Tömörítés.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Minden amit tudni akartál de soha sem merted megkérdezni
Advertisements

Az MPEG tömörítés.
A mozgókép-technika alapjai
Cél: A digitális tananyagkészítéssel kapcsolatos - fogalmak, - folyamatok, - technikai ismeretek megismerése.
Formázás: Az új flopikat, winchestereket, pendrive-kat használat előtt formázni kell! Ma már formázva árulják ezeket, ezért a formázást adattörlésre használjuk.
Operációs rendszer Az operációs rendszer feladatai, részei, fajtái
Jelátalakítás és kódolás
Video.
Tömörítés lényege, típusai Tömörítés, kicsomagolás ZIP,RAR
Informatikai alapismeretek Hardver
Shannon Tétel A sávszélesség egy négy pólus jellemző, amit hertzben mérnek. A sávszélesség alapvető jelentőséggel bír több területen, legfontosabbak ezek.
SZOFTVEREK (programok)
Operációs rendszerek Mappa és file-kezelés.
Operációs rendszer Az operációs rendszer feladatai, részei, fajtái
Digitális Sötétszoba Adobe Photoshop CS5 Extended v12.0 Fotószakkör 2011/1. Retusálás beadandók.
Multimédiás technikák 1. kérdés Melyik diszkrét médium? a)hang b)videó c)animáció d)kép.
Multimédiás technikák 1. kérdés A homogén foltok kódolása milyen tömörítést valósít meg? a)veszteséges b)káros c)veszteségmentes d)redundáns.
7. Óra Tömörítés, csomagolás, kicsomagolás
Egy példa a könyvtárszerkezetre
Könyvtárak kezelése Könyvtárműveletek
Tömörítés fogalma: Az adathordozón lévő állományok méretének csökkentése. A tömörítés során két műveletet hajthatunk végre: - Becsomagolás - Kicsomagolás.
Készítette: Pető László
Audióállományok.
Tömörítő programok.
Archiválás, tömörítés Archiválás (biztonsági másolat, tartósabb idejű „megőrzés”) – külön tudomány. Tömörítés: helymegtakarítás. Másolás és tömörítés.
Windows Movie Maker 2.6 Multimédia Készítette: Urbin András.
1 Takács Béla HOGYMŰKÖDIK A SCANNER? (1.) A scanner lelke, mint a digitális fényképezőgépnél vagy a digitális kameránál a CCD. CCD - Charge Coupled.
Nem irodai programok fájltípusai
Tömörítés, csomagolás, kicsomagolás
MS Windows FÁJLMŰVELETEK
Operációs rendszerek 2..
Szoftver Program – utasítás sorozat, amelyet a számítógép végre tud hajtani. Operációs rendszer – programcsomag, amely kapcsolatot teremt a felhasználó.
Képek feldolgozása 7. osztály.
Fájlok tömörítése.
Tömörítés Fogalma Előnye-hátránya Fajtái Programok.
Windows Intéző.
Összefoglalás Az informatikai eszközök használata
Alapfogalmak, módszerek, szoftverek
Informatikai alapismeretek Hardver
Kommunikációs Rendszerek
Egy operációs rendszer könyvtárszerkezete (tárolórendszere)
Adattömörítés.
10. tétel - Állományok tárolása, kezelése, rendszerezése
Operációs rendszerek I
Fájlrendszer, számrendszer
Digitális audio tömörítése, hangfájlformátumok
SZOFTVEREK (programok)
TÁMOP /1-2F Modern informatikai eszközök Multimédia az interneten Papp Szabolcs 2009.
Videó-szerkesztő programok és videó-formátumok
Adat és információ. Információ, tudás  A latin informatio = felvilágosítás, tájékoztatás, oktatás szóból  Minden, ami megkülönböztet  Új ismeretté.
Műveletek mappákkal és a fájltípusok
  Az archiválás egy olyan eljárás, ahol könyvtárakat és fájlokat egyetlen állományba tesszük tárolás vagy továbbíts céljából.  Az archiválás azonban.
9. Óra Tömörítés Tömörítés fogalma: A tömörítő eljárások segítségével adatainkat olyan alakra hozhatjuk, amelyeknek kisebb a mérete, mint az eredetinek.
1 Műszaki kommunikáció 8. előadás vázlat Dr. Nehéz Károly egyetemi adjunktus Miskolci Egyetem Alkalmazott Informatikai Tanszék.
Elérésük Win7 alatt: Windows gomb> Minden program> Kellékek> Rendszereszközök> …
Az operációs rendszer feladatai
Készítette: Pető László
Tömörítő programok.
Multimédia.
Total commander.
Tömörítés.
33.óra Videóformátumok.
Háttértárak karbantartása
Tömörítők Tömörítők kialakulásának főbb okai: - kis tárkapacitás - hálózaton továbbítandó adatok mérete nagy Tömörítés: olyan folyamat, mely során egy.
Informatikai alapismeretek Hardver
SZOFTVEREK (programok)
Total Commander 6.51 bemutató
A digitális kép bevezetés.
Műveletek mappákkal és a fájltípusok
Műveletek mappákkal és a fájltípusok
Előadás másolata:

Tömörítés

Fogalom: A tömörítés egy olyan eljárás, amelynek segítségével egy fájlból egy kisebb fájl állítható elő. Ha a tömörített fájlból teljes mértékben visszanyerhető az eredeti fájl (``bitről bitre''), akkor veszteségmentes, ha nem akkor veszteséges tömörítésről beszélünk. Az első általánosan alkalmazható, a második csak akkor hogyha kis eltérések nem számítanak, pl. kép- és hangfájlok esetén.

Leírás: Az adattömörítés a számítógépes tudományágak egy területe, melynek célja az adatok feldolgozása oly módon, hogy azok minél kevesebb helyet foglaljanak, vagy minél gyorsabban lehessen őket továbbítani. Ez oly módon lehetséges, hogy a valós világ adatai többnyire igen redundánsan és nem a lehető legtömörebb formában reprezentálódnak.

Veszteségmentes tömörítés A veszteségmentes tömörítés lényege, hogy az eredeti állomány kitömörítés után pontosan visszaállítódik. Ezt a tömörítési fajtát olyan esetekben alkalmazzák, ahol az adat módosulása nem engedhető meg. Ilyen helyzet áll fent például szövegfájlok, adatbázisok, programfájlok és hasonló adatok esetében. A veszteségmentes tömörítés esetén a tömörítőprogram valamilyen ismétlődéseket keres a fájlban, vagy egyéb bonyolultabb algoritmust használ az adathalmaz kisebbé tételére. Veszteségmentesen tömörített adatok fájlkiterjesztései pl.: .zip .rar .arj.

Veszteséges tömörítés A veszteséges tömörítés lényege az, hogy bizonyos nem fontos információkat a tömörítőprogram elhagy a fájlból, így annak mérete kisebb lesz. Azonban ilyen tömörítésnél az információ nem állítható vissza tökéletesen. Ez megengedhető kép, hang illetve videofájloknál. Kép tömörítésénél az eljárás állhat az egymás mellett lévő képpontok átlagolásából illetve a színmélység csökkentéséből stb. Veszteségesen tömörített képfájl-kiterjesztések pl.: jpg, png, gif.

Veszteséges tömörítés A hang tömörítésénél általában a mintavételezési frekvenciát és a bitrátát csökkentik. Azonban felhasználják az emberi fül hibáit is, pl.: bizonyos frekvenciatartományokat kiszűrnek a zenéből (ultrahangok, infrahangok) illetve erős basszusrész után bizonyos tartományokra kevésbé érzékeny a fül, így azokat is eltávolítják a kodekek. Ilyen formátumok pl.: mp3, ogg , wma. A videó tömörítésénél az előbb leírt eljárásokat kombinálják a kép és a hang tömörítésére. Azonban kiegészítik még az fps (frame per sec – kép per másodperc) szám csökkentésével, kihasználva a szem tehetetlenségét. Tömörített videó-formátumok pl.: avi, wmv, mpeg, mov (Quicktime)

Tömörítés a gyakorlatban Jobb egér Küldés Tömörített mappa

Tömörítő programok: WinRAR WinZIP

Kicsomagolás: Jobb egér Kibontás…