Vegyszerezett világ – Kampány a mérgektől mentes jövőért Simon Gergely, Levegő Munkacsoport.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A víz ökölógiai ismertetője
Advertisements

Dohányzás Európában az elkerülhető halálesetek kiváltó okainak listáját a dohányzás vezeti. A dohánytermékek egészségkárosító hatásával azonban egyre többen.
ÖKO-Pack Nonprofit Kft.
AZ ÜVEGELT ÍVÓVÍZ…. SZÜKSÉGES?... MÜANYAG ÜVEGEK.
Az artista sem ugrik védőháló nélkül avagy miben segíthet a jog ?
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
 2001/95/EK (általános termékbiztonságról szóló) irányelv 12.cikke hozta létre a RAPEX-et  Az irányelv 11. cikke tartalmazta az értesítési eljárásra.
A magyarországi kockázatitőke- finanszírozás másfél évtizede ( ) Készítette: Papp Zsuzsa Tivadari Evelin.
Nemzeti cselekvési terv
Nemzetközi körkép az Élelmiszer Önrendelkezésről
Az európai unió környezetvédelme. A tisztább, élhető környezetért Az Európai Unió több évtizedes munka eredményeként rendkívül átfogó környezetvédelmi.
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
A környezeti elemek I. A légkör
A víz-háborúk kora jöhet
Természet-és környezetvédelmi találkozó diákoknak
A TANÁCSADÓ SZEREPE az EU műszaki jogi szabályozásának vállalati alkalmazásában CE jelölés és társai – a.
Öltözködés és kozmetikumok
Megdöbbentő tények a vízről!
A víz világnapja Március 22..
Folyók, Hol-tenger és érdekességek
„Vegyszerezett világ” Pál János, Levegő Munkacsoport
Flesh 2/12b ker. szi..
Környezetbarát termékjelek
Állam munkavédelmi feladatai
Bioélelmiszerek Készítette: Sorbán Sarolta
Forrás: Hétköznapi mérgeink, Levegő Munkacsoport
Felelősséggel a környezetért!
A magyar gazdaság Dr. Veres János pénzügyminiszter október 13.
Borbély-Pecze Tibor Bors Szakmai tanácsadó ÁFSZ-FSZH A jelenlegi magyar munkaerő- piaci helyzet Borbély-Pecze Tibor Bors, Ph.D. Szakmai tanácsadó ÁFSZ-FSZH.
Vegyi anyagok EU szabályozása és a REACH Simon Gergely 2009.
Vegyi anyagok EU szabályozása és a REACH Simon Gergely 2008.
Génmanipulált növények biztonsága Smeller Margit
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Megújuló energiaforrások: Szélenergia
Akkor és most – Az EU-hoz kapcsolódó üzleti várakozások hazánkban Petz Raymund GKI Gazdaságkutató Zrt.
Janik Dóra és Vámos Csenge
Kormányszóvivői tájékoztató. Öt éves adócsökkentés Dr. Veres János pénzügyminiszter szeptember 19.
„Vegyszerezett világ” Növényvédő szerek Pál János, Levegő Munkacsoport.
Fontos élelmiszerjogi szabályok KKV szemszögből. Szabályok a mindennapokra Ami egy KKV-nak nehezebb – Címkézés – Állítások – Fogyasztóvédelem – Nyomonkövethetőség.
Évi 1 tonnánál nagyobb mennyiség? Mit tegyek? Honnan kérjek segítséget? El tudja dönteni, hogy CMR anyag-e? Előzetes bejelentés REACH-IT, ICLUID5 CMR anyag?
EU szabályozás Vegyi anyagok és termékek. EU szabályozás Vegyi anyagok és termékek A vegyi anyagokra és termékekre vonatkozó EU irányelvek, állásfoglalások.
Biopeszticidek Készítette: Pásztor András március 22.
Bizalmi/likviditási válság
Földgáz és Kőolaj Szücs Tamás 10.c.
A jövő válsága a vízhiány Készítette: Lőrincz Bea – 10.A.
A Duna partján történt események röviden! Pillman Nikolett Schäffer Ivett.
Biomassza-óvatosság. Érvek a biomassza mellett ÜHG kibocsátás mérséklése Energiafüggőség oldása a fosszilis energiahordozóktól, azok importjától A mezőgazdasági.
A víz aqua.
Gondolkodjunk el ! Zene A változások már léteznek!
A víz 9. Nyelvi osztály/ fiúk csapata.
L ÉGSZENNYEZÉS 9.Ny Oxigén csoport. Ha a családalapításon gondolkoztok… Fontos, hogy lehetőségeitekhez mérten a fővárostól legalább kilométerre,
Csökkentsük együtt a hulladékot!
Fenntartható fejlődés a vegyiparban Körtvélyessy Gyula Főtitkár, Magyar Kémikusok Egyesülete.
A háztartások nagyobb szennyezők az iparnál A háztartások szennyezőanyag-kibocsátása már nagyobb, mint az iparé - állapították meg kutatók. A prágai Károly.
1169/2011/EU jelölési rendelet
Vegyipari trendek az EU-ban és Magyarországon
A kémiai biztonságról közérthetően
Globális változások-környezeti hatások és válaszok
Hőmérséklet változás A hőmérséklet az anyagok egyik fizikai jellemzője, állapothatározó. Változása szorosan összefügg az anyag más makroszkopikus tulajdonságainak.
A kerékpáros turizmus előnye, haszna közvetlen EU-s támogatások, EuroVelo-hálózat Balatonkenese, Csikai Mária
Rákkeltő anyagok a mindennapokban
1 A kémiai biztonság új stratégiája. Európai Unió: Fehér Könyv. REACH. Globális Stratégia: Globális harmonizáció. SAICM. Prof. Dr. Ungváry György.
Az orosz piac lehetőségei február 1. Miskolc Dr. Szécsiné Bányai Ilona.
A környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. tv.
Migráció, bérek és a humán erőforrás helyzete az egészségügyben. DR
Az éhezés.
Ellenméreg – mérgezések megelőzése
Oláh Liliána Kiss Liliána
Előadás másolata:

