A krétai csata A Merkúr hadművelet.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
II. Világ Háború Fegyverei és csatái
Advertisements

II. Világ Háború Fegyverei és csatái.
100 éves a motoros repülés Szolnokon
A NORMANDIAI PARTRASZÁLLÁS
Az I. világháború
A semlegességtől a doni katasztrófáig
A II. világháború és az azt lezáró békerendszerek
Nemzetközi kapcsolatok története I. ( )
A NATO és a Varsói Szerződés
A SZÖVETSÉGES DIPOMÁCIA
A következő képeket kém-műholdak segítségével készítették. A képeket az ENSZ tette közzé, mivel azok egyértelmű és kétségbevonhatatlan bizonyítékai az.
Szolnok, A KATONAI LÉGIJÁRMŰ RENDSZERMODELLJE Seres György 2009 Szolnok, 2009.
Az I. világháború A franciák voltak az elsők, akik az első világháború alatt vegyi fegyvereket (könnygázt) használtak. A németek először 1915 januárjában,
A II. világháború repülőgépei
Új-Zéland történelme Új-Zéland történelme mintegy 1000 évet ölel fel, melynek első részében a sziget lakói (a maorik) teljes elszigeteltségben éltek, majd.
A hódító Róma.
A kurszki csata.
A KV-2 Nehéztank.
Úton az újabb háború felé
A II. VILÁGHÁBORÚ Története Készítette: Orbán Balázs 9/A.
Benito Mussolini
A számírás története.
AZ OVERLORD-HADITERV.
1887. november 17-én Londonban született Henry Montgomery anglikán pap gyermekeként. Bernard Montgomery
”A határozottság nem azt jelenti, hogy egy dolgot mindenáron meg kell tenni. A határozottság: nem habozni megvalósítani valamit, amikor a belső meggyőződés.
Tildy Zoltán.
1956. október 6. Műegyetem Október 23. Petőfi szobor Parlament Bem tér.
Amerikai harci repülőgépek II. W.W. (V.H.) Tibor Arato gyüjteményéből Oktober Made by: kétkezi János GAZ-da,
6. Tárló Időszak: július 1. – július 30.
Március 13.- ai budapesti kirándulás
Magyarország a II. világháborúban.
A Krími háború
A katonai műszaki ismeretek alapjai Doktori képzés I. szemeszter
Egy példa: hogyan született (volna) a vadászrepülő flotta cseréjére vonatkozó döntés? A ZMNE szolnoki kampuszában, 2002-ben, a „FUTURE AVIATION TECHNOLOGIES”
Szolnok a Horty-korszakban és a 2. világháború idején
A lengyel hadjárat előzményei augusztus 31-én történt gleiwitzi eset. Náci titkosszolgálat lengyel szabotőröknek álcázták magukat. Majd elfoglalták.
Egy kis ország nagy reményekkel 1956
A II. világháború (2.) A keleti front
Magyarország a második világháborúban
A második világháború kitörése
Extrák és használatuk Csatára vonatkoznakLépésre vonatkoznakKörre vonatkoznak Potenciált módosítjákÖsszértéket módosítják - Lövészárok - Tüzérség - (Ellátmány.
Csaták, hadvezérek, katonák
Anglia Portsmouth.  Az angliai utazásunknak talán a szállás volt az egyik leg meghatározóbb kérdése számomra, hiszen mindég érdekelt, hogy hogyan élnek.
A második világháború harc kocsijai Készítette: Dobi Gábor.
Békéscsabai Központi Szakképző Iskola, Zwack József Tagintézménye Szuronyosok csapata: Annus Erik, Konyecsni Zoltán, Pákozdi Balázs.
A kurszki csata.
Ikarosz és a repülés.
Csaták, hadvezérek, katonák
A TANK A harcmező ura.
Az I. világháború
A Pun-Római háborúk.
Az első világháború (csoda)fegyverei: Repülőgépek
Az első világháború (csoda)fegyverei: Német hadiléghajók
A második világháború kirobbanása.  Csehország  után  Lengyelország  Német követelések (március)  Danzig visszaadása, szföldi összeköttetés Kelet-Poroszo.-gal.
A fordulat. A kilátások  1942 nyara  stratégiai kezdeményezés a szövetségesek kezébe kerül  A fordulat lassú ’43 nyaráig tart  okok  Anyagháború.
A tengelyhatalmak térnyerése. Az angliai csata Az USA a Monroe-elvet képviseli Hitler szeretne megállapodni a britekkel a germán rokonságra hivatkozva,
AZ I. VILÁGHÁBORÚ I. ÚTBAN A HÁBORÚ FELÉ Régi gyarmattartók Anglia Franciaország Spanyolország Portugália Belgium, Hollandia Cél: megtartani.
A második világháború Egyetemes és európai történelem II. Készítette: Dr. Domonkos Endre (PhD) 2015/2016. tavaszi félév.
A világháború kezdete július 28. – november 11.
Ady Endre Alapiskola Párkány A FORRADALOM FEGYVEREI ÉS HARCMODORA
Jaltai konferencia Molnár Kinga (12.B).
„MEGŐRÜLT AZ EMBERISÉG”
Az első világháború.
A szövetségesek felülkerekedése
AZ ANTIFASISZTA KOALÍCIÓ GYŐZELME
A szövetségesek felülkerekedése
A II. világháború (1.) A háború első szakasza
A totális háború ( ) (Totális háború=kiterjedt minden földrészre, óceánra, országra, valamint a hátországokra is) Tankönyv oldal.
A következő képeket kém-műholdak segítségével készítették
Előadás másolata:

A krétai csata A Merkúr hadművelet

Előzmények 1940. október 28-án Olaszország megtámadta Görögországot. A harc 1941. április 23-áig tartott, amikor is az olasz támadást visszaverték a görögök, brit segítséggel. Ezt követően a szövetségesek teljes Görögországot, beleértve Krétát, megszállták. Görög katonák, harckészültségben

A Merkúr hadművelet A német főparancsnokság már a Barbarossa hadműveletet tervezte, amikor szóba került egy esetleges megszálló-hadművelet Lévén, hogy a Wehrmacht földi része, azaz a Heer szovjet területre lesz mozgósítva, a parancsnokság fejében felmerült egy ötlet, hogy Kréta szigetének megszállását a német légierő, vagyis a Luftwaffe vezesse. Hitlernek tetszett a gondolat. Az inváziót egy sorozatos légitámadás előzte meg, hogy megszerezzék a légi fölényt. Ez sikerült is, viszont a szövetségesek továbbra is birtokában voltak a tengerészeti fölénynek. Ezért is tűnt okosabbnak a légi egységek bevetése.

A német egységek A Luftwaffe két főegységet vetett be: A Fallschrimjägert (jelentése: Ejtőernyős vadász) És a Gebirgsjägert (jelentése Hegyivadász) A katonák kétféleképpen érték el a területeket, ejtőernyővel, illetve vitorlázógépekkel. A német egységek száma körülbelül 30.000 fő lehetett. DFS 230 vitorlázógép

Német Fallschrimjägerek Német Gebirgsjägerek, repülőbe szállás előtt, a Krétai inváziót megelőzően

A Krétán állomásozó védők Brit és görög csapatok voltak Krétán. A görögök elavult, első világháborús fegyvereket használtak, melyek kalibere eltért az angol fegyverekétől, ezért nem tudtak nekik lőszert adni. A brit csapatok új-zélandi, ausztrál és angol katonákból álltak. Jól fel voltak fegyverezve, emellett légvédelmi ütegeik, illetve tankjaik is voltak. A tankok többsége viszont páncéltörő lövedékkel volt felszerelve, mely gyalogság ellen szinte hatástalan volt. Brit tábornokok Krétán. A szövetséges erők száma körülbelül 40.000 főre tehető ki.

A harc menete Mindössze 10 napig folytak a harcok, melyek végül német győzelemmel végződtek. Hiába voltak a szövetségesek túlerőben, a német ejtőernyősöket rendkívül jól szerelték fel, és a megfelelő fegyvereknek, illetve kiképzésnek köszönhetően a hadművelet sikeresnek bizonyult. A harcok során mindkét oldalon akadtak bőséges számban hadifoglyok.

Veszteségek Német oldalon nagyjából 7000 fő esett el, vagy került hadifogságba. Körülbelül 400 repülőgépet lőttek le az összesen 1100 darabból. A szövetségesek oldalán 24000 fő a veszteségek száma, ebből 17000 hadifogoly. Német katonák hadifogságban Szövetséges katonák fogságba esése

A hadművelet hatása az utókorra Az amerikai, illetve angol csapatok, látván a hadművelet sikerességét elhatározták, hogy hasonló ejtőernyős hadosztályokat létesítenek. E katonák bevetésére került sor a D-Nap során, illetve később, A Market Garden hadművelet alatt (Hollandia felszabadítása) Menekülő brit katonák