IZOMSZÖVET.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A növényi szövetek.
Advertisements

Miért dobog a szívünk?.
A fehérjék.
Növényi szövetek 2..
MOZGATÓRENDSZER SZÖVETEI
Az állatok és az ember szövetei
Az emberi test felépítése
Mozgásszervrendszerünk
Kerengési rendszer.
A test mélyebb rétegeiben
Ásvány-és kőzettan Szilikátok
Élettan gyakorlat Ideg-izom preparátum.
Emberi test Ridegné Cseke Irén.
A keringés szervrendszere
Izomműködés.
Mik azok a fehérjék? A fehérjék aminosavak lineáris polimereiből felépülő szerves makromolekulák. Ezek kialakításában 20 féle aminosav vesz részt.
2011 masszőr évfolyam I Z OMR E N D SZE R.
SZÖVETTAN 2011 masszőr évfolyam.
Fehérjeszintézis Szakaszai Transzkripció (átírás)
A fehérjék világa.
KERINGÉSI RENDSZER.
A sejtmembrán és sajátoságai
Új irányzatok a biológiában Fehérjék szerkezete, felosztása
CITOSZKELETON (SEJTVÁZ)
5. lecke TESTÜNK SZÖVETEI 8. osztály
Mozgás szervrendszere CSOTVÁZ ÉS csontokhoz tapadó vázIZOMZAT
MOZGATÓRENDSZER SZÖVETEI
Alapszövetek: hám és izomszövet
MOZGATÓRENDSZER SZÖVETEI
Cellulóz Cserés Zoltán 9.c.
A VÁZIZOM BIOMECHANIKÁJA
A vázizom felépítése.
A mozgás szolgálatában
Sejtkapcsoló struktúrák
Harántcsíkolt izom felépítése
Alapszövetek Ez az előadás döntően Dr. Benis Szabolcs előadási anyagára támaszkodik.
Az izomműködés élettana
Nukleotid típusú vegyületek
Az idegrendszer mozgató működése
Speciális működésű sejtek Általában: a soksejtű, szövetes élőlények sejtjei különleges feladatok ellátására módosulnak, vagyis felépítésük megváltozik.
Az ember izomrendszere, az izomműködés szabályozása
A SZÍV (COR) elhelyezkedése
Mozgás MOZGÁS = viselkedés Harántcsíkolt, sima és szívizomszövet
A foszfát csoport az S, T és Y oldalláncok hidroxil- csoportjához kapcsolódik.
A VÁZIZOMZAT.
Geometriai alapismeretek
Az izom-összehúzódás és szabályozása
Állatok szabályozása Az idegeimre mész…..…..
Az állatok mozgása Csiga-biga gyere ki…….
Állatok szövetei Köb vagy hám…..henger??.
Állatok szövetei Köb vagy hám…..henger??.
Izomrendszer – systema musculorum
A keringési rendszer.
Sejtek, szövetek. Cells The organization of prokaryotic and eukaryotic cells.
A TEST MÉLYEBB RÉTEGEIBEN
Az állati szövetek Szövet fogalma: - Az állati szövetek fajtái:
Kötő és támasztószövet: felépítés 1. 1.A kötő és támasztószövetek felépítése: Sejtes és sejt közötti állomány (Kötőszövet: folyékony, támasztószövet: szilárd.)
Állatok. Az állatok általános jellemzői:  A többsejtű eukarióta élőlények egyik csoportját képezik  Anyagcseréjük: heterotróf  A fejlettebb állatok.
A sejt mozgási rendszere. Citoszkeleton = Sejtváz Eukarióta sejtplazma fehérjeszálakból álló 3D hálózata (fibrilláris és tubuláris struktúrái) Feladat:
Izomszövet: felépítés, feladat, működés, csoportosítás, eredetük
Mozgástan, mozgásfejlődés, neurobiológia
Kognitív idegtudomány
A POLISZACHARIDOK A poliszacharidok sok (több száz, több ezer) monoszacharidrészből felépülő óriásmolekulák. A monoszacharidegységek glikozidkötéssel kapcsolódnak.
Izomszövet: felépítés, feladat, működés, csoportosítás, eredetük
Bódi Ildikó SE Humánmorfológiai és Fejlődésbiológiai Int. 2014
Izomszövet Dr. Katz Sándor.
A HÚS FOGALMA, Tulajdonságai
Izomrendszer.
I Z OMR E N D SZE R.
A növényi szövetek.
Előadás másolata:

IZOMSZÖVET

OSZTÁLYOZÁS HARÁNTCSĺKOLT IZOMSZÖVET SIMAIZOMSZÖVET SZĺVIZOMSZÖVET

HARÁNTCSĺKOLT IZOMSZÖVET A harántcsíkolt izomszövet morfológiai jellemzők és a csontos vázhoz való viszony alapján két alcsoportra osztható: Vázizomszövet Zsigerek harántcsíkolt izomszövete

VÁZIZOMSZÖVET Szerkezeti és funkció-nális alapegysége a harántcsíkolt izom-rost. Mioblasztok fúziójából alakul ki. Hossza néhány milli-métertől 30–40 centi-méterig terjedhet. Átmérőjűk 10–100 μm között változik.

A HARÁNTCSÍKOLT IZOMROST ELKTRONMIKROSZKÓPOS SZERKEZETE

Vastag (miozin) filamentumok A miozin molekula két nehéz láncból és két-két könnyű láncból áll. Mindegyik nehéz láncnak globuláris feji és elnyújtott farki része van, a két nehéz lánc egyesülve egy kétfejű molekulát hoz létre. A feji rész rendelkezik az aktinkötő képességgel és az ATP-áz aktivítással. A fejet a farokkal összekötő rész hajlékony, két konformáció között ingadozik (egy kiegyenesített és egy görbültebb) és éppen ez teszi a miozint motoros jellegű molekulává. A miozinfilamentum úgy jön létre, hogy az egyenes farokvégek a miofilamentum tengelye mentén aggregálódnak, a kihajló fejek a miofilamentummal szöget zárnak be. A vastag filamentumok bipolárisak, ami azt jelenti, hogy a miozin farokrészei a filamentum közepe, a fejek pedig a filamentum két vége felé tekintenek.

Vékony (aktin) filamentumok Két egymás köré csavarodott aktin láncból állnak A két lánc között barázda található, ebben a tro-pomiozinból álló lánc foglal helyet, melyhez helyenként troponin kapcsolódik A troponint három alegység alkotja: troponin - I troponin - C troponin – T

Az akto-miozin funkciója Az aktin és a miozin ATP jelenlétében akto-miozint képez. A miozinok mechanoenzimek, ATP-t bontanak, melynek következtében megváltozik konformációjuk. Az ATP bontás során, az addig 90o-os szögben elhelyezkedő miozinfej megbillen és a farok tengelyével körülbelül 45o-os szöget zár be A miozinfej ezáltal magával húzza a megkötött F-aktinfilamentumot (csúszófilamentum mechanizmus). Ezután az aktin-miozin kapcsolat oldódik, a miozin eredeti 90o-os szögállása visszaáll, az aktin nem válik le teljesen csak újabb ATP kötődésével.

A HARÁNTCSÍKOLT IZOMROSTOK TÍPUSAI - Vörösizomrostok - kis átmérőjű rostok, színük sötétebb, több mioglobint, nagyobb méretű és nagyobb számban előforduló mitokondriumot ,több lipidet és kevesebb glikogént tartzalmaznak. - lassan fáradnak, oxidatív jellegű rostok. - emberben a rekeszizomban és a nagy rágóizomban fordulnak elő. - Fehérizomrostok világossabb, rövidebb rostok, összehúzódásuk gyors glikolitikus jellegű több glikogént tartalmaznak szarkoplazmás retikulumuk fejlettebb gyorsan összehúzódnak de gyorsan fáradnak emberben ilyen a kétfejű karizom, egyenes hasizom, szemmozgató izmok Intermedier izomrostok - átmérőjük átmenetet képez a fehér és a vörös izomrostok átmérője között - rózsaszínűek, hajszálérhálózatuk fejlett. - gyorsan húzódnak össze, fáradékonyságuk a vörös és fehér izom közötti.

SZÍVIZOMSZÖVET A rostok egy része összehúzódásra, más része ingerkeltésre és ingevezetésre specializálódott, megkülönböztetünk: - munkaizomszövetet - nodális szövetet

Munkaizomszövet Izomrost több izomsejtből épül fel Az izomsejtek elágazóak. A sejtek az Eberth-féle vonalak mentén kapcsolódnak egy-máshoz. A sejtek egy vagy két sejtmaggal rendelkeznek, amelyek központi helyzetűek A miociták harántcsíkozottak. Az összehúzódásra képes elemek szarkomérekbe szerveződnek.

A munkaizomsrostok elektronmikroszkópos szerkezete Az interkaláris korongok valódi sejthatárok, lépcsőzetes szerkezetet mutatnak, sejtkapcsoló struktúrákat (fascia adherens, dezmoszóma, nexus) tartalmaznak.

EM szerkezet Szarkoplazmatikus hálózat a szívizomsejtben: 1 – szarkolemma, 2 –szarkoplazmás hálózat, 3 – M-csík, 4 – világos korong, 5 – sötét korong, 6 – Z- lemez, 7 – mitokondrium, 8 – diád, 9 – T-csövecske.

A SZÍV INGERKELTŐ ÉS INGERVEZETŐ SZÖVETE Pacemaker (P) sejtekből áll, ezek kis méretű sejtek, kevés sejtszervecskét tartalmaznak, ezért üresnek látszanak. A sejtmag centrális helyzetű. Kevés és szabálytalan lefutású miofibrillum jellemző e sejtekre, a T-rendszer hiányzik. A P-sejtek csoportokba tömörülnek: szinusz csomó, pitvar-kamrai csomó, Purkinje-rostok. A P-sejtek között nexusok találhatók nagy számban, melyek biztosítják a szívizomszövet automációját.

SIMAIZOMSZÖVET A legősibb formája az izomszövetnek. Belső szervek falának alkotásában vesz részt. Összehúzódása lassúbb de hosszabb ideig tart, nem fárad, energiafelhasználása kisebb a vázizomnál. Akaratunktól függetlenül működik. Szövettani egysége a simaizomsejt.

Simaizomszövet OM-os szerkezete A miociták orsó alakúak. A sejtmag központi helyzetű és megnyúlt Citoplazmája acidofil és nem mutat harántcsíkolatot. Az egy irányba, kötegbe vagy lemezbe rendeződött sejteknél az izomsejtek szélesebb, centrális része a szomszédos izomsejtek elvékonyodó végeivel érintkezik. A szoros elrendeződés biztosítja az összehúzódás erejének sejtről sejtre történő hatékony közvetítését.

A simaizomszövet EM-os szerkezete A szarkolemma alatt meg-vastagodások szubplazmalemmás plakkok találhatók, ezek rögzítik az aktinfilamentumokat a setjhártya belső felszínéhez Az aktinfilamentumok hosszabbak, mint a harántcsíkolt izomrostokban, a miozinokra pedig nem jellemző a virágcsokorhoz hasonló szerkezet. A miozinok kinyúló feji része a vastag filamentum egyik oldalán az egyik vég, másik oldalán a másik vég felé mutatnak. Ez a szerkezet teszi lehetővé az aktinfilamentum teljes elcsúszását a vastag filamentum teljes hosszában. A simaizomsejtek nagyobb hosz-szirányú megrövidülésre képesek, mint a harántcsíkolt izomrostok .