Vegyszerezett világ – Kampány a mérgektől mentes jövőért Simon Gergely, Levegő Munkacsoport

A Medián júliusi felmérése szerint Hazai vélemények a mesterséges vegyi anyagok egészségügyi hatásairól (%)

•A vegyi anyagok mindenhol ott vannak körülöttünk, és szinte láthatatlanul befolyásolják életünk minőségét. •A vegyipar a világ harmadik legnagyobb ipari ágazata. •A vegyipar évente mintegy 400 millió tonnányi vegyi anyagot gyárt, –2020-ra a globális áruforgalom megháromszorozódhat. •Egy Európában, USA-ban vagy Japánban élő személy évente harmincszor nagyobb értékű vegyszert használ fel, mint egy indiai vagy egy afrikai. •Az Európai Unióban és hazánkban több mint 100 ezer különböző, ember által előállított vegyi anyag van forgalomban.

Vegyi anyagok a mindennapjainkban •A lakásban, a környezetünkben a mesterséges vegyi anyagok szinte mindenhol megtalálhatók: játékokban, elektromos cikkekben, ruhákban, szőnyegekben, bútorokban, tisztítószerekben, élelmiszerekben.

A vegyi anyagok már bennünk vannak •A vegyi anyagok már bekerültek a Föld ökorendszerébe. Kevés olyan élőlény van a Földön, amely ne lenne kitéve a vegyszerek hatásainak. •A vegyi anyagok egészségügyi hatásairól nem áll elegendő információ rendelkezésre. •Egy európai ember véréből körülbelül 300 mesterséges vegyi anyag mutatható ki, •például égésgátló anyagok, növényvédőszerek és a műanyagok lágyítószerei is, azaz szervezetünkben egy teljesen követhetetlen, hatásaiban kiszámíthatatlan vegyi koktél van. •Csak az E-számmal jelölt adalékanyagokból évente több kilogrammot fogyasztunk.

A probléma •Szervezetünk nap mint nap több tízezer mesterséges vegyülettel érintkezik. •Az anyagok 95%-át sosem vizsgálták ki, hogy toxikusak-e ez emberre és a környezetre. •Tömeges mennyiségben használt anyagok 80%-a sosem volt kivizsgálva, hogy rákkeltő-e, és okoz-e károsodást a szaporodásban vagy az utódokban. •Egy átlagos európai emberben körülbelül 300 mesterséges vegyi anyag található meg. •Az összes munkahelyi megbetegedés 18-30%-áért a vegyi anyagok a felelősek.

Hazai vélemények arról, mely termékekben található vegyszerek jelenthetnek leginkább kockázatot az egészségre nyitott kérdés, említések aránya, százalék

A vegyi anyagok szabályozása •A környezetvédők elérték, hogy néhány kiemelkedően veszélyes vegyi anyagot, mint például a higanyt vagy a „piszkos tizenkettő”-nek nevezett szerves anyagokat (főleg növényvédő szerek, például a DDT vagy a dioxinok) jelentősen korlátozták világszerte. Vélemények arról, hogy a jelenlegi szabályok mennyire garantálják a hétköznapi termékekben lévő vegyi anyagok biztonságát egészségügyi és környezeti szempontból (százalék)

A REACH •Az EU piacán lévő mintegy 100 ezer anyag bevizsgálása és újraengedélyezése céljából fogadták el 2006-ban az uniós vegyianyag-politika reformját, az előremutató, ám zöld szempontból hiányos REACH- et (vegyi anyagok bejegyzése, értékelése és engedélyezése). •A jogszabály célja, hogy a vegyi anyagokat forgalomba kerülésük előtt egészségügyi és környezetvédelmi szempontból ellenőrizzék. •A REACH szerint a következő 11 évben bevizsgálnák a leggyakrabban használt 10 (30) ezer anyagot és a legveszélyesebbeket korlátoznák.

A REACH hiányosságai •A REACH minden előnye ellenére végül megengedte a cégeknek, hogy a bizonyítottan káros vegyi anyagok is a termékekben maradhassanak, ráadásul a címkén sem kell feltüntetni. •Tehát nemhogy nem tűnnek el a veszélyes anyagok, a címke alapján még választási lehetőségünk sincs, hogy biztonságos, egészségünkre káros anyagokat nem tartalmazó terméket választhassunk. •A cégeknek 45 napon belül tájékoztatást kell adni, ha a REACH szerinti, még hiányos “különös aggodalomra okot adó anyag”- listáról van anyag a termékükben. –Jelenleg e listán vannak pl. a szaporodási képességeket károsító PVC adalékanyag ftalátvegyületek és a májat és az idegrendszert károsító brómozott égésgátló anyagok.

A REACH hiányosságai •Még a listán sincs a gyermekeknél gyakran fejlődési rendellenességet okozó biszfenol A (BpA) •Kanadai tiltás után idén az USA-ból is kivonták a BpA tartalmú cumisüvegeket. –Mérések csecsemők vérében a felnőtt átlagnál 10-szer magasabb BpA-koncentrációt mértek. Forró folyadékok hatására 55-ször gyorsabban kijut a cumisüveg anyagából a BpA, ami már káros lehet a csecsemők fejlődésére nézve. Több, mint 130 vizsgálat bizonyította, hogy a hormonhatáson túl a BpA növelheti a rákkockázatot is. •Magyarországon a mai napig sok cumisüveg alapanyaga a polikarbonát, amiben található BpA. •Kezdeményezzünk EU-s tiltást és kérjük a gyártókat, hogy vonják ki a BpA-t csecsemők számára készült termékekből, vagy minimum jelezzék a címkén!

További információ: vegyi.blog.hu