6. Hogyan segíthettek rajtam és ezáltal magatokon?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Ez a Tantra Indiából érkezett.. Mindegy, hogy babonás vagy-e vagy sem, érdemes elolvasnod. Ez egy nepáli Tantra Totem és szerencsét hoz. Négy nappal azután,
Advertisements

Jó Karma Ez egy jó kis olvasmány, de rövid! Élvezd! A Dalai Láma üzenete a világ számára 2012-ra. Mindössze néhány percig tart elolvasni és végiggondolni!
A globális felmelegedés és az üvegházhatás
7. Milyen szabályok betartásával érezhetitek magatokat nagyon jól a napon?! Kedves gyerekek! A rengeteg mesélnivalóm után most még egy rendkívül fontos.
A napsugárzás jótékony hatásai:
A légkör összetétele és szerkezete
Atmoszféra - A Földünk légköre
GLOBÁLIS KÖRNYEZETI PROBLÉMÁK
Kémia 6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia
3. Mikor, miért és milyen láthatatlan veszélyek leselkednek rátok?
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
Szerkesztette: Babay-Bognár Krisztina
Ózonpajzs védelmének világnapja
NEM MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK
Gondolkozzunk és számoljunk!
A Föld szférái Hidroszféra Krioszféra Litoszféra Bioszféra Atmoszféra.
Kalandozás Ózon Oszkárral a napozás világában:
Az ózonprobléma A „jó” és a „rossz” ózon fogalma.
Folyók, Hol-tenger és érdekességek
Lehetséges-e a mai világban Isten igéjéhez igazodni? Itt van a helye a szentek állhatatosságának és hitének Jelenések 13, 10 A pisztrángok szembe úsznak.
Az ultraibolya sugárzás biológiai hatásai
Létezik valamilyen emberi alkotás, amely megközelíti a természet szépségét? Talán a zene! Kapcsolja be a hangszórókat!
A Szmog Hatásai Ózonlyuk kialakulása.
Légszennyező anyagok hatása a környezetre
SZTRATOSZFÉRIKUS ÓZON, ANTARKTISZI ÓZONLYUK
A globális felmelegedést kiváltó okok Czirok Lili
A LÉGKÖR GLOBÁLIS PROBLÉMÁI
Az Ózonpajzs Világnapja
A bőr színe…..
A levegőburok anyaga, szerkezete
Levegő védelme.
Tibeti személyiségteszt
Az atmoszféra és a levegőszennyezés
Helyünk a világegyetemben (az Univerzum fejlődéstörténete)
Levegőtisztaság-védelem 6. előadás
Levegőtisztaság-védelem 3. előadás Természetes és antropogén eredetű légszennyezők. Pont-,vonal-, diffúz források.
Hagyományos energiaforrások és az atomenergia
Levegőtisztaság-védelem 2. előadás
Globális környezetvédelmi problémák, ózon
E-hulladék Bokszos csapat. Használhatatlan elektronikus berendezés a háztartási hulladékban? Az elektronikus berendezések veszélyes anyagokat tartalmaznak.
LÉGKÖR.
Az Élet Igéje augusztus Chiara Lubich 1949-es írása.
Globális problémák, diák szemmel
Kenyered és borod táplál engem, Te gyógyítod szívem, hogyha fáj. Maradj velünk, úgy kérünk, Jézus, maradj velünk! Tiéd leszek, Néked élek már!
Hálát adok Neked mennyei Atyám,
Ózonlyuk - probléma? Az ózonról általában Mi az ózonlyuk-probléma?
Az Éghajlatváltozás.
Az én szüleim és a te szüleid
Réges régen, egy távoli galaxisban... A LÉGKÖR EREDETE.
Isten hozott köztünk!.
 SOKKAL JOBB ÁR-ÉRTÉKARÁNY  Könnyű, egyszerű és kényelmes használat az adagoló palacknak köszönhetően SZEMÖLCSÖK.
JÓ REGGELT !.
Volt egyszer egy sziget,ahol emberi érzések éltek:
Csökkentsük együtt a hulladékot!
Három hetet meghaladó projekt-hét Neked, rólad, hozzád szól a dal
Halász Judit Semmi sem tökéletes
Levegőtisztaság-védelem 2. előadás
Mit tehetsz a leküzdéséért? EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
Rendhagyó utazási ajánlót kínálunk a kedves olvasónak, hiszen er ő sen kétséges, hogy mezei turistaként benne lehetünk abban az ötezerben, akit évente.
Levegőtisztaság védelem
Éghajlatváltozás és egészségügyi ellátás Antal Z. László MTA TK Szociológiai Intézet Magyar Kórházszövetség XXVII. Kongresszus, Debrecen, április.
Természetes háttérsugárzás komponensei
Az Élet Vonata Olvastam egy könyvet, ahol az életet egy vonatutazáshoz hasonlították. Nagyon érdekes olvasmány.
"Víz! Se ízed nincs, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül, hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy."
6. Hogyan segíthettek rajtam és ezáltal magatokon?
3. Mikor, miért és milyen láthatatlan veszélyek leselkednek rátok?
Atmoszféra - A Földünk légköre
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
5. Milyen bőrtípusba tartoztok, és miért gazdálkodjatok okosan a naptőkétekkel? Bőrötök alapszíne, szeplősödési hajlama, szemetek és hajatok színe alapján.
Atmoszféra.
Előadás másolata:

6. Hogyan segíthettek rajtam és ezáltal magatokon? Kedves gyerekek! Ózon Oszkárként most egy kéréssel fordulok hozzátok. Megtudhattátok, hogy a testvéreimmel az ózonrétegben milyen fontos védőpajzsot képezünk a földi életformák körül. Aki engem károsít, magát sodorja veszélybe. Ugye segítetek nekem, hogy még sokáig meg tudjalak védeni benneteket?

Az ember szennyező tevékenysége következtében az ózonréteg sok helyen elvékonyodott, és több UV-sugárzás, különösen a veszélyesebb UV-B éri el a földfelszínt. 1%-os ózonréteg csökkenéssel már 2%-kal nő az UV-sugárzás a Föld felszínén.

A szürkehályog esetszáma drasztikusan növekedni fog világszerte. Egy hosszantartó, 10%-os magaslégköri teljes ózonszint csökkenés esetén minden öt európaiból egynél, és minden két ausztrálból egynél ki fog fejlődni élete során a bőrrák valamilyen formája! A szürkehályog esetszáma drasztikusan növekedni fog világszerte.

A természetben elő nem forduló, ózonbontó anyagokat tartalmazó különféle háztartási berendezések és növényvédőszerek önmagukban nem veszélyesek rátok. De nem megfelelő használatuk – kezelésük során, és a szivárgások miatt a bennük lévő szennyező gázok a légkörbe ürülnek, ahol veszélyt jelentenek az ózonrétegre. Becslések szerint a gyártásuk és felhasználásuk azonnali leállítása esetén is még néhány évtizedig folytatódik az ózon bomlása!

A freonok és a halonok körülbelül tíz év alatt jutnak fel a földfelszínről az ózonpajzshoz, és ott akár száz évig is aktívan bontják az ózonréteget. Az ózonkárosító molekulák kötései a magaslégkörbe érve a Nap UV-sugárzásának hatására felbomlanak, és agresszív tulajdonságú szabad klórgyökök hasadnak le róluk. Egyetlen ilyen klórgyök akár százezer ózonmolekula lebontásában is részt vehet, mielőtt elhagyná a Föld légkörét.

Hogyan vigyázzatok rám? Vásároljatok ózonbarát termékeket! Kerüljétek a hajtógázos spray használatot! Hogyan vigyázzatok rám? Használjatok kenős–golyós dezodorokat, pumpás illatosítókat és gél alapú borotvahabokat! Ügyeljetek arra,hogy használatuk, karbantartásuk során a szennyező gázok ne szivárogjanak és ne szökjenek a levegőbe!

Legyetek a hírmondóim! Terjesszétek a hírt! Mondjátok el a barátaitoknak és a családtagjaitoknak is, hogy mit tehetnek a Föld természetes védőpajzsa, az ózonréteg megvédése érdekében! Ha így tesztek, elkerülhetitek, hogy saját környezetszennyező tevékenységetek által a Nap áldozataivá váljatok!

És mindeközben így érezheti magát mindenki nagyon jól a Napon!

Válaszolj a kvízkérdésekre! 1%-os ózonréteg csökkenéssel már ………%-kal nő az UV-sugárzás a Föld felszínén. a. 2 b. 10 c. 20 Válasz: 1%-os ózonréteg csökkenéssel már 2%-kal nő az UV-sugárzás a Föld felszínén. 2. A freonok és a halonok körülbelül tíz év alatt jutnak fel a földfelszínről az ózonpajzshoz, és ott akár ……………… évig is aktívan bontják az ózonréteget. a tíz b. húsz c. száz Válasz: A freonok és a halonok körülbelül tíz év alatt jutnak fel a földfelszínről az ózonpajzshoz, és ott akár száz évig is aktívan bontják az ózonréteget. 3. Egyetlen ilyen klórgyök akár százezer ……………………………… lebontásában is részt vehet, mielőtt elhagyja a Föld légkörét. a ózonlyuk b. ózonmolekula c. freon Válasz: Egyetlen klórgyök akár százezer ózonmolekula lebontásában is részt vehet, mielőtt elhagyja a Föld légkörét. Használjatok ……………………………. dezodorokat, pumpás illatosítókat és gél alapú borotvahabokat! illatmentes b. hajtógázos c. kenős–golyós Válasz: Használjatok kenős–golyós dezodorokat, pumpás illatosítókat és gél alapú borotvahabokat!