbeszélni családjuk pénzügyi helyzetét.
Lemondás az uralomról I.Jézus Krisztus megtiltotta a tanítványkörnek az uralkodást, úgy, ahogy azt a társadalomban gyakorolják. Mk 10:35-45 „Ekkor hozzálépett.
Család – munka Dr. Ternovszky Ferenc.
Szeretteim! Nemsokára elérkezik a születésnapom. Nagyon sok ember vásárol ilyenkor és készülnek már külön erre az alkalomra szóló rádió- és TV-műsorok,
Veszélyeztető magatartás gyanúja  időnként előforduló, enyhébb jelenségek  rizikó tényezők  háttérben inkább a szülők tájékozatlansága áll.
Családszociológiai alapismeretek 1. rész
A VALÓSÁG ILLÚZIÓ.
A tehetség és felelősség
Idő multán (Jorge Louis Borges) Chris Spheeris – EROS(Rain)
Tisztelet - dicsőség Jon Palmer.
A házasság van válságban vagy az ember?
Nem számít!. Nem számít! A jó sorrend a konzultációkhoz: 1. Vágyak. 2. Problémák. 3. A félelmek eltávolítása átbeszéléssel! 4. Következő havi terv.
A TISZTELET RELÁCIÓI ÉS HATÁSA ÉLETÜNKRE
Peremen billegő fiatalok
„Férfinak és nőnek teremtette”
Szociális tanulás formái
Rokszin Mónika Pszichológus
A népesség családi állapota. Az élet folyamán szerzett tulajdonság Az élet folyamán szerzett tulajdonság Családi helyzet megközelítése: Családi helyzet.
Szocializáció Dr. Szabó-Tóth Kinga.
A pszichoszociális fejlődés elméletei
Gyermekkor és gyermekkortörténet a kezdetektől napjainkig,különös tekintettel a középkór és reneszánsz gyermekképére.
ALAPIGE: 1Kir 3,
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
„Szorongattatásomban az Úrhoz folyamodtam” Jónás 2, 3
ANYA –GYEREK KAPCSOLAT Bodor Enikő, szociális munkás
A család szerepe, jellemzői
CSALÁDI SZOCIALIZÁCIÓ
(Elhívás, felkészítés, elküldés 3.). a) Mt 10:16/a – Én elküldelek titeket… Jn. 10,11: „Én vagyok a jó pásztor. A jó pásztor életét adja a juhokért. Mt.
Spéder Zsolt KSH Népességtudományi Kutató Intézet
"Én vagyok az Úr, a te Istened."
ÁRVÁK A szülőktől kapott „uticsomag” tartalma: A biztonság érzése
A feledés definíciója: 1. az - idáig megvolt - emlékezetnek megszűnése 1. az - idáig megvolt - emlékezetnek megszűnése 2. az - idáig érzett - szeretetnek.
♫ Hangszóró szükséges ♫ Hangszóró szükséges Az oldalak kattintásra haladnak tovább. Copyright © 2008 Tommy's Window. All Rights Reserved David Brandt.
Gyermek: Ki a gyerek? Tiszta lap, vagy csiszolatlan gyémánt?
Lehet-e a 21. században családi szerepekről beszélni?
Asztal- és életközösség Jézussal
Az én szüleim és a te szüleid
Nevelés és nevelői attitűdök
Dudás Zoltán Gyermekvédelmi és Gyámügyi Főosztály
Készítette: Jon A. Palmer
ISTEN KIRÁLYSÁGA Készítette: Jon A. Palmer. Isten királysága  Azért vagyunk a földön, hogy megváltoztassuk a forgatókönyveket…
Egyszer, ha gyermekem elég nagy lesz ahhoz, hogy megértse, mi motivált engem, mint szülőt, ezt fogom mondani: Annyira szerettelek, hogy mindig megkérdeztem.
Felhívja otthon Hall ó ! – válaszol suttogva egy gyermekhang. - Apád otthon van? - Igen... – jön a suttogó válasz. - Beszélhetnék vele ? - Nem.
Létezik valamilyen emberi alkotás, amely megközelíti a természet szépségét? Talán a zene! Kapcsolja be a hangszórókat! Automatikus diatovábbítás.
Erőszakmentes iskola. Az erőszakosságot úgy írhatnánk körül, mint az egyén testi, szóbeli és érzelmi bántalmazása egy vagy több személy részéről Az erőszakosságot.
Noémi érkezése Megszülettem én láttam meg a világot. A nevem Gáspár Noémi 3 kg és 53 cm voltam a születésemkor. Pontosan este perckor.
A szülői példa jelentősége az utódok életében
Mindig kapcsolatban Vele
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Egy élet 14 állomása „…mert megmarad a hit, a remény és a szeretet …”
A CSALÁDOK HITVALLÁSA.
Tudta-e Ön … ?. - Tudta-e Ön, –hogy a parlamenti képviselők összesen havi 360 millió forint fizetést kapnak a büdzséből?
Szent Anna.
A reintegráció lehetőségei
A KLUBTAG HATÁSA A KLUBRA Győr 2015 szeptember 19.
Nagyböjt III Vasárnap Á-év János 4,5-42 Jézus megérkezett Szamaria egyik városába, amelyet Szikarnak neveznek, közel ahhoz a földdarabhoz, amelyet Jákob.
Európa válasz(kísérlete) a gyermekszegénységre Dr. Lux Ágnes Országgyűlési Biztos Hivatala Eurochild Április Szécsény.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Demográfiai problémáink megoldási lehetőségei
GRASSROOTS Gyermekvédelem
Az érzelmi és az értelmi szabályozás egyensúlya a kisgyermek fejlődésében  (Az iskolai életre való felkészülés érzelmi társas meghatározói) A játék, mint.
A család ahonnan jövök.
Előadás másolata:

Jézus, a lelki trauma gyógyítója

A trauma eredetileg sebzést jelent, a sebzés után pedig heg marad. A trauma eredetileg sebzést jelent, a sebzés után pedig heg, tehát következmény marad. A trauma eredetileg sebzést jelent, a sebzés után pedig heg marad.

Gyermekkori trauma: Mikor gyerek voltam, többször elmeséltek nekem egy történetet. Apai mamámnál laktunk. Anyám 21 éves volt akkor, apám 31 éves, a nagymamám már hatvan fölött, én pedig alig voltam fél éves, de inkább kevesebb annál. Hozzátartozik a történethez, hogy én voltam az első unoka.

A családom beleszíjazott a babakocsiba, kitettek egy nagy, virágzó almafa alá, majd otthagytak egyedül az udvaron, legalább két órára, és elmentek egy kertbe dolgozni. Anyagilag nem voltak rászorulva ilyesmire, így ezzel sem tudom magyarázni a történteket. Mikor hazaértek, nem tudtam kinyitni a szemem, annyira feldagadt, mert megcsíptek a méhek.

Hős voltam, mert állítólag nem sírtam - legalábbis, mikor hazajöttek, akkor már nem. Nem értem, hogyan lehettem ilyen értéktelen számukra. Úgy érzem, azzal telt el az eddigi életem, hogy igyekeztem teljesíteni azért, hogy én is érjek valamit. De az a gyanúm, a szüleim úgy találták ki ezt a játékot, hogy soha ne tudjak célba érni.

Krízis fajtái: 1. Fejlődési krízis 2. Járulékos krízisek

1. Fejlődési Krízis - 0-1 éves kor bizalom, vagy bizalmatlanság Az ebben a korszakban jelentkező trauma (az anya kiszámíthatatlan, szorongó, szeretetet nem adó, stb.) azt eredményezi, hogy alapvető bizalmatlanság, gyanakvás alakul ki. Nem alakul ki a remény, ez pedig mély depresszióra és kilátástalanságra való személyiségvonásokat eredményez. Hosszabb periódusok, melyeket dinamikusabb változások jellemeznek 0-1 éves kor: bizalom, vagy bizalmatlanság

2-3 éves kor (autonómia vagy szégyen, kétség) Ha a környezet az önálló cselekvésekre és felfedezésekre, az anyától való eltávolo-dásra kritikával, büntetéssel reagál, vagy túlzott féltésből kifolyólag korlátozza a gyermeket, akkor az önállóság és autonómia érzése helyett kétség és szégyen érezése lesz uralkodó. Ez megakadályozza az akaraterőnek a kialakulását.

4-5 éves kor (kezdeményezőkészség vagy bűntudat) ahogyan a szülők a gyermek önálló kezdeményezéseire, cselekvéseire és szellemi teljesítményeire reagálnak, meghatározza a gyermek jövőbeli kezdeményező készségét. „Van lelkiismeretem. Van célom és értékem. Tudok képzelődni és érezni.” „Van akaraterőm. Egyedül is meg tudok lenni. Tudok kíváncsi lenni, felfedezést tenni és cselekedni. Ugyanakkor elfogadom, hogy vannak korlátaim.”

2. Járulékos krízisek - katasztrófa - szeretett személy halála - válás - párkapcsolat megszakadása - egzisztenciális zuhanás - munkahelyvesztés - életveszélyes betegségek - rokkantság stb.

Válások Magyarországon: Figyelemreméltó adat, hogy az elmúlt ötven évben az elvált férfiak aránya hétszeresére, a nőké öt és félszeresére nőtt. Ma 1000 házasságkötésre 562 válás jut. Kb. 24 ezer válás történik évente Magyarországon. Több mint egymillióan élnek egyszülős családban és négyszázhetvennégyezer szülő neveli egyedül gyermekét Magyarországon.

Abortusz Magyarországon Dr. Greszné Becsei Katalin (három gyermekes édesanya) hazánkban évente 90 ezer abortuszt végeznek. Ezek 90 százaléka szociális indokból történik. Ha kicsit számolunk, akkor ez körülbelül 80-85 ezerre tehető. Hány gyermektől tagadták meg a születés jogát? És miért? Szükségből? Tudatlanságból? Vagy rosszul értelmezett szabadságvágyból?

Állami gondozottak száma Magyarországon kb. 25.000-30.000 állami gondozott gyermek van. Sok állami gondozott jövőjét ezek jelentik: börtön, prostitució, hajléktalan, kábítószer-függő

Családon belüli erőszak 2008-ban országosan 11 205 esetben rendeltek el nyomozást családon belüli erőszaknak tekinthető bűncselekmény miatt.

Jézus Krisztus mondta: „A tolvaj csak azért jön, hogy lopjon, öljön és pusztítson: én azért jöttem, hogy életük legyen, sőt bőségben éljenek.” János evangéliuma 10:10.

Jézus, a lelki trauma gyógyítója