Fogak.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az emberi agy… … ott vág át, ahol tud!.
Advertisements

Kis történet kedves embereknek!.
Tanácsok szülőknek és gyerekeknek
Egészséges életmód Az egészség és az egészséges életmód megfogalmazása elég nehéz. Mivel minden ember különböző igényekkel, és adottságokkal, rendelkezik.
Semmelweis Egyetem, Fogorvostudományi Kar, Propedeutika Tanszék Igazgató: Dr. Márton Krisztina egyetemi docens Fogászati irányok és síkok, fogak makroszkópos.
Semmelweis Egyetem, Fogorvostudományi Kar, Oktatási Centrum
Az előbél felépítése és működése
Báthory Túra Klub Torockó okt FIGYELEM! •A következő képeket a rajta levők tudta nélkül használtam fel. •A bemutató szórakoztató céllal készült,
A Föld, időjárás, éghajlat
Készítette: Sági Richárd 10.A
Az emberi test felépítése A bőr és a mozgás szervrendszere
Az emberi test síkjai és irányai
KÉSZÍTETTE: Földi – Szaniszló Lilla
Kis történet kedves és kedvetlen embereknek!. Két utazó angyal megállt, hogy az éjszakát egy tehetős család házában töltse el. A család udvariatlan volt,
A szem és a látás.
A tápcsatorna felosztása; szájüreg, garat, nyelőcső, gyomor
E G É S Z S É G N A P Dévaványa.
FOGÁPOLÁS Balázs Zsoltné
A KUTYA TOVÁBB.
Animáció készités Photo Filtre Stúdió-val
Százalékszámítás.
A rókák és egyben a kutyafélék családjának legkisebb termetű faja.
Kis történet kedves embereknek! Space- billentyűvel tovább…
Kis történet kedves embereknek!. Két utazó angyal megállt, hogy az éjszakát egy tehetős család házában töltse el. A család udvariatlan volt, és megtagadta.
Mozgás szervrendszere CSOTVÁZ ÉS csontokhoz tapadó vázIZOMZAT
Készítette: Mester Fruzsina
A szájnyílástól a belekig
Az emberi agy gyakran becsap!
Scenáriók készítése Dr. Kollár József Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány.
Alprogramok a Pascal nyelvben
A fogazat és a fogápolás
Szájhigiéne.
Az én szüleim és a te szüleid
Az emésztőkészülék.
Merkúr.
Egészséges Táplálkozás
„A történeti embertan a különböző történeti korokban élt népességek embertani arculatának vizsgálatával, biológiai rekonstrukciójával foglalkozó tudományterület”
Mit tennél, ha te is ilyen helyzetben élnél, mint a képeken látható gyerekek és felnőttek? Gondolkozz el ebben a pár percben, hogy te milyen szerencsés.
Az ápolt és egészséges szájért
Készítette: Németh Katalin …
Az egészség Készítette: Vida Fruzsina.
Fogaink egészsége "Az egészség olyasmi, mint a gondosan égetett gyertya. Ha körültekintő figyelmet szentelünk gyertyánknak, sokáig fog égni." Manfred.
1. Anya – gyermek kapcsolat
Felnőtt újraélesztés.
Kis történet kedves embereknek!.
Emésztőrendszer (apparatus digestorius)
Általános iskola, 8. évfolyam, biológia, 2/1
Az emberi agy… … ott vág át, ahol tud!.
A lovak ápolása.
Készítette:Drávucz Marcell
A kvantum rendszer.
Szájápolás, helyes fogmosás
CSODÁS KÍVÁNSÁG 1.
Plakát Ha lehet, akkor ez 1.oldalon lévő mintából kellene plakátot készíteni A szöveg középen : Kabát akció!, mellette a piros alapú logo A divat.
Emlősök Mindannyian szőrösek.
Készítették: Kun Vivien Retkes Vanessza Urbán Ibolya 8.a.
A természet, mely körülvesz és kiszolgál bennünket, melyben élünk, és amit védeni, az utókornak megőrizni kötelességünk. A programsorozatra szeretettel.
AZ EGYSÉGES EGÉSZ.
Rajta! Távolinak tűnik, hát nem indulunk el, Nehéznek látszik, hát nem emeljük fel, Lehetetlennek látjuk, nem próbáljuk meg. Talán éppen ezért veszünk.
Szájápolás felsőfokon a BIYOVIS készítményeivel. Fog és szájüreg állapota Esztétikai szempont Egészségünk tükre Fontos szerepet játszik a gyomor- és bélrendszer.
Dr. Borsos Terézia Milyen fogkrémet használjunk? Klikk a folytatáshoz!!!
Dr. Borsos Terézia Mi a góc? Klikk a folytatáshoz!!!
Készítette: Szabó Dóra Ellenőrizte: Gerő Sándor Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum.
O: Emlősök rendszere Alo: Méhlepényesek
CSODÁS KÍVÁNSÁG 1.
CSODÁS JÓKÍVÁNSÁG 1.
Bemelegítés 13,5 + 22,4 = A = 95,75 43, ,48 = R = ,3 + 93,2 + 48,5 = Y = 4,97 123,6 – 93,4 = R = 30,2 203,57 – 198,63 = H = 35,9.
Resorptio dentis.
PHB szintézise (PolyHydroxyButyrate)
Előadás másolata:

Fogak

A fogak Az ételbe beleharapunk és megrágjuk, hogy könnyebben le tudjuk nyelni. Fogaink eltérő alakúak, és más-más munkátvégeznek. Gyökerükkel az állkapocs csontjába ágzazódnak, de ki is lazulhatnak. A gyerekek kihullatják tejfogaikat, melyek helyett nagyobbak nőnek. Ha nem mossuk rendszeresen, fogunk kilyukadnak, odvas lesz, s végül elveszítjük.

Kép egy fogról

Hogyan épül fel a fog? A fog részei a korona, a fognyak és a gyökér. A koronát zománcs borítja, ez a szervezet legkeményebb szövete. A gyökeret cement fedi. A zománc, ill. a cement alatt dentin található, ez képzi a fog fő tömegét. A korona belsejében és a gyökércsatornában van a fogbél, amely ereket és idegeket tartalmaz.

Fogsor Az elöl lévő éles metszőfogakkal leharapjuk az ételt. Az oldalt álló szemfogakkal tépni tudjuk. A hátul ülő nagy zápfogakkal pedig megőröljük.

Kép fogsorokról

Kép fogsorról

Harminckét fogunk külső rétege a kemény zomác Harminckét fogunk külső rétege a kemény zomác. Ha a zománc letörik általába műfogsorra van szükségünk. A zománc borítja a fog alapállományát, melyben a fogbél található. Az állkapocscsontban a gyökerek rögzítik a fogat. Körülbelül hatéves korunkban kezdenek kihullani a tejfogaink. Alattuk újak nőnek.

Fogak ápolása Fogainkat a fogorvosok kezelik. Ha lyukat talál rajtuk, eltávolítja a korhadt részeket, s az egész lyukat betömi megkeményedő pépes anyaggal.

Ápolás A rosszul kinőtt fogakat fogszabályzókkal lehet a helyükre igazítani.

Fogmosás Egy fogmosás három percig tartson. Le-föl mozdulatokkal sikáld a fogak külső oldalát! Azután ugyanez következzék a belső oldalakon! A kefét mindig körkörösen mozgasd!

És egy kis mese... A Fogtündér Azt mondják, ha kihull egy fogunk, azt a párnánk alá kell tenni. Éjszaka eljön a Fogtündér, és néha pénzt hagy ott helyette.

Képek...

Vége készítette: Csőke Boglárka 7/4