Az osteoporosis rizikófaktorainak vizsgálata serdülő-, és ifjúkorban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
TISZTA FEJJEL A Magyar Rendőrség információs kampánya.
Advertisements

Egészséges életmód Az egészség és az egészséges életmód megfogalmazása elég nehéz. Mivel minden ember különböző igényekkel, és adottságokkal, rendelkezik.
A FÉRFIAK CSONTRITKULÁSA CSONTAKADÉMIA OKTÓBER 18 Dr. Barna Judit A FÉRFIAK CSONTRITKULÁSA CSONTAKADÉMIA OKTÓBER 18. Dr. Barna Judit.
A depresszió előfordulása a családorvosi gyakorlatban
Béres Egészség Hungarikum Program Átfogó egészségmegőrző és betegségmegelőző nemzeti program Programindító sajtótájékoztató március 29.
Hogyan segíthet városán, településén? Az egészséges életmód szemlélet beiktatásával a település életébe.  Étkezési tanácsadással  Dohányzás ellenes.
Szenvedélyek fogságában - az alkohol
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
Az onkológiai betegek pszicho-szociális szükségleteinek felmérése
Táplálkozás.
Szenvedélyek fogságában - a drogok
Készítette: Kovács Zsuzsanna május 29.
az általános iskolákban
Közegészség.
Serdülőkorúak egészsége
Orvos – és Egészségtudományi Centrum
Fizikai és matematikai alapok Kalinka Gábor (ATOMKI) 2009
Body Mass Index vagyis Testtömeg index
Sportolás hatása szervezetünkre
A CSALÁDORVOS PREVENCIÓS MUNKÁJA
Rheumatoid arthritis.
Az elhízás.
Varga Ritmus Sándor Nyakas Péter Dávid
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
Prevenció, kuráció, rehabilitáció
Vérszegénység Olyan állapot, amikor a vérben található vörösvértestek száma jelentősen a normál érték alá csökken. Ez gyengeség, energiahiány, rövidült,
Méltó helyet a fittségnek a kardio-vaszkuláris- metabolikus rizikó megítélésében !
Csont-anyagcsere betegségek
A depresszió megelőzése és kezelése természetes gyógymódokkal
Fej vagy írás? a tüdőrák éve. Fej vagy írás? 2006 – a tüdőrák éve Mucsi János, Farkas Éva, Tormay Károly Egészségügyi Központ Tüdőbeteg-gondozó.
Dr.Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztő főorvos BFKH NSZSZ munkatársa
Tejfogyasztási szokásaink a demográfiai változások tükrében
Osteoporosis (csontritkulás)
Oszteoporozis ( csontritkulás ).
Horváth Krisztián A Vitamin.
Kedvező hatásai: Központi szerepet játszik a csontfejlődésben. Ha a kicsi gyermekek szervezetében alacsony a D-vitamin szintje, nem megfelelően fejlődik.
Plazmaadással mások egészségéért!
Az egészségtelen táplálkozás és a túlsúly
Koszorú- és agyérbetegségek: tények és megelőzés
Időskori betegségek vagy civilizációs betegségek?
Egészséges életmód: a testmozgás élettani hatásai
A légutak krónikus gyulladásos megbetegedése, amely rohamokban fellépő köhögéssel, fulladással, mellkasi szorító érzéssel járhat együtt.
EGÉSZSÉGMAGATARTÁS Egészségmagatartásnak nevezünk minden olyan tevékenységet, amelyet egy önmagát egészségesnek tartó személy vagy preventív céllal végez,
Pajzsmirigybetegségek hatása a és csontanyagcserére
ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK 2003 SE ÁOK I. Belklinika.
A diabetes mellitus rizikófaktorai serdülő és ifjúkorban
Témakör: Az elhízás veszélyei Az elhízás veszélyeiCím: Iskolám tanulóinak táplálkozási szokásai „ Egyél, hogy élj, de ne azért élj hogy egyél” (Ceaciliws.
Egészségi állapot és öngyilkosság kapcsolata serdülőkorúaknál 2001/2, OKTK pályázat dr. Hajnal Ágnes, Susánszky Éva.
MAT VII. Kongresszus1 Elterelés programban a dohányzásról Szögi Lakatos Maya Törzsök Góczán Emese Kék Kocka Nonprofit BT.
A leggyakoribb kardiológiai betegségek,azok megelőzése,rizikófaktorok kiszűrése Előadó: Képíróné Gyarmati Zsuzsanna A leggyakoribb kardiológiai betegségek,azok.
A szervezet energiaforgalma
Helyettesítő termékek a tej esetében
Az OGYEI kiemelt programjai
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
Magyarország lakosságának életmódja és egészségi állapota
A táplálkozás és az egészség összefüggései
Az alendronát hosszú távú hatékonysága 10 évet átfogó adatok a III. fázisú osteoporosis kezelési vizsgálatokból Bone HG, et al. NEJM 2004;350:
A magzati vesztesztés mértéke és annak vizsgálati lehetősége a termékenyítés utáni 60. napig tejelő szarvasmarhában Dr. habil. Gábor György PhD tudományos.
Speciális életmódjellemzők gyermekkori elhízásban Papp Gabriella 1, Lengyel Dénes 1, Józsa Lajos 2, Gönczi Ferenc 3, Degrell István 1 DEOEC Pszichiátriai.
A vitamin. Gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: nyomokban [forrás?] forrás? száraztészták: 0-0,04 μ g sajtos, túrós sütemények:
Táplálkozástudományi kutatások – PhD konferencia Budapest, 2012
Egészséges életmódra nevelés témakörében előadás megtartása
A szervezet energiaforgalma
Készítették: Kun Vivien Retkes Vanessza Urbán Ibolya 8.a.
Daganatok járványtana Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember I. (Szerk.) Népegészségügyi orvostan ben 5,3 millió.
7. rész. A magas vérnyomás okairól Klikk a folytatáshoz.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Egészséges életmód a születendő gyermek érdekében (az egészségtelen életmód, élvezeti cikkek használatának következményei a születendő.
Magyarország lakosságának életmódja és egészségi állapota
A szervezet energiaforgalma
EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD 1.
Előadás másolata:

Az osteoporosis rizikófaktorainak vizsgálata serdülő-, és ifjúkorban Jelige: „Lesz-e csontritkulás”

Tartalom Mi is az osteoporosis Oki hátterei Tünetei és felismerései Prevenciója Középiskolások körében végzett kutatás

Mi is az osteoporosis? Az osteoporosis a csontrendszer olyan betegsége, mely a csontállomány arányainak megtartása mellett a csonttömeg fogyását, a csontok szilárdságának csökkenését okozza és ezáltal azok fokozott törékenységéhez vezet.

Ma a világon hozzávetőleg 200 millió osteoporosisban szenvedő ember él. Magyarországon körülbelül 900 000 ember érintett. Hazánkban évente körülbelül 30 000 csigolyatörést és több mint 51 000 törést tartunk számon ez miatt.

A Csont és Ízület Évtizede Johan Béla Népegészségügyi Program célkitűzése, hogy az osteoporosisos törések 2010-ig várható növekedését legalább 25%-át megelőzzük .

Az osteoporosis oki háttere Az osteoporosis oka: születéskor várható élettartam megnövekedése, a világ népességének viszonylagos elöregedése, rizikófaktorok hatásának felerősödése, ma még ismeretlen etiológiai faktorok megléte.

Osteoporosis rizikófaktorai Endogén-genetikus tényezők Súlyos osteoporozis családi halmozódása Sovány testalkat Korai menopausa Veleszületett petefészek működési zavar

Exogén rizikotényezők Dohányzás Alkoholizmus Elégtelen kalciumellátottság Elégtelen D vitamin ellátottság Kávézás, gyógyszerfogyasztás (Steroidok, Heparin, Citostatikumok)

Az osteoporosis tünetei, felismerése A betegség leggyakrabban a gerinc, főként alsó háti és deréktáji szakaszait érinti. Jellemzően érintett csont a combcsont, amelynek combnyak körüli törései a leggyakoribbak.

Osteoporosis Prevenciója Primer prevenció A csúcscsonttömeg 30 éves korig alakul ki. Ezt befolyásolja: genetikai háttér, fizikai aktivitás, táplálkozási szokások, hormonális tényezők A prevenció eszközei: egészséges életmód, és az arra való nevelés.

Mozgás prevenció Célja: csúcs csonttömeg kialakítása és megőrzése. Módszere: a gerinc megengedhető maximális terhelése, a csonttömeggel arányos izomtömeg fejlesztése.

Szekunder prevenció Rizikófaktorok fennállása esetén, illetve bizonyos kor felett rendszeres szűrővizsgálatra van szükség, a betegség korai felismeréséhez és szakszerű kezelés elkezdéséhez. Pl.:csontsűrűség vizsgálat

Középiskolások körében végzett kutatás A kutatást kérdőív segítségével végeztem 100 fő részvételével szakközépiskolában a 9-14. évfolyamon. Kutatásom célja annak megállapítása, hogy a serdülő és korai ifjúkorban milyen mértékben vannak jelen a csonttömeg vesztés és növekedés irányába ható tényezők.

Kutatás tárgya A középiskolában és szakképzésben tanuló fiatalok táplálkozásával, mozgásával, gyógyszerfogyasztással kapcsolatos magatartásának a megismerésével foglalkoztam.

Hipotézisek 1. Fiatalok 25%-ának testtömegindexe a normál érték alá esik. 2. A fiatalok 40 %-a kevesebb tejet, tejterméket fogyaszt a kívánatos mennyiségnél. 3. A fiatalok 60%-a naponta kevesebbet mozog napi 1 óránál. 4. A vizsgálatban résztvevő a fiatalok 30 %-a dohányzik, és fogyaszt kávét, gyorséttermi ételeket.

A kutatás eredményei

A testtömeg indexre vonatkozó vizsgálatokból kiderül, hogy a fiatalok 48%-a tartozik a normál, 37 %-a a sovány vagy túl sovány, és 15%-a a túlsúlyos, vagy kórosan elhízott kategóriába .

Az 1. számú hipotézisben megfogalmazott értéknél jóval nagyobb mértékben van jelen a sovány, vagy túl sovány testalkat

Az osteoporozis kialakulása szempontjából rizikofaktorként szerepel a dohányzás, a kávé-, szénsavas italok-, gyorséttermi ételek fogyasztása is, mivel ezek is a csonttömeg vesztés irányába hatnak . A vizsgálatból kitűnik, hogy a fiatalok 32 százaléka dohányzik, 45 százaléka valamilyen gyakorisággal fogyaszt kávét és 90 százaléka fogyaszt szénsavas italokat és gyorséttermi ételeket, amelyek a csonttömeg vesztés irányába hatnak A vizsgálat eredményei a 4. számú hipotézist igazolta

A fiatalok 11%-a egyáltalán nem, 25 %-a csak naponta 1-2, 11 %-a pedig 3-5 dl tejet fogyaszt, amely nem fedezi a napi kalciumbevitel szükségletét. A vizsgáltak 50%-a fogyaszt naponta 5-10 dl tejet, amely megközelíti a szükséges mennyiséget és csupán 3%-a esetében éri el azt, ahol 1 l-nél több a napi tejfogyasztás.

A vizsgálat során kiderült az is, hogy a fiatalok csupán 30-%-a sportol és mozog napi rendszerességgel és 52 %-a hetente 1-2 órát szán erre, illetve egyáltalán nem sportol.

Következtetések A kutatási eredmények  által megismerhettem a fiatalok életmódját, táplálkozását, mozgását. A vizsgálatból kiderül, hogy az osteoporosis rizikofaktorai már a fiatal korban fellelhetőek. Jelen vannak serdülőkorban is azok a tényezők amelyek a csonttömeg növekedése ellen hatnak, csökkentik a maximális csonttömeg kialakulásának lehetőségét.

Perspektívák A betegségeket fontosabb lenne megelőzni, mint már a kialakult betegséget gyógyszerekkel, és egyéb módszerekkel gyógyítani. Mint leendő ápolók felelősek vagyunk a környezetünkben élők egészségéért, a tanult korszerű egészségpedagógia módszerekkel ráébreszteni az egyént arra, hogy saját maga tegyen az egészsége megőrzéséért.

Köszönöm a figyelmet!