Csonka Dóra Deák Katalin Dér Noémi Donauer Zoltán Donáth Anna

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Összetett kísérleti tervek és kiértékelésük:
Advertisements

Budapest, március 4. SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ Dr. Kocsis István vezérigazgató, BKV Zrt.
Közérdekből közkedvelt közreműködést Avagy közreműködői szerződés és szakmai felelősség.
Budapest, május 19.SAJTÓBESZÉLGETÉS. A bliccelők által okozott kárt a fizető utasok szenvedik el.
Kutatási terv bemutatása: diszkriminációtesztelés a gyakorlatban
A legKISEBBSÉG is számít!
Témavezető tanár: Kerekes Noémi Készítette: Somogyi Ildikó
Közérdekű munka büntetés Dr. Hatvani Erzsébet főigazgató Igazságügyi Hivatal december 12.
A modern szabadidő gender-szempontú vizsgálata hallgatói mintában
2006. február 17. Valószínűségszámítás és statisztika II. Telefonos feladat Egy kalapban van két korong, az egyiknek mindkét oldala piros, a másiknak.
Primer és szekunder kutatás
Igazoltatás, avagy rendőröké a világ? Kutatási terv diszkriminációtesztelésre Hetyési Krisztina Horváth Gergely Horváth Nóra Huszár András Márton Kajtár.
Veszélyeztető magatartás gyanúja  időnként előforduló, enyhébb jelenségek  rizikó tényezők  háttérben inkább a szülők tájékozatlansága áll.
Webshop Tuning - Szép Roland Mi az a Webshop Tuning?
 H ol?  Kiemelt kockázatú objektumokban.  Milyen eszközökkel?  Speciális felderítő eszközök használatával.  Levélvizsgáló berendezés  Röntgensugaras.
Deviancia Minden tünet kialakulásánál szerepet játszik:
A deviancia összetett fogalma
Összetett kísérleti tervek és kiértékelésük
Képességszintek.
Értékelés a pedagógiában
Pécsi tudományegyetem neveléstudományi Intézet
Projektértékelő kutatások alprojekt, reintegrációs adatbázis „TEtt - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 15. Siófok.
Piackutatás.
A számítógép veszélyei és káros hatásai
Mc'Donalds egyetem – Az egyetemista lét, mint a tömegkultúra hordozója.
Miért fogyasztunk alkoholt?
A SZEMÉLYPERCEPCIÓ, SZTEREOTIPIÁK, ELŐITÉLETEK
Szigor vagy engedékenység a gyermeknevelésben
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
Jól nézel ki, vagy jól kinéznek?!
Varianciaanalízis 12. gyakorlat.
Küldő intézmény: Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar Véleménymegosztó szubkultúrák: EMO Készítette: Starcsevics Nikoletta Témavezető:
A kulturális intelligencia
KÉT FÜGGETLEN, ILL. KÉT ÖSSZETARTOZÓ CSOPORT ÖSZEHASONLÍTÁSA
Szerző: a szövegek és képek az internetről
A pénzügyi megtakarítások makrogazdasági hatásai H amecz István „ Miért fontos a lakossági pénzügyi megtakarítás?” konferencia BÉT Nov. 25.
Másság-tisztelet vagy személyi méltóság: a társadalompolitika válaszútja Kővári János
Konformitás A viselkedés változása abból a célból, hogy ragaszkodjon a létező társas normákhoz Társas normák – széles körben elfogadott szabályok melyek.
Ne sírj, apám! – Don’t Cry Daddy! Apám meg én a kisszobában, csendes esti félhomályban, béke van, ő mégis sír. Én nézem, nézem meglepetten, szégyelli,
Az elméletek és a gyakorlat viszonya a szociális munkában Összeállította: Ágoston Magdolna Forrás: Malcolm Payne: Modern Social Work Macmillan Press Ltd,
DECEMBER 3. A FOGYATÉKKAL ÉLŐK VILÁGNAPJA A másság elfogadása
Készítette: Cserepes Béla – Heim Attila Chart 1 Szabálytalanságok 8:4 Azonnali 2 perces kiállítás 8:3 Progresszív büntetés 8:5 Kizárás írásos jelentés.
Többtényezős ANOVA.
A kriminálpszichológia
Egészségi állapot és öngyilkosság kapcsolata serdülőkorúaknál 2001/2, OKTK pályázat dr. Hajnal Ágnes, Susánszky Éva.
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
Paradigmák mentén tudomány = kvantifikálhatóság? Minden mérhető?
TÖMEGKÖZLEKEDÉS SZABÁLYAI Amennyiben a megállóhelyen várakozunk: - ne hangoskodjunk, próbáljunk meg barátainkkal halkan beszélgetni, hogy másokat ne zavarjunk;
Házi dolgozat szolgáltatásmarketing mystery shopping máv
Erőszakmentes iskola. Az erőszakosságot úgy írhatnánk körül, mint az egyén testi, szóbeli és érzelmi bántalmazása egy vagy több személy részéről Az erőszakosságot.
„Reflektorfényben Te állsz”
Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Mintavételes Eljárások.
Az alapvető kommunikáció
A SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ SZEKTOR MUNKAHELYI JÓL-LÉT ÉRZETE.
Engedelmesség Milgram kutatása A kísérleti személyek 2/ 3-a úgy volt irányítva, hogy azt higgyék sérülést okoznak más emberi lénynek Az eredmények megismétlődtek.
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
Kutatásmódszertani dilemmák
Milyen tényezők hatnak a fogyasztói viselkedésre?.
Menetrend optimalizálása genetikus algoritmussal
Miért kell jól viselkedni a földön? Hogy a paradicsomba kapjunk jegyet. Másképp a pokol vár!!! De a valóságban a paradicsom és a pokol ugyanaz csak kis.
Migráció és nemzetközi jog
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
A JOGSZERŰ ELLENŐRZÉSEK MIKÉNTJE A MUNKAHELYEN
HAJLÉKTALANSÁG ÉS DROGHASZNÁLAT
Könyvtári protokoll. Kommunikáció Folyamat, amelyben az egyén információt továbbit azzal a céllal, hogy más egyént befolyásoljon. Folyamat, amelyben.
A legKISEBBSÉG is számít!
Dr. Rozgonyi Tiborné Debrecen 2010.
SAJTÓBESZÉLGETÉS Budapest, május 19..
Kutatási terv bemutatása: diszkriminációtesztelés a gyakorlatban
SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ Dr. Kocsis István vezérigazgató, BKV Zrt.
Előadás másolata:

Csonka Dóra Deák Katalin Dér Noémi Donauer Zoltán Donáth Anna Kontroll Csonka Dóra Deák Katalin Dér Noémi Donauer Zoltán Donáth Anna

Témaválasztás A BKV ellenőrök preferenciái, avagy mely potyautasokat engedik el büntetés nélkül, és kiken nem könyörülnek az ellenőrök. „Nyomatékosan szeretném azonban felhívni a figyelmet arra, hogy az utasok emberi méltósághoz fűződő jogát sérti, ha BKV Zrt. jegyellenőrzést végző munkatársa az utas magatartását – jogszerűségétől függetlenül –, illetve menetjegyének hiányát kifogásolható hangnemben minősíti, vagy az utasokkal szemben más, őt megalázó módon viselkedik.” /Szabó Máté, 2008/

Kutatási hipotéziseink Hipotézisünk szerint a provokatívabb öltözetű fiatalokat kevésbé engedik el egy-egy megdorgálással, leszállítással az ellenőrök, mint a jól öltözött, „konform” kinézetű társaikat. Ellenszenvet válthat ki az ellenőrökből, amennyiben úgy érzik, hogy az ő általuk képviselt rendet is veszélyeztethetik a provokatív megjelenésűek. A fiatalokkal szemben valószínűbb az ellenőrök fölényes viselkedése, amiben a pozíciójuk mellett az életkornak is szerepe van. A fiatalok szubkulturális öltözködési normái feltűnőbbek és provokatívabbak, a velük szembeni előítéletek gyakoribbak, élesebbek.

Védett tulajdonság Provokatív, lázadó fiatal külső: (a vizsgált csoport tagjai önszántukból viselik a kulturális szignálokat, nem szociális helyzetük folytán ) jellegzetes kulturális szignálokkal rendelkezik, amelyek bizonyos szubkultúrákhoz való tartozásra utalnak (együtteses póló, bakancs, piercing, tetoválás, vagy extrém frizura (több tényező együttes hatása)) Politikai tartalmat sugalló jelvények, szimbólumok nem képezik a kutatásunk tárgyát Életkor: megítélés alapján: fiatalok, serdülőkorúaktól a fiatal felnőttekig (15-25 év) - Nem

Kontroll csoport: „konform” külsejű fiatalok Mellőz minden feltűnő, a konvencionális viselettől eltérő jegyet. Életkor: megítélés alapján: fiatalok, serdülőkorúaktól a fiatal felnőttekig (15-25 év).

Kísérleti szituáció Jegyellenőrzésnél, ugyanazt a mozdulatsort kell eljátszani: táskában kutatás, majd szóról szóra ugyanazzal mentegetőzni, mind két csoport tagjának. Panel szöveg: „ …Egy pillanat…(keresés táskában) Jaj, azt hiszem, hogy a másik táskámban maradt a bérletem, mert nagyon siettem reggel… /szituáció folytatódik, a felkészített tesztelő belátása szerint/ a büntetés elkerülhetetlensége esetén/: (keresés tovább zsebekben) „Á, megtaláltam mégis, itt van!” (felmutatja a bérletét) Nyilvánvalóan az első elhadart mondatok után nem lehet egy előre megbeszélt egységes szöveget elmondani, hiszen a helyzet formálja a továbbiakat, tehát az első közös mondat után a cél, hogy elengedjék büntetés nélkül

Vizsgálat helyszíne A budapesti nappali tömegközlekedési járatok közül: villamos; busz; metró A metrón való tesztelés különbözik a többitől, itt szinte mindig állnak ellenőrök, de a megállók többségénél túl sok és gyorsan hömpölygő embert kell egymás után ellenőrizniük. A tömeg jelenléte a megbüntetés esélyét jelentősen befolyásolja, ezért a tesztelési szituáció során jelenlévő utasok számának maximumát homogenizáljuk.

Mintavétel A kísérlet időpontjában a fent említett budapesti tömegközlekedési eszközökön dolgozó ellenőrök populációjából egyszerű véletlenmintát veszünk. A vizsgálat során összesen 30 sikeres tesztet végzünk, minden kiszemelt közlekedési eszköz típuson. A kísérlet az elemzéssel együtt körülbelül két hónapot vesz igénybe.

Előkutatás… Egy ellenőrrel és egy biztonsági őrrel interjúztunk Interjúink alapján úgy tűnik, hogy habár a fiatalok valóban többet bliccelnek az ellenőrök szerint, nem látnak különbséget közöttük megjelenés, öltözködés alapján. Ellenben érdekes kitétel, hogy a cigányokat említi az egyik megkérdezett biztonsági őr „fő” bliccelő csoportnak, ebből feltételezzük, hogy velük szemben itt is jelentős lenne a sztereotípia. Érdemes lenne ezt is megvizsgálni. Előteszteléseink szintén nem várt eredményeket hoztak. A provokatív öltözetű tesztelőnket elengedték büntetés nélkül, kifejezetten kedvesek voltak vele. Konform ruhában meg se szólították, hogy mutassa a bérletét. Metró aluljáróban teszteltünk, mert ott találtunk ellenőröket. Habár a metrókat kihagytuk a vizsgált tömegközlekedési eszközök közül, a témánk pontosabb felderítéséhez mindenképp hasznos volt. Egy ellenőrrel és egy biztonsági őrrel interjúztunk Előtesztelés provokatív és konform öltözetű bliccelési kísérlet

Homogenizálás, randomizálás A tesztelők életkora Tesztelők testalkata, testi jellemzők Panel szöveg A metró lejáratnál az egy ellenőrhöz egyszerre érkező személyek száma (max. 4 fő) Randomizálás: Tömegközlekedési eszköz Napszak Jelenlévő egyéb utazó személyek száma

Általánosíthatóság A BKV ellenőrök viselkedése a fiatal, non konform öltözetű személyekkel szemben az általuk betöltött szerepek miatt számos más területre is általánosítható. Az ellenőrök kezében hatalom van (megbüntet / nem; rendőrt hív / nem) és az ellenőrzés szituációjában tekintélyük a pozíciójukból származik. Emellett a tömegközlekedésben a rend fenntartása a feladatuk, a rendet képviselik. Hatósági, hivatalos személyek ellenőrzéseire is kiterjeszthető e kutatás eredményei

Kísérleti elrendezés 1.Provokatív külsejű lány (Tesztelt) Az első panelszöveg elmondásáig. 1.Provokatív külsejű fiú (Tesztelt) 2.Konform, szolid külsejű lány (Kontroll) 2.Konform, szolid külsejű fiú (Kontroll)

Diszkrimináció Ha a tesztelő személyt megbüntetik, ellenben, amikor kontroll szerepben van, akkor nem büntetik meg. Probléma: diszkriminációról beszélhetünk-e minden esetben, vagy csak a munkáját végzi az ellenőr? A diszkrimináció gyanúját csak az összehasonlítás alapján tudjuk megállapítani. Az egyes esetek összehasonlításából nem következtethetünk a diszkrimináció tényére, kizárólag a teszt csoport és a kontroll csoport összesített eredményeinek összehasonlításával állapítható meg a diszkrimináció ténye. A metró bejáratnál: a diszkriminációt annak összevetésével mérjük, hogy a provokatív öltözetű fiatalokat engedték át többször a jegy és bérlet felmutatása nélkül vagy a konform megjelenésűeket. A buszon, villamoson és metró kijáratnál történő tesztelésnél a diszkriminációt a büntetés nélküli elengedések esetszámainak összehasonlításából állapítjuk meg a két különböző öltözetű, nemű csoportnál.

Megfigyelő és tesztelő választás Akik a tesztelési koordinátorok tréningje során alkalmasnak bizonyulnak a szerep eljátszására. Az ideális tesztelő és megfigyelő: képes elfogulatlanul és érzelemmentesen viselkedni a tesztelési szituációkban nem, vagy kevés előítélettel rendelkeznek az ellenőrökkel szemben.

Etikai szempontok A kísérlet megtévesztéses jellege: más eredmények születnének, ha a vizsgált személyek tudnának arról, hogy miben is vesznek részt. A tudományos kutatásokról szóló etikai szabályzat megengedi, hogy az ilyen esetekben mellőzzük az informálást, amennyiben a kísérlet nem okoz kárt, illetve nem jelent veszélyt a vizsgált személyre nézve Etikailag kérdéses lehet még a kísérlet megfigyelése és rögzítése céljából használt rejtett kamerás felvétel. A kép és hangrögzítés személyiségjogi problémája végett érdemes a felvételeken az ellenőr hangját eltorzítani, arcát kikockázni, ügyelve arra, hogy pl. a kéz gesztusok és az egyéb testbeszéd jól látható maradjon a felvételen.

Köszönjük a figyelmet